Jdi na obsah Jdi na menu

Pomalu pečená kachna

Neuvěřitelné třináctihodinové pečení kachny je přesně ten recept, který vás dostane na kolena. Nejdříve kroutíte hlavou, moc nevěříte, nakonec se do něj pustíte a pak už to nikdy nechcete dělat jinak. Prsíčka se skoro sama odlupují od kosti, kůžička křupe a voní i chutná po medu. Maso je křehké a výborné.

 

Ingredience

    • 1 kachna o váze cca 2 kg
    • 4–5 lžiček soli
    • 2–3 lžičky kmínu
    • 150 ml medu

Příprava jídla

1. Osolte a okmínujte
Kachnu omyjte a osušte. Pak odřízněte přebytečný tuk u biskupa a u krku a kachnu důkladně osolte. Solte uvnitř i zvenku a snažte se sůl rozetřít do všech záhybů. Pak ji posypte kmínem, vložte do pekáčku, mírně podlijte vodou, přiklopte a pečte sedm hodin při 90 °C.

2. Zvyšte teplotu
Po sedmi hodináchbude vaše kachna vypadat, jako kdybyste ji jen lehce povařili, kůže bude mít žlutou barvu a maso ještě nebude úplně měkké (vidlicí nepropichujte). Zvyšte teplotu na 120 °C a dopřejte masu posledních šest hodin. Stále pečte přiklopené, nepodlévejte, tuk neodebírejte.

3. Pomažte medem 
Hodinu před koncem celého pomalého pečení pekáč odklopte, do malého hrnečku si přelijte med a pomocí mašlovačky kachnu
potřete; k medu můžete přidat i výpek. Kůže krásně zezlátne a bude křupavá. Podle uvážení můžete zvýšit teplotu trouby nebo dát kachnu pod gril.

4. Rozdělte prsa 
Kachnu naporcujte tak, jak jste zvyklí. Snažte se ale každému ze strávníků dát kousek prsíček, ta jsou po několikahodinové úpravě
obzvlášť fenomenální! Maso je lahodné, krásně růžové, křupavé, a přitom vláčné. Podávejte s knedlíky a zelím.

Zdroj: www.apetitonline.cz/recepty/4217-pomalu-pecena-kachna.html

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook