Pečená kachna, zelí, knedlík
Odkaz na původní videorecept http://www.jaksetodela.cz/video/1515/pecena-kachna-se-zelim-recept-na-kachnu-se-dusenym-zelim
Pečená kachna s knedlíkem a se zelím - recept
Doba vaření:nejméně 90 min
Gastronomie podléhá aktuálním trendům stejně jako móda. Naštěstí jsou jídla, která se stále vaří bez ohledu na to, co je právě v kurzu. Pečená kachna s domácím knedlíkem a zelím k nim patří a po zásluze ji můžeme řadit mezi evergreeny české kuchyně.
Suroviny:
1 kachna o váze asi 1,8 kg 3 – 4 lžíce kmínu sůl na dochucení |
Postup:
Očištěnou kachnu opláchneme, odstraníme biskupa, mírně osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme a vložíme do pekáče. Podlijeme trochou vody a pečeme po obou stranách dozlatova, tučnější části během pečení mírně propichujeme vidličkou, aby se sádlo dobře vypeklo. Kachnu během pečení přeléváme výpekem, aby se méně tučné části nevysušily. Sádlo z výpeku slijeme, výpek zalijeme trochou horké vody, krátce provaříme a procedíme, poté do něj přidáme odlité sádlo a dobře promícháme.
Příloha:
Jako příloha se k pečené kachně hodí houskové nebo bramborové knedlíky a bílé nebo červené zelí. Vhodnou variantou mohou být vařené brambory a různé druhy zeleninových salátů.
Odkaz na videorecept: http://www.youtube.com/watch?v=YmhjpXYa8cQ&feature=related
KUŘE A LA KACHNA
Je to ona podivuhodná chemická reakce sádla, přepasírovaného skrz chleba a maso na dno pekáče, která způsobí, že se kuřátko převleče za kachnu a téměř to není poznat - a je tudíž ideální českou baštou i pro dietáře. Nebo pro podivíny, co tvrdí, že kachna nám škodí. :-) Pokud vynecháte pivo, jste sami proti sobě...
1 kuře
2 lžíce sádla (husí nebo kachní je nejlepší, ale vepřovým taky nic nezkazíte)
2 patky chleba
sůl
celý kmín
Celé omyté kuře důkladně vevnitř osolte, okmínujte, vložte dvě patky chleba, dvě lžíce sádla a spíchněte grilovací jehlou nebo zašijte. Položte na pekáč hřbetem vzhůru, osolte a okmínujte i na povrchu, podlijte studenou vodou a pečte zvolna, pomalu a s láskou - inu jako kachnu: zprvu přikryté, polévejte vypečenou šťávou a nakonec dopečte bez poklice do tmavě zlaté barvy. Při porcování zbytky voňavě nasáklého chleba samozřejmě odstraníte - nevypadá bůhvíjak, ale váš pes se po něm utluče, to mi věřte.
Servírujte s bramborovým či houskovým knedlíkem a červeným, bílým (nejlépe obojím) zelím.
Maara - Není
Pečená kachna, zelí, knedlík se nezobrazuje, to je něco, jako by jste v Hajanech neznali kachnu, kačenu, kačenku...prostě není!
13. 10. 2011 13:08 Odpovědět
Beranovi - Re: Není
Dobrý večer, máte pravdu kachna "zmizela" a zmizel i druhný recept na kachnu, ten jsem už "oživila". Opravím to. Zřejmě byl spáchán atentát na všechny videorecepty s kachnou na netu. Něco najdu, když ne video, tak alespoň pěkné obrázky. Díky za upozornění a zdravím z Hajan. Beranová
13. 10. 2011 19:44 Odpovědět
Beranovi - Re: Re: Není
Odkaz na původně zobrazovaný videorecept: http://www.jaksetodela.cz/video/1515/pecena-kachna-se-zelim-recept-na-kachnu-se-dusenym-zelim
13. 10. 2011 20:12 Odpovědět