15. 11. 2010 - Víte, kdy začít péct cukroví, aby na Štědrý den bylo nejchutnější? Každý druh má svůj čas. Stejně jako nejvhodnější teplotu pečení; v článku najdete tabulku. A také řadu sice drobných, ale důležitých tipů pro vánoční pečení.
Někdy stačí maličkost a to, s čím jste si léta nevěděli rady, je vyřešeno. Přidáte lžičku octa a náhle šleháte sníh na pusinky jako nikdy předtím. Posypete utěrku moukou a těsto na závin bez potíží vytáhnete do milimetrové síly. Přidáte do vajíčka trochu mléka a povrch vánočky se zlatě zaleskne... Jednotlivé druhy pečiva připravujeme postupně, aby všechny byly právě kolem 24. prosince nejchutnější. Zhruba tři neděle před Štědrým dnem začínáme péci zázvorky,perníčky, vanilkové rohlíčky, medvědí tlapky a kokosové cukroví. Další neděli pečeme cukroví ze světlého i tmavého lineckého těsta, které nevyžaduje tak dlouhou dobu na rozležení. Týden před vánočními svátky přijdou na řadu marokánky, cukroví z bílkových těst, nepečené cukroví, vyrobíme také polevy a náplně a ozdobíme jimi pečivo. V předvečer Štědrého dne pečeme vánočky a o Štědrém dnu jablkový závin. 100 °C (sušení) 130 − 150 °C (pečení při nízké teplotě, spíše sušení) 160 − 170 °C (pečení při nižší střední teplotě) 170 − 190 °C (pečení při střední teplotě) 190 − 210 °C (pečení při vyšší střední teplotě) 210 − 225 °C (pečení při vyšší teplotě) 225 − 250 °C (pečení při vyšší teplotě) 250 − 300 °C (vysoká teplota) Oloupané mandle vložíme do čisté studené vody a necháme je asi hodinu namočené. Potom je už snadno rozdělíme na poloviny. Z vody je vybíráme promnutím mezi palcem a ukazovákem, pokud se přece jen nerozdělí, pomůžeme si špičkou ostrého nože. Škrabkou na brambory se z čokolády dají vytvořit hobliny. Chceme-li mít hobliny větší, čokoládu rozpustíme, necháme ji ztuhnout na hladké desce a shora pak škrabkou seškrabujeme hobliny. Jinou dekoraci získáme, když rozpuštěnou čokoládu necháme stéci na pečicí papír a tvoříme z ní různé tvary, např. spirály. Vrstva čokolády nesmí být příliš silná. Papír pak na 15 minut vložíme do mrazáku. Výslednou ztuhlou dekorací pak můžeme ozdobit dort nebo zmrzlinový pohár. Mandle spaříme, oloupeme a velmi jemně nakrájíme. Smícháme je s cukrem a přidáme vidličkou napěněný bílek. Třeme tak dlouho, až vznikne vláčná hmota. Je-li řídká, přidáme cukr, v opačném případě ještě trochu bílku. Hotovou hmotu vyválíme do válečku, zabalíme ji do potravinářské fólie a uchováváme v chladu. Pak z marcipánu podle fantazie tvarujeme různé tvary. Heru nakrájíme, přidáme vejce, prosetý cukr, hladkou mouku, do které jsme přidali 1/2 prášku do pečiva, citronovou kůru. Těsto zpracujeme na válu, třetinu obarvíme kakaem a dáme na jednu hodinu odpočinout. Ze světlého těsta vykrájíme kolečka (mohou být i jiné tvary) z tmavého těsta vykrájíme tvořítky z umělé hmoty písmenka. Pečeme v troubě na 180 °C. (Kolečka pečeme déle, písmenka potřebují kratší dobu.) Po upečení natřeme základní tvary polevou z cukru a citronové šťávy. Písmenka přitiskneme ke světlým kolečkům a necháme ztuhnout. Hotové pečivo můžeme podle písmenek použít jako jmenovky hostů u svátečního stolu. Zužitkovat můžeme i kousky rozlámaného pečiva, které nám zbyly. Vše vysypeme do mixéru, přidáme marmeládu, šlehačku, rum či jiný destilát (čím více, tím bude hmota šťavnatější), dobře rozmixujeme, vytvarujeme malé kuličky, nabodneme je na ozdobná párátka, namáčíme je v čokoládové polevě a vkládáme do papírových košíčků. Krásně vypadá hodně lesklé cukroví. Lesku dosáhneme, když cukroví hned po upečení ještě horké natřeme oslazeným mlékem s trochou rozpuštěné škrobové moučky. Výsledek bude efektní zejména na jednoduchém cukroví zavěšeném na stromečku, na němž se pak budou krásně odrážet světla svíček. Foto Jiří Poláček a Hana BíláTipy a recepty na skvělé vánoční cukroví
Tři neděle pilné práce
Které teploty pečení se hodí pro různé druhy pečiva
nižší bílkové pečivo (laskonky), které se po upečení plní krémem či šlehačkou
sněhové pečivo s ořechy, placičky a hromádky, makaronky
šlehaná (třená) tuková těsta a dorty ve vyšší vrstvě
pečivo kypřené kypřicím práškem, pečivo s medem, perník ve vyšší vrstvě
drobné vánoční cukroví, tvarované kynuté pečivo, koláče pečené ve formách, štoly, vánočky
piškotové rolády, pečivo z lístkového těsta, drobné pečivo s vyšším obsahem tuku
lístkové těsto v různých variantách, pečivo z pálené hmoty (odpalované těsto), záviny
rychlé a prudké zapečení sněhových hmot na předpečeném moučníku apod. Pohodlné dělení mandlí
Čokoládové dekorace snadno a rychle
Domácí marcipán
Slavnostní monogramy
Potřebujeme
Jak na to
Na detailech záleží aneb tajné tipy
Ani drobek nazmar
Lesklé cukroví
Související články