Jdi na obsah Jdi na menu

Jak uvařit hovězí vývar | recept

 
 
 

Recept na hovězí vývar. Hovězí vývar je jeden z fenoménů poctivé kuchyně na celém světě. Silný výtažek získaným pomalým a dlouhým varem hovězího masa, hovězích kostí a zeleniny má uplatnění nejen coby základ hovězí polévky, ale také jako jedna ze surovin při přípravě tradičních omáček. Co se o hovězím vývaru píše, říká, a jak se připravuje v podmínkách běžné domácnosti? Dokážeme vybrat hovězí maso a kosti, aby byl hovězí vývar dobrý, a přitom neudělal moc velkou díru do rodinného rozpočtu? Nabízíme osvědčený recept na domácí hovězí vývar a několik dalších užitečných tipů.

 
30 minut a více

Co je potřeba

Přední hovězí maso
Hovězí kosti
Kořenová zelenina, cibule
Sůl, celý peprř, nové koření

 
 
 
Jak uvařit hovězí vývar | recept
 

1

Hovězí vývar tvoří základ mnohých českých polévek vařených podle tradičních receptur. Není to jen obligátní „nudlovka“. Z hovězího vývaru z masa a kostí se připravuje drštková, frankfurtská, gulášová polévka, ředí se jím bešamel na zapražené bílé polévky – prostě hovězí vývar by měl přijít tam, kde si dnes vypomáháme vodou a kostkou masoxu. Z hovězího vývaru se rovněž připravují české omáčky: rajská, koprová (s masem), křenová, cibulová, česneková, houbová… Základem dobrého hovězího vývaru by mělo být přední hovězí maso, kosti, zelenina, sůl, pepř, případně nové koření.

 
Jak uvařit hovězí vývar | recept
 

2

Hovězí maso na polévku kupujeme raději v menším řeznictví. Používá se přední (polévkové) maso – hovězí žebro (bok s kostí) nebo hrudí. Kupovat kvalitnější maso není ekonomické a krom toho by hovězí vývar ani nebyl tak silný (přední maso má hodně vaziva, které po rozvaření vytváří onu „sílu“). Je dobré zajít k řezníkovi předem jenom na obhlídku cen, ani přední hovězí není moc levné. Vybraný kousek masa si nejdřív necháme zvážit, aby nás pak účet nezaskočil.

 
Jak uvařit hovězí vývar | recept
 

3

Další „sílu“ přidá vývar z kostí. Na polévku kupujeme tak zvanou harfu (kosti s patrnými ořezanými zbytky masa) či kosti řídké a kosti morkové. Kosti už jsou levnější, kilogram stojí kolem dvaceti korun, ale tato cena je jen orientační – záleží na místě a typu obchodu (údaj srpen 2014). Pro rodinnou polévku koupíme asi půl kilogramu masa, jednu řídkou a jednu morkovou kost (nebo podle nabídky kostí v řeznictví).

 
Jak uvařit hovězí vývar | recept
 

4

Co nás asi v každém receptu trochu zarazí, je doporučovaná délka doby varu hovězího vývaru. Tři, čtyři, ale i osm hodin. Maso a kosti se mají vařit pomalu při nízké teplotě, vývar má jen tak řečeně „táhnout“. Hrnec má být odkrytý – a stále sbírat pěnu. Upřímně: kdo si to může dovolit? Leda profesionální kuchaři, kterým velká plotna hřeje celou pracovní dobu nebo chalupář v zimě, když se přes den topí. I plotýnka zapnutá na minimum spotřebovává energii a z odkrytého hrnce několik hodin vystupuje vlhkost a vůně, která přestává být příjemná, když jí nasákne celý byt.

 
Jak uvařit hovězí vývar | recept
 

5

Pro hospodyňku, která chce jen uvařit dobrou polévku a nechce s ní vyhrát gastro soutěž, je výborným pomocníkem tlakový hrnec. A i když se to možná ortodoxním kuchařům nebude líbit – mnohaletá domácí zkušenost praví, že rozdíl mezi polévkou „taženou“ na plotně a v papiňáku je pro normálního strávníka nepostřehnutelný. (Tak, a teď mne kamenujte, pozn. autorky).

 
Jak uvařit hovězí vývar | recept
 

6

Hovězí maso a kosti opláchneme studenou vodou. Kosti vložíme do kastrolu a dáme do trouby. Zapneme na nejvyšší stupeň. Asi po 15 minutách začnou vonět. Vyndáme je, zalijeme trochou vody – jen aby se rozpustil případný výpek. Kosti i s vodou přendáme do tlakového hrnce. Vložíme přední hovězí maso překrájené na několik kousků, lžičku soli, asi 10 celých pepřů, tři kuličky nového koření a překrojenou, svrchních lupenů a kořínků zbavenou, ale neoloupanou cibuli rozkrojenou na polovinu. Doplníme studenou vodou na dva litry. Tlakový hrnec zavřeme, obsah přivedeme k varu, pak snížíme teplotu.

 

7

Hovězí maso a kosti vaříme asi hodinu a půl. Pak hrnec zchladíme, otevřeme a zkontrolujeme stav. Maso bude asi ještě tuhé. V této fázi můžeme k masu přidat kořenovou zeleninu – menší mrkev, petržel a menší kousek celeru. Tuto zeleninu nebudeme do hotové polévky vracet. Zeleninu k masu přidáváme zejména tehdy, když chceme podávat čistý bujon. Nebo hrnec zavřeme bez přidání zeleniny a dále ještě asi půl hodiny vaříme.

 
Jak uvařit hovězí vývar | recept
 

8

Potom obsah hrnce přecedíme přes síto – třeba do nějaké pracovní mísy s hubičkou. Kosti, maso a zeleninu přesypeme na talíř, síto vypláchneme. Připravíme si hrnec na konečnou úpravu hovězího vývaru (nebo umyjeme papiňák, jestliže chceme pokračovat bez použití jiného hrnce). Síto vyložíme látkovým ubrouskem určeného k účelům vaření. Nesmí být cítit pracím práškem nebo aviváží, když tak ho nejdřív důkladně vymácháme v horké vodě a vyždímáme. Velmi dobře se hodí staré tetra pleny. Hovězí vývar z pracovní mísy přes tento filtr nalijeme do hrnce.

 
Jak uvařit hovězí vývar | recept
 

9

Když chceme bujon čistý, pouze jej znovu provaříme. Další dochucování obvykle při tomto množství surovin není třeba, ale když, přidáme maximálně sůl. Do hovězího vývaru nedáváme žádné průmyslové dochucovací prostředky typu masox, vegeta, podravka a podobně. Plnou chuť mu dávají použité suroviny. Když máme rádi v hovězím vývaru zeleninu, přidáme do vývaru očistěnou a na drobné kousky nakrájenou menší mrkev, petržel a kousek celeru. Krátce povaříme. Libové maso nakrájíme na drobné kousky a vrátíme do polévky.

 
Jak uvařit hovězí vývar | recept
 

10

Hovězí vývar podá podáváme jako úplně čistý bujon bez zeleniny (nemocným, a nebo naopak při velmi slavnostním obědu či banketu). Pak do bujónové misky nebo do hlubšího talíře opatrně vložíme neporušený vaječný žloutek (nejchutnější jsou od slepic z domácího chovu) a zalijeme vroucím vývarem. Strávník si pak se žloutkem poradí podle vlastní volby.

 
Jak uvařit hovězí vývar | recept
 

11

K hovězímu vývaru se zeleninou a masem můžeme připravit tak zvané vložky: celestýnské nudle, pečené a na kostičky (či ozdobně) nakrájené svítky, vaječné sedliny a podobně. Vložky do polévky dáme na stůl v jedné misce nebo na talířku a každý si do svého talíře s polévkou dává sám podle chuti. Polévkové vložky nadáváme do hrnce s polévkou, ani když po obědě trochu polévky a vložky zbylo.

 
Jak uvařit hovězí vývar | recept
 

12

Klasikou je zavářet do hovězího vývaru játrové knedlíčky. A právě tato okolnost je jedním z argumentů, že se běžným jazykem nepozná rozdíl mezi vývarem z plotny a z papiňáku. Játrové knedlíčky jsou kořeněné, a jejich aroma částečně ovlivní i výslednou chuť hovězí polévky. Další klasikou jsou nudle. Je vyzkoušeno, že skutečně domácí (opravdu doma dělané) nudle lze do polévky zavařit přímo – nezakalí ji. Všechny ostatní kupované (ať se jmenují jakkoliv) je lepší uvařit zvlášť, propláchnout a pak teprve dát do polévky (dál už nevařit).

 
Jak uvařit hovězí vývar | recept
 

13

Hovězí vývar až na talířích doplníme zelenou petrželkou či drobně sekanou pažitkou. Můžeme dát i libeček, ale protože má tato bylina vůni, která nám připomíná polévkové koření maggi, trochu tím výrobně i finančně náročný vývar deklasujeme (bude se přibližovat polévkám z rozpuštěné polévkové kostky, což je trochu škoda).

 
Jak uvařit hovězí vývar | recept
 

14

Co s morkem z kosti? Dříve, a to nejen v dobách lovců mamutů, byl morek považován za lahůdku. Vyškrábaný z kosti se natíral na krajíčky chleba, jemně posolil a opeřil a dával se jako pochoutka dětem, zejména hubeným. Z morku se také připravovaly knedlíčky do polévky (jako játrové, místo jater morek). Možná se najdou gurmeti…?

 

15

Pro úplnost: V leckterých kuchařkách bývá doporučováno čištění vývaru vaječným bílkem. Vývar se nechá prochladnut, zamíchají se do něj dva vidličkou napěněné bílky, vývar se zvolna přivede k varu. Když bílky ztuhnou, procedí se přes jemné pláténko. Bílky a „šlem“ se pak vyhodí. Jestli absolutní čirost někdo v současné době ocení, toť otázka.

 
 
 
Tipy
  • Čím víc hovězího masa, tím silnější chuť (při stejném množství vody)
  • Je-li maso pěkné a stačí-li nám polévka bez masa, můžeme k němu připravit za použití hovězího vývaru některou z uvedených omáček.
  • Teplé vařené maso můžeme nabídnout i s hořčicí a kouskem chleba jako teplý předkrm.
  • Retro: V nabídkách restauračních hotovek za „totáče“ bylo vařené přední hovězí (evidentně z polévky) podáváno s bramborem a tatarkou. Protože tatarka bývala v restauraci přímo vyráběna, a tedy dobrá, patřilo toto jídlo v celkové tehdejší mizérii k docela jedlým.
 

Naučte se připravit poctivý hovězí vývar (+ 3 x recept na polévku)

Odborníkem na hovězí vývar je šéfkuchař pražského Čestru Pavel Straka. Dobře ví, jak připravit základní i dvojitý vývar a co s nimi podniknout dál. Kromě podrobných postupů nám ochotně předvedl i speciální šéfkuchařské fígly.
Naučte se připravit poctivý hovězí vývar (+ 3 x recept na polévku)
 

 

Základní a dvojitý vývar

Základní (na 10 litrů): 12 l vody, 1,5 kg hovězích kostí, 5 mrkví, 1 střední celer, 3 petržele, 1 hlavička česneku, 5 kuliček celého černého pepře, 5 kuliček nového koření, 5 bobkových listů Dvojitý (na 5 litrů): 6 l základního vývaru, 500 g mletého předního hovězího masa, 3 bílky „Hovězí vývar chce čas. Opravdu poctivý se vaří mnoho hodin – vlastně nevaří, ale táhne,“ upozorňuje šéfkuchař.

1)Pavel omyl kosti, dal je do hrnce se studenou vodou a přivedl k varu. „Vodu nesolte, vývar se solí až při zapracování do výsledného receptu,“ vysvětlil.

2) Před bodem varu vystoupala na hladinu pěna, kterou sbíral naběračkou.

3)Přidal zeleninu a rozkrojený česnek a koření. Zmírnil plamen a „táhnul“ (tedy nechal zvolna probublávat těsně pod bodem varu) minimálně 8 hodin v nezakrytém hrnci.

4)Hotový vývar scedil přes plátýnko. Můžete ho zpracovat podle receptu nebo uchovat. „Po uvaření vývar zprudka zchlaďte,“ poradil šéfkuchař. „Hrnec postavte do ledové vody a občas zamíchejte. Než bude dokonale chladný, nezakrývejte jej.“ Rychle zchlazený vývar vydrží v ledničce až 5 dnů. Můžete jej i zamrazit.

5) Poté Pavel ukázal, jak připravit dvojitý vývar. Bílky ušlehal do tuhého sněhu a přidal k mletému masu.

6) Sníh do něj důkladně zapracoval rukama.

7)Masovou hmotu pak Pavel rozšlehal metlou ve vývaru a zprudka jej přivedl k varu.

8) „Bílkoviny navážou nečistoty z masa, které vystoupají nahoru a vytvoří tuhý povlak, ten ale už nemusíte sbírat,” vysvětlil Pavel. Před bodem varu ztlumil teplotu a vývar už jen táhl. Po 4 hodinách jej scedil.

9)Výsledný vývar je čirý. „Když chladne, tvoří se na něm tukový škraloup. Po zchladnutí jej seberte a použijte na omaštění polévky,” poradil Pavel.

 

Vývar s pošírovaným vejcem

4 porce, příprava: 10 minut

1 l dvojitého vývaru
4 vejce sůl
1 lžička hovězího tuku (z vývaru)

Vývar osolte a ohřejte. Připravte si vejce: Vodu zahřejte těsně pod bod varu a ztlumte plamen. Pak ji osolte a vejce pečlivě, aby se nepoškodil žloutek, vyklepněte do naběračky a i s naběračkou ho pozvolna vnořte do vody. Opatrně jej vyklopte a po zhruba 3–4 minutách ho zase opatrně vyjměte a vložte do misek nebo talířů. Zalijte horkým vývarem a omastěte každou porci pár kapkami rozpuštěného tuku.

 

Vývar s knedlíčky

4 porce, příprava: 25 minut 1

l dvojitého vývaru sůl
1 větší mrkev
1 petržel
na knedlíčky: 3 rohlíky
1 vejce
sůl, špetka muškátového oříšku
zelená petrželka, nasekaná najemno
2 oříšky másla
500 ml polotučného mléka

Vývar osolte, zeleninu nakrájejte a dejte ji do něj vařit. Pečivo nakrájejte a opečte na másle. Žloutky vyšlehejte s mlékem, přidejte koření a sůl a sníh, který jste ušlehali z bílku. Vlhkýma rukama tvarujte z těsta v dlaních i 5 minut.

 

Vývar s domácími nudlemi

4 porce, příprava: 15 minut

1 l dvojitého vývaru
sůl
1 větší mrkev
1 petržel
2 hrsti syrových domácích nudliček
hovězí tuk na omaštění
zelená petrželka

Vývar osolte, zeleninu nakrájejte na kostičky a dejte ji vařit do vývaru do změknutí. Do vroucí osolené vody vedle dejte zavařit nudličky a po scezení je rozdělte na talíře. Zalijte je horkou polévkou a každou porci omastěte několika kapkami hovězího tuku. Nakonec posypte nasekanou petrželkou.

 

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D. 9/2013

Klasický hovězí vývar

Popis receptu: 
 
Dobrý hovězí vývar - je chloubou každého kuchaře. Je voňavý, silný, posilující, . . . téměř léčivý. Tato klasická krmě si klade nároky na čas, ale ve výsledku se nám odmění skvělou chutí a nádhernou vůní. http://www.netkucharka.cz http://www.prima-recepty.cz
Autor: Barbora Prescott
Ingredience
  • 500 g i více kvalitního hovězího masa (hřbet nožičky, hrudí, maso z krku nebo plec, oháňka, případně morkové kosti) na větší kusy 1 cibule překrojená napůl 100 g celeru (1/4 celeru) na větší kusy 100 g mrkve (2 stredni mrkve) na větší kusy 100 g petržele na větší kusy prip. 1/2 porku koření: několik kuliček černého pepře a nového koření, bobkovy list -> Boquet garni (snítka zelené petrželky, tymiánu, bobkový list, stroužek česneku, nekolik černých pepřů zabalených do zelené části pórku a svázané motouzkem), špetka soli na dochucení

Příprava jídla

Hovězí maso opláchneme, naklepeme a rozkrájíme na větší kusy. Vložíme do hrnce s asi 2 litry studené vody a přivedeme k varu. Přidáme koření i zeleninu (můžeme ji předem osmahnout), přiklopíme pokličkou. Poklička ale neuzavírá hrnec neprodyšně; polévka potřebuje škvírku k dýchání. Vše necháme nejméně dvě a půl hodiny vařit mírným varem, tzv. táhnout; vývar pak bude méně kalný. Tomu zabráníme také tím, že pokud musíme dolévat vodu, tak vždy použijeme jen vodu vařící. Během vaření hlídáme vývar, aby zůstal čistý a sbíráme vznikající pěnu naběračkou. Vývar scedíme co nejhustším sítkem, případně cedník vyložíme utěrkou předtím vymáchanou v horké vodě a pořádně vyždímanou. Tak získá tu správnou propustnost. Takto připravený vývar můžeme podávat samotný nebo s nakrájeným uvařeným masem a zeleninou, a nebo s játrovými knedlíčky. Připravený vývar můžeme ještě vyčistit např. vajíčkem podle návodu uvedeném v předpisu čištění vývaru a z jeho hladiny odstraníme tuk. Poznámky: Zbylý vývar - můžeme uchovat po částečném odvaření a následném zmrazením v kostkovém tvořítku na led. Získáme výborný domácí masox. Morkové kosti - můžeme před vaření zbavit morku. Polévka pak bude méně mastná.
Zdroj: Apetit.cz
 

Silný hovězí vývar z hrudí

 

Silný hovězí vývar z hrudí

Co víc se hodí do podzimního sychravého počasí než dobrý silný vývar, který zahřeje a posilní?

1 kg hovězího hrudí
½ kg kořenové zeleniny (mrkev, celer, petržel)
1 cibule
4 stroužky česneku
6 kuliček nového koření
12 kuliček celého pepře
6 bobkových listů
olej
sůl

Hovězí hrudí nasekáme a zeleninu nakrájíme nahrubo. Cibuli a česnek neloupeme, česnek jen rozkrojíme nebo rozmáčkneme. Vše osmahneme na oleji, přidáme koření, zalijeme studenou vodou, přivedeme k varu, trochu osolíme, zmírníme příkon tepla a táhneme alespoň tři hodiny. Během vaření sbíráme vzniklou pěnu na povrchu. Vývar scedíme přes jemný cedník nebo plátýnko, dochutíme solí, popřípadě mletým pepřem, maso očistíme z kostí a nakrájíme. Podáváme s celestýnskými nudlemi a na skus vařenou zeleninkou nebo vmícháme vejce či jakoukoliv jinou vložku (noky, nudle, játrová rýže, játrové knedlíčky atd.)

Dnešní vložka do polévky

celestýnské nudle

2 vejce
250 ml mléka
150 g polohrubé mouky
sůl
2 snítky tymiánu
1 stroužek česneku
2 lžičky oleje
máslo na opečení

na skus vařená zelenina podle chuti (kořenová, hrášek, pórek…)

Vejce rozšleháme s mlékem a moukou v hladké palačinkové těsto, tymiánem, rozetřeným česnekem se solí, přidáme olej a necháme deset minut odstát.

Na vymaštěné pánvi máslem pečeme tenké palačinky, které krájíme na krátké nudle, asi 5 × 0,5 cm.

Zdroj: http://www.ceskatelevize.cz/porady/10084897100-kluci-v-akci/1137-recepty/1153-silny-hovezi-vyvar-z-hrudi/

Nepostradatelný hovězí vývar: Naučte se ho připravit jako profesionál

Bez poctivého vývaru se v kuchyni neobejdete. Je základem pro dobrou polévku i omáčku.

Bez poctivého vývaru se v kuchyni neobejdete. Je základem pro dobrou polévku i omáčku.
Foto: Shutterstock.com

 
 
     

Základ pro dobrou polévku i omáčku. Bez poctivého vývaru se prostě v kuchyni neobejdete. Poradíme vám proto, jak ho připravit, aby byl plný chuti.

 
 
 

 

Základem jsou kvalitní suroviny

Hovězí vývar se obvykle připravuje z kostí, ale můžete přidat i maso. Nejčastěji se používá maso z krku, plece, hrudí, oháňk

Nepostradatelný hovězí vývar: Naučte se ho připravit jako profesionál

Bez poctivého vývaru se v kuchyni neobejdete. Je základem pro dobrou polévku i omáčku.

Bez poctivého vývaru se v kuchyni neobejdete. Je základem pro dobrou polévku i omáčku.
Foto: Shutterstock.com

 
 
9. listopadu 2014 | 06:00
 
 

Základ pro dobrou polévku i omáčku. Bez poctivého vývaru se prostě v kuchyni neobejdete. Poradíme vám proto, jak ho připravit, aby byl plný chuti.

reklama
 
 
 

 

Základem jsou kvalitní suroviny

Hovězí vývar se obvykle připravuje z kostí, ale můžete přidat i maso. Nejčastěji se používá maso z krku, plece, hrudí, oháňka nebo žebra i s masem. Do vývaru patří i zelenina. Mrkev dodá jemně nasládlou chuť a barvu, celer je aromatický a celer dodává znamenité aroma.

Budete potřebovat:

  • 500 g předního hovězího masa s kostí
  • 2 l vody
  • 5 zrnek pepře
  • 1 bobkový list
  • 3 zrnka nového koření
  • 1 cibuli
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 1 lžičku soli

Pusťte se do práce

Maso a kosti před přípravou dejte asi na 20 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Pak vše přemístěte do velkého hrnce a zalejte studenou vodou. Vývar přiveďte pomalu k varu, do vroucí vody pak přidejte očištěnou zeleninu a koření. Po uvedení do varu stáhněte plamen na minimum a vývar táhněte. Vzniklou pěnu v průběhu vaření odebírejte děrovačkou. Nechte ho táhnout několik hodin. V případě, že vám při vaření ubylo hodně vody, dolejte ji studenou na původní obsah. Hotový vývar pak sceďte. Můžete ho použít do omáček, připravit polévku nebo ho uskladnit. V takovém případě vývar prudce ochlaďte a vydrží vám v lednici několik dní. Můžete ho dát i do mrazničky, zpracujte ho ale nejpozději do tří měsíců.

Náš tip:
Pokud vývar přecedíte a přesto není úplně čistý, vyzkoušejte trik s bílky. Použijte tři, ze kterých ušlehejte tuhý sníh. Dejte ho do studeného vývaru, přiveďte k varu a opět sceďte. Bílek na sebe naváže zbylé nečistoty z masa a kostí a odměnou vám bude zcela čirý vývar.

 

Nepostradatelný hovězí vývar: Naučte se ho připravit jako profesionál

Bez poctivého vývaru se v kuchyni neobejdete. Je základem pro dobrou polévku i omáčku.

Bez poctivého vývaru se v kuchyni neobejdete. Je základem pro dobrou polévku i omáčku.
Foto: Shutterstock.com

 
     

Základ pro dobrou polévku i omáčku. Bez poctivého vývaru se prostě v kuchyni neobejdete. Poradíme vám proto, jak ho připravit, aby byl plný chuti.

reklama
Základem jsou kvalitní suroviny

Hovězí vývar se obvykle připravuje z kostí, ale můžete přidat i maso. Nejčastěji se používá maso z krku, plece, hrudí, oháňka nebo žebra i s masem. Do vývaru patří i zelenina. Mrkev dodá jemně nasládlou chuť a barvu, celer je aromatický a celer dodává znamenité aroma.

Budete potřebovat:

  • 500 g předního hovězího masa s kostí
  • 2 l vody
  • 5 zrnek pepře
  • 1 bobkový list
  • 3 zrnka nového koření
  • 1 cibuli
  • 200 g kořenové zeleniny
  • 1 lžičku soli

Pusťte se do práce

Maso a kosti před přípravou dejte asi na 20 minut do trouby předehřáté na 220 °C. Pak vše přemístěte do velkého hrnce a zalejte studenou vodou. Vývar přiveďte pomalu k varu, do vroucí vody pak přidejte očištěnou zeleninu a koření. Po uvedení do varu stáhněte plamen na minimum a vývar táhněte. Vzniklou pěnu v průběhu vaření odebírejte děrovačkou. Nechte ho táhnout několik hodin. V případě, že vám při vaření ubylo hodně vody, dolejte ji studenou na původní obsah. Hotový vývar pak sceďte. Můžete ho použít do omáček, připravit polévku nebo ho uskladnit. V takovém případě vývar prudce ochlaďte a vydrží vám v lednici několik dní. Můžete ho dát i do mrazničky, zpracujte ho ale nejpozději do tří měsíců.

Náš tip:
Pokud vývar přecedíte a přesto není úplně čistý, vyzkoušejte trik s bílky. Použijte tři, ze kterých ušlehejte tuhý sníh. Dejte ho do studeného vývaru, přiveďte k varu a opět sceďte. Bílek na sebe naváže zbylé nečistoty z masa a kostí a odměnou vám bude zcela čirý vývar.

Zdroj: Blesk.cz

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook