Pečená husa
Pečená husa +videorecept
-1 husa (cca 4 kg)
-sůl a kmín podle chuti
-voda na podlévání podle potřeby
Husu omyjeme, osušíme, posolíme i uvnitř a okmínujeme. Někdo jí solí třeba čtyři hodiny dopředu, aby se sůl vsákla. Na dno pekáčku si dáme kousek pečící fólie a husu položíme prsama dolů. (tím že budeme mít v pekáčku fólii, zabráníme při otáčení stržení kůže.
Do pekáčku nalijeme vodu, asi 1 cm a dáme péct odkryté na 200 st.
Jakmile se nám opeče jedna strana, tak husu obrátíme a pečeme stále odkrytou. Až budeme mít v pekáčku vypečené sádlo, tak si ho postupně naběračkou vybíráme do kastrůlku vedle.
Husu podle potřeby podléváme a propícháme jí vidličkou, aby vytekl tuk. Já jsem jí stále měla nějakou tužšší a tak jsem jí na půl hodinky přikryla.
Počítejte s tím, že takhle velká husa se bude péct kolem třech hodin. Hotovou husu rozporcujeme. Z pekáčku ze stran seškrámeme takové ty napečené kousky a rozmícháme je v tuku. Potom vložíme zpátky naporcovanou husu a ještě na chvilku jí dáme do trouby.
Podáváme shouskovým knedlíkem a červeným zelím. Budeme mít určitě šest porcí.