Jdi na obsah Jdi na menu

Pekla jsem buchty

Moje buchty a jak je dělám.Obrazek

Základní recept (mám z mé 40let používané kuchařky)
1 kg polohrubé mouky
15-20 dkg tuku (používám zásadné sádlo, úplně nejlepší je v Blatné v prodejně kuřat vedle Lidlu, v obalu na tlačenku za tuším 45,-Kč/kg . vřele doporučuji na vše)
15 dkg cukru (může být  jeden vanilkový cukr)
3 žloutky (bílky použiji do tvarohu)
něco přes 1/2 litru mléka
kostka droždí (náhrada 2 sáčky sušeného)
lžička soli, citronová kůra (dnes jsem neměla, nemusí být)
olej  na pečení (v kuchařkách se uvádí i jen vymazat, buchty jsou pak suché)

Jako u receptu na kynuté knedlíky, rozdrobím droždí do vlažného mléka (všeho), nechám zmladit, sádlo rozpustím (pozor nechat zchladnout, nedávat horké). Do mouky zamíchám sůl, dám žloutky a postupně zadělávám mlékem s droždím a přidávám tuk.

Těsto dopracuji na vále, dám do mísy, přikryji a nechám kynout. Dnes mi kynulo skoro dvě hodiny.
Oddělím polovinu těsta = 1 pekáč a plním buchty. Do pekáče naliji olej = nejméně pokryté dno, raději více. Buchty (dělám 12 ks do pekáče) kladu do oleje a omašlovávám jím.Nechám na pekáči ješte cca 10-15 min. nakynout a peču.
Já vařím a peču na klasickém sporáku na dřevo, ten poslední má už i teploměr ve dvířkách, ale řídím se zkušenosti. Podle knih se má péci zpočátku na 180°C a pak stáhnout na 160°C.
Podle toho, jak zrovna topím, trváto v mé troubě cca 40 min.

Plnit se dá povidly, mákem, tvarohem, ovocem atd.
Dělala jsem tvarohové a k té náplni jen poznámka. Dávám jen bílky, aby byl tvaroh pořád vláčný (vlhký) a je-li řidčí tak krupičku, ne škrob, jak se někde doporučuje.
Podívejte se
 

 


Jako bonus přidávám ještě soubor s mnoha recepty -  klepni na:  vdolky, lívence a další sladkosti.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook