Jdi na obsah Jdi na menu

Králík - recepty

 
Králík na paprice.

Suroviny potřebné na přípravu receptu :

1 králík, 250 gramů slaniny, 100 gramů cibule, lžička mleté sladké papriky, 50 gramů mouky, sůl, 1,5 dl zakysané smetany, 2 až 3 rajčata

Mladého staženého králíka dobře očistíme, rozdělíme na díly a osolíme. V hrnci na rozkrájené, rozehřáté slanince si usmažíme drobně nakrájenou cibulku a poté papriku. Do usmažené cibulky vložíme připraveného králíka, kterého tam necháme dusit.

Když se šťáva začína vyvařovat, zaprášíme maso moukou a když mouka zežloutne, zalijeme ji vařící vodou nebo vývarem a králíka udusíme do měkka. Udušeného králíka vyndáme, do šťávy nalijeme zakysanou smetanu a prolisovaná rajčata, povaříme chvíli a ještě na chvíli před podáváním vložíme králíka povařit v rajské smetanové šťávě.


Bylinkový králík

Suroviny:
1 králík, 80g slaniny, 2 cibule, 1 mrkev, 1/4 celeru, 3 stroužky česneku
marináda: 3 lžíce oleje, 1 lžíce sekané petrželky, 1 lžička oregana, 1 lžička šalvěje, sůl

Postup:
Králíka rozdělíme na porce, které potřeme ze všech stran marinádou, připravenou smícháním všech přísad. Necháme do druhého dne odležet.

Druhý den na kostičkách slaniny zpěníme pokrájenou cibuli, přidáme očištěnou a na kousky pokrájenou zeleninu a nasekaný česnek. Vložíme králíka, podlijeme a pečeme doměkka. Podle potřeby podléváme vodou. Jako příloha budou nejlepší vařené brambory.


Králičí roláda

Ingredience:

Na maso a omáčku:1 králík, sůl, pepř a 1 sladká šlehačka.
Na náplň: vejce, šunka, hrášek, mrkev

Příprava: Králičí maso umeleme, osolíme, opepříme, zalijeme sladkou šlehačkou, promícháme a necháme den uležet v chladnu. Dalšího dne osmažíme vejce s ostatními ingrediencemi na náplň. Maso rozproztřeme po alobalu a poklademe nádivkou. Pevňě utěsníme, můžeme použít další vrstvu alobalu. Alobal vložíme do nádoby s vodou a pečeme v troubě 1,5 až 2 hodiny.

Králičí řízky

Ingredience:

4 porce králičí kýty, 80g anglické slaniny, 50g mandlí, 100 g kořenové zeleniny, 1 jablko, 2 kostky cukru, 4 dl červeného vína, 80g másla, rozmarýn, sůl.

Příprava: Zadní běhy vykostíme, vetkneme slaninu a mandle a osolíme. Na másle osmažíme kořenovou zeleninu, přidáme cukr a rozpustíme aby vznikl karamel, opečeme maso, posypeme rozmarýnem a podlijeme vínem. Přikryjeme a dále pečeme v horké troubě dokud není maso měkké. Přidáme nakrájené a oloupané jablko a naposledy krátce povaříme.

Králík s jablky

Ingredience:

1 králík, 4 až 6 středních jablek, 2 střední plátky celeru, špetka kari nebo 1/2 lžíce worchesteru, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička oleje, 2 až 4 stroužky česneku, 1 lžíce pikantnějšího kečupu.

Příprava: Králičí maso odblaníme, nakrájíme na středně velké kousky, které osolíme. Jablka oloupeme a nastrouháme. Nastrouháme i česnek a očištěný celer. Přidáme kari či worchester, sójovou omáčku a kečup a směs promícháme. Králičí kostky za stálého míchání prudce osmahneme na oleji, přidáme uvedenou směsku a společně vše za častého míchání dusíme doměkka. Můžeme dle potčeby podlévat.

Králík s cibulkou je mega recept, a recepty králičí jsou velmi lehké a dietní.

Ingredience:

750 g králičího masa bez kosti, sůl, pepř, 10 malých cibulek včetně natě, 5 stroužků česneku, 500 g rajčat, olej, čerstvá petrželka.

Příprava: Maso očistíme a nakrájíme na kostky. Prudce osmahneme v pánvi na rozpáleném oleji. Přidáme celé omyté cibulky, nadrobno nakrájený česnek, osolíme a opepříme. Podlijeme trochou vroucí vody a pod dusíme do měkka. Rajčata spaříme, oloupeme a pokrájíme. Zprudka je lehce osmahneme, abychom odpařili přebytečnou vodu a zjemníme kouskem másla. přidáme k masu. Porce posypeme nasekanou petrželkou.

Pečený králík

Ingredience:

800 g králičího hřbetu a kýty včetně kostí , 50 g slaniny, sůl, 10 g tuku, 1 cibule, 20 g hladké mouky, 3 zrnka pepře, 1 zrnko nového koření, trocha vegety.

Příprava:

Králičí maso spaříme, opláchneme studenou vodou a pečlivě osušíme. Protkneme částí slaniny, osolíme a necháme lehce odležet. Zbylou slaninu nakrájíme na kostičky, rozškvaříme na tuku, zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme králičí maso, koření, vegetu, podlijeme trochou vody a dusíme v troubě. Při dušení králíka obracíme a podlíváme, občas samozřejmě přelíváme vypečenou šťávou.

Připečenou šťávu po obvodu pekáčku seškrabujeme, aby obarvila a ochutila šťávu. Dopečeme bez pokličky. Měkkého králíka vyjmeme, šťávu ještě podusíme, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozšleháme a povaříme. Králíka rozdělíme na porce, a ve šťávě ještě prohřejeme.

Králík po čínsku

Ingredience:

Nálev: 2 vejce, 2 lžíce maggi, 2 lžíce worchesteru, 3 lžíce solamylu, 4 lžíce oleje, 1/2 lžičky mletého pepře, 1 lžička mleté sladké papriky, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička kari, 1/2 až 1 lžička soli, 4 až 6 menších cibulí nakrájených na kolečka, 3 až 6 stroužků česneku nakrájených nadrobno.

Příprava: Syrové králičí maso obereme a nakrájíme na kostky zhruba 2 cm velké. Smísíme se všemi přísadami a necháme v chladu odležet až dva dny. Na pánvi rozpustíme tuk, na něj vložíme maso i s nálevem a za stálého míchání opečeme po všech stranách doměkka.

Česnekový králík

Ingredience:

4 králičí stehna, 250 g špeku, 1 palička česneku, 1 cibule, 2 dcl těžšího červeného vína, teplý vývar, mouka nebo jíška na zahuštění, pepř, sůl.

Příprava: Maso osolíme a pečlivě potřeme česnekem. Rozškvaříme kostičky špeku, přidáme nakrájenou cibuli, po chvíli vložíme maso a prudce ho ze všech stran opečeme. Mírně podléváme teplým vývarem pod pokličkou a zvolna dusíme. Než je maso hotové, přilijeme červené víno, kastrol přesuneme do trouby a již otevřené dopečeme. Šťávu zahustíme granulovanou jíškou nebo moukou s vodou. Omáčku rozmixujeme a dochutíme.

 

Králičí řízky (z kýty nebo hřbetu) po 200 g, 350 g čerstvých hub, 1 velká cibule, 100 ml červeného vína, 250 ml vývaru,
300 ml kysané smetany, 1 lžička koření na divočinu, 2 lžíce hladké mouky, 4 plátky citronu, 
3 lžíce brusinek, 4 lžíce oleje, sůl, pepř.

Očištěné houby nakrájíme na plátky. Králičí řízky lehce naklepeme, osolíme a opepříme. Na oleji řízky zprudka opečeme po obou stranách, pak je vyjmeme a uložíme na teplé místo. Do zbylého tuku dáme drobně nakrájenou cibuli nebo jemně nasekanou jarní cibulku, přidáme houby a společně podusíme. Když houby změknou, podlijeme je vínem, přidáme vývar a krátce prohřejeme. Šťávu zahustíme smetanou rozkvedlanou s hladkou moukou, ochutíme kořením, podle chuti osolíme a omáčku mícháme do zhoustnutí. Maso s omáčkou provaříme podáváme s knedlíkem, brusinkami a plátkem citronu.

Čína z králíka

Suroviny: 1 králík, 1 žloutek, 3 lžíce oleje, 1 a 1 lžíce solamylu, 1 lžíce sójové omáčky, 1 lžička karí, 1 lžička pálivé papriky, 1 lžička soli, 1 lžička curku

Postup: Králíka vykostíme a nakrájíme na nudličky nebo kostky. Maso promícháme s uvedenými přísadami a necháme nejméně 3 hodiny odležet, nejlépe přes noc. Opékáme na rozpáleném oleji s cibulí nakrájenou na kolečka. Podáváme se smaženými hranolky nebo rýží.

Klobásy králičí

Potraviny:
maso králíčí, hovězí
koření dle chuti
sůl dle chuti
voda podle potřeby

Maso z králíků můžeme jednoduchou úpravou základního receptu použít na výrobu nejrozmanitějších druhů klobás. Při výrobě postupujeme tak, že si připravíme spojku nebo prát z masa, které má dobrou pojivost. V den použití jej dobře promícháme a přidáme hruběji mleté maso (vložku).

Prát připravíme z čerstvého masa tak, že po vykostění (používáme jen maso K1 a nejvíce 20 % z celkového množství!), maso dobře rozklepeme a najemno pomeleme (deska s průměrem ok 2 mm). Nasolíme (250 g soli na 10 kg) a 2-3x pomeleme. Před každým mletím maso pokropíme čistou studenou vodou (na 1 kg můžeme přidat 1-2 dl vody). Při přidávání vody se řídíme podle toho, jak stačí maso vodu vázat. Prát můžeme připravit i z hovězího masa. Připravený prát vložíme do vhodné nádoby, vrstvu upravíme do výšky 10-12 cm a necháme zrát 24-48 hodin v chladné místnosti. Prát se má spotřebovat do 3 dnů po výrobě, nesmí se skladovat.

Spojku připravujeme z masa K1. Maso po vykostění pokrájíme na menší kostky nebo pomeleme (průměr 13 mm), nasolíme (25 g na 1 kg), dobře promícháme, vložíme do vhodné nádoby a necháme odležet 24-48 hodin při teplotě 4°C. Před použitím maso pomeleme najemno (průměr 2 mm) a vymícháme společně s kořením na jemnou pojivou kaši. Na vymíchání můžeme použít vodu v menším množství 1-1.5 dl na 1 kg.

Maso, které používáme jako vložku, nařežeme na menší kostky nebo pomeleme (průměr 13 mm) a nasolíme (25 na 1 kg). Když maso ztuhne, přidáme koření, dobře promíchané a necháme v chladu při 3-4 °C odležet 2-3 dny. Před použitím je pomeleme, přičemž používáme desky s většími otvory (průměr 6-8 mm). Hrubě pomleté maso dobře promícháme se spojkou, aby se vytvořila rovnoměrná hmota. Touto hmotou plníme střeva, která před plněním dobře propláchneme čistou vlažnou vodou.

Čerstvé klobásy používáme na pečení nebo vaření. Syrové klobásy jsou určeny k rychlému konzumu, nesmí se skladovat. Klobásy můžeme konzervovat uzením. Výrobky zavěsíme na tyče a vložíme do vyhřáté udírny. Po ochladnutí a zauzení do kaštanové barvy klobásy doudíme studeným kouřem, necháme vychladnout a skladujeme v tmavých, chladných a dobře větraných prostorách.

Maso v jogurtové omáčce

Cibuli a česnek oloupeme a obojí najemno nasekáme a smícháme s jogurtem. Ochutíme zázvorem, podravkou, citronovou šťávou a dobře zamícháme.
Králičí maso očistíme, omyjeme a osušené naskládáme do misky. Vše dobře zalijeme připravenou jogurtovou zálivkou, zakryjeme a dáme do lednice rozležet asi na 3 hodiny. V polovině doby odležení maso otočíme. Troubu předehřejeme na 200 °C.

Na pánvi si rozehřejeme olej a maso na něm ze všech stran opečeme. Opečené přendáme do zapékací misky včetně tuku, podlijeme troškou vody, přiklopíme a pečeme. Když je králičí maso téměř měkké, přelijeme jej jogurtovou zálivkou, odklopíme a necháme dopéct.
Králíka s jogurtovou omáčkou podáváme s opečeným bramborem.

Plněná roláda.

Ingredience:
sůl
vejce 2 ks
máslo 50 g
petrželka
tymián
rohlík 3 ks
pepř
hladká mouka
tvrdý sýr 100 g
vepřový bůček 200 g
sterilovaný hrášek 100 g
králičí maso 600 g
přední hovězí maso 200 g

Z vykoštěného králičího masa připravíme plát. Zbytky masa semeleme s vepřovým bůčkem a hovězím masem. Mleté maso osolíme, opepříme. Dále přidáme špetku tymiánu a do směsi vmícháme namočené a vymačkané rohlíky, na kostičky nakrájený sýr, hrášek, drobně nasekanou petrželku, vejce a hladkou mouku.

Opatrně promícháme a směs naneseme na mírně naklepaný a osolený plát masa. Srolujeme a převážeme nití nebo provázkem. Vložíme na pekáč, mírně podlijeme a poklademe plátky másla. Roládu pečeme v předehřáté troubě a během pečení maso poléváme vlastní šťávou. Podle potřeby podléváme vodou.

Špalíčky na česneku

Ingredience:
česnek 6 stroužků
sůl
cibule 1 ks
kmín
sádlo 3 lžíce
hladká mouka
králičí maso bez kosti 1 - 1,5 kg

příloha:
kmín
cukr krupice 2 lžíce
zakysané zelí 1 balíček

Cibuli a česnek oloupeme, česnek utřeme se solí. Cibuli rozpůlíme a rozkrájíme na plátky. Králičí maso opláchneme, odblaníme, rozkrájíme na vetší kusy a potřeme česnekem utřeným se solí. Na pekáčku rozehřejeme sádlo, přidáme cibuli a maso. Maso zprudka po všech stranách opečeme. Posypeme kmínem, podlijeme hrnkem teplé vody, přikryjeme poklicí nebo druhým pekáčkem a v troubě dusíme asi 45 minut, dokud maso částečně nezměkne.

Když je maso skoro měkké, dopékáme v troubě bez poklice dalších 30 - 45 minut. Králičí maso během pečení obracíme, popřípadě ještě podléváme. Upečené králičí špalíčky vyjmeme, šťávu zaprášíme moukou a chvíli povaříme. Maso ale můžeme nechat i ve vypečené šťávě, moukou nezahuštěné. Před koncem pečení si připravíme zelí. Kysané zelí zalijeme vodou, přidáme kmín, cukr, špetku soli, přivedeme k varu a asi 5 povaříme, než zelí změkne. Králičí špalíčky na česneku podáváme s bramborovým nebo kynutým knedlíkem, se zelím, či špenátem.

Maso po Olomoucku. Příprava králičího masa s množstvím zeleniny, koření a slaniny - kategorie maso a ryby, pokrmy z králičího masa

Suroviny:
1 králík, 1 větší mrkev, 3 papriky, 4 rajčata, 1 cibule nebo pórek, 5 špekáčků, 5 dkg anglické slaniny, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, sůl dle chuti, cca 2 dcl vody na podlití

Postup:
Odblaněného a naporcovaného králíka osolíme, dáme na pekáč.
Na kousky nakrájíme shora uvedenou zeleninu, špekáčky rozkrojíme na 4 díly a s plátky anglické slaniny vše poklademe na maso. Prosypeme kořením a podlijeme vodou. V mírnější troubě (160 stupňů) dusíme pod pokličkou cca 1 hodinu.

Po odklopení, případně můžeme opět trochu podlít (podle uvážení, kolik kdo chce šťávy) a bez pokrytí dopečeme do zlatova. Přílohy: bramborový knedlík, brambory, tmavé pečivo


 

 

Další recepty najdete také na: http://www.femina.cz/recepty/kralik.html

Českou kuchyni najdete na TradicniRecepty.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook