Jak si můžeme doma vyrobit tvaroh z domácího mléka prodávaného v Labuti (mlék. automat-
Tak jak jsem slíbila, zpráva o mléku z automatu v Labuti. Tvaroh se povedl, i když ho bylo malinko (donesli jsme si jen litr a ještě upili). Nicméně vzorek OK, příště koupíme víc mléka.
Ingredience:
zkyslé mléko,
chlebová kůrka nebo horký brambor,
sáček z řídké látky
Příprava:
Doma lze tvaroh vyrobit ze zkyslého mléka, (ale pozor není vhodné mléko trvanlivé v krabičkách). Nejlepší je obstarat si mléko čerstvě, které necháme zkysnout.
Pak ho zahřejeme za občasného zamíchání na mírném plameni (na měkký tvaroh stačí teplota 30 – 40°C, na tvrdý na strouhání 60°C.
Sražení mléka můžeme ještě podpořit přidáním chlebové kůrky nebo horkého bramboru. Sražený tvaroh necháme ustát, naplníme do sáčku z řídké látky, mírně zatížíme a lisujeme (chceme-li tvaroh tvrdý, zatížíme sáček trochu více a necháme syrovátku zcela vykapat).
Tvarohem se označují všechny nezralé sýry připravované z odstředěného kravského nebo kozího mléka.
- na hrnec dáme cedník, vysteleme utěrkou a nalijeme mlíčko
- necháme vykapávat
- za hodinku nám směs krásně zhoustne, že v ní stojí lžička
- dole v hrnci je čirá syrovátka
- občas promícháme od odhrnujeme husté od krajů
- když už syrovátka nekape, zakroutíme utěrku a přivážeme k vařečce
- dáme přes noc do ledničky
- ráno vyklopíme krásnou hrudku jemného sýra
- můžeme osolit, smíchat s pažitkou, nebo na sladko použít do palačinek či buchet
- chceme-li úplně tvrdý tvarůžek, tak kroucánek v utěrce zatížíme hrnkem s vodou - na sítku - a přes noc nám krásně vytuhne, že je vhodný na strouhání na knedlíky.