Posvícenská husa
POSVÍCENSKÁ HUSA
INGREDIENCE: 1 mladá husa, kmín, sůl, několik jablk.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou, vykuchanou a omytou husu osušíme, kůži i vnitřek osolíme a pokmínujeme, do břišního otvoru vložíme několik malých jablek, kterým jsme vykrojili jádřince, spíchneme jehlicemi nebo zašijeme, husu položíme do pekáče, podlijeme trochou teplé vody a pečeme v horké troubě.
Občas přeléváme výpekem a podléváme vodou. Na bocích husu pícháme vidličkou, aby se uvolnilo podkožní sádlo.
Vypečené sádlo se nemá zbytečně přepalovat, a proto ho odebíráme. Husu s jablky pečeme zvolna, aby šťáva z jablek nekaramelizovala.
Dozlatova upečenou husu vyjmeme, na prkénku ji naporcujeme, jablka dáme stranou, vypečenou šťávu zbavenou z větší části sádla slijeme, pekáč vypláchneme trochou vody, napečenou šťávu do vody seškrábneme a vše společně povaříme.
V některých krajích vypečenou šťávu zahustíme lžičkou hladké mouky. Příloha: kyselé dušené zelí a houskový knedlík.