Králičí maso je zdravé, a i když spoustě lidí nechutná, jeho příznivci naštěstí převažují. Patříte-li mezi ně i vy, pusťte se do vaření. Všechny zbývající ingredience jsou totiž levné a víc než snadno sehnatelné!

Na 4–5 porcí potřebujete: 1 králíka nebo 4–5 králičích stehen, 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, bobkový list, sůl, čerstvě mletý pepř, 150 g anglické slaniny vcelku, 1 lžíci rajčatového protlaku, 500 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 1 skleničku sterilované zeleniny Moravanka, 100 g másla, podle chuti i asi 2 lžíce octa nebo nálevu ze zeleniny. Jako příloha se hodí rýže.

Ingredience potřebné na tento recept jsou velmi prosté; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičIngredience potřebné na tento recept jsou velmi prosté

Králík na švestkách
Jestli jste dostali chuť na králíka, tak si určitě nenechte ujít ani článek Chlap v kuchyni: Králík na švestkách a červeném víně.

Králíka omyjte, očistěte a případně i naporcujte. Slaninu nakrájejte na špalíčky a ty vložte na chvíli do mrazáku. Cibuli a česnek nasekejte najemno. Nožem s ostrou tenkou čepelí dělejte do masa díry, které pak prošpikujte zmrzlou slaninou (lépe se s ní pak manipuluje). Zbytek slaniny nakrájejte na malé kostičky. Maso osolte, opepřete, zprudka orestujte v pekáči na kousku rozpuštěného másla a vyjměte ho na chvíli ven.

Králíka naporcujte a prošpikujte; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičKrálíka naporcujte a prošpikujte

Porce masa nejdřív zprudka orestujte na másle; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičPorce masa nejdřív zprudka orestujte na másle

Do výpeku přidejte nakrájenou zbylou slaninu, zpěňte v něm jemně nakrájenou cibuli a česnek, až začne zlátnout. Ztlumte trochu plamen, přimíchejte rajčatový protlak a asi polovinu vývaru a vraťte do pekáče králičí porce. Přidejte asi 2 bobkové listy a na mírném plameni za občasného podlévání králíka duste asi 40 minut doměkka. Dobu berte spíše orientačně, záleží na stáří králíka i velikosti porcí!

Základ omáčky je z cibule a slaniny; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičZáklad omáčky je z cibule a slaniny

Teprve když už je maso měkké, přidejte sterilovanou zeleninu; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičTeprve když už je maso měkké, přidejte sterilovanou zeleninu

Náš tým
Vizáž: Zuzana Nesybová (MA-DA Makeup Network)

Mezitím uvařte podle návodu na obalu rýži, využít můžete i lahodný recept v článku Babiččiny recepty: Španělské ptáčky. Jak na ně?. Zeleninu Moravanka slijte, okurky a cibulky nakrájejte úplně najemno. Když je maso měkké, přidejte i připravenou zeleninu a podle potřeby dochuťte trochou octa nebo nálevu ze zeleniny. Porce masa podávejte s dušenou rýží a bohatě přelité vzniklou omáčkou.

Jednoduchý a přitom chutný, přesně takový je králík podle tohoto babiččina receptu; Jakub JurdičFoto: Jakub JurdičJednoduchý a přitom chutný, přesně takový je králík podle tohoto babiččina receptu

Neváhejte ani chvilku a určitě recept vyzkoušejte!