Králičí maso je zdravé, a i když spoustě lidí nechutná, jeho příznivci naštěstí převažují. Patříte-li mezi ně i vy, pusťte se do vaření. Všechny zbývající ingredience jsou totiž levné a víc než snadno sehnatelné!
Na 4–5 porcí potřebujete: 1 králíka nebo 4–5 králičích stehen, 1 velkou cibuli, 3 stroužky česneku, bobkový list, sůl, čerstvě mletý pepř, 150 g anglické slaniny vcelku, 1 lžíci rajčatového protlaku, 500 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru, 1 skleničku sterilované zeleniny Moravanka, 100 g másla, podle chuti i asi 2 lžíce octa nebo nálevu ze zeleniny. Jako příloha se hodí rýže.
Ingredience potřebné na tento recept jsou velmi prosté
Jestli jste dostali chuť na králíka, tak si určitě nenechte ujít ani článek Chlap v kuchyni: Králík na švestkách a červeném víně. |
Králíka omyjte, očistěte a případně i naporcujte. Slaninu nakrájejte na špalíčky a ty vložte na chvíli do mrazáku. Cibuli a česnek nasekejte najemno. Nožem s ostrou tenkou čepelí dělejte do masa díry, které pak prošpikujte zmrzlou slaninou (lépe se s ní pak manipuluje). Zbytek slaniny nakrájejte na malé kostičky. Maso osolte, opepřete, zprudka orestujte v pekáči na kousku rozpuštěného másla a vyjměte ho na chvíli ven.
Králíka naporcujte a prošpikujte
Porce masa nejdřív zprudka orestujte na másle
Do výpeku přidejte nakrájenou zbylou slaninu, zpěňte v něm jemně nakrájenou cibuli a česnek, až začne zlátnout. Ztlumte trochu plamen, přimíchejte rajčatový protlak a asi polovinu vývaru a vraťte do pekáče králičí porce. Přidejte asi 2 bobkové listy a na mírném plameni za občasného podlévání králíka duste asi 40 minut doměkka. Dobu berte spíše orientačně, záleží na stáří králíka i velikosti porcí!
Základ omáčky je z cibule a slaniny
Teprve když už je maso měkké, přidejte sterilovanou zeleninu
Vizáž: Zuzana Nesybová (MA-DA Makeup Network) |
Mezitím uvařte podle návodu na obalu rýži, využít můžete i lahodný recept v článku Babiččiny recepty: Španělské ptáčky. Jak na ně?. Zeleninu Moravanka slijte, okurky a cibulky nakrájejte úplně najemno. Když je maso měkké, přidejte i připravenou zeleninu a podle potřeby dochuťte trochou octa nebo nálevu ze zeleniny. Porce masa podávejte s dušenou rýží a bohatě přelité vzniklou omáčkou.
Jednoduchý a přitom chutný, přesně takový je králík podle tohoto babiččina receptu
Neváhejte ani chvilku a určitě recept vyzkoušejte!