Jdi na obsah Jdi na menu

http://image.tn.nova.cz/media/images/440xX/Oct2010/686420.jpg?d41d

Jak na výrobu vlastního kysaného zelí

 Na 5litrovou nádobu je potřeba 5,5 kg zelné krouhanky, 100 g kuchyňské soli, 10 g kmínu a 75 gramů cibule.

Postup:

- Očištěné hlávky rozčtvrtíme, zbavíme košťálu a na kruhadle nakrouháme. Následně promícháme s příslušnými přísadami a postupně plníme do kameninových hrnců, které se běžně prodávají v obchodech s domácími potřebami.- Při plnění krouhanku dusáme ručně tloukem, ve větších kameninových nádobách ji sešlapáváme, abychom vytěsnili vzduch. Při dusání a sešlapávání se uvolňuje buněčná šťáva, kterou podle potřeby ubíráme, ale tak, aby naložené zelí bylo stále pod hladinou.
- Při nakládání má mít zelí teplotu asi 20 °C a po dobu kvašení, která trvá 4–6 týdnů, teplotu 12–15 °C.
- Během kvašení kontrolujeme, aby zelí bylo stále pod vodou. Když není, dolijeme je 2% solným roztokem (svaříme 20 g soli na 1 l vody a necháme vychladnout).
- Po vykvašení přendáme nádobu do chladné místnosti a jednou za dva až tři týdny opět kontrolujeme, zda je zelí pod vodou a zda je ve žlábku soudku pod víkem voda, aby k zelí nemohl vzduch.

Kysané zelí jako lék

- Uvolňuje napětí, působí proti depresím. Obsah vitamínu B12 v něm je dobrý pro nervovou soustavu.

- Obsahuje draslík, železo, vápník, zinek, hořčík, fluor a enzymy. Obsah vitaminu C je v kysaném zelí dokonce vyšší než v čerstvém. Výhodou je i to, že ho lze sníst relativně hodně, narozdíl třeba od citronů. Už deseti deky pokryjeme například denní potřebu vitamínu C více než z jedné třetiny.

- Aktivuje imunitní systém v boji proti virům, bakteriím i infekcím.

- Snižuje vysoké hodnoty krevního tlaku a zároveň aktivuje funkci střev a vylučování toxických látek.

- Podporuje látkovou výměnu, má odvodňující účinek, a proto umožňuje rychlé odstraňování odpadních látek z těla.

- Aktivuje metabolismus sacharidů, stimuluje nervy a mozek, zlepšuje náladu a koncentraci.

- Stimuluje pigmentaci pokožky a vlasů, podněcuje růst buněk a zvyšuje libido.

- Šťáva z kysaného zelí obsahuje hořčičné glykosidy, vitaminy A, B1, B2, C, K, kyselinu mléčnou (pomáhá i při ranních nevolnostech v těhotenství), vápník, fosfor, železo, sodík, draslík aj. Reguluje trávení a normalizuje střevní flóru. Pije se při léčení žaludečních a střevních poruch i při léčbě hemeroidů. Funguje při hubnoucích kúrách.

Zdroj: fresh.iprima.cz/jak-na-to/video-kysane-zeli-jako-elixir-zdravi-nalozte-si-vlastni

Zdroj: www.youtube.com/user/reproplast/videos

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook