Letošní léto se moc nevyvedlo. Kdo měl rajčata volně na záhonech, dá nám asi za pravdu, že ten měsíc, kdy léto a slunce stávkovalo, citelně chyběl. Komu je líto celou úrodu, na kterou se marně těšil, vyhodit, může se pokusit o záchranu. Ale cenu to mám jen u neporušených a plísní nenapadených plodů.
Už naše babičky
Takové léto není ani první, ani poslední. Takže už i naše babičky přišly na to, jak zachránit úrodu. Zdravá a nenamrzlá rajčátka, která svítila zeleně, putovala do krabic od bot. K tomu se přidalo jedno krásně zralé jablíčko.
Plody se hezky srovnaly stopkou nahoru, krabice dostala víko a putovala někam do temného kouta. Pak bylo jen potřeba kontrolovat, jestli se nějaké rajské jablíčko nekazí, aby nezničilo i ostatní. U menších plodů se dají dobře využít krabičky na vajíčka. Co důlek, to rajče.
Na tácky
Další možností je naskládat rajčata na nízké tácky a vystavit je u okna. I v tomhle případě se k nim přidává buď zralé klasické jablko, nebo dokonale zralé rajče. Stejně je potřeba dobře kontrolovat, jestli se nějaký plod nekazí. Vyskládat se dají i v jedné vrstvě do přepravek vyložených pečícím papírem nebo novinami. Stačí je přikrýt navlhčeným hadříkem a čekat, až se začervenají. Uložit je můžete také v lísce v zahradním domku.
Ušmikněte celou větev
Následující rada se hodí i během sezony, kdy se pod vahou plodu nějaká ta větev ulomí. Větvičku nebo špičku keře vezmete a zavěsíte ve vytápěném sklepě nebo garáží vzhůru nohama. Dá se vzít i celý keřík s kořeny. Tenhle způsob trsového sklízení pochází z Itálie. Rajčata na keříku vydrží déle než ta utržená.
Proč přidávat jablko
Červenání rajčat hodně pomůže společnost uzrálého jablka. Obsahuje totiž etylen, který se z něj uvolňuje, a tak urychluje vyzrávání sousedů.
Nechcete čekat? Osmažte je
Pokud nemáte dost místa nebo trpělivosti čekat, až se vybarví, zkuste zelená rajčata hned zpracovat. Po americkém způsobu je můžete obalit v cornflejcích nebo sýrovém těstíčku a osmažit. Výborná jsou také naložená nebo v chutney.
Uvařte si směs ze zelených rajčat
Potřebujete:
1 kg zelených rajčat
3 až 4 papriky (podle velikosti)
Půlku bílého zelí
3 cibule
Hořčičné semínko
Ocet
Cukr
Špetku soli
Postup:
Zeleninu nakrájejte na stejně velké kousky a umelte nebo rozsekejte v kuchyňském robotu. Směs dejte do hrnce, osolte a pomalu začněte dusit. Po dvaceti minutách přidejte podle chuti ocet, cukr a hořčičné semínko. Nechte projít varem a naložte do čistě vymytých sklenic. Zavíčkujte a uskladněte v suchu a chladu. Směs je výborná k masu nebo jako dip.