Jdi na obsah Jdi na menu

Jak jsem pekla rohlíky

rohlíky, recept

 

fotoprezentace na konci článkuObrazek

Recept na těsto:

1 kg hladké mouky, půl litru mléka, 10 dkg tuku (používám jako vždy sádlo), 3 dkg cukru (dala jsem méně rovnou do mléka), 1 žloutek, 1 droždí, lžička soli.
1 vejce na pomašlování, sůl, kmín nebo mák na posyp.

Těsto jako v předchozích receptech zadělávám bez kvásku, droždí rozdrobím do celého množství mléka a nechám vzejít. Zadělávala jsem nejprve v míse a pak na desce propracovala.
Úspěch opět záleží na dobrém vykynutí, nespěchejte. Pekla jsem takto velké rohlíky (32 ks z kila) cca 25-30 minut, při cca 180°C.

Postup tvorby rohlíků opíši z mé kuchařky (housky jsem nedělala):

"Na rohlíky vyválíme z vykynutého těsta buď obdélník, který rozdělíme na pruhy  a ty na trojúhelníky, ze kterých od širšího konce vineme rohlík tím způsobem, že zatímco pravá ruka rohlík vine, levá vytahuje cípek, abychom dosáhli co nejvíce ovinů. Cípek nakonec musí zůstat navrch rohlíku. Takto získaný dlouhý rohlík ohneme do tvaru podkovy. Rohlíky se nám také dobře dělají z vyváleného kulatého plátu. Rozkrájíme ho na trojúhelníky a svineme stejným způsobem.

Na housky si rozkrájíme těsto na malé kousky, z nichž vyválíme tyčinky ve středu silnější. Splétáme je od středu ke konci, houstičku obrátíme a doplétáme druhou stranu.

Housky i rohlíky dáme na pomaštěný plech(moje pozn. pečící papír), necháme vykynout, pak potřeme vejcem nebo bílkem, posypeme mákem se solí nebo kmínem se lolí a pečeme."

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook