Doporučuji recepty "krok za krokem" na stránce alenkyfood.blog.cz/0801/bozi-milosti
Následující recepty jsou ze stránky Domácí pekárny - Autor: Svetluska78
Masopust, Fašank, Ostatky...
- období, kdy se pořádalo a někde ještě stále pořádá spousta rozpustilých zábav. Toto období trvá od Tří králů až do Popeleční středy, tedy 40 dní před velikonoci. Celý masopust vrcholí poslední tři dny - masopustní neděli, masopustní pondělí a masopustní úterý.
Příprava na vrchol masopustu začíná již na tzv. tlustý čtvrtek – dříve se tradovalo, že v tento den má člověk co nejvíce jíst a pít, aby měl na celý rok dostatek sil. Připravovala se opravdu vydatná a hodně mastná jídla - knedlo-vepřo-zelo, uzené, smažily se koblihy....
Vlastně celý masopust byl nejen plný zábavy a veselí, ale také jídla a spousty dobrot.
Co si tedy v tomto období připravit?
Koblihy
- smažené kynuté pečivo plněné povidly nebo marmeládou a sypané cukrem, které si u nás získalo velmi rychle oblibu
- původně se smažili na másle a někde také na bukvicovém oleji
Pokud se rozhodnete připravit si masopustní koblihy vyzkoušejte recept č. 099, 100, 119, 365, 372, 465, .......
Boží milosti
- smažené pečivo někde připravované z kynutého těsta a někde z nekynutého těsta
- smaží se v oleji nebo v sádle (měli by být křehčí) a ještě teplé se obalují v cukru smíchaném s vanilkou.
Můžete si je připravit podle receptu č. 445, 553, 763, 1073, ...
Masopustní šišky
- smažené pečivo ve tvaru pramene spleteného ze tří válečků
Masopustní kotouče
- opět smažené pečivo tentokrát ovšem tvarované jako sluníčka
- z tuhého nekynutého těsta s přídavkem vína vytvarujeme malé koláčky, které po okrajích nakrajujeme a smažíme v rozpáleném tuku, ještě horké obalíme v cukru
Trdelníky
- sváteční pečivo pečené nad ohněm nebo dřevěným uhlí
- název je odvozen od tyče(trdla) na kterou se namotává. Dříve se také pekly na volném prostranství v upraveném ohništi a na namotání se používaly upravené kolové loukotě, nebo se také vysmažovaly na kukuřičných kotrlačkách
- původně byly více jak půl metru dlouhé - těsto se rozválelo na tzv. hady, namotalo na trdlo, před pečením se obalilo v nasekaných vlašských ořeších a při pečení se průběžně hustě potíraly rozpuštěným máslem. D zlatova upečené, ještě teplé byly obalené v cukru smíchaném s vanilkou a nakrájené na prstence, které se stavěly do pyramidy. V dnešní době se připravují mnohem menší - mají jen cca 15- 20 cm. Tradiční příprava se udržela ve Skalici - tady (klik) si to můžete prohlédnout.
Z našich receptů můžete vyzkoušet č. 623 nebo č. 640
Autor: Svetluska78
Spoustu pomůcek pro pekaře a cukráře,
amatéry i profíky
seženete v
Zdroj: http://domacipekarny.dama.cz/zajimavosti_historie_peceni.php?d=284