Kulajda
17. 8. 2010
Kulajda patří k tradiční pokrmům české kuchyně, protože je dělána z ingrediencí, které se u nás nacházejí v hojné míře. A přesto nebo právě proto se jedná o výjimečný kulinářský zážitek.
V hrnci přivedeme litr vody k varu a osolíme. V menším hrnci povaříme kostku bujónu v asi 250 ml vody. Brambory nakrájíme na kostičky a cibuli nadrobno. Houby omyjeme a rovněž nakrájíme na stejné kousky. Do velkého hrnce, kde se už vaří voda, dáme brambory, cibuli, houby a kmín. Vaříme, dokud nebudou brambory měkké. Přidáme smetanu rozmíchanou v mouce a přilijime vývar z bujónu. Vše povaříme. Potom do polévky rozklepneme vejce a dochutíme koprem a kořením. Podáváme s pečivem.
Ingredience pro přípravu jídla
- 500 g hub
- 6 ks brambor
- 3 lžíce hladké mouky
- 1 ks větší cibule
- 1 kostka bujónu
- 2 ks vejce
- sůl, pepř, kopr, kmín
nebo
Šumavská kulajda
- 1 l vody
- 300 g hub
- 4 velké brambory
- sůl
- kmín
- 1/8 l zakysané smetany
- 1 lžička hladké mouky
- kopr
- 4 vejce vařená na tvrdo
Postup přípravy:
1. | Do osolené vody dáme vařit očištěné a nakrájené houby. Po 15 minutách varu přidáme na kostky nakrájené brambory, kmín a vaříme doměkka. Polévku zahustíme smetanou, ve které jsme rozkvedlali hladkou mouku. Podle chuti pčidáme kopr a ke každé porci přidáme rozpůlené vařené vejce. |
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář