Jdi na obsah Jdi na menu

Pečená nadívaná kachna

popisSvátky kolem mě proplouvají tak nějak tiše a dokud mi do nich někdo nevrazí nos, tak přešumí a ani je většinou nepostřehnu. Jenže svátek sv. Martina, to byla jiná, ten jsem tedy zaregistroval díky mediální kampani téměř okamžitě. I české foodblogy se najednou rozvoněly husími a kachními pečínkami. Hrdě jsem vzdoroval a odolával, ale vydrželo mi to jen do večera, než jsem vlezl do obchodu. Když jsem procházel kolem pultu s drůbeží, nejdřív jsem se pečlivě rozhlédl, jestli se náhodou odněkud nepozoruji a už jedna kačka přistála ve vozíku. Nasadil jsem takovou tu pózu jako že nic, proplul k pokladně a doma jsem se při vybalování nákupu mohl podivovat, kdeže se tu ten pták bere. A hned druhý den (protože potvora kachna byla na kost) jsem měl celé dopoledne na to, abych vymyslel co s ní. Volba stejně nakonec padla na českou klasiku, přece jenom se mé chuti zdá nejlepší.

Ingredience:

1 kachna asi 2000 g,
drcený kmín,
50 g sádla,
1 cibule,
sůl

Nádivka:
1 kachní játra (mohou být i kuřecí),
špetka muškátového květu,
150 g vepřového plecka,
1 stroužek česneku,
zelená petrželka,
150 ml mléka,
mletý pepř,
2 rohlíky,
1 vejce,
sůl

Příprava:

Rohlíky nakrájíme na kostky,

dáme do mísy a zalijeme mlékem.

Promícháme a necháme mléko vsáknout do kostiček rohlíků.

Přidáme pomletá játra,

pomleté plecko,

vrchovatou lžičku usekané zelené petrželky,

mletý pepř,

muškátový květ,

rozetřený stroužek česneku nebo ½ lžičky granulovaného česneku,

vejce a sůl.

Nádivku řádně promícháme a případně ještě dochutíme.

Kachnu uvnitř pečlivě zbavíme nežádoucích částí, vymyjeme a osušíme. Osolíme zvenčí i zevnitř a sůl do kachny rukou vetřeme.

Poté kachu ze všech stran posypeme drceným kmínem a rozetřeme jej po celém jejím povrchu.

Vnitřek kachny naplníme nádivkou

a zašijeme, aby nádivka nevytékala.

Na hluboký plech nebo pekáč naklademe do řady několik plátků sádla, navrstvíme na ně nahrubo nakrájenou cibuli a nahoru položíme kachnu. Podlijeme ji 200 ml vody a vložíme do trouby, do které jsme na dno postavili kastrůlek plný vody a vyhřáli ji na 180°C.

Kachnu při této teplotě pečeme přibližně 3,5 až 4 hodiny do zlatova a po dvou a půl hodinách pečení ji na plechu obrátíme prsíčky dospod. Během pečení ji každých 15 minut přeléváme výpekem a pokud je to nutné, ještě mírně kachnu podlijeme. Jakmile je ke konci pečení výpek téměř vydušený až na tuk a cibulka začíná zlátnout, odstraníme ji z výpeku a přimícháme ji do dušeného kysaného zelí, kterému dá perfektní příchuť. Hotovou kachnu podáváme s dušeným kysaným zelím a bramborovými nebo houskovými knedlíky.

Zdroj: http://manek.bloguje.cz/741904-pecena-nadivana-kachna.php

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook