Jdi na obsah Jdi na menu

Posvícenská husa

 

POSVÍCENSKÁ HUSA





INGREDIENCE: 1 mladá husa, kmín, sůl, několik jablk.

POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěnou, vykuchanou a omytou husu osušíme, kůži i vnitřek osolíme a pokmínujeme, do břišního otvoru vložíme několik malých jablek, kterým jsme vykrojili jádřince, spíchneme jehlicemi nebo zašijeme, husu položíme do pekáče, podlijeme trochou teplé vody a pečeme v horké troubě.

Občas přeléváme výpekem a podléváme vodou. Na bocích husu pícháme vidličkou, aby se uvolnilo podkožní sádlo.
Vypečené sádlo se nemá zbytečně přepalovat, a proto ho odebíráme. Husu s jablky pečeme zvolna, aby šťáva z jablek nekaramelizovala.
 

Dozlatova upečenou husu vyjmeme, na prkénku ji naporcujeme, jablka dáme stranou, vypečenou šťávu zbavenou z větší části sádla slijeme, pekáč vypláchneme trochou vody, napečenou šťávu do vody seškrábneme a vše společně povaříme.
V některých krajích vypečenou šťávu zahustíme lžičkou hladké mouky. Příloha: kyselé dušené zelí a houskový knedlík.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook