Jdi na obsah Jdi na menu

Litý koláč s revení a drobenkou a další koláče a řezy

Litý koláč s revení a drobenkou
   

 

Ingredience:
2 hrnky polohrubé mouky
3/4 hrnku cukru
1/2 hrnku oleje
1 prášek do pečiva
2 vejce
mléko podle potřeby
Náplň:
800 g různého ovoce (reveň, jablka, meruňky, rybíz)
Drobenka:
máslo
cukr
polohrubá mouka

Popis přípravy:
Ze surovin zpracujeme lité těsto a zaděláme ho mlékem. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Nahoru poklademe ovoce, reveň prosypeme cukrem a nakonec posypeme drobenkou. Pečeme asi 40 minut
.

Další moučníky:

PUNČOVÉ KOKOSOVÉ ŘEZY
Punčové kokosové řezy
 
150 g hladké mouky, 3 vejce, 150 g moučkového cukru, 4 lžíce vařící vody, čokoládová poleva,
 
punčová nádivka:
2 balíčky piškotů, rum, trochu citronové šťávy, 1 malá rybízová marmeláda
Piškoty rozdrtíme a zvlhčíme rumem, citronovou šťávou a marmeládou tak, abychom nádivku mohli natřít na piškot.
 
kokosový krém:
1 balíček kokosu (asi 200 g), 1 sklenka mléka, 250 g másla, 200 g moučkového cukru
Kokos spaříme horkým mlékem. Máslo utřeme s cukrem a vmícháme vychladlou kokosovou hmotu.
 
POSTUP:
Žloutky ušleháme s polovinou cukru za postupného přilévání vařící vody. Sníh z bílků ušleháme se zbytkem cukru a přidáme ke žloutkům společně s moukou. Těsto rozetřeme na vymazaný a vysypaný plech
 a upečeme. Piškot potřeme punčovou nádivkou, kokosovým krémem
a polijeme čokoládou.
 
DOMAŽLICKÝ KOLÁČ
Domažlický koláč
 
500 g polohrubé mouky, 1/2 lžičky soli, 125 g hery (rozpustíme), 100 g moučkového cukru, 30 g droždí, 3 žloutky, 1/2 vanilkového cukru, 1 lžíce rumu, asi 2 dl vlažného mléka
povidla: švestková povidla ochutíme rumem a skořicí, můžem přisladit
mák: 100 g máku, 1 lžíce medu, 2 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr
mák svaříme s mlékem, medem a cukrem
tvaroh: 3 tvarohy (1 z papíru tužší, 2 z kelímku), 2 vejce, 100 g moučkového cukru, rum
tvaroh smícháme s cukrem, žloutky a rumem a vmícháme sníh z bílků. Tvaroh nesmí být moc hustý.

POSTUP:
Vzešlým kváskem zaděláme těsto a necháme asi hodinu kynout. Mezitím si připravíme náplně a z pečícího papíru vystřihneme 5 kol o průměru 25 cm(obkreslíme talíř). Papíry potřeme tukem. Vykynuté těsto rozdělíme na 5 bochánků o váze asi 180 g. Z každého vytvarujeme na připravený papír koláč, jeho okraje potřeme rozšlehaným vejcem a pak natřeme celý koláč nejdříve tvarohovou náplní. Potom tvoříme z máku a povidel různé vzory podle nálady:). Posypeme drobenkou (polohr. mouka, máslo, cukr) a pečeme každý koláč 15 - 20 min.
 
 
NETRADIČNÍ MAKOVEC
 
 
 
100 g mletého máku, 100 g polohr. mouky, 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva, 150 g ovesných vloček, 300 g syrové jemně nastrouhané mrkve, 6 lžic pomerančové šťávy, 130 g cukru, 1 vanilkový cukr, 150 g oleje,
4 vejce

POSTUP:
Ovesné vločky, mrkev, pomerančovou šťávu, mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva promícháme a přidáme cukr a vanil. cukr ušlehaný s olejem a vejci. Nalijeme do vymazané formy na bábovku a upečeme. Po vychladnutí rozkrojíme vodorovně na 3 části. Obě dvě pomažeme marmeládou a na ni namažeme ještě pudinkový krém (1 uvařený hustší vanil. pudink, máslo, cukr). Krémem pomažeme i celý
vršek a strany bábovky, nakonec posypeme kokosem.
 
 
 
 
 
 
 
 
PIŠKOT S PUDINKOVÝM KRÉMEM A ŠLEHAČKOU
Piškot s pudinkovým krémem a šlehačkou
 
 
200 g polohr. mouky, 4 vejce, 200 g cukru, 4 lžíce horké vody,
1 šlehačka v prášku, strouhaná čokoláda
krém:
1/2 l mléka, 2 jahodové pudinky, 4 lžíce cukru, 1 vanilkový cukr, 1 tvaroh, 250 g hery
Z mléka, pudinkového prášku a cukru uvaříme pudink. Do vychladlého zašleháme vanil. cukr, tvaroh a heru.

POSTUP:
Žloutky ušleháme s cukrem a přidáváme po lžících vodu. Pak vmícháme mouku, nakonec sníh z bílků. Plech vymažeme a vysypeme moukou. Upečený piškot potřeme krémem a na krém dáme vrstvu šlehačky ušlehané podle návodu na sáčku. Povrch posypeme nastrouhanou čokoládou.
 
 
 
 
 
 
 
JABLKOVÝ KOLÁČ S VANILKOVÝM KRÉMEM
 
 
250 g polohr. mouky, 150 g másla, 100 g cukru, 1 vejce, špetka soli
náplň: 1 kg jablek, 2 vanil.pudinky, 750 ml jablečného džusu, 200 g cukru, 400 ml smetany (33%), 1 lžička citron. kúry, citronová šťáva

POSTUP:
Ze surovin zpracujeme těsto a dáme na 1 hodinu do ledničky. Jablka oloupeme nakrájíme, nastrouháme a pokapeme citronem. Pudinky smícháme s trochou džusu a šlehačkou. Dáme vařit zbytek džusu
s cukrem a citron. kúrou a za stálého míchání přiléváme pudink, uvaříme. Nakonec do pudinku vmícháme jablka. Vymažeme pekáč, rozprostřeme těsto, na ně dáme pudinkovou vrstvu a pečeme asi 40 min.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
TVAROHOVÝ BISKUPSKÝ CHLEBÍČEK
 
Tvarohový biskupský chlebíček
 
200 g polohr. mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g hery, 170 g moučkového cukru, 4 vejce, 250 g měkkého tvarohu, 100 g rozinek, 100 g vlašských ořechů, 2 lžíce rumu

POSTUP:
Máslo utřeme s cukrem a žloutky. Přidáme tvaroh, rozinky a rozkrájené vlašské ořechy a promícháme. Nakonec vmícháme mouku smíchanou s práškem do pečiva a pevně ušlehaný sníh z bílků. Těsto dáme do vymazané a moukou vysypané formy (srnčí hřbet nebo dortová rozepínací forma) a pečeme asi 45 min.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LITÝ KOLÁČ S REVENÍ A DROBENKOU
Litý koláč s revení a drobenkou
 
 
2 hrnky polohr. mouky, 3/4 hrnku cukru, 1/2 hr. oleje, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, mléko podle pořeby
 
náplň: různé ovoce (800 g) (reveň, jablka, meruňky, rybíz)
 
drobenka: máslo, cukr, polohr. Mouka

POSTUP:
Ze surovin zpracujeme lité těsto a zaděláme ho mlékem. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Nahoru poklademe ovoce, reveň prosypeme cukrem a nakonec posypeme drobenkou. Pečeme asi 40 min.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
LITÝ KOLÁČ S OVOCEM
 
 
2 hrnky polohr. mouky, 3/4 hrnku cukru, 1/2 hr. oleje, 1 prášek do pečiva, 2 vejce, mléko podle potřeby
 
POSTUP:
Ze surovin zpracujeme lité těsto a zaděláme ho mlékem. Těsto nalijeme do vymazaného a moukou vysypaného plechu. Nahoru poklademe ovoce. Pečeme asi 40 min. Chvilku po upečení nalijeme nahoru přes ovoce 2 vanilkové pudinky uvařené v 850 ml pomerančového džusu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
SYPANÝ TVAROHOVÝ KOLÁČ S JAHODAMI
 
 
 
3 hrnky polohr. mouky, 1 hrnek cukru, 1 prášek do pečiva, 1 skořicový cukr. Vše smícháme dohromady.
+ 1 hera

náplň: 2 měkké tvarohy, 2 vejce, 1 hrnek cukru, 1 vanilkový cukr, jahodový kompot
 
POSTUP:
Na plech rozetřeme 125 g hery, na ní nasypeme polovinu sypké směsi, polijeme ochuceným tvarohem na který poklademe jahody. Nahoru nasypeme druhou polovinu sypké směsi na kterou rozvrstvíme 125 g hery nakrájené na plátky. Pečeme asi 40 min. Po upečení posypeme moučkovým cukrem.
 
 
 
 
 
 
 
PRAŽSKÝ KOLÁČ 1
 
 
 
250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 1 droždí, 1 vejce + 1 na potření, 4 lžíce cukru, 1-2 dcl mléka, 2 dcl kysané smetany, špetka soli
náplň: 1 šlehačka, 1 ztužovač do šl., 1 tvaroh, 1 vanilkový pudink uvařený v 300 ml mléka, cukr dle chuti

drobenka: polohr. mouka, hera, cukr, skořice

POSTUP:
Z mléka, droždí a 1 lžičky cukru necháme vzejít kvásek. Ten pak přidáme do mísy kde jsme smíchali obě mouky. Vmícháme zbylý cukr, smetanu, vejce, sůl a mléko. Zpracujeme těsto a necháme kynout, během kynutí 1 krát propracujeme (kyne asi 1 hod.). Z vykynutého těsta uděláme 4 koláče (placky) a necháme ještě kynout. Dáme na vymazaný plech, potřeme vajíčkem a posypeme drobenkou. Pečeme 20-25 min. Po vychladnutí rozkrojíme a naplníme (do studeného pudinku vmícháme ušlehanou šlehačku se ztužovačem a tvaroh s vanil. cukrem). Povrch koláče pocukrujeme moučkovým cukrem.
 
 
 
PRAŽSKÝ KOLÁČ 2
 
 
 
250g hl. mouky, 250g polohr. mouky, 2 dcl kysané smetany, droždí(30-40g),1-2 dcl mléka, 4lžíce cukru, 1 vejce(+1 vejce na potření),špetka soli
náplň: 1 šlehačka(+1ztužovač šlehačky), 1 tvaroh(ve vaničce, měkký),
1 vanilkový pudink uvařený v 300 ml mléka
Šlehačku ušleháme, osladíme, přidáme ztužovač, tvaroh a vychlazený pudink a promícháme. Osladíme podle vlastní chuti.

Postup:
Necháme vzejít kvásek(mléko,droždí, lžička cukru promíchejte). Mouku smícháme se zbytkem cukru, přidáme kvásek, smetanu, vejce a sůl a propracujeme těsto, necháme kynout min 1hod. Během kynutí propracujeme těsto znovu. Z vykynutého těsta vytvoříme 4 menší placaté koláče a dáme je na pomaštěný plech, necháme chvilku kynout. Pak potřeme vejcem a posypeme buď drobenkou se skořicí a nebo jen skořicovým cukrem. Pečeme 20-25 min. Po vychladnutí podélně rozkrojíme a naplníme, nakonec posypeme moučkovým cukrem.
 
 
 
 
ŠALAMOUN
 
 
 
1 hrnek vody, 2 hrnky cukru, 1 hera, 2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva, 2 hrnky polohr. mouky, 4 vejce, rum, kokos na posypání
vše odměřujeme na čtvrtlitrové hrnky

POSTUP:
Vodu, cukr, tuk, kakao dáme do hrnce a zahříváme až se směs spojí-NEVAŘÍME! Odebereme 3/4 hrnku směsi a dolijeme ho rumem.
Do zbytku směsi přidáme mouku, prášek do pečiva, vejce. Na vymazaný a vysypaný plech nalijeme těsto a pečeme 45 min. Horké ihned poléváme odebranou směsí s rumem. Nakonec posypeme kokosem.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
PROPADLÁ BUCHTA
 
 
 
3 vejce, 2 hrnky(250 ml) polohr.mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek vlažné vody, 1/2 hr. oleje, 3 lžíce kakaa (i víc), 1 prášek do pečiva
náplň - 2 tvarohy, 2 žloutky, 1 vanil.cukr, 1/2 sáčku vanilkového pudinku + cukr dle chuti

POSTUP:
Vše na těsto smícháme a vlijeme na vymazaný a polohr.moukou vysypaný plech. Vše na náplň také smícháme (lze ředit mlékem) a lžící tvarujeme na těsto. Pečeme asi 55 min.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
BÍLKOVÉ ŘEZY
 
 
 
7 bílků, 150 g cukru, 150 g hrubé mouky, 50 g rozinek, 50 g strouhané čokolády, 50 g kokosu, 50 g strouhaných vlašských ořechů, 80 g rozpuštěného másla
 
náplň:1 šlehačka v prášku, 120 g tvarohu, 3 lžíce kokosu, 3 lžíce medu, 2 nastrouhaná jablka, 30 g strouhaných vlaš. ořechů, 50 g rozinek

POSTUP:
Bílky šleháme do tuha a postupně přidáváme cukr. Potom lehce vmícháme mouku, rozinky, čokoládu, kokos, ořechy a prochladlé rozpuštěné máslo. Nalijeme na vymazaný, vysypaný plech a pečeme asi 20 min. Po vychladnutí překrojíme v půlce a naplníme. Náplň - šlehačku ušleháme dle návodu(s vodou) a přidáme zbylé přísady. Natřeme i horní vrstvu a pocákáme 50 g rozpuštěné čokolády.
 
 
 
 
 
 
 
OBLÍBENÉ KIWI ŘEZY
 
 
 
250 g hladké mouky, 1/2 balíčku prášku do pečiva, 4 vejce, 250 g cukru, 10 lžic vlažné vody, 10 lžic oleje, 5 kiwi (zralejší)
 
krém: 1 šlehačka, 2 kysané smetany, 100 g cukru
šlehačku ušleháme s cukrem a pak zamícháme kysanou smetanu

poleva: 1 vanil.pudink, 1/2 l vody, 1dl šťávy z kiwi (nebo celé kiwi
rozmačkat a dát ho do polevy místo šťávy), 1 lžíce cukru uvaříme

POSTUP:
Žloutky s cukrem utřeme do pěny, přidáme vlažnou vodu, olej a mouku smíchanou s práškem do pečiva, dobře rozmícháme a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto rozetřeme na vymazaný plech a upečeme. Vychladlý moučník potřeme krémem, poklademe oloupanými nakrájenými kiwi a polijeme ještě teplou (ne horkou polevou). Pečeme 25-30 min.
 
 
 
 
 
OBLÍBENÉ OVOCNÉ ŘEZY (BANÁN, MANDARINKA)
 
 
 
Stejný recept jako oblíbené kiwi řezy ale místo kiwi jsou tam banány a mandarinky.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
OŘECHOVÝ COP
 
 
 
500 g polohr. mouky, 50 g moučkového cukru, 1/4 l mléka, 20 g droždí, trochu cukru do kvásku, 60 g másla, 2 žloutky, sůl, vejce na potření

ořechová nádivka: 200-250 g mletých vlašských ořechů, 2 dl mléka,
150 g moučkového cukru, 150 g másla
 
Ořechy spaříme vařícím mlékem a necháme vychladnout. Cukr utřeme s máslem a vmícháme vychladlou ořechovou hmotu.

POSTUP:
Do části mléka dáme droždí a lžičku cukru a necháme vzejít kvásek. Do mouky dáme sůl, cukr, žloutky, kvásek a zbylé mléko a zaděláme těsto. Necháme asi hodinu kynout. Vykynuté těsto rozdělíme na 3 díly, každý mírně rozválíme a naplníme ořechovou nádivkou. Každý díl stočíme a všechny 3 spleteme do copu. Cop na vymazaném plechu stočíme do věnce, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme asi 50 min.
 
 
 
 
 
LITÝ KOLÁČ DĚROVANÝ S POLEVOU A CITRON. PUDINKEM
 
 
 
450 g hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 200 g cukru, 1 vejce, 1/3 l mléka, 10 oleje
 
poleva:
250 g hery, 250 g cukru, 3 lžíce kakaa, 6 lžic mléka, 1 kakaový pudink
Vše smícháme a uvaříme (necháme vše rozpustit a spojit v polevu).

1 citronový pudink
Uvaříme dle návodu.
 
POSTUP:
Uvedené suroviny promícháme, těsto nalijeme na tukem vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme asi 25 min. Do vlahého moučníku uděláme obrácenou vařečkou hodně děr a zalijeme ještě horkou polevou. Na tuto polevu ještě nalijeme uvařený citronový pudink (být tam ale nemusí).I bez něj je to výborné.
 
 
 
 
 
LITÉ PERNÍKOVÉ ŘEZY
 
 
 
350 g hladké mouky, 1 prášek do perníku, 100 g moučkového cukru,
70 g másla, 2 lžíce medu, 1 vejce, vejce na potření
1 vanil. pudink, 400 ml mléka na pudink, 3 lž. cukru - uvaříme pudink

náplň: 100 g mletých vlašských ořechů, 100g moučkového cukru, 1 lžíce kakaa, 1 lžíce marmelády, 1 sáček rozemletých perníčků (př. rumové perníčky)
Vše rozmícháme s trochou vody a rumu na hustou kaši.

POSTUP:
Z uvedených surovin vypracujeme těsto, rozdělíme je na 2 díly a oba rozválíme. Na tukem vymazaný pekáček (menší plech) položíme jednu placku, potřeme náplní a zakryjeme druhou plackou. Potřeme vajíčkem a pečeme asi 35 min. Po upečení na vlahý koláč nalijeme uvařený vanilkový pudink.
 
 
 
 
 
 
KRÉMOVÉ MAKOVÉ ŘEZY
 
 
 
5 vajec, 250 g cukru, 5 lžic vlažné vody, 200 g mletého máku, 150 ghladké mouky, 1 a 1/2 lžičky prášku do pečiva

náplň: 500 ml mléka, 2 vanilkové pudinky, 200 g másla, 200 g moučkového cukru, 1 vanilkový cukr, trochu rumu
Pudinky uvaříme v mléce. Máslo utřeme s cukrem a vanil. cukrem a vmícháme studený pudink, přidáme rum a vymícháme na hladký krém.

poleva: 250 g moučkového cukru, 2 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce horké vody, 1 lžička oleje
Moučkový cukr zalijeme horkou vodou, přidáme citronovou šťávu, olej a vymícháme polevu.

POSTUP:
Z bílků ušleháme tuhý sníh, přidáme za stálého šlehání cukr, vodu a žloutky. Potom postupně přimícháme mák a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Těsto upečeme (asi 50 min.) na plechu vyloženém mastným papírem. Vychladlý koláč rozřízneme po délce na 2 pruhy a každý pruh vodorovně prořízneme na dva pláty. Připravenou náplní potřeme 3 pláty a povrch 4 polijeme citronovou polevou.
 
ŘEZY S KOKOSOVÝMI PILINAMI
 
 
 
300 g polohr. mouky, 180 g cukru, 250 g hery, 50 g kakaa, 1 kysaná smetana, 3 vejce, 1 prášek do pečiva
 
krém: 2 uvařené vanilkové pudinky, 200 g kysané smetany, 1 tvaroh (měkký). Vše promícháme.
 
piliny: 100 g kokosu, 100 g másla, 50-100 g moučkového cukru
Vše upražíme dorůžova.
 
POSTUP:
Z uvedených surovin zpracujeme těsto, které pečeme asi 30 min. Vychladlé těsto potřeme krémem a posypeme vychladlými pilinami, které trochu přitlačíme. Necháme vychladit asi 2 hodiny.
 
 
 
 
 
 
 
 
MAKOVEC S KRÉMEM
 
 
 
2 dcl celého máku, 4 dcl hladké mouky, 1 prášek do pečiva, 6 vajec,
6 lžic studené vody, 3 dcl cukru
 
krém: 1vanilkový pudink s 1 vanil cukr. uvaříme v 500 ml mléka. Po vychladnutí pudink ušleháme s 250 g másla a cukru dle chuti.

ořechové sypání: 120 g strouhaných vlašských ořechů, 2 lžíce cukru,
1 lžíce másla. Vše opražíme na pánvi a necháme schladnout.

POSTUP:
Žloutky ušleháme s vodou a cukrem, přidáme mouku smíchanou s mákem a práškem do pečiva a nakonec vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a moukou vysypaný plech a upečeme. Zchladlý moučník potřeme krémem a posypeme ořechovým sypáním.
 
 
 
 
 
 
 
KARAMELOVÉ ŘEZY
 
 
 
3 vejce, 2 hrnky(250 ml) polohr.mouky, 1 hrnek cukru, 1 hrnek vlažné vody, 1/2 hr. oleje, 3 lžíce kakaa (i víc), 1 prášek do pečiva

náplň: 1 kondenzované mléko (salko), 250 g másla
Salko si nejlépe den předem uvaříme ve vodě aby mléko vevnitř zkaramelizovalo. Vaříme 2 hodiny. Dlouho chladne a proto vaříme den předem. Studené už uvařené salko rozmixujeme s máslem.

POSTUP:
Vše na těsto smícháme a vlijeme na vymazaný a polohr.moukou vysypaný plech a upečeme. Studený koláč potřeme karamelovou náplní a polijeme rozpuštěnou čokoládou.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Daniela - Pochvala.

Dobré odpoledne, hledala jsem recept na šlehaný koláč a po shlédnutí vašich receptů mám velký problém, protože všechny vaše koláče jsou krásné a budu jen těžko volit, který zkusím první.Přeji hezký den Daniela

JANA - RECEPTY

Z

magda balogova - balogova

polohruba mouka spetka prasku do peciva 1 vanilkovej cukr 250 g hera 3 zloutky spetka citonove kury 250 g cukru 3 bylky 20 dk kakava vse zmichat a pec na 200 c 15 -20 min

magda balogova - balogova

Portrét

Facebook