Jdi na obsah Jdi na menu

Kedlubna
 

Kedlubna, též kedluben, je košťálová zelenina, kterou člověk získal vyšlechtěním divoké brukve zelné. Kedlubny rozeznáváme rané a pozdní, bílé a modré.

Zdřevnatí-li brukev, na vině je špatné ošetřování nebo špatná půda. Zdřevnatělé kedlubny jsou hůře stravitelné, vybíráme tedy jen čerstvé plody a konzumujeme je pokud možno co nejdříve.

Původ kedlubny

Její minulost sahá až dvě stě let před naším letopočtem. Její předek byla pompejská brukev, primitivní kedlubna se zesíleným stonkem, podoba dnešního kedlubnu pochází pravděpodobně ze Středomoří a Číny.

Obsahové látky

Kedlubna má až 60 mg vitaminu C ve 100 g, mnoho karotenu, vitaminu E, B, K dále obsahuje kyselinu nikotinovou, listovou, kyselinu panthothenovou, draslík, vápník, železo, zinek. Nalezneme v něm i protisklerotický inositol, sloučeniny síry, biotin, selen.

Mladé listy obsahují mnohonásobně více vitaminu C a třikrát více vápníku než bulva.

Čím prospívá

  • podporuje krvetvorbu
  • přispívá ke zdravé pokožce a pěkným vlasům
  • chrání před volnými radikály a před arteriosklerózou
  • spouští látkovou přeměnu v buňkách
  • je prevencí proti infekcím
  • zvyšuje odolnost proti stresu a schopnost soustředění
  • stimuluje dýchání buněk
  • pomáhá lepšímu trávením
  • uvolňuje zácpu.

Vitamin K obsažený v kedlubně je důležitý pro prevenci vnitřního krvácení, pomáhá zmírnit silné menstruační krvácení žen a je též potřebný pro správnou funkci jater a ledvin.

Sto gramů kedlubny obsahuje jen asi 50 kalorií, a ta je tak vhodnou zeleninou pro redukční diety. Spolu s podporou látkové výměny podporuje snižování váhy.

Kedlubna je spolu s ostatními druhy brukvovité zeleniny (květák, brokolice, růžičková kapusta) jedním z nejsilnějších bojovníků proti rakovině.

Kedlubna však není vhodná pro lidi, kteří trpí na záněty žaludeční sliznice a dvanáctníku, jelikož éterické oleje obsažené v kedlubně vyvolávají bolestivé podráždění.

Kedlubna v kuchyni

V kuchyni má kedlubna mnohostranné využití. Můžeme ji konzumovat jak syrovou, tak i tepelně upravenou. Připravujeme z ní saláty, polévkové zeleniny, dusíme ji, smažíme, plníme apod. Hodí se také do zeleninových pomazánek, příkrmů, omáček i k přípravě placek typu bramboráků.

Náš tip: Recept na karbanátky z kedluben

Suroviny: 40 dkg kedlubny, 3 žemle, 1 vejce, 2 dkg tuku, 2 vařené brambory, nať petržele, strouhanka, sůl, pepř, tuk na smažení.

Příprava: Kedlubny oloupeme, uvaříme v osolené vodě a jemně nasekáme. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a jemně nastrouháme. Žemle namočíme a vymačkáme, utřeme je s tukem, vejcem a brambory. Přidáme nasekané kedlubny, sůl, pepř, nasekanou petrželku a podle potřeby strouhanku. Pořádně vymícháme a tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Náš tip: Kedlubnový salát

Příprava: Nastrouháme syrovou kedlubnu a promícháme s jemně nakrájenou pažitkou. Zalijeme jogurtovou zálivkou (jogurt ochutíme citrónovou šťávou, trochou cukru, soli, pepře a oleje).

Zdroj: http://www.novyvek.cz/index.php?sekce=maminka&pg=clanek&id=648

Kedlubnové hranolky
 

 

Potřebujeme:

1 kedlubna
hladká mouka
olej
sůl

Omáčka:
bílý jogurt
citrón
jarní cibulka

Kedlubnu nakrájíme na hranolky, obalíme v mouce a smažíme asi 6 minut. Mezitím dáme do misky bílý jogurt, osolíme, přidáme citrón a jarní cibulku. Vše promícháme. Hranolky vyndáme, necháme okapat, osolíme a podáváme s připravenou omáčkou.

Videa
 

Recept na mozeček z kedluben (pro 4 osoby)

4 větší kedlubny, 1 cibule, 2 lžíce oleje, 2 vejce, muškátový květ, sůl, pažitka

Postup přípravy

Cibuli nakrájíme na drobné kostičky a osmažíme ji na oleji. Kedlubny nastrouháme na hrubém struhadle a přidáme k cibulce. Osolíme, okořeníme muškátovým květem a dusíme do měkka. V případě potřeby přidáme malé množství vody. K hotovým kedlubnám přimícháme vejce a dovaříme. Na talíři posypeme nasekanou pažitkou.

Recept na karbanátky z kedluben (pro 4 osoby)

40 dkg kedluben, 3 žemle, 1 vejce, 2 dkg tuku, 2 vařené brambory, nať petržele, strouhanka, sůl, pepř, tuk na smažení

Jak na to

Kedlubny oloupeme, uvaříme v osolené vodě a jemně nasekáme. Brambory uvařené ve slupce oloupeme a jemně nastrouháme. Žemle namočíme a vymačkáme, utřeme je z tukem, vejcem a brambory. Přidáme nasekané kedlubny, sůl, pepř, nasekanou petrželku a podle potřeby strouhanku. Pořádně vymícháme a tvoříme karbanátky, které obalujeme ve strouhance a smažíme v oleji. Podáváme s bramborovou kaší a zeleninovým salátem.

Recept na kedlubnový salát s rokfórem (pro 4 osoby)

400 g mladých kedluben, 2 lžíce jemně nasekaného kopru nebo petržele, 1 bílý jogurt, 1 lžíce mléka, 4 lžíce strouhaného rokfóru, ½ lžičky octa, 1 lžička oleje

Postup přípravy

Kedlubny očistíme a nastrouháme na hrubém struhadle. Do mísy přidáme jemně sekaný kopr nebo petrželku. Z jogurtu, mléka, strouhaného rokfóru, octa a oleje vytvoříme zálivku a smícháme s obsahem mísy. Pokud je zálivka moc hustá, zředíme ji lžící mléka a dosolíme podle chuti. Pozor! Rokfór je dost slaný sýr. Hotový salát necháme alespoň 20 minut v ledničce odležet. Podáváme v salátových miskách a jako přílohu dáme pečivo.

Zdroj: www.chovatelka.cz

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook