Jdi na obsah Jdi na menu

Neodmyslitelný bramborový salát

Bramborový salát patří k Vánocům

Ingredience

6 větších brambor, 1 malý nebo půl velkého celeru, 2 mrkve, 3 petržele, 3 vejce, jedna konzerva sterilovaného hrášku, sterilované sladkokyselé okurky, sklenice majonézy, hořčice, sůl, pepř

Postup při přípravě bramborového salátu

Brambory omyjte, uvařte ve slupce a nechejte vychladnout. Vejce uvařte na tvrdo, cibuli spařte vařící vodou (aby v salátu nekvasila) a v osolené vodě uvařte kořenovou zeleninu (celer, mrkev, petržel).
Oloupejte brambory ze slupek a spolu s kořenovou zeleninou a vejci vše protlačujte přes drátěnou mřížku. Pokud ji nevlastníte, budete muset ingredience pracně nakrájet na kostičky nožem. Přidejte okapaný hrášek, trochu hořčice, na kostičky nakrájené sterilované okurky (množství dle vaší libosti), cibuli, majonézu (množství volte tak, aby salát nebyl ani hustý ani řídký). Osolte, mírně opepřete a nechejte salát do druhého dne v chladu „uzrát”.

Bramborový salát pro štíhlou linii - i o Vánocích lze hubnout!

Tipy na vylepšení bramborového salátu

Někteří lidé do bramborového salátu přidávají také nakrájenou kapii, gothajský nebo dietní salám, kysanou smetanu nebo
tatarku s majonézou v poměru 1:1. Salát dobře vypadá s troškou nasekané cibulové natě nebo petržele. Pokud je příliš hustý, můžete
jej naředit nálevem.

K bramborovému salátu samozřejmě patří vánoční kapr - letos netradičně s pivní omáčkou - recept naleznete ZDE

Vánoční bramborový salát I.
Suroviny: 700 g brambor uvařených ve slupce, 150 g celeru uvařeného v okyselené a osolené vodě, 250 g jablek, 1-2 lžíce konzervovaného křenu, 150-200 g majonézy nebo zakysané smetany, 1-2 citróny, 1 lžíce nasekané petrželky, sůl, pepř, vařená mrkev na ozdobení
Postup: Oloupané vařené brambory ještě teplé promícháme s nakrájeným celerem, osolíme, opepříme, zakapeme citrónovou šťávou a necháme vychladnout. Přidáme nakrájená jablka, zbytek citrónové šťávy a petrželku, promícháme. Nakonec zalijeme majonézou nebo smetanou rozmíchanou s křenem a vše promícháme.
Vánoční bramborový salát II.

Suroviny: 1 kg předem uvařených brambor, 100-200 g uvařené kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel), 2 natvrdo uvařené vejce, 1 cibule, 3-4 sterilované okurky, 2 sterilované kapie, 150 g vařeného uzeného masa nebo šunkového salámu.

Postup: Ve slupce uvařené, oloupané a vychladlé brambory protlačíme spolu s uvařenou kořenovou zeleninou a natvrdo uvařenými vejci krájecím kolečkem do mísy. Přidáme jemně pokrájenou cibuli, kostičky sterilovaných okurek a kapii a nadrobno pokrájené uzené maso nebo šunkový salám. Vše spojíme majonézou a promícháme. Salát odložíme do chladna proležet.

Majonéza lze buď zcela nahradit nebo alespoň částečně bílým jogurtem. Salát tak dostane lehčí nádech a nepatrně zajímavější chuť. Navíc tak uděláte radost všem odborníkům na výživu.

Extra odlehčený bramborový salát
Suroviny: 700 g uvařených oloupaných brambor, 1 menší červené jablko, 1 cibule, 2 lžíce cukrového sirupu nebo přírodního cukru, sůl, 150 ml teplé vody, vinný nebo jablečný ocet, 2 lžíce oleje, mletý pepř, pažitka

Postup: Brambory a jablko nakrájené na kostičky promícháme s nasekanou cibulí. Sirup nebo cukr a sůl promícháme ve vodě, ochutíme octem, olejem a pepřem a promícháme s brambory. Salát necháme v chladu odležet, před podáváním ho posypeme pažitkou.

Někdy stačí k obměně salátu přidání jiného druhu zeleniny. Vyzkoušet lze téměř vše od sterilizovaného hrášku s kukuřicí po syrovou ředkev, kedlubnu, kapii, salátovou okurku či čínské zelí. Stačí upustit uzdu své fantazii a nebránit se experimentům.

Bramborový salát se zeleninou
Suroviny: 500 g brambor, 200 g kořenové zeleniny, 50 g hrášku, 50 g cibule
2 mladé kedlubny, malá salátová okurka, šálek vody, citrónová šťáva, 1 lžíce oleje, sůl, cukr, pepř, 2 vejce uvařené natvrdo, petrželová nať nebo pažitka

Postup: Vychladlé oloupané brambory nakrájíme na kostičky, přidáme k nim nahrubo nastrouhanou měkkou kořenovou zeleninu, nadrobno nakrájenou cibuli a na kostičky rozkrájenou okurku a kedlubny. Vše promícháme, zalijeme zálivkou z vody, citrónové šťávy, soli, cukru a oleje, nakonec podle chuti dosolíme a opepříme. Připravený salát posypeme sekanou pažitkou. Zálivka z vody lze nahradit majonézou.

Žloutkový bramborový salát
Suroviny: 750 g brambor, 2 dl jogurtu nebo kyselého mléka, 2 vejce natvrdo, hořčice. pažitka nebo mladá cibule, sůl

Postup: Žloutky z vajec utřeme s hořčicí, rozředíme jogurtem nebo kyselým mlékem na omáčku, do níž přimícháme jemně nakrájenou pažitku nebo cibulovou nať. Uvařené a oloupané brambory nakrájíme na plátky, osolíme, okyselíme a promícháme s připravenou omáčkou. Zdobíme sekaným bílkem.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook