Jdi na obsah Jdi na menu

Med - recepty

ze stránky: www.vcelky.cz

Složení medu

SLOŽKA KVĚTOVÝ MEDOVICOVÝ jednotka
JEDNODUCHÉ CUKRY
Fruktóza 38,2 31,8 %
Glukóza 31,3 26,1 %
SLOŽITÉ CUKRY
Sacharóza 0,7 0,5 %
Ostatní 9,5 22,1 %
MINERÁLNÍ LÁTKY
Draslík 205 1676 mg/kg
Sodík 18 76 mg/kg
Vápník 49 51 mg/kg
Hořčík 19 35 mg/kg
Železo 2,4 9,4 mg/kg
Mangan 0,3 4,1 mg/kg
Křemík 9 14 mg/kg
Zinek 1,2 2,5 mg/kg
VITAMÍNY
B1, B2, B3, B5, B6, C - vše v malém množství
OSTATNÍ
Voda 18 %
Antioxidanty 2 mmol/kg
Tuky 0,015 %
pH 3,4 6,1  
A dále: pylová zrna, bílkoviny, kyseliny, aminokyseliny, barviva, aromatické látky, acetylcholin, adrenalin, peroxid vodíku, ...
fotografie - kvetovy a lesni med
Květový a medovicový med
Med tvoří cukernou část včelí potravy, je zdrojem energie pro činnost včelstva. Za rok včelstvem projde celkem asi 150 kg medu. Většinu však průběžně spotřebovává, pouze malou část však může včelař odebrat.

"Cementový" med

Jednou za pár let se vyskytne medovicová snůška, která v plástech začne během pár dnů krystalizovat. A to tak, že ani včely nedokáží takový med využít. Příčinou je zvláštní složitý cukr v medovici - trisacharid melecitóza. Pokud včelař včas med nevytočí, "zkamení" v plástech a včely na něm nevyzimují...

HMF

Hydroxymethylfurfural vzniká při zahřívání glukózy a fruktózy. Jeho přítomnost v medu poukazuje na stáří či zahřívání medu. Nezahřátý med obsahuje ±10 mg/kg. Maximální povolené množství je u běžných medů, u tropických . Pro směsný med platí také limit 80 mg/kg - bez ohledu na množství tropického medu. Přidá-li tedy zpracovatel lžičku tropického medu na tunu tuzemského, již jej může deklarovat jako "směs medů z EU a mimo EU" a přitom zakrývá vysoké HMF vzniklé přehřátím... Ale být to tak samozřejmě nemusí. 40 mg/kg80 mg/kg

Původ a složení medu výrazně ovlivňuje jeho chuť. Medovicové medy chutnají ostřeji, mají lehce kořeněný nádech. Jednodruhové medy jsou chuťově velmi odlišné. V každém případě je ale slazení medem zdravější než cukrem.

fotografie - jednodruhove medy
Jednodruhové medy připravené k ochutnávce

využití medu ze stránek:
 

http://vitavydra.sweb.cz/recepty.html

Medové recepty
 


 

 

 

Vegetariánská a skoro vegetariánská jídla

Maso

Dezerty, pečivo, perníky ...

Nápoje

Další recepty

MED                                             

 
 Med se řadí mezi čisté přírodní produkty, které se využívají po staletí v lidovém
léčitelství pro své vše léčivé účinky. Je to téměř jediná potravina, která hned po
použití přechází přímo do krve člověka.Med je proto nejen skvělou potravinou,
ale i výborným a biologicky vysoce hodnotným produktem.Med je velmi dobrý
doplněk zdravé výživy dětí, rekonvalescentů, sportovců aj. Med zvyšuje přiroze-
nou odolnost organizmu a tím snižuje riziko onemocnění. Má také velké antibak-
teriální účinky. Biologické působení je velmi rozsáhlé, používá se na léčbu
onemocnění cest dýchacích, nachlazení, chudokrevnosti, ledvinových potíží,
nemocí srdce, nemocí žaludku, ale i alergií aj.Med je hodnotná potravina přírod-
ního charakteru, vytvořena společenstvím včel ze sesbíraných sladkých šťáv
květin (nektaru) či stromů (medovice). Tyto sladké šťávy včely přetvářejí,
kombinují a obohacují svými specifickými látkami, ukládají a nechávají zrát
v plástech. Med slouží včelám po celé zimní období jako potrava.
 
Proč raději med než cukr?
 Med na rozdíl od řepného cukru obsahuje jednoduché cukry v biologicky vyváženém systému. Organizmus tak není zbytečně
zatěžován a ušetřenou energii může využít např. pro vlastní regeneraci.
 
Jaký druh medu je nejzdravější, nejlepší?
 Medy se podle původu rozdělují na květové a lesní:
 
  Květový med „luční“je čistým koncentrátem nektaru z květů rostlin. Má vyšší obsah ovocného a hroznového cukru,
 a kromě jiného obsahuje i mnoho bílkovin rostlinného původu. Jeho barva je převážně světlá, má velmi příjemnou chuť i vůni.
Přirozenou vlastností tohoto medu je krystalizace, která nemá žádný vliv na jeho kvalitu.
 
 Medovicový med „lesní“ obsahuje díky svému původu některé látky propolisové povahy a vyšší podíl cenných minerálií.
Vyznačuje se velmi lahodnou chutí a jemnou vůní. Zůstává dlouho tekutý, krystalizuje velmi pomalu. Je tmavé červenohnědé až
hnědočerné barvy.
 
 Pastovaný med je přírodní, zpravidla květový, případně smíšený med, speciálně upravený do pastové konzistence řízenou
krystalizací. Med je zpracován pouze mechanicky, bez jakýkoliv přísad . Proto je to plnohodnotný přírodní včelí med, který si
uchovává všechny cenné látky a v průběhu času se již nemění - dále nekrystalizuje. Má světle bělavou až nažloutlou barvu a
výbornou, lahodnou chuť. Snadno se roztírá, ale neteče, proto je vhodný zvláště pro děti. Krémové medy jsou velice oblíbené.
 
 Kvalitní, zdravé a chutné jsou všechny druhy medu. Záleží na každém, jaký si oblíbí.
Aby si med uchoval všechny své cenné látky, měl by se skladovat v   uzavřeném obalu ( např. sklo, keramika ), v suché, 
tmavé místnosti a při teplotě cca 15°C. Krystalizace medu nesnižuje jeho kvalitu, je to jeho přirozená vlastnost. Zkrystali –
zovaný med je možno uvést do původní konzistence opatrným zahříváním ve vodní lázni, která by neměla přesáhnout 
45°C, čímž neztratí svoji hodnotu.
 
 Sklenice včelího medu – půl lékárny doma
Prevence je lepší než léčení. Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu. Příznivě ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce,
obsahuje látky tvořící kosti. Pylová zrna v květových a smíšených medech jsou zdrojem vitamínů. Med – to je přírodní
čistý produkt včely medonosné, který byl kdysi výsadou králů. Dnes si ho může dopřát každý.
 
 Med v lidovém léčitelství : ( podle mudr. Handla)
 1. Při rekonvalescenci po různých nemocích. Boj s nemocí je námaha, organizmus potřebuje spoustu energie. Dávat do mléka.
 2. Záněty horních cest dýchacích : med v teplém mléce nebo čaji s citronem proti.infekci.
 3. Žaludeční vředy vzniklé překyseleností žaludku – med snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu. Na lačný žaludek 1 lžíci denně.
 4. Nespavost : před spaním kávovou lžičku medu. Večeřet v 17 hodin !
 5. Onemocnění jater a žlučníku : usnadňuje léčení ovocnými cukry. Zánět.žlučníku: pravidelným užíváním medu může dojít k uklidnění.
  6. Žloutenka : denně med – případně míchat s ovocnými šťávami a vodou.
 7. Nedostatek krevního barviva (hemoglobinu): doporučuje se tmavý med, který obsahuje více železa, mědi a   hořčíku. Denně dávat
do mléka nebo čaje 2 ořechy a lžíci medu. Dobré výsledky při chudokrevnosti.
  8. Přecitlivělé nervy: nejlépe lžíci medu ráno na lačný žaludek a lžíci medu večer před spaním.
  9. Pálení žáhy : med se užívá místo jedlé sody.
10. Při zácpě : před spaním kávovou lžičku medu – upravuje stolici.
11. Při cukrovce : neškodí užívat denně kávovou lžičku světlého medu při dodržování ostatní diety.
12. Poruchy trávení : plynatost : med upravuje trávení a zamezuje vzniku bolesti.
13. Při nadbytku tuku v  lidském organizmu : med obsahuje enzymy, které.podporují trávení. Je tedy částečně prostředkem proti otylosti.
14. Těhotné ženy : mají zkonzumovat alespoň 5 kg medu v průběhu těhotenství. Plod tak dostane látky, potřebné ke zdárnému vývoji.
15. Novorozeňata a děti vůbec: sladit i kojeneckou stravu květovým medem..Obavy.z průjmu jsou zbytečné. Med je prospěšný pro děti   
v každém věku..Není .pravda, že med způsobuje zubní kaz u dětí – naopak, med zdraví dětí velmi prospívá. ......
 
Podrobnější rady a poznatky při používání včelích produktů k léčení najdete v knížce Mudr. Handl:“ Včelí produkty ve výživě člověka“
a MUDr. Hajduškové „Včelí produkty očima lékaře“. Užívejte med pravidelně denně v malých dávkách – uchováte a upevníte si svoje
zdraví.Pravidelně jíst med a nerozčilovat se je důležité v předcházení nemocí.Ve spotřebě medu máme co dohánět ! Nejen v Evropě.
Japonci se dožívají nejvyššího průměrného věku na světě.V Japonsku se také spotřebuje nejvíce medu na hlavu!
Med je vzácně vyvážený přírodní produkt . Je to velice cenná přírodní látka, která by neměla chybět v naší stravě.Med je čistý přírodní
produkt a účinný tradiční lidový lék. Odpovídá zdravé výživě a zvyšuje přirozenou odolnost lidského organizmu.
 

Použití medu v kuchyni

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook