Jdi na obsah Jdi na menu

Kulajda s liškami a zastřeným vejcem

Toto množství kulajdy dokážeme sníst ve čtyřech, ani nemrkneme – nedá se jí odolat.
 

 

Jak dlouho?

  • Doba přípravy: 15 minut
  • Vaření: 30 minut

Počet porcí

  • 6-8

Ingredience

  • 250 g čerstvých lišek nebo směsi lesních hub, očištěných a překrájených
  • sůl a čerstvě drcený pepř
  • 1 cibule
  • 2 bobkové listy
  • po 5 kuličkách celého pepře a nového koření
  • 2 snítky libečku
  • 1⁄4 lžičky kmínu
  • 4 velké brambory, oloupané a na kostky
  • 500 ml tučné kysané smetany
  • 3–4 lžíce hladké mouky
  • 1–3 lžíce octa, dle chuti
  • 4 vejce
  • menší svazek čerstvého kopru

Příprava jídla

1 Houby dejte do hrnce, zalijte 2 litry vody, přidejte oloupanou rozpůlenou cibuli, bobkový list, celé koření, kmín, libeček a osolte. Přiveďte k varu a vařte 15 minut. Mouku rozmíchejte ve smetaně a nařeďte ji trochou studené vody. Směs vlijte do polévky přes sítko, prošlehejte a uveďte k varu.

2 Vsypte kostičky brambor a vařte dalších 10 minut, dokud brambory nezměknou. Dochuťte octem, dosolte a postupně do polévky vyklepněte vejce tak, aby se neporušil žloutek a bílek se kolem něj zatáhl. Po chvíli opatrně zamíchejte ode dna, aby se vejce nepřichytila, ale zůstala celá. Vařte na mírném ohni asi 3 minuty tak, aby bílek ztuhl a žloutek ještě zůstal tekutý. Stáhněte z ohně, vmíchejte pokrájený čerstvý kopr a dochuťte čerstvě drceným pepřem.
 

 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook