Jdi na obsah Jdi na menu

Kuřecí játra

Zdroj: Lidovky.cz

Jak připravit kuře? Zkuste experimentovat

Kuřecí maso je u Čechů oblíbené. Je dietní, křehké a lehce stravitelné. Navíc je maso z kuřete dostupné a jeho příprava nezabere moc času. Zkuste v kuchyni trochu zaexperimentovat a připravte si některý ze tří receptů:

Kuřecí jatýrka

Potřebujeme: 500 g kuřecích jatýrek, 250 g cibule bílé, 250 g červené cibule, olivový olej, 100 ml suchého bílého vína, 100 ml drůbežího vývaru,1 lžíce octa balsamico, sůl, pepř a špetka cukru.

Postup: Očištěná játra spaříme vroucí vodou a necháme okapat. Oloupanou cibuli nakrájíme na poloviny a ty na jemné plátky.

Na oleji zprudka orestujeme játra, vyjmeme, a orestujeme cibuli, osolíme, opepříme, zalijeme bílým vínem a vývarem a asi 10 minut podusíme. Vrátíme játra, zakápneme octem a ochutnáme.

Chuť dotáhneme špetkou cukru a ihned podáváme s bílým pečivem, nebo rýží.

Kuřecí játra

Kuřátko pana Otce

Potřebujeme: 8 kuřecích prsních řízků, 4 větší stroužky česneku prolisovat, 2,5 cm nahrubo nastrouhaného čerstvého zázvoru, 8 najemno nakrájených jarních cibulek, 3 rovné lžíce najemno nasekané petržele, 4 lžíce sladké chilli omáčky Diamond /na kuřata/, 4 lžíce tmavé sojové omáčky, 4 lžíce vína na vaření Sbao Xing /Čína/, 4 lžíce tekutého medu, 1 lžíce citrónové šťávy, 1/2 šálku rostlinného oleje, koření Tandoori masala, chilli koření dle chuti, sůl.

Postup: Kuřecí prsní řízky mírně naklepeme, silnější nařízneme a rozložíme jako knihu. Osolíme, potřeme lisovaným česnekem z obou stran a z obou stran hustě posypeme kořením Tandoori masala.

Všechny ostatní suroviny dáme do mísy, promícháme a vložíme kuřecí řízky. Přikryjeme a dáme na 1-2 dny do chladu. Pečeme na grilu, nebo v troubě předehřáté na 190°C do měkka, potíráme připravenou marinádou.

Při pečení v troubě dáváme pozor,aby se nám nepřipálil med. Zbylou marinádu mírně provaříme a podáváme s masem. K tomuto receptu je nejlepší přílohou bílé pečivo.

 

Čtěte také:


Kuřecí nudličky s míchanou zeleninou

Potřebujeme: 500 g kuřecích prsou, 1 mrkev, 1 bambusový výhonek, 100 g čerstvých žampionů, hrstku sušeného Jidášova ucha (houba rostoucí běžně v našem okolí na shnilém bezu), 3 vaječné bílky, špetka soli, 1 lžíce solamylu, 50 g tuku, 1 menší cibule, 4 stroužky česneku, 1/2 čajové lžičky posekaného zázvoru, 1/8 l vývaru

Škrobová omáčka:
2 rovné lžíce solamylu, 4 lžíce vody,1 lžíce vína Shao Xing, pepř, sůl

 

Maso nakrájíme na jemné nudličky, rovněž tak veškerou zeleninu. Jidášovo ucho spaříme horkou vodou, necháme ve vodě vystydnout, odstraníme tvrdé středy a houbu nakrájíme na nudličky. Smícháme 1 lžíci solamylu a 2 lžíce vody, přidáme bílky, promícháme a vložíme na nudličky nakrájené maso. Promícháme, posolíme a necháme v chladu 20 minut.

Kuřecí nudličky s míchanou zeleninou

Na pánvi rozpálíme vepřové sádlo a vložíme obalené kuřecí maso a za stálého míchání čekáme, až jeho povrch zbělá. Pánev stáhneme z ohně, maso vyjmeme pěnovou naběračkou do mísy. Na pánvi rozpálíme tuk, vložíme cibulku, česnek, zázvor, zeleninu, houby a vše dobře promícháme. Poté vlijeme vývar, uvedeme do varu a za stálého míchání přidáváme škrobovou omáčku. Vložíme maso, vše dobře promícháme a ihned podáváme - nejlépe s rýží. 

Jan Šenk, mlynář, milovník vaření a dobrého jídla
 

Zdroj: http://www.lidovky.cz/jak-pripravit-kure-zkuste-experimentovat-fjc-/dobra-chut.asp?c=A110329_115222_dobra-chut_glu

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook