Jdi na obsah Jdi na menu

Koláčky Škaredky

recept bude ve dvou verzích. Prvně mi ho poslala Radmila, tak jsem zapátrala na netu a našla i ten podrobnější s obrázky.

Dobrou chuť.

ObrazekKoláčky Škaredky

Ingredience:
750 g polohrubé mouky,
250 g hladké mouky,
3 lžičky (3 kostky) cukru,
18 pol.lžic mléka,
2 kostky droždí (po 42 g),
300 g kvalitního škvařeného vepřového sádla,
250 g másla,
2 celá vejce,
2 žloutky,
sůl

na namáčení:
1 vejce,
cukr moučka

Nádivky (hustší):
maková,
tvarohová,
ořechová

Příprava:
Nejprve si připravíme nádivky - jsou v každé základní kuchařce, já je dělám od oka, takže nepřikládám recept. Nádivky musí být tužší konzistence - aby se z nich daly dělat hrudky.

Kvásek: rozmělníme droždí, přidáme vlahé mléko, cukr a trošku mouky. Necháme v teple nakynout.

Část mouky si oddělíme - na podsypávání. Na vál prosejeme mouky, sůl, do důlku vklepneme vajíčka a žloutky, přidáme kvásek a nožem rychle zapracujeme (jinak se nám tekuté ingredience rozlijí po stole). Zapracujeme sádlo a máslo (nakrájené na menší kousky). Pro méně zkušené - mouku, vajíčka a kvásek raději předzpracujte v míse.

Těsto důkladně prohněteme na vále. Zpočátku lehce podsypávat moukou, aby se nelepilo. Vznikne polotuhé vláčné těsto. Některá mouka váže více tekutiny, jiná méně. Proto je dobré část mouky ponechat stranou a dle hustoty zapracovávat, nebo přidat ještě trochu mléka.

Pozor ! Těsto nenecháme kynout !

Těsto rozdělíme na 3 díly. Vyválíme placku a rádýlkem rozkrájíme na čtverce cca 4 x 4 cm. Já používám takové mechanické rádýlko, které nakrájí rovnou pěkně stejné čtverce (prodává se na každém jarmarku).
Doprostřed každého čtverce položíme nádivku a sbalíme.
V misce rošleháme vajíčko. Koláčky namáčíme spojenou stranou ve vajíčku a pak v cukru a klademe na plech vyložený pečícím papírem.
Pečeme v troubě předehřáté na cca 180°C do růžova. Upečené sypeme cukrem s vanilkou. A po vychladnutí si na nich pochutnáváme.
Z uvedené dávky je cca 160 ks koláčků - Škaredek.

Recept jsem získala od mé kamarádky a sousedky Emilky (ta ho má od babičky z jihu Moravy - z Vlčnova). Koláčky už peču asi 15 let ke všem slavnostním příležitostem. Také na třech svatbách. Jsou to skutečně vyjímečné koláčky, protože jsou nejen výborné chuti, ale jsou i trvanlivé - posílám je bez úhony balíkem do zahraničí.
Pokud se podivujete nad množstvím tuku, nejste sami. Když jsem recept získala, domnívala jsem se, že je v něm chyba a dávala jsem několik let jen 25 g másla a byly také dobré. Doporučuji ale dávku 250 g másla dodržet - jsou mnohem křehčí.

Doporučená příloha:
kakao, kafíčko, čaj s citronem a rumem nebo také bílé víno

Původní kuchyní tohoto receptu je Česká republika
Autorem receptu je Heja

Radmila zaslala tento: (díky!)

750 g polohrubé

250 g hladké

2 kostičky droždí

¼ litru mléka

3 kostky cukru

250 g másla

300 g sádla

2 celá vejce

2 žloutky

 

Mléko cukr droždí – nechat vzejít kvásek

Prosátá mouka + kvásek + vejce + žloutky zamíchat, osolit – špetka - přidat tuk nakrájený na kousky a zpracovat těsto

Nenechává se kynout, hned se vyválí těsto a dělají se malé buchtičky – spojenou stranou se namáčejí do rozšlehaného vajíčka a pak do moučkového cukru. Zase se nenechá kynout a hned se peče.

Je třeba si dát pozor, aby cukr byl skutečně nahoře, pokud se dostane dolů pod těsto, při pečení zkaramelizuje a zhořkne.

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook