Kulajda s liškami a zastřeným vejcem
Toto množství kulajdy dokážeme sníst ve čtyřech, ani nemrkneme – nedá se jí odolat.
Apetit 08/2010
Jak dlouho?
- Doba přípravy: 15 minut
- Vaření: 30 minut
Počet porcí
- 6-8
Ingredience
- 250 g čerstvých lišek nebo směsi lesních hub, očištěných a překrájených
- sůl a čerstvě drcený pepř
- 1 cibule
- 2 bobkové listy
- po 5 kuličkách celého pepře a nového koření
- 2 snítky libečku
- 1⁄4 lžičky kmínu
- 4 velké brambory, oloupané a na kostky
- 500 ml tučné kysané smetany
- 3–4 lžíce hladké mouky
- 1–3 lžíce octa, dle chuti
- 4 vejce
- menší svazek čerstvého kopru
Příprava jídla
1 Houby dejte do hrnce, zalijte 2 litry vody, přidejte oloupanou rozpůlenou cibuli, bobkový list, celé koření, kmín, libeček a osolte. Přiveďte k varu a vařte 15 minut. Mouku rozmíchejte ve smetaně a nařeďte ji trochou studené vody. Směs vlijte do polévky přes sítko, prošlehejte a uveďte k varu.2 Vsypte kostičky brambor a vařte dalších 10 minut, dokud brambory nezměknou. Dochuťte octem, dosolte a postupně do polévky vyklepněte vejce tak, aby se neporušil žloutek a bílek se kolem něj zatáhl. Po chvíli opatrně zamíchejte ode dna, aby se vejce nepřichytila, ale zůstala celá. Vařte na mírném ohni asi 3 minuty tak, aby bílek ztuhl a žloutek ještě zůstal tekutý. Stáhněte z ohně, vmíchejte pokrájený čerstvý kopr a dochuťte čerstvě drceným pepřem.
Komentáře
Přehled komentářů
Zatím nebyl vložen žádný komentář