Jdi na obsah Jdi na menu

4_hobbys_tvarohove_testo_plockova

Tvarohové těsto: Napečeme z něj na celé svátky sladké i slané pečivo

Zdroj: http://www.hobbys.cz/recepty/tvarohove-testo-napeceme-z-nej-na-cele-svatky-sladke-i-slane-pecivo/#.VRkh4Y6GRoo

 

10_hobbys_tvarohove_testo_plockova_1Tvarohové těsto je nenápadná zbraň, kterou máme vždy v záloze. I ti, kteří nemají v pečení zálibu, chybí jim zkušenosti, či se nedostává času, jsou při pečení z tvarohového těsta úspěšní.

Nevyplatilo by se uzavírat sázku s někým, kdo prohlašuje, že z tvarohového těsta napeče na celé vánoční svátky, silvestra nevyjímaje. Vyhrál by, přesvědčili jsme se o tom.

Upekli jsme kolekci svátečního pečiva z tvarohového těsta. Vyberte si. Klidně od každého kousek. A pak můžete pečivo z tvarohového zkusit s námi.

Tvarohové těsto: Rychlé, levné, čerstvé

Tvarohové těsto je prima:

  • jsou na ně potřeba jen tři ingredience,
  • příprava je téměř blesková,
  • je okamžitě připraveno k použití.
  • Můžeme z něj zhotovit sladké i slané zákusky.
  • Při pečení trochu „lístkuje“, aniž bychom se při jeho zadělávaní trápili překládáním jako u těsta plundrového.
  • Také jsme zbaveni pochybností o jeho stáří a složení, které máme při nákupu mraženého listového těsta. Víme, co jsme do něj dali.

Kolik – tolik

Tvarohové těsto se připravuje ze tří stejných váhových dílů mouky, tvarohu a tuku. Mouku používáme hladkou nebo polohrubou. Tvaroh stačí polotučný, ale z balíčku, v tvarohu ve „vaničce“ je víc tekutiny než tvarohové hmoty. Jako tuk je asi nejlepší osvědčená Héra, ale může být i jiný rostlinný tuk na pečení.

1_hobbys_tvarohove_testo_plockova

Při rozdělávání balíčků s tvarohem a tukem překontrolujeme hmotnost. Někdy se výrobci snaží „oblafnout zákazníka“ nižší gramáží (za stejnou cenu). Všech tří surovin musí být stejné váhové množství.

2_hobbys_tvarohove_testo_plockova

Vyklopíme do mísy, odvážíme mouku a zpracujeme vláčné těsto. Jde to velmi snadno. Nepřidáváme ani vejce, ani žádné kypřidlo. Soudržnost a kyprost zajistí právě ten tvaroh. Za pět minut máme tři čtvrtě kilový bochánek kvalitního těsta k různému použití.

Drobné sladké tvary z tvarohového těsta

Pracovní plochu jemně podsypeme moukou. Odkrojíme kousek tvarohového těsta, také lehce poprášíme moukou a válečkem tence vyválíme. Vykrájíme „sladké“ sušenkové tvary – kolečka, hvězdičky, hvězdičky. Klademe na suchý plech těsně vedle sebe (při pečení se nafouknou a plošně zmenší). V předehřáté troubě pečeme při 180 až 200 °C, až je pečivo zlaté. Ještě horké kousky obalujeme v moučkovém cukru. Část můžeme ochutit vanilkou nebo vanilinovým cukrem, jiný tvar třeba skořicí. Toto cukroví trochu připomíná boží milosti, ale zachovaná tvarohová stopa je činí chuťově zajímavějším.

3_hobbys_tvarohove_testo_plockova

Drobné slané pečivo z tvarohového těsta

Vyválíme tenkou placku, potřeme bílkem, velice jemně posolíme hrubší solí a posypeme tím, co máme na slaném pečivu rádi: kmín, mák, sezam, paprika… Rádýlkem nebo nožem nařežeme na tyčinky, čtverečky, trojúhelníčky. V případě různých posýpek volíme i různé tvary (aby měl každý druh svůj tvar). V předehřáté troubě pečeme při 180–200 °C do zlaté barvy.

4_hobbys_tvarohove_testo_plockova

Sladké koláčky z tvarohového těsta

Tvarohové těsto tence vyválíme. Nařežeme na čtverce o straně asi 10 centimetrů. Doprostřed dáme sladkou koláčovou nádivku (tvarohovou makovou) nebo kousek tuhé dobré marmelády, nebo i celý kousek sladkokyselého jablka. Rohy křížem spojíme. V případě použité marmelády dobře stiskneme i všechny strany cípků (abychom šáteček uzavřeli). Upečeme ve vyhřáté troubě při asi 170 °C (pečeme pomaleji než drobné tvary). Upečené hned sundáme z plechu (kdyby trochu marmelády vyteklo, aby se kousky nepřilepily).

Na snímku: Šátečky plněné brusinkovou zavařeninou a jablky se skořicí.

5_hobbys_tvarohove_testo_plockova

Slané taštičky z tvarohového těsta

Z tence vyváleného těsta nařežeme čtverce nebo obdélníky. Ze čtverců budeme skládat trojúhelníkové pirožky, z obdélníků čtverhranné taštičky. K jedné straně položíme kousek slané náplně podle vlastní volby: kousek sýra, dobré paštiky, jemně sekaného uzeného masa, lžičku tužšího dušeného špenátu… Náplň přeložíme, okraje dobře stiskneme (třeba pomocí vidličky). Taštičky potřeme bílkem a můžeme posypat třeba kmínem nebo nějakým kořením. Pečeme zvolna při 170 °C, až jsou zlaté.

6_hobbys_tvarohove_testo_plockova

Paštičky z tvarohové těsta

Termínu paštička se používá ve studené kuchyni k označení podkladového pečiva s „obrubou“, které se plní pikantní náplní. Tvarohové těsto je na přípravu paštiček velmi vhodné. Kulatou formičkou (nebo sklenicí) o průměru asi šest centimetrů vykrájíme kolečka – na jednu paštičku budeme potřebovat tři.

Dvěma kolečkům vykrojíme střed (menší formičkou o průměru asi čtyři centimetry) – vzniknou obroučky. Plné kolečko potřeme bílkem, posadíme na ně obroučku, potřeme bílkem a přilepíme druhou. Dáme na plech a při 180 stupních upečeme do zlaté barvy. Vykrájená kolečka také upečeme, můžeme je pak obalit v cukru a k paštičkám máme ještě pár kousků cukroví.

Dokonale vychladlé paštičky pak ozdobně naplníme nějakou slanou pěnou (uherská, šunková, paštiková, z třené nebo nebo jiného sýra) a podle vlastní volby dozdobíme.

Na snímku: Paštičky plněné šunkovou pěnou.

7_hobbys_tvarohove_testo_plockova

Sladké záviny z tvarohového těsta

Tvarohové těsto se báječně hodí na tradiční jablkový závin. Náplň závinu ale může být i z tvarohu, máku nebo rebarbory. Úplný návod na přípravu jablkového závinu z tvarohového těsta najdete na stránce JakTak.cz.

Slaný závin z tvarohového těsta

  • Udělat z tvarohového těsta závin je možná to nejjednodušší, a pohříchu také nejefektnější. Z uvedené dávky surovin vyválíme dvě tenké placky. Potřeme je pikantním základem – kečupem nebo paprikovým protlakem (klikněte na odkaz pro recept)  a poklademe tím, co bychom chtěli v závinu nalézt. Nejjednodušší a všeobecně kvitovaná náplň je uzenina a sýr.
  • Sýr (například gouda) v tenkých plátcích položíme na placku, případně nastrouháme a placku strouhaným sýrem posypeme. Pak položíme tenké plátky šunky nebo nějakého dobrého salámu. Můžeme jemně okořenit (třeba kořením na pizzu nebo bazalkou ), ale velice opatrně, protože aromatické koření nemá každý rád a rychle se „přejí“.
  • Jednu delší stranu ponecháme v šíři asi sedmi centimetrů volnou, aby se dal závin dobře utěsnit. Závin stočíme, přeneseme na plech, zploštíme, potřeme bílkem, můžeme posypat kořením (kmín, sezam a podobně). Pečeme při asi 170 °C. Když je závin zlatý na povrchu, je dost upečený i uvnitř. Přesvědčíme se, že není přilepený k plechu (případně jemně odlepíme). A dáme zchladnout (na tajné místo, vůně je až hříšně svůdná). Pak pilkou krájíme na úhledné kousky. Chutná výtečně vlahý i studený.

8_hobbys_tvarohove_testo_plockova
10_hobbys_tvarohove_testo_plockova

Poznámka:
Pečivo z tvarohového těsta není určeno k delšímu skladování. Sice se nezkazí, ale trochu ztrácí na křehkosti.

Foto a recept: jez

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook