Jdi na obsah Jdi na menu

Jahodové recepty

 

Kluci v akci - jahodový díl - klikni

Jahodové recepty - Je libo pomazánku, dezert nebo snad větrníčky?

Jahody mají vynikající chu, krásnou barvu a spoustu vitamínu C. Můžeme je použít nejrůznějším způsobem, třeba s jogurtem, smetanou, kyselým mlékem, můžeme jimi zdobit pudinky nebo je nabídnout jen tak bez cukru jako ovocný dezert na mističce.

Můžeme jimi zdobit krupicovou kaši, rýžovou kaši, zkrátka každý moučník, třeba i dukátové buchtičky.

Recepty:

Tvarohový krém s jahodami

250g měkkého tvarohu, 1/8l mléka, 1/2 balíčku vanilkového pudinku, 1 žloutek, cukr dle chuti, 1/2kg jahod.

Nejprve si připravíme hustou pudinkovou kaši z poloviny balíčku pudinku a mléka. Odstavíme vmícháme žloutek a cukr. Tvaroh dáme do větší misky a po lžících zašleháme studený pudink. Dobře vyšlehaný krém má vzhled šlehané smetany. Do pohárků, na misky nebo řez piškotu dáme vrstvu krému, proložíme jahodami a povrch nastříkáme tvarohovým krémem. Podáváme s piškoty nebo sušenkami.

Jahodové lívanečky

1/4 l mléka, 2 žloutky, sůl, 1 lžička cukru, 150g polohrubé mouky, 1 prášek do pečiva, máslo na pečení, 1/4kg jahod.

V mléce rozšleháme žloutky, přidáme mouku, špetku soli, lžičku cukru. Na lívanečníku nebo malé pánvičce opékáme na másle lívanečky, které zdobíme oslazenými rozmačkanými jahodami.

Zapečené palačinky

3/8l mléka, 2 žloutky, špetka soli, citrónová kůra, 150g polohrubé mouky, 2 bílky, lžička cukru, 200g jahod.

Z mléka, žloutků, soli, citrónové kůry a mouky vymícháme hladké těstíčko a vmícháme do něj ze dvou bílků tuhý sníh, který jsme přisladili jednou lžičkou cukru.
Z těsta pečeme na másle tenké palačinky. Do vymaštěné nákypové formy prokládáme palačinky jahodami a dalším ovocem (borůvkami, malinami, jahodami,...) sypeme je piškotovými drobečky. Navrch položíme palačinku, urovnáme  na ni vrstvu bílkového krému ze dvou bílků a lžíce cukru a dožluta zapečeme.

Větrníky s ovocem a šlehačkou

1/4l vody, 50g tuku, sůl, 150g polohrubé mouky, 4 vejce, 1/4l šlehačky, jahody, moučkový cukr.

Do vody dáme tuk, sůl a vše uvedeme do varu. Za stálého míchání přisypeme do vařící vody mouku a vymícháme na ohni těsto, až se utvoří hrudka a nechytá se hrnku ani vařečky. Do odstaveného chladnoucího těsta zapracujeme jedno po druhém vejce. Stříkačkou nebo kornoutem se špičkou s hrubými zářezy nastříkáme na pomaštěný plech větrníky - větší pusinky.Vložíme do dobře vyhřáté trouby a 5-7 minut troubu neotvíráme. Potom teplotu trouby snížíme a zvolna dopečeme.
Vychladlé větrníky pilkovým nožem  rozkrojíme, spodní polovinu plníme šlehačkou. Obložíme jahodami nebo malinami a přiklopíme druhou polovinou větrníku a pocukrujeme.

Jahodová pomazánka

250g jahod, 250g jemného tvarohu, lžíce cukru, citrónová šáva, 2-3 lžíce kondenzovaného neslazeného mléka nebo sladké smetany.

Tvaroh ušleháme s cukrem a sladkou smetanou nebo kondenzovaným mlékem a citrónovou šávou na jemný krém. Nakonec vmícháme nakrájené jahody. Pomazánku podáváme na housce nebo ji můžeme mazat plátky jablek  vychlazené podat jako občerstvení v horkém odpoledni.

A jak na babiččin jahodový džem?


Krok za krokem obrazem. Tady je recept...

 

 

 

Další jahodové recepty

klikněte také na: jahodove-recepty.cz/recepty-z-jahod/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook