Jdi na obsah Jdi na menu

Květák - recepty

Květák

Recepty

Zdroj: http://www.mamincinyrecepty.cz/kvetak

 kartofel.jpg

Květák - recepty ke stažení

 

Květák zapečený s paprikami, slaninou a smetanou

 

1 velký květák, 6 plátků anglické slaniny, 200 g červených paprik naložených v oleji, 200 ml zakysané smetany, 180 g strouhaného sýra typu čedar nebo gouda, sůl a pepř na dochucení

 

1. Květák rozdělte na růžice a vařte sedm minut ve větším hrnci v osolené vodě, aby zkřehl, ale nerozvařil se. Pak růžice sceďte a rozložte do zapékací formy. Ještě jemně osolte a opepřete.

2. Rozpalte gril v troubě. Slaninu nakrájejte na proužky, ty rozložte na pečicí plech a pod grilem vypečte do křupava. Gril nevypínejte. Polovinu slaniny přidejte ke květáku spolu s paprikami, odkapanými a případně také nakrájenými na proužky.

3. Hrst sýra si ponechte stranou, zbytek smíchejte se smetanou a přelijte přes květák. Posypte zbylou slaninou i sýrem a pod grilem zapékejte pět minut, až omáčka začne bublat a sýr se roztaví.

 

 

Indické květákové kari (žluté) s hráškem

 

3 lžíce rostlinného oleje nebo másla, nejlépe přepuštěného, 3 lžíce žluté kari pasty, 1 lžičku drceného kmínu, 500 g květáku, propláchnutého a rozebraného na drobné růžičky, šálek čerstvého nebo zmraženého hrášku, sůl a pepř na dochucení

 

1. Ve větším silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a minutu na něm za stálého míchání smažte kari pastu. Přisypte kmín a květák. Promíchejte, aby se růžičky pěkně obalily kořením.
2. Osolte a zastříkněte lžící vody. Pak kastrol přikryjte a květák duste asi deset minut. Měl by pustit trochu šťávy; pokud by omáčka byla příliš suchá, přidejte do ní pár kapek vody. Duste jen tak dlouho, aby květák zkřehl, ale zůstal ještě křupavý, nikoli rozvařený do mazlava. Dochuťte solí a pepřem.
3. Tak pět minut před koncem přisypte hrášek a promíchejte. Podávejte ozdobené lístky koriandru a poprášené kurkumou. Skvělou přílohou jsou chlebové placky, případně rýže.

 

 

 

Slaný koláč s květákovou náplní

 

230 g hladké nebo polohrubé mouky + trochu na poprášení pracovní plochy, špetku soli, 150 g studeného másla, nakrájeného na kousky, 1 žloutek z velkého vejce, 2-3 lžíce ledové vody, sůl, pepř, sekanou pažitku a strouhaný muškátový oříšek. Na náplň: 1 květák, rozebraný na malé růžičky, 100 g anglické slaniny nebo uzeného bůčku, nakrájené na kostičky, 3 velká vejce, 280 ml smetany ke šlehání, 180 g strouhaného sýra (ementál)

 

1. Přísady na těsto zpracujte buď v robotu, nebo ručně. Pracujte rychle, aby se těsto nezačalo lepit. Když v něm zůstanou kousíčky másla, nic se neděje. Placku těsta zabalte do fólie a dejte aspoň na půl hodiny vychladit.
2. Vyjměte ho a nechte dojít pokojové teploty. Pak ho na pomoučněné ploše vyválejte, aby bylo co nejtenčí. Vyložte jím dno a stěny koláčové formy s odnímatelným dnem o průměru 23cm. Pečlivě vmáčkněte do okrajů, ale opatrně, abyste těsto neprotrhali. Přečnívající okraje odřízněte. Formu dejte na půl hodiny do chladničky.
3. Troubu předehřejte na 190°, horkovzdušnou na 170°. Na těsto položte kolečko alobalu nebo pečícího papíru, zatižte je suchými fazolemi a korpus krátce předpečte; stačí dvanáct až patnáct minut. Opatrně sejměte papír s fazolemi a pečte ještě pět až sedm minut, dokud korpus jemně nezezlátne.
4. Mezitím dejte do kastrolu vařit osolenou vodu a pak v ní pět minut povařte růžičky květáku. Sceďte je a nechte vychladnout. V silnostěnné nepřilnavé pánvi vyškvařte slaninu, ale jen jemně, aby se nepřipálila. Nechte vychladnout.
5. V míse smíchejte vejce, smetanu, sýr a koření, přimíchejte květák i slaninu a směs vlijte do korpusu. Pečte asi půl hodiny, aby okraje těsta úplně zezlátly a náplň zpevnila. Potom nechte koláč další půlhodinu vychladnout, protože je nejlepší mírně vlažný.

 

 

Květák na mozeček

1 kg květáku, 2 cibule, 4 lžíce oleje, 8 vajec, sůl, pepř

Květák dobře opereme a uvaříme v osolené vodě téměř do měkka. Vodu scedíme a květák necháme vychladnout. Poté jej rozebereme na růžičky. Na kostičky nakrájené cibule zpěníme na rozehřátém oleji, přidáme květák, promícháme a krátce orestujeme. Vlijeme rozšlehaná vejce a za stálého míchání vaříme asi 15 minut, až se vejce srazí. Mozeček ochutíme solí a pepřem a na talířích zdobíme kolečky rajčat a sypeme pažitkou.

 

 

Květákové karbanátky

 

1 květák, 1-2 vejce (podle velikosti květáku), sůl, pepř, strouhanka, krupice podle potřeby.

Květák uvaříme do měkka, necháme dobře okapat a rozmačkáme na kaši. Osolíme, opepříme, přidáme vejce a tolik krupice, aby se daly formovat karbanátky. Dobře promícháme. Krupice dáme nejprve méně a necháme ji 15 minut nabobtnat, pokud je jí málo, přidáme. Potom tvarujeme karbanátky, obalujeme ve strouhance a smažíme z obou stran.
Podáváme s brambory a zeleninovým salátem, případně s tatarkou nebo jogurtovou omáčkou.

 

 

Květákové řezy

 

375 g květáku rozebraného na malé růžičky, 1 velká cibule - nakrájená, 6 plátku anglické slaniny - na kostky, 1 hrnek strouhaného sýru, 125 g hladké mouky, 1 lžička prášku do pečiva, 125 ml oleje, 5 vajíček – rozmíchaných

Vše smícháme a nalijeme do vymazaného a vysypaného pekáče. Pečeme v troubě při 180 °C asi 30 minut. Vyzkoušíme nejlépe dřevěnou špejlí, kterou zapíchneme doprostřed. Je-li zapotřebí, pečeme déle. Vytáhneme z trouby a krájíme v pekáči na porce. Vhodné jako rychlá večeře, nebo příloha. Můžeme také použít jinou zeleninu, brokolici, cuketu, špenát, žampiony nebo kombinovat. Sůl přidáváme podle potřeby (záleží na slanosti sýru a slaniny).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Květákový nákyp s kuřecím masem

 

1 květák, 3 dl mléka, polohrubá mouka, 60 g másla, 50 g strouhaného tvrdého sýra, 4 vejce, zbytky kuřecího masa nebo 2 upečená kuřecí stehna

Květák rozebereme na růžičky a zpola jej uvaříme v osolené vodě - scedíme a necháme vychladnout. Pečené či vařené kuřecí maso nakrájíme na kousky, stejně tak vychladlý květák. Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši, osolíme, do horké přidáme máslo, do chladné žloutky a sýr. Z bílků ušleháme tuhý sníh a obě hmoty opatrně spojíme, nakonec vmícháme pokrájený květák s masem. Hlubší pekáč vymažeme máslem a vysypeme strouhankou, rozetřeme hmotu a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Pokud jsme kuře pekli a zbyly nám výpečky, potřeme jimi povrch nákypu a necháme dopéct.
Podáváme teplé s bramborem jako hlavní jídlo, nebo studené jako slaný koláč, doplníme vhodným zeleninovým salátem.

 

Flíčky s uzeným masem a květákem

 

300 g flíčků, 300 g uzeného masa, 1 menší květák, 250 ml mléka, 3 vejce

Nakrájíme vařené uzené maso, uvaříme flíčky a květák, který rozebereme na růžičky a vše smícháme a osolíme. Zapékací misku vymažeme máslem, směs urovnáme a zalijeme mlékem s rozkvedlanými vejci. Zapečeme.

 

Květákový salát

 

8 lžic majonézy, 1 květák střední velikosti, 4 natvrdo uvařená vejce, 2 lžíce nasekaného kopru, sůl, hrubě drcený pepř

 

Květák očistíme, pod tekoucí vodou omyjeme a rozebereme na růžičky. Rozebraný květák nasypeme do vařící osolené vody a uvaříme téměř do měkka. Květák slijeme a v cedníku necháme okapat. Na kostky nakrájené vejce přidáme k okapanému a prochladlému květáku. Majonézu smícháme s hrubě drceným pepřem a koprem, promícháme se zeleninou a podle chuti dosolíme.

 

Smažený květák

 

1 květák, 4 vejce, miska hladké mouky, 3 misky strouhanky, brambory

Květák si namočíme do mísy s vodou, propláchneme a vyjmeme. Rozdělíme si ho na menší porce - růžičky. Květák nevaříme, lépe vynikne jeho chuť. Vařením a dalším smažením se z něj stává jen měkká zelenina ve strouhance. Jednotlivé porce obalíme v trojobalu - mouka, vejce, strouhanka a smažíme v rozpáleném oleji - nejlépe ve fritovacím hrnci. Smažený květák podáváme s vařenými bramborami a doplňujeme čerstvou zeleninou - paprikou, rajčaty. Vhodná je také tatarská omáčka a kečup.

 

Květák zadělávaný

 

60 g másla,1 žloutek, 125 ml mléka, 60 g mouky, 1 květák, muškátový oříšek, petrželka

Květák očistíme a rozebereme na růžičky. Ty ve vroucí osolené vodě povaříme a scedíme je. Z mouky a másla si zatím připravíme světlou jíšku. Podle potřeby - velikosti pekáčku a květáku ji rozředíme vývarem a dobře povaříme. V mléce rozkvedláme žloutek. Omáčku odstavíme a ihned do ní vmícháme mléko se žloutkem a nastrouháme trochu muškátového oříšku. Již ji nevaříme. Do omáčky vložíme květák a ochutíme ji nasekanou petrželkou. Zadělávaný květák již nevaříme, jen prohřejeme. Zadělávaný květák podáváme s vařenými brambory

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gratinovaný květák

 

1-2 květáky, 100 g nivy,100 g tvrdého tučného sýra, 150 g hladké mouky, olej nebo hrudka másla, voda, bílý pepř mletý, provensálské koření

Rozebraný květák na růžičky dáme do studené osolené vody s trochou kmínu vařit. Přivedeme do varu, vaříme 5-7 minut. Scedíme. Připravíme do zapékací mísy nebo do zapékacích misek.
Z oleje, mouky a vody připravíme hustší bešamelovou omáčku, přidáme koření, necháme 10min vařit. Po odstavení přidáme do omáčky část z nastrouhaných sýrů.
Omáčkou zalijeme květák a posypeme zbylým sýrem. Dáme zapéct. Pečeme dozlatova přibližně 20 minut. Podáváme se zeleninovou oblohou.
Bešamelová omáčka: Na rozpáleném oleji upražíme mouku. Když nám mouka začne zlátnou přelijeme ji za stálého míchání studeným vývarem nebo vodou
.

 

Zapečený Hermelín s květákem pro regiment

 

Suroviny pro 10 porcí: Sedlčanský Hermelín 5 ks (nebo Sedlčanský Hermelínek 6 ks, Král Sýrů Hermelín 4 ks, Král Sýrů Hermadur 4 ks), květák 1 kg, měkký salám 400 g, máslo 150 g, cibule, pažitka, paprika 5 ks, smetana 4 dl, vejce 3 ks, sůl a pepř podle chuti

Uvařený květák nakrájíme na menší kousky, promícháme s drobně pokrájeným salámem, Hermelínem. Pokud máte rádi aromatičtější sýry s lahodnou konzistencí doporučujeme použít Král Sýrů Hermadur. Přidáme nakrájenou cibuli a papriku. Zalijeme rozšlehaným vejcem, přidáme sůl a pepř. Směs vložíme do zapékací misky vymazané máslem a zalijeme smetanou. Zvolna zapékáme. Podáváme s bramborem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Květák s houbami


Květák (nebo brokolice), houby, cibule, vejce, mléko, rostlinný tuk, rajčata, mletý pepř, kmín, pažitka, sůl
Květák (nebo brokolici) do měkka uvaříme v osolené vodě. Cibuli nakrájíme nadrobno a zpěníme na rozehřátém tuku. Očistíme a oloupeme čerstvé či rozmražené houby a dusíme do měkka. Přidáme sůl, pepř, kmín, zalijeme vejci rozšlehanými v mléce a necháme srazit. Květák obložíme houbami a rajčetem nakrájeným na kolečka. Vyzkoušejte tento jednoduchý a rychlý recept, který oceníte zejména nyní, kdy vaše lednička přetéká dary lesa a kdy houbové orgie jsou u Vás jistě na denním pořádku.

 

Zapékaný květák s rýží

3-4 sáčky rýže, 1/2 kg mletého masa, 1 květák, 1-2 šlehačky, cibule, olej, kousek másla, sůl, pepř, polévkové koření

Dáme si vařit rýži v osolené vodě. Na cibulce osmahneme maso, osolíme a opepříme, dokud nezhnědne a rozdrobí se. Květák rozdělíme na růžice a povaříme v mírně osolené vodě (ne do měkka, aby se nerozpadal). Uvařený květák si nakrájíme na plátky, kousky, jak se to povede. Pekáč nebo zapékací mísu si vymažeme máslem a děláme vrstvy: květák, rýže, maso a končíme květákem. Můžeme maso s rýží nejdřív smíchat, rýže má lepší chuť. Trochu posypeme polévkovým kořením a zalijeme šlehačkou. Dáme do trouby a pečeme asi 1/2 hodiny než vrchní vrstva nezezlátne.
Je to výborné. Mají to rádi i chlapi, kteří zeleninu moc nemusí.

 

Květák po čínsku

300-400 g vepřového masa z kýty, 2 lžíce sojové omáčky, 1 stroužek česneku, mletý zázvor, 1 lžička škrobové moučky, 1 menší květák, 3 lžíce oleje, 2,5 dl vývaru z masa (masox)

Maso nakrájíme na nudličky, přidáme sojovou omáčku, rozetřený česnek, trochu mletého zázvoru, posypeme škrobovou moučkou, přiklopíme a necháme asi 1 hodinu v chladnu odležet. Mezitím si očistíme květák a rozebereme jej na růžičky. Na pánvi rozehřejeme olej, maso v něm po částech opečeme a ihned vyjmeme. Do pánve vložíme růžičky květáku a rovněž je opečeme. Potom ke květáku přidáme opečené maso, podlijeme vývarem a podusíme do změknutí. Hotový pokrm podáváme s dušenou rýží, rýžovými nudlemi nebo s bramborovými hranolky.

 

Květákový paprikáš

1 větší květák, 1 cibule, 1 červená paprika, 6-8 žampiónů, 3 lžíce oleje, 1 šálek kysané smetany, 2 lžíce sladké papriky, pepř, sůl

Květák rozebereme na růžičky a uvaříme v osolené vodě do měkka a necháme ho okapat. Na oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostičky nakrájenou papriku a na plátky nakrájené žampióny, zasypeme sladkou paprikou a osmahneme. Podlijeme troškou vody a podusíme. Přidáme květák a kysanou smetanu, dochutíme solí a pepřem dobře promícháme a necháme chvilku povařit. Zbytek vývaru a část květáku můžeme použít na polévku.

 

 

 

 

 

Květák v jogurtové marinádě po indicku

1 květák, 3 lžíce oleje, 2 cibule
Marináda: 1/2 cibule, 3-4 stroužky česneku, mletý zázvor, kari koření, 2 dl bílého jogurtu, sůl

Nejdříve připravíme marinádu. Cibuli drobně pokrájíme, přidáme rozetřený česnek, koření, vmícháme jogurt a osolíme. Očištěný květák rozebereme na růžičky, vložíme nejméně na 3 hodiny do marinády a uložíme do chladna. Na oleji osmahneme pokrájenou cibuli, vložíme do ní květák i s marinádou, podle chuti osolíme, podlijeme asi 1 dl vody a podusíme do měkka. Podáváme s dušenou rýží, vařenými brambory nebo s pečivem.

 

Květákový nákyp s nivou

1 květák, 200 g žampionů, 250 g nivy, sůl, bílý pepř, mletý kmín, 1 menší cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce ovesných vloček, 2-3 lžíce strouhanky, 3 vejce

Květák rozdělíme na růžičky a uvaříme, nejlépe v páře (např. v mikrovlnce při 750 W cca 5-6 minut), ne úplně do měkka. Ještě teplý posekáme na drobné kousky. Pokrájené žampióny podusíme na 1 lžíci oleje, posolíme, nepodléváme, jen mícháme. Když se šťáva vydusí, přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a společně chvilku podusíme. Vmícháme do květáku, přidáme na jemno nastrouhanou nivu, žloutky z vajec, ovesné vločky, strouhanku podle potřeby, osolíme, opepříme, přidáme kmín a zlehka vmícháme sníh ze 3 bílků. Dáme na pekáč, nejlépe teflonový nebo silikonový, na který jsme dali 1 lžíci oleje. Jiný pekáč vymažeme lépe. Upečeme při 175°C za cca 20-25 minut do růžova.
Podáváme s bramborovou kaší nebo jen zeleninovým salátem.

 

 

Květákový bramborák

 

1 květák, vejce, 5 lžic strouhanky, 5 lžic hladké mouky, sůl, pepř, majoránka, strouhanka na obalení, olej na smažení

Květák rozvaříme do měkka - skoro až rozvaříme, aby se lépe rozmačkával. Rozmačkáme buď ručně nebo mixérem. Přidáme rozkvedlané vejce - podle množství květáku dáme přiměřené množství vajec -zamícháme, přidáme strouhanku a mouku. Musí se nám vytvořit hustší těsto. Osolíme, opepříme a přidáme trochu majoránky. Lžící nabereme těsto, trochu obalíme ve strouhance a na pánvi vytvoříme menší placičky. Smažíme v oleji cca 2 min. z každé strany do zlatova.
Výborné k novým bramborám.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

vašek - květákové řezy

Konečně skvělý recept. Zkoušel jsem všelijaké recepty, ale tenhle z HAJAN super. Vyzkouším i některé další...

Portrét

Facebook