Jdi na obsah Jdi na menu

Obří jablkový koláč

Recept zaslala mailem Radmila. Díky.

Obří jablkový koláč

Hnětené těsto
250g hladké mouky, 1 lž prdopeč, 65g cukru, 1 vanilkový cukr, kůra z 1/2 citronu nebo 3 kapky citrónového aroma, špetka soli, 1 vejce, 150g másla, 1 vrchovatá PL strouhanky, 1 vrchovatá PL oloupaných mletých mandlí.

Obloha
200g rozinek, 75ml rumu, 2 kg jablek, 100g cukru, 1 vanilkový cukr, 3-4 PL citrónové šťávy, 1 vrchovatá PL mleté skořice, 50g oloupaných mletých mandlí.

Drobenka
150g polohrubé mouky,75g cukru, trochu mleté skořice, 100g másla, 50g mandlových lupínků
Doba přípravy 60minut
Doba pečení asi 45 minut

Rozinky na náplň dáme změknout do rumu (nejlépe přes noc). Oloupeme jablka a bez jádřince nakrájíme na tenké plátky nebo nastrouháme nahrubo. Pak je za stálého míchání lehce podusíme s cukrem, vanilkou, citrónovou šťávou a skořicí.

Na těsto smícháme mouku s prdopečem a prosejeme do mísy. Přidáme cukr, vanilku, citrónovou kůru, sůl, vejce a máslo. Přísady zpracujeme  hákem hnětače nejprve krátce při nižší rychlosti. Nakonec zpracujeme na vále v hladké těsto.

Těsto vyválíme na pomaštěném plechu.

Strouhanku smícháme s mandlemi a nasypeme na těsto. Navrch rozmístíme podušená jablka.

Na drobenku prosejeme do mísy mouku. Přidáme cukr, skořici a máslo a zpracujeme na drobenku. Drobenku nasypeme na jablka. Navrch dáme mandlové lupínky. Pečeme asi 45 minut – el. asi 200°C

 

Portrét

Facebook