Mražené droždí
Pro pečení je nejideálnější čerstvé droždí - jak v kostce, tak sušené.
Sušené droždí po jeho otevření vždy dobře uzavřete - sponkou nebo dejte do uzavíratelné sklenice a nejlépe do týdne spotřebujte.
Čerstvé droždí po odebrání potřebného množství zabalíme a dáme do lednice. Ovšem lepší variantou, která je vždy po ruce, je droždí zamrazit. Ideální pro ty, kteří se nedostanou často do obchodu, nepečou tak často nebo nakupují droždí v akci. Čerstvé droždí ale zamrazují i "profi" pekaři a pekařky, prostě je to pohodlné a stále po ruce.
Koupené kostky čerstvého droždí (většinou kupuji LINCO z Kauflandu 2,20kč) nakrájím na 1/4 (pomocí režné nitě), oddělím, naskládám do plastové krabičky s víčkem a dám do mrazáku.
Pokud jdu péct, vytáhnu droždí, kolik potřebuji a ještě zmrzlé dávám do důlku v mouce + 1 lžičku cukru a zahrnu moukou.
Hodně rychle povolí a těsto nakyne tak, jako s čerstvým!
Pozor - u pekárny bez předehřevu (např.Moulinex XXL,…) bych droždí nechala mírně povolit - se startem bych chvilku počkala.
!!! Mražené droždí může být zamražené až 1 rok !!!
Více o droždí se dočtete v článku, který pro vás napsala Svetluska78
Zdroj: http://domacipekarny.dama.cz/postupy.php?d=551