Jdi na obsah Jdi na menu

Květák neboli karfiol

 

Květák neboli karfiol - chutný a zdravý

 

 
 

 

 

Autor: Renáta Rumlová
 


 

recepty jsou z Maminčiny recepty. cz

 

Květák je má oblíbená zelenina. Nejen pro jeho osobitou chuť , ale i pro ten prostý fakt, že je k dostání téměř po celý rok. A nové výzkumy dokazují, že květák je nejen chutný, ale i velmi zdravý .

 Hustá květáková polévka..
ukázat recept.

Vepřová pečeně s květákem..
ukázat recept.

Květák v koprovo-citrónové šťávě..
ukázat recept

Vídeňský květákový závin s omáčkou..
ukázat recept.

Bláznivý zapečený květák..
ukázat recept.

Květákové placičky..
ukázat recept.
 

 

 Květák

 
 

 

Květák, nebo taky karfiol, je populární košťálová zelenina. Odkud pochází je sice předmětem sporů, ale jisté je, že květák vznikl vyšlechtěním divoké brukve zelné - stejně jako kedluben, zelí a kapusta. Do Evropy jej v 16.století z Kypru přivezli Italové. A odtud se dostal až k nám. Původně bylo zdužnatělé květenství – růžice - velké asi jako tenisový míček. Postupným šlechtěním se zvětšovalo až do dnešní podoby. Ale nejen na velikost, ale i barvu si šlechtitelé posvítili. Takže dnes můžeme pěstovat květáky nejen bílé, ale i zelené, žluté či fialové.

 

Poslední studie dokazují, že květák (ale i brokolice a zelí) nám dokáží pomoci v boji proti rakovině, tvrdí vědci z Georgetownské university v USA. Chemická látka I3C, která je v této zelenině obsažená, prý dokáže “opravit“ DNA v buňkách a tím zabránit rakovinovému bujení.

 

Ale i kdyby byly tyto studie nadhodnocené, i tak je květák prospěšný. Je lehce stravitelný, obsahuje hodně vody, vitamínů a minerálů. Neobsahuje téměř žádný tuk a jeho energetická hodnota je jen 121kJ/100g. Jedna porce květáku nám pokryje denní dávku vitamínu C. Dále pak přijmeme vitamíny skupiny B, E a kyselinu listovou, draslík, vápník, zinek a fluor. Květák působí na naše tělo močopudně, takže odvodňuje a to se využívá v řadě nejen redukčních diet . Navíc pravidelnou konzumací posilujeme imunitní systém, snižujeme krevní tlak

, bojujeme proti infekcím. Květák se také doporučuje při ledvinových potížích, je účinný
při tvorbě sliznice střev a má kladný vliv na močový měchýř a tlusté střevo.

 

Květák má široké uplatnění v teplé i studené kuchyni. Dělají se z něj polévky, vaří se, gratinuje, zapéká, opéká i smaží. Připravují se z něj skvělé saláty. Nakládá se i zmrazuje. Navíc je to i poměrně trvanlivá zelenina. V perforovaném igelitovém sáčku vám v lednici vydrží déle jak týden.

Před přípravou salátů z květáku je třeba jej krátce povařit. Vložte jej do vroucí osolené vody, zásadně bez pokličky, aby mohli unikat sirné látky. Tyto látky by mohly ovlivnit jeho jemnou chuť. Vařte jen chvilku, květák lehce změkne a výsledek by byl „blátivý“. Aby si zachoval pěknou bílou barvu, přidejte do osolené vody pár kapek citrónové šťávy. Květák také řadu lidí nadýmá, proto je dobré přidat při vaření kmín nebo exotičtější koriandr. Krátkým varem se také nepřipravíte o tolik vitamínu C. Konzumujte i malé lístky, které přiléhají k růžici. Obsahují dokonce ještě více cenných látek.

 

Když jsem připravovala tento článek, uvědomila jsem si, že nabídka restaurací je, co se květáku týče, dost omezená. Jiný než smažený, s tatarskou omáčku, jsem v nabídce dlouho neviděla. Ještě tak květákovou polévku.

Na dnešek jsem pro vás připravila placičky ze syrového květáku. Jsou rychlé a ocení je uspěchané kuchařky. A nemusíte ani zůstat u placiček. Vzniklé těsto můžete doplnit šunkou a sýrem a zapéci v pekáčku. Prostě je to recept universální, rychlý a poměrně levný.

Květákové placky
 

Placičky z květáku

Suroviny: 1 květák (cca 300g), ¼ l mléka, 2 vejce, 150 g polohrubé mouky ( můžete na půl smíchat s celozrnnou nebo špaldovou, pohankovou apod.), sůl, 2 polévkové lžíce nasekané petrželky nebo pažitky, 1 lžička mletého kmínu, olej na smažení

Způsob přípravy: Květák rozebereme na růžičky a ponoříme do teplé vody, aby se vyplavil případný hmyz. Necháme okapat a nastrouháme na hrubém struhadle. Mezitím si z mléka, mouky a vajec připravíme těsto jako na palačinky. Osolíme, přidáme kmín a bylinky. Nastrouhaný květák smícháme s těstem. Lžící tvoříme malé placičky, smažíme na rozpálené pánvi, buď na oleji a nebo na teflonové bez tuku. Záleží na tom, čemu dáváte přednost. Podáváme s čerstvou zeleninou.

 

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook