Jdi na obsah Jdi na menu

Jablečné recepty

 

Jablečné řezy
3 vejce
1,5 sklenice cukru
3 sklenice hladké mouky
2 sklenice strouhané cukety nebo jablek
1 sklenice oleje
1 lžička sody
trochu prášku do pečiva, kakao
Krém:

1 tvaroh
150 g mletého cukru
1 vanilkový cukr
1 vejce
3/4 másla
Vejce s cukrem ušleháme. Zamícháme s ostatními ingrediencemi. Nalijeme na plech a pečeme ve středně vyhřáté troubě. Upečené řezy pokryjeme tvaroh. krémem a posypeme skořicovým cukrem.
Perník s jablky
2 jablka
300 g hladké mouky
200 g cukru
50 g medu
2 vejce
2 lžíce rumu
8 lžic mléka
1 prášek do perníku
Poleva:
200 g moučkového cukru
šťáva z 1 citronu
červená potravinářská barva
Jablka nakrájíme na malé kostky. Cukr, med a vejce vyšleháme do husté pěny. Potom přidáme rum, mléko a mouku s kypřícím práškem do perníku. Všechno promícháme a přidáme jablka. Pečeme v předehřáté troubě při 150 °C asi 35 minut.
Moučkový cukr a šťávu z citronu spolu se dvěma lžícemi vody utřeme v hladkou polevu, kterou obarvíme barvou. Pak potřeme vychladlý perník.
Jablečník
240 g polohrubé mouky
240 g krystalového cukru
150 g rozehřátého tuku
4 vejce
2 kypřicí prášky do pečiva
1 vanilkový cukr
600 g nastrouhaných jablek
1 lžička mleté skořice
Ve větší misce smícháme mouku s kypřicím práškem a cukrem. Přidáme vejce, tuk, jablka, skořici. Vše dobře promícháme. Těsto vlijeme na vymazaný, hrubou moukou vysypaný plech a pečeme v předehřáté troubě 30-40 minut při teplotě 180 °C.
Netažený závin
250 g hladké mouky
50 g másla
1 vejce
3 lžíce vody, 2 lžíce octa, sùl
Na desce smícháme mouku se solí, rozkrájené máslo, nožem vmícháme vejce a vodu s octem. Vypracujeme těsto. Vyválíme 2 záviny, které poklademe nastrouhanými jablky, cukrem, skořicí, ořechy. Svineme. Před pečením propícháme vidličkou.
Dobrota z jablek
150 g mletého cukru
250 g polohrubé mouky
2 vejce
1 lžíce kakaa
200 ml oleje
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
2 lžíce rumu
1/4 l mléka
350 g nastrouhaných jablek
100-150 g nasekaných ořechù

Poleva:
80 g másla
80 g mletého cukru
1/2 pudinkového prášku
1,5 lžíce horkého vody
1 lžíce rumu
2 lžíce kakaa
Cukr (i vanilkový), mouku, vejce, olej, kakao, rum, mléko a prášek do pečiva smícháme a vše vylijeme na vymazaný a vysypaný plech. Přidáme vrstvu nastrouhaných jablek a ořechů. Upeču. Vychladlý moučník polijeme polevou.
Žabí huby plněné jablky
300 g hladké mouky
250 g tuku
1 vejce
špetka soli
3-4 lžíce mléka
30 g droždí
Do 3-4 lžic mléka dáme trochu cukru a droždí. Vzejitý kvásek smícháme s ostatními ingrediencemi a vypracujeme těsto. Vyválíme plát a děláme kolečka. Plníme je dušenými jablky smíchanými s cukrem, ořechy, skořicí a vanilkou. Upečeme a teplé obalujeme v cukru s vanilkou.
Jablková roláda
4 vejce
180 g cukru
6-8 lžic hladké mouky
250 g nastrouhaných jablek
skořice a cukr na posypání jablek
Plech vyložíme papírem nebo alobalem, který vymažeme a vysypeme hladkou moukou. Nastrouhaná jablka rozložíme na plech a posypeme cukrem a skořicí. Ušleháme cukr a vejce, až je hmota hustá a hladká. Jemně vmícháme mouku, nalijeme na jablka a dám péct. Po upečení otočíme papír nahoru. Papír stáhneme a ještě teplou roládu stočíme. Po vychlazení nakrájíme a už jen stačí posypat cukrem.
Jablkový koláč
2 hrnky (1/4 l) polohrubé mouky
1 hrnek mletého cukru
100 ml oleje
1 lžička jedlé sody
2 lžičky skořice
1 balíček rozinek
3 vejce
trocha mléka
3 hrnky na kostičky nakrájených jablek
Ingredience smícháme (jablíčka vmísím až na konec), upeču. Polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem.
Drobenkový koláč
8 velkých jablek
500 g polohrubé mouky
200 g másla
300 g pískového cukru
2 vejce
1/2 sáčku prášku do pečiva
2 lžíce kakaa
rozinky, mandlové lupínky, sekané ořechy – dle libosti na dochucení
V misce smícháme mouku s cukrem, nožem rozsekám čerstvý tuk a rukou jej v mouce a cukru lehce rozdrolíme, čímž vznikne potřebná drobenka. Tuto rozdělíme na tři díly. Jeden díl dáme stranou a do zbývajících dvou třetin přidáme vejce a prášek do pečiva a kakao, které naneseme na plech. Na povrch rozvrstvíme strouhaná jablka (společně s rozinkami, ořechy či mandlemi). Na povrch koláče rozprostřeme zbývající díl drobenky. Pečeme zvolna asi půl hodiny.
Jablková buchta
4 vejce
hrnek cukru
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
lžička kakaa
1/2 lžičky skořice
půl hrnku oleje
4 hrnky nakrájených jablek
Vejce s cukrem utřeme a přidáme moku, prášek do pečiva, kakao, skořici a olej. Přidáme ještě rozinky, ořechy a nakrájená jablka. Dáme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v mírně vyhřáté troubě.

 
Kakaové řezy s jablky
80 g tuku
250 g cukru
2 vejce
1 lžíce kakaa
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva

Krém:
170 g mletého cukru
1 lžíce kakaa
2 lžíce horké vody
70 g másla
Těstové ingredience smícháme, přendáme na plech a upečeme v předehřáté troubě. Potřeme připraveným krémem (máslo do krému přimíchám až jako poslední). Na povrch postrouháme čokoládu, mandle. Lépe péci z 1,5 dávky.

 
Vrstvené jablkové řezy
200 g tuku
130 g moučkového cukru
3 žloutky
2-3 lžíce bílého jogurtu
400 g polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
tuk na vymazání plechu

Náplň:
1 kg jablek
500 g měkkého tvarohu
1 pudinkový prášek s vanilkovou příchutí
150 g pískového cukru
rozinky
vlašské ořechy
3 bílky
Změklý tuk, cukr, žloutky, jogurt a prosetou mouku smícháme s práškem do pečiva a vypracujeme vláčné těsto. Dvě třetiny těsta vyválíme na plát a přeneseme na tukem vymazaný plech. Zbylé těsto dáme na chvilku do mrazničky.
Těsto na plechu potřeme náplní a povrch posypeme nahrubo nastrouhaným vychlazeným těstem. Vložíme do předehřáté trouby a při teplotě 180 °C zvolna upečeme.
Příprava náplně:
Jablka nahrubo nastrouháme, smícháme s tvarohem, pudinkovým práškem, cukrem, rozinkami a posekanými ořechy. Nakonec vmícháme pevně ušlehaný sníh z bílků.

 
Drobenkový koláč
250 g hrubé mouky
100 g cukru
1 lžíce prášku do pečiva
100 g másla
1 vejce
máslo na pokladení na povrch (před pečením)

Náplň:
300 g jablek, 1 lžíce rozinek, hrst ořechù, cukr
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva, cukrem, rozdrobeným máslem (podobně jako při dělání drobenky na koláč). Vmícháme vejce.
Polovinu vzniklého drobivého těsta dáme do pekáčku, na ni položíme pokrájená jablka, cukr, ořechy, rozinky. Posypeme zbytkem těsta, které přitlačím lžičkou. Na povrch poklademe plátky másla a pečeme asi půl hodiny.

 
Jablkové koláčky
400 g oloupaných jablek
1 lžíce citronové šťávy
citronová kůra
60 g tuku
1/2 balíčku vanilkového cukru
1 vejce
2 lžíce šlehačky
125 g polohrubé mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva
Tuk s cukrem, citronovou kůrou, solí a vanilkovým cukrem rozšleháme do pěny. Zašleháme vejce, přidáme mouku s práškem a šlehačku. Nakonec vmícháme na kostičky pokrájená jablka, která jsme pokapali citronovou šťávou. Plech vyložíme pečicím papírem a lžičkou kladu hromádky těsta. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 25-30 minut. Po upečení posypeme cukrem. Z tohoto předpisu připravíme 8 jablkových koláčků.
 
 
 
Jablečná bábovka s oříškovým griliášem
3 jablka
3 hrnky polohrubé mouky
3 vejce
300 ml oleje
1 hrnek cukru
1 hrnek vlažné vody
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
2 lžíce rozinek
100 ml rumu
šťáva z pùl citronu
strouhanka na vysypání
Griliáš:
2 lžíce nasekaných oříškù
2 lžíce cukru
1 lžíce másla
rum slitý z rozinek
Rozinky namočíme na 20 minut do rumu. Jablka nastrouháme, pokapeme citronem a smícháme s vanilkovým cukrem. Vejce ušleháme s cukrem, zašleháme vlažnou vodu, olej a mouku s práškem do pečiva. Nakonec přidáme jablka a slité rozinky. Pečeme na 200 °C.
Griliáš připravíme na pánvi. Rozpustíme máslo s cukrem, mícháme dokud nezačne karamelizovat. Vmícháme nasekané oříšky. Nakonec zalijeme rumem slitým z rozinek.

 
Tyrolský závin
250 g hladké mouky
80 g másla
2 lžíce moučkového cukru
125 ml mléka
1 vejce
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
špetka soli
skořicový cukr
rozinky
krouhaná jablka
Mouku, polovinu prášku do pečiva, smíchaný moučkový a vanilkový cukr a trošku citronové kůry dobře promícháme na válu. Přidáme vlažné mléko, ve kterém jsme rozmíchali vejce a 6 lžic rozpuštěného másla. Vypracujeme tužší těsto, které rozválíme na dva díly. Jeden díl vložíme na připravený koláčový plech, posypeme jej osmaženou strouhankou, na ni položíme nakrouhaná nebo nakrájená jablka (můžeme přidat i jednu hrušku). Posypeme skořicovým cukrem, rozinkami, případně i rozsekanými oříšky či mandlemi, troškou strouhanky a pokropíme rozpuštěným máslem. Přikryjeme druhým dílem těsta, povrch potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme dorůžova v dobře prohřáté troubě asi 30 až 45 minut.
 
Křupavá jablečná nohavice
400 g hladké mouky
1 Hera
1 vejce
200 ml vody
sùl
Všechny suroviny rychle propracujeme na hladké těsto, aby se neohřívalo. Bochánek dáme na 15 minut do chladu (do lednice), a pak rozdělíme na 4 díly. Těsto rozválíme, posypeme strouhankou a jablky s cukrem, zavineme a dáme na plech s pečicím papírem. Pečeme dokřupava.
Jablkové medové řezy
400 g polohrubé mouky
250 g práškového cukru
100 g medu
60 g másla
3 vejce
300 g nastrouhaných jablek
60 g nasekaných ořechù
200 g kakaa
půl lžičky skořice
1 kypřicí prášek do pečiva
Celé vejce, med, cukr, skořici a kakao dobře rozmícháme, až se tvoří pěna. Přidáme jablka, rozpuštěné máslo a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Zlehka zamícháme a pečeme na plechu vyloženém pečicím papírem ve středně vyhřáté troubě. Upečený plát vyklopíme. Vychladlý posypeme cukrem a nakrájíme na úhledné řezy.

 
Jablkový koláč se zakysanou smetanou
6 jablek
2 lžíce medu
2 lžíce rumu
150 g másla
100 g cukru
3 vejce
1 lžíce citronové šťávy
citronová kůra
sůl
3 lžíce lískových ořechů
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
225 g polohrubé mouky
250 g měkkého tvarohu
100 g zakysané smetany
1 žloutek
1 lžíce škrobové moučky
3 lžíce džemu
Jablka oloupeme, ze 3 jablek vykrojíme jádřince a dužinu nakrájíme na kostičky, zbylá nakrájíme na kolečka. V hrníčku smícháme med s rumem a citronovou šťávou a směsí pokropíme jablka. Ze 125 g másla a 80 g cukru utřeme krém. Do krému postupně vmícháme vejce, citronovou kůru, sůl a mleté ořechy. Mouku smícháme s kypřicím práškem a zapracujeme do krému. Opatrně vmícháme jablkové kostičky a 2 lžíce medové směsi. Troubu předehřejeme na 180 °C. Vymastíme formu a naplníme ji těstem. Tvaroh smícháme se smetanou, žloutkem a škrobovou moučkou. Směs rozetřeme na těsto a poklademe jablky. Zbylé máslo nakrájíme a dáme na jablka. Posypeme cukrem a asi 60 minut pečeme. Meruňkový džem zředíme lžící vody, ohřejeme a ještě horký koláč jím potřeme. Po vychladnutí posypeme moučkovým cukrem.
 
Mufínky s jablky
500 g nastrouhaných jablek
500 g hrubé mouky
400 g moučkového cukru
3 vejce
1 kypřicí prášek do pečiva
rum (podle chuti)
ořechy
rozinky
Vše smícháme, těstem naplníme mufínkovou formu nebo košíčky a pečeme. 

 
Muffinky
Na asi 12 kousků:
1 hrnek celozrnné mouky
polovina hrnku otrub
polovina hrnku polohrubé mouky
1 lžička kypřicího prášku do pečiva, 1 lžička jedlé sody
rozinky, slunečnicová a sezamová semínka, sušené švestky a meruňky, ořechy
polovina Hery
,1-2 vejce
polovina hrnku cukru krystalu

asi 6 jablek,1 zakysaná smetana, jogurt nebo mléko
 
Nejdříve smícháme mouku, otruby, prášek do pečiva, sodu, rozinky, semínka, ořechy, nakrájené sušené švestky a meruňky. Přidáme Heru, 1–2 žloutky a 1–2 ušlehané bílky, cukr. Jablka rozvaříme na kaši a spolu se smetanou také vmícháme do těsta. Pokud je těsto příliš husté, můžeme přidat jogurt nebo mléko. Formičky vymažeme máslem a pečeme asi na 175 °C.
 
Muffins
1 hrnek celozrnné mouky pšeničné
1 hrnek polohrubé mouky
1 hrnek otrub
1 lžička prášku do pečiva
1 lžička jedlé sody
polovina hrnku Hery
1–2 žloutky
polovina hrnku krystalového cukru (můžeme nahradit medem)
2 banány
šťáva z citronu
3/4 hrnku zakysané smetany
jogurt nebo mléko
jablka, ořechy, rozinky, sušené meruňky a švestky, lněná a sezamová semínka, mrkev apod.
Nejdříve smícháme oba druhy mouky, otruby, prášek do pečiva a sodu. V druhé misce utřeme Heru, žloutky, cukr (med). K této směsi přidáme rozmačkané banány zakapané citronem a zakysanou smetanu. Pokud je směs hustá, přidáme jogurt nebo mléko.
Obě části smícháme dohromady, vmícháme sníh z 1-2 bílků. Přidáme jablka, ořechy, rozinky, sušené meruňky a švestky, lněná a sezamová semínka, mrkev apod.
Formičky vymastíme máslem a pečeme při asi 180 °C.
Poznámka: Výborné ke snídani. Rozřízneme a potřeme džemem.

 
Tvarohový koláč
150 g polohrubé mouky
250 g tvarohu
125 g mléka
150 g jablek
1 vejce
50 g másla
polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
kysaná smetana
vanilkový cukr
jahody, maliny
Do tvarohu vmícháme vlažné máslo, vejce, mléko, sůl, mouku s kypřicím práškem a skořicí. Přisypeme strouhaná jablka a vlijeme do formy lehce vymaštěné olejem. Pečeme dozlatova a na talíři přelijeme smetanou s cukrem a ovocem.

 
Kynuté koláče s náplní z jablek
1 kg hladké mouky speciál (může být i celozrnná)
2 lžíce sádla, másla nebo Hery
1 šlehačka
mléko dle potřeby
2 balíčky kvasnic (42 g)
2 žloutky
ušlehané bílky ze 2 vajíček
1 lžička soli
200 g krystalového cukru

Náplň:
asi 2 kg jablek
cukr
vanilkový nebo skořicový cukr
rozinky
nasekané oříšky

Posýpka:
hladká mouka
mletý cukr
máslo
Kvasnice dáme do hrníčku s trochou cukru a vlažného mléka a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme mouku, sůl, cukr, šlehačku, tuk, žloutky, kvasnice, dle potřeby mléko a vše dobře vymícháme. Necháme vykynout. Po vykynutí dáváme velkou lžící hromádky na moukou vysypaný vál a plníme vychladlou náplní.
Náplň připravíme z asi 2 kg jablek, které okrouháme a dusíme s trochou cukru na kaši. Podle potřeby podléváme vodou. Přidáme vanilkový nebo skořicový cukr. Můžeme přidat rozinky či nasekané oříšky.
Na koláče dáme trochu jablek a posýpku. Potřeme je rozšlehaným vejcem a pečeme na 200 °C.

 
Jablkový koláč
2 hrníčky mouky
1 hrníček mletého cukru
1 malá lžička jedlé sody
2 malé lžičky skořice
1 balíček rozinek
100 ml oleje
3 vejce
trocha mléka
3 hrníčky na kostky nakrájených jablek
V míse smícháme všechny ingredience. Jablka vmícháme až nakonec. Upečeme a po vychladnutí polijeme polevou a posypeme kokosem.

 
Dobrota z jablek
150 g mletého cukru
250 g polohrubé mouky
200 ml oleje
250 ml mléka
2 lžíce kakaa
1 vanilkový cukr
1 kypřicí prášek do pečiva
2 celá vejce
2 lžíce rumu
350 g jablek
100-150 g sekaných ořechù

Poleva:
80 g másla
80 g mletého cukru
2,5 lžíce kakaa
polovina balíčku vanilkového pudinku
1,5 lžíce horké vody
1 lžíce rumu
Těstové ingredience zamícháme a vzniklé těsto vylijeme na plech. Jablka nastrouháme a dáme na těsto i se sekanými ořechy. Pečeme na 200 °C.
Polevu připravíme tak, že máslo jemně rozpustíme. Přidáme kakao, cukr, pudink, horkou vodu a rum. Polevu nalijeme na vychladlou buchtu.

 
Jablečný řez
500 g polohrubé mouky
1 vejce
1 Hera nebo 250 g Ramy
1 kypřicí prášek do pečiva
3 lžíce mléka
5 lžic jemného krystalového cukru
Jablečná nádivka:
1,5 kg jablek
8 lžic krystalového cukru
2 vanilkové pudinky
Těsto zpracujeme a rozdělíme na dva díly. První díl rozválíme a dáme na vymaštěný a strouhankou vysypaný plech. Potřeme nádivkou z jablek, kterou připravíme promícháním pokrájených či postrouhaných jablek, cukru, vanilkových pudinků.
Rozválíme druhý plát a dáme jej na vrstvu jablek. Potřeme rozšlehaným vejcem. Můžeme posypat ořechy či nazdobit čokoládou. Pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 30 minut.

 
Ořechový koláč s jablky
100 g polohrubé mouky
100 g jemného krystalového cukru
100 g mletých ořechù
100 g másla nebo Hery
1 vejce
polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva

Jablečná náplň:
3 velká jablka
1 vanilkový cukr
hrst strouhanky
Těsto vznikne smícháním mouky, cukru, ořechů, tuku, vejce a prášku do pečiva. Polovinu těsta rozprostřeme na strouhankou vymazaný plech, rozetřeme jablečnou náplň a na ni zbytek těsta. Povrch koláče propícháme vidličkou. Lépe péci ze dvou dávek.

 
Jablečné řezy s bezé čepicí
Na 24 kouskù:
200 g másla
200 g cukru
2 sáčky vanilkového cukru
sùl
4 vejce
350 g hladké mouky
2 lžičky kypřicího prášku
4 lžíce mléka
2 lžičky strouhané citronové kùry
150 g kokosové moučky
2 kg jablek
4 lžičky citronové šťávy
100 g mletých mandlí
150 g moučkového cukru
Do mísy dáme máslo, 100 g cukru, vanilkový cukr a špetku soli. 3 žloutky a jedno celé vejce dáme do mísy a elektrickými metličkami našleháme lehký krém. Po lžících do něj zašleháme mouku smíchanou s kypřicím práškem a mléko. Nakonec přimícháme i citronovou kůru a 75 g kokosové moučky.
Oloupeme jablka, rozčtvrtíme je a vykrojíme jádřince. Ovoce nakrájíme na kousky a ihned pokapeme citronovou šťávou, aby jablka nezhnědla.
Troubu rozpálíme na 200 C. Plech s vysokým okrajem vyložíme pečicím papírem a nalijeme na něj těsto. Posypeme ho mletými mandlemi a rozdělíme jablka. Poprášíme je zbývajícím cukrem a dáme do trouby. Pečeme asi 30 minut. Plech z trouby vyjmeme a teplotu snížíme na 180 °C.
Prosejeme moučkový cukr. K bílkům přidáme špetičku soli a našleháme tuhý sníh. Po lžících do něj našleháme všechen moučkový cukr a nakonec i kokosovou moučku. Bílkovou pěnu rozetřeme na předpečený koláč a vrátíme zpět do trouby. Pečeme ještě asi 25 minut.
Tip:
Bezé čepicí můžeme koláč pěkně nazdobit. Hmotu rozetřeme a lžící na ní vyrobíme krápníčky. Nebo bezé naplníme zdobicí sáček a na koláč nastříkáme různé kopečky, mřížky a spirály.

 
Jablkové řezy s tvarohem
4 vejce
4 lžíce oleje
200 g polohrubé mouky
160 g cukru krupice
1 balíček želé

Náplň:
400 g jablek
1 vanilkový cukr
50 g cukru krupice
1 lžíce citronové šťávy
500 g měkkého tvarohu
100 g moučkového cukru
Celá vejce vyšleháme za postupného přidávání cukru do husté pěny. Vmícháme mouku a nakonec olej. Nalijeme na plech. Těsto uhladíme a pečeme asi 30 minut při 160 °C. Korpus vyklopíme a studený překrojíme na polovinu.
Do 100 ml vody nasypeme krupicový cukr, přidáme na kostky nakrájená jablka, citronovou šťávu a jablka podusíme do měkka.
Do pěny vyšleháme z tvarohu, moučkového cukru a vanilkového cukru pěnu. Vmícháme podušená jablka a rozetřeme na rozkrojený korpus a přiklopíme druhou částí.
Povrch polijeme uvařeným želé.

 
Řezy s jablky, ořechy a smetanou
200 g polohrubé mouky
200 g cukru krupice
4 vejce
100 ml mléka
100 ml oleje
1 kypřicí prášek do pečiva
5–6 středních jablek
150 g hrubě sekaných ořechù
2 vejce
1 smetana
100 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
Žloutky utřeme s cukrem a olejem do pěny, pak přidáme mouku smíchanou s práškem do pečiva, mléko a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a poklademe ho po celé ploše nastrouhanými jablky, posypeme je hrubě sekanými ořechy a dáme péci asi na 20 - 25 minut do trouby. Mezitím utřeme 2 vejce s cukrem krupicí a vanilkovým cukrem do pěny a zašleháme smetanu. Touto směsí pak řezy zalijeme a asi ještě 5 minut pečeme.

 
Drobenkový koláč
250 g hrubé mouky
polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
100 g cukru
100 g másla
1 vejce
300 g jablek
trocha cukru
hrst ořechù a rozinek
50 g másla
V míse smícháme mouku, prášek do pečiva, cukr. Rozdrobíme máslo. Vmícháme vejce. Do dortové formy dáme polovinu sypké směsi, na ni jablka s cukrem a sekanými ořechy. Zakryjeme zbytkem směsi. Na povrch položíme plátky másla a upečeme.

 
Drobenkový jablkový koláč s ovesnými vločkami
300 g hladké mouky
300 g krupice
300 g moučkového cukru
100 g ovesných vloček
200 g cukru
1 kypřicí prášek do pečiva
2 kg jablek
vanilkový a skořicový cukr
Smícháme suroviny na drobenkovou hmotu, třetinu navrstvíme na plech. Poklademe polovinou jablek se skořicovým a vanilkovým cukrem. Položíme další třetinu drobenky a druhou polovinu jablek. Posypeme zbytkem drobenky.
Pečeme přibližně 30 minut.

 
Jablečná buchta
1 hrnek krystalového cukru
1,5 hrnku polohrubé mouky
1 kypřicí prášek do pečiva
3 vejce
1 jogurt
polovina hrnku oleje
Vše opatrně smícháme, poklademe na kostky nakrájenými jablky a pečeme na 180 °C.

 
Nepravý tažený závin
250 g hladké mouky
sùl
50 g másla
1 vejce
3 lžíce vody
2 lžíce octa
jablka
strouhanka, skořice, ořechy, rozinky
Na vále smícháme mouku, sůl, rozdrobené máslo. Nožem vmícháme vejce a vodu s octem. Těsto vypracujeme a vyválíme na dva záviny, které klasicky plníme jablky, rozinkami, ořechy, strouhankou. Posypeme skořicí.

 
Medový koláč s jablky
250 g polohrubé mouky
polovina sáčku kypřicího prášku do pečiva
1 vanilkový cukr
50 g cukru
1 vejce
125 g másla
1 lžička citronové kùry

Náplň:
1,5 kg jablek
šťáva z 1 citronu
125 g másla
100 g rozinek
1 lžička citronové kůry
2 lžíce škrobové moučky
50 ml vody nebo moštu
50 g mandlových lupínků

Na zalití:
40 g másla, 50 g cukru
2 lžíce medu, 2 lžíce mléka
cukr na posypání
Smícháme mouku s práškem do pečiva. Přidáme oba cukry, změklé máslo, vejce, citronovou kůru. Vypracujeme těsto a necháme vychladit.
Jablka oloupeme, rozkrojíme a nakrájíme na plátky a pokapeme citronem. V kastrolu rozpustíme máslo, přidáme jablka a cukr a chvilku podusíme. K poloměkkým jablkům přidáme rozinky, nastrouhanou citronovou kůru a potom zalijeme ve vodě rozmíchanou škrobovou moučkou. Necháme za stálého míchání zhoustnout.
Z vychladlého těsta uděláme placku a vyložíme formu tak, aby těsto pokrylo i stěny. Na těsto rozetřeme jablkovou směs a povrch posypeme mandlovými lupínky.
Rozpustíme máslo, cukr a med s mlékem a zalijeme lupínky. Pečeme při 180 °C asi 45 minut.

 
Jablkový hřbet bez tuku
4 celé vejce
200 g pískového cukru
200 g hrubé mouky
200 g jemně strouhaných jablek
1 balíček vanilkového cukru
1 balíček prášku do pečiva
trocha rozinek
Utřeme vejce, cukr a vanilkový cukr. Do této směsi pak přidáme mouku promísenou s práškem do pečiva a nastrouhaná jablka s rozinkami. Směsí naplníme vymazanou a moukou vysypanou formu a zvolna pečeme.
 
Jablečný dort s vanilkovým krémem
Na 12 kouskù:
125 g másla
250 g hladké mouky
100 g cukru
sùl
1 vejce
1 kg drobných jablek
500 ml mléka
500 ml smetany
2 sáčky vanilkového pudinku
2 žloutky
4 lžíce mandlových plátků
Mírně změklé máslo smísíme s moukou, 60 g cukru, solí a vejcem.
Těsto dáme mezi dvě potravinářské fólie a vyválíme z něj placku. Vyložíme jí dortovou formu, okraje vytáhneme vzhůru a prsty je přitlačíme ke stěně formy. Formu dáme na 30 minut do chladničky.
Troubu rozpálíme na 180 °C. Oloupeme jablíčka a omyjeme. Vydlabeme jádřince a ovoce vyrovnáme do formy.
Odebereme několik lžic mléka, rozpustíme v něm pudink a rozšleháme žloutky. Zbývající mléko svaříme se smetanou a cukrem. Přilijeme pudink a za stálého míchání metličkou ho uvaříme. Pudink nalijeme na jablíčka, posypeme mandlemi a dáme do trouby.
Pečeme asi 45 minut. Dort necháme ve formě vychladnout.

 
Dvojbarevný jablkový koláč
Spodní těsto:
250 g mouky polohrubé
200 g tuku (Hera)
2 lžíce kakaa
2 lžíce studené vody
1 vejce
polovinu sáčku kypřícího prášku do pečiva

Vrchní těsto:
2 vejce
200 g cukru
5 lžic studené vody
200 ml oleje
200 g polohrubé mouky
polovinu sáčku kypřícího prášku do pečiva
Jablková náplň:
4 velká jablka
1 lžíce cukru krupice
1 sáček vanilkového cukru
2 lžíce strouhaných ořechù
skořice, rozinky
Ze surovin vypracujeme spodní těsto, vyválíme jej a položíme na předem vymazaný a moukou vysypaný plech. Na těsto rozetřeme jablkovou náplň připravenou smícháním všech ingrediencí.
Na jablkovou náplň navršíme svrchní těsto vzniklé ušleháním vajec s cukrem, poté přidáme vodu, olej, mouka, prášek do pečiva.
Peče se asi při 180 °C 20 až 25 minut. Po upečení se koláč posype vanilkovým a moučkovým cukrem a nakrájíme na malé čtverečky.

 
Jablečný závin z tvarohového těsta
500 g hladké mouky
250 g tvarohu
250 g rostlinného tuku (Stela)
2 vejce
sùl
jablka
skořice
rozinky, ořechy
vejce na potření
Postupujeme jako při přípravě klasického závinu.

 
Řezy s jablky
4 vejce
1 hrnek cukru
1 hrnek polohrubé mouky
pùl hrnku hladké mouky
100 g rozinek
100 g sekaných ořechù
1 lžíce kakaa
1 lžíce skořice
1 lžička jedlé sody
4 hrnky jablek nakrájených na kostičky
marmeláda na potření
čokoládová poleva
Utřeme cukr se 4 žloutky. Přidáme polohrubou a hladkou mouku, rozinky, ořechy, kakao, skořici a jedlou sodu. K tomu všemu přidáme sníh našlehaný ze 4 bílků a jablka nakrájená na kostičky. Upečené potřeme marmeládou a čokoládovou polevou.

 
Jablková buchta
4 vejce
1 hrnek mletého cukru
2 hrnky polohrubé mouky
prášek do pečiva
1 lžička kakaa
půl lžičky skořice
půl hrnku oleje
rozinky
ořechy
4 hrnky nakrájených jablek
Utřeme vejce a cukr. Přidáme polohrubou mouku, prášek do pečiva, kakao, skořici, olej. Po promíchání přidáme ještě rozinky, ořechy a nakrájená jablka. Znovu zamícháme a dáme na vymazaný a vysypaný plech. Pečeme v mírné troubě.

 
Jablková bábovka
180 g mletého cukru
180 g polohrubé mouky
180 g rozpuštěné Hery
polovinu balíčku prášku do pečiva
lžíce skořice
3 vejce
4 jablka na kostičky
Vše smícháme a pečeme 45 minut.

 
Jablečný koláč s pudinkem
1 listové těsto
1 kg jablek
3 vanilkové pudinky
6 lžic cukru
Těsto rozpůlíme. Vyválíme jednu polovinu, dáme na plech. Dáme náplň a přikryjeme rozválenou druhou polovinou těsta. Potřeme vejcem. Propícháme vidličkou.

 
Třený koláč s jablkem
3 vejce
1 hrnek cukru
půl hrnku oleje
1 lžíce kakaa
100 ml vody
polovina hrnku směsi rozinek a ořechù
2 hrnky polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
2 hrnky drobně pokrájených jablek
poleva
S cukrem ušleháme 3 žloutky. Smícháme s olejem, kakaem a vařící vodou. Do ušlehané směsi přidáme směs ořechů a rozinek, polohrubou mouku, prášek do pečiva, drobně nakrájená jablka a ze 3 bílků ušlehaný sníh. Upečeme a chladné polijeme polevou.

 
Makové řezy s jablky
5 vajec
400 g mletého cukru
200 ml oleje
300 g polohrubé mouky
polovina sáčku prášku do pečiva
100-200 ml vlažné vody
150 g namletého máku
1 kg na měsíčky nakrájených jablek
pergamenový papír
tuk na vymazání plechu
strouhanka na vysypání plechu
čokoládová poleva a kokos na ozdobení
Pět žloutků utřeme s 250 g mletého cukru, přidáme olej, polohrubou mouku a polovinou pečícího prášku. Ušleháme tuhý sníh z 5 bílků. Sníh také vmícháme do těsta a podle potřeby přidáme ještě 100 až 200 ml vlažné vody. Třetinu těsta oddělíme a vmícháme do něj 150 g mletého cukru a umletý mák.
Plech vyložíme pergamenovým papírem, potřeme tukem, posypeme strouhankou. Poklademe na měsíčky nakrájenými jablky. Na jablka rovnoměrně nalijeme makové těsto a na to dvě třetiny těsta bílého. Pečeme.
Upečené vyklopíme, odděláme pergamenový papír a vychladlé poléváme čokoládovou polevou a sypeme kokosem.

 
Jablkové koblihy s tvarohem
4 vejce
60 g másla
mletého cukru
1/4 lžičky soli
1 citron
500 g hladké mouky
kostka droždí
500 g tvarohu
300 g na kostičky nakrájených jablek
tuk na smažení
Ušleháme do pěny vejce, máslo a pískový cukr. Přidáme sůl, kůru a šťávu z jednoho citronu, hladkou mouku, kostku droždí a tvarohu. Vymísíme hladké těsto a necháme 30 minut kynout. Poté přidáme na kostičky nakrájená jablka. Smažíme do zlatohněda. Horké koblihy obalujeme v moučkovém cukru.

 
Koláč s pudinkovou náplní
400 g polohrubé mouky
prášek do pečiva
200 g másla
125 g. cukru
2 vejce
špetka soli

Pudinková náplň:
400 ml bílého vína
125 g cukru
špetka skořice
1,5 kg jablek nakrájených na kostičky
2 pudinky
150 ml vody
100 g rozinek zalitých dvěma lžícemi kalvádosu
tuk a vejce na potření
Polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva, přidáme máslo, cukr, vejce a špetku soli. Vypracujeme hladké těsto a dáme na 30 minut do lednice.
Pudinkovou náplň připravíme povařením vína, cukru a skořice. Přidáme jablka nakrájená na kostičky a povaříme asi 5 minut. Dva pudinky rozmícháme ve vodě a zalijeme tím jablka. Přidáme rozinky zalité kalvádosem.
Formu vymažeme tukem a dno i okraje pokryjeme dvěma třetinami těsta rozváleného na plát. Naložíme pudinkovou náplň a přikryjeme dalším plátem těsta. Potřeme vejcem a pečeme 50 minut při střední teplotě. Hotové cukrujeme.

 
Jablkový koláč
400 g mouky
400 g strouhaných jablek
250 g moučkového cukru
1,5 prášku do pečiva
8 lžic oleje
2 vejce
špetka skořice
citronová kůra
třetina litru vody
čokoládová poleva
Uvedené přísady smícháme, vylijeme na vymazanou a moukou vysypanou formu a upečeme. Po vychladnutí polijeme čokoládovou polevou a posypeme kokosem nebo strouhanými oříšky.

 
Jablkový závin
400 g hladké mouky
1 máslo
1 šlehačka
3 žloutky
trocha soli
Mouku zaděláme se žloutky a šlehačkou. Odebereme 2 hrstky mouky a smícháme s máslem. Těsto překládáme jako na převalované koláčky. Při vytváření závinu postupujeme jako při tvoření jakéhokoliv jiného závinu.

 
Jablkové řezy Milena
500 g strouhaných jablek
400 g moučkového cukru
500 g hrubé mouky
3 vejce
3 lžíce rumu (mléka)
1 kypřící prášek do pečiva
50 g strouhaných ořechù
citronová kůra

Hotový moučník nelze příliš dlouho skladovat, díky obsahu jablek vlhne

zdroj: Evikovy stránky

Jablečný ocet připravený doma

Kilo jablek nastrouháme i se slupkou a jádřincem, nasypeme do pětilitrové sklenice a zalijeme vodou, která je ještě o dlaň přesahuje. Vsypeme 10 dkg cukru na každý litr vody a kůrku chleba. Zavřené sklenice necháme kvasit v teple a dvakrát denně je promícháme dřevěnou násadou – po dobu 14 dní. Hmotu potom přecedíme přes plátýnko, vymačkáme a bez dalšího míchání necháme stát šest týdnů (poznamenejte si datum). Poté ještě několikrát přecedíme a přeléváme, až nám vznikne čirý ocet bez naplavenin.

K čemu se ocet hodí:

  • Deci octa přidáme do dvou litrů vody a omyjeme s ním vlasy pro větší lesk.
  • Promíchaný ocet s převařenou vodou používáme jako pleťovou masku.
  • Na bolesti v krku.
  • Na revmatismus.
  • Při bodnutí hmyzem.
  • Při redukční dietě.
  • Osvěží unavené nohy - do vody dáme dvě deci octa a necháme nohy půl hodinky v koupeli. Další tipy, jak ulevit bolesti v nohách, najdete v dnešním článku Stop bolavým a oteklým nohám!

Ale pojďme na slaďoučké dobroty...

Jednoduché řezy

Ze 650 g polohrubé mouky, 200 g cukru, dvou vajec a 400 g pokrájeného másla uhněteme těsto, které posolíme, zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v lednici. Zatím si naložíme hrst rozinek do rumu a dvě kila letních nakyslých jablek očistíme, překrájíme na půlky a zakapeme citronovou šťávou. Hluboký plech vymastíme nebo vyložíme pečicím papírem a poklademe polovinou těsta tak, aby přesahovalo okraje. Na ně poklademe poloviny jablek vyplněné rozinkami, řeznou plochou dolů. Ve 150 ml smetany na vaření rozpustíme jeden a půl balíčku vanilkového pudinku a rozkvedláme ho v 600 ml smetany na vaření svařené se 125 g cukru. Uvaříme za míchání jako klasický pudink a nalijeme na jablka. Přeložíme druhou polovinou vyváleného těsta a přimáčkneme ke spodnímu plátu. V předehřáté troubě pečeme asi 50 minut, propícháme vidličkou, potřeme rozkvedlaným žloutkem a ještě čtvrt hodiny dopečeme.

Jablečná rychlovka

Popadaná jablka posbíráme a vykrájíme. Vaříme je v dostatečném množství vody spolu s cukrem, hřebíčkem a celou skořicí. Část vyvařené šťávy rozkvedláme v půllitrovém hrnku spolu se dvěma vanilkovými cukry, vmícháme do hrnce a za stálého míchání pět minut provaříme. Můžeme nalít do dortové formy na piškoty nebo jen samostatně do pohárků na pudink a posypeme ořechy, případně dozdobíme šlehačkou.

Jablečný tvarohák

Oloupeme šest větších jablek, tři nakrájíme na kostičky, tři na kolečka. V hrnečku smícháme šťávu a kůru z jednoho citronu se dvěma poctivými lžícemi rumu a půl lžičkou mletého zázvoru. Všechna jablka pokropíme směsí a necháme chvíli odstát. Zatím v míse utřeme 125 g másla s 80 g cukru, vmícháme tři vejce, citronovou kůru, špetku soli a 50 g mletých lískových oříšků. 250 g polohrubé mouky smícháme s kypřicím práškem a zbytkem rumové směsi – zapracujeme do vaječné směsi. Formu (jako na pizzu – kulaté s hladkým dnem a zvlněným vyšším okrajem) vymastíme a naplníme těstem. Na těsto poházíme jablečné kostičky a předehřejeme troubu. Zatím smícháme 250 g měkkého tvarohu se zakysanou smetanou, jedním žloutkem a lžící solamylu. Rozetřeme na jablka a poklademe kolečky jablek. Ty poklademe kousíčky másla, posypeme cukrem a 40 minut zapékáme. Můžeme ještě potřít meruňkovým džemem a posypat moučkovým cukrem.

Jablečné řezy chutnají výtečně
Jablečné řezy chutnají výtečně
foto: Thinkstock
 

Šampaňský dort s jablky

Smícháme 250 g polohrubé mouky s kypřicím práškem a 140 g cukru. Přidáme jedno vejce, vanilkový cukr a 140 g másla pokrájeného nadrobno. Vypracujeme křehké těsto, zabalíme do fólie a necháme vychladnout. Kilo jablek očistíme, vykrájíme a nakrájíme na kostičky. Těsto rozválíme a natáhneme do vymaštěné formy, posypeme kostičkami jablek. Dáme si předehřát troubu a zatím v hrnci uvaříme dva balíčky vanilkového pudinku, ale místo mléka buď jen se šampaňským, nebo se šampaňským napůl s jablečnou šťávou. Pudinkem přelijeme kostičky jablek a dáme na 40 minut zapéci. Vychladlé dozdobíme čokoládou a šlehačkou.

Jablkový dort

Utřeme do pěny dva žloutky a 200 g moučkového cukru. Přidáme prosátou hrubou mouku – 250 g a prášek do pečiva a k tomu všemu 250 g nahrubo nastrouhaných jablek. Vmícháme hrst posekaných ořechů a lehounce vmísíme sníh ze dvou bílků. Ve vymazané a vysypané formě pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut. Hotový dortík můžeme přelít čokoládovou polevou a dozdobit šlehačkou.

Ozdobná koketní jablka

Šest jablek oloupeme a zbavíme jádřinců. Na mírném ohni svaříme 250 ml smetany na vaření se 250 ml mléka. V horké směsi vykoupeme lusk vanilky a necháme ho chvíli v lázni, aby se rozvoněl. (Můžeme jen vmíchat vanilkový cukr.) Ve větším hrnku rozšleháme šest vajec se dvěma lžícemi cukru, špetkou soli a dvěma lžícemi (bílého) rumu. Zapékací nádobu vymažeme máslem a jablka do ní naskládáme těsně vedle sebe. Do jejich vyříznutého středu nasypeme třtinový cukr a celé to zalijeme mléčným krémem tak, aby jablka nebylo vidět. Přikryté alobalem pečeme v předehřáté troubě asi 40 minut. Finále by mělo vypadat tak, že jablka lehce (koketně) vykukují z hustého krému a kolem nich je zlatavý karamelizovaný cukr.

Smažíme jablka

Z jablek vyřízneme jádřince a plod nakrájíme na centimetrové plátky. Hned pokapeme citronem, aby nezhnědla. Těstíčko na jejich obalení připravíme takto: V míse ušleháme 150 g hladké mouky, dvě lžíce cukru, tři lžíce oleje, 175 ml bílého vína, tři žloutky a lžíci citronové kůry. Do vymíchaného těsta jemně vmísíme tuhý sníh ze tří bílků. Kolečka jablek namáčíme v těstíčku a smažíme na oleji v pánvi nebo ve fritéze. Jen na chvilku je necháme na ubrousku, aby se zbavila tuku, a ještě horká je posypeme skořicovým cukrem.

Jablka pečená

Omyjeme nakyslá letní jablka a vyjmeme z nich jádřince tak, aby jablko zůstalo vcelku (vykrajovátkem nebo nožem). Na náplň můžeme použít posekané mandle či jakékoli oříšky (3 lžíce), které posekané smísíme se třemi lžícemi medu, lžící másla a lžičkou skořice. Vykrojená jablka poklademe do pekáčku vymazaném máslem, jemně plníme ořechovo-medovou směsí a v předehřáté troubě pečeme asi půl hodiny. Horké a přelité vanilkovým pudinkem nebo koňakem nemají chybu.

Pečená jablka okouzlí chutí i vůní
Pečená jablka okouzlí chutí i vůní
foto: essen-und-trinken.de
 

Křížaly, křížaly, neváhejte...

Oloupaná a jádřinců zbavená jablka nakrájíme na půlcentimetrové plátky a vložíme do lehce osolené vody. Po chvíli je vyjmeme, osušíme utěrkou, poklademe na mřížku do trouby, utěrkou je přikryjeme a sušíme v troubě asi 12 hodin při 50 stupních. Potom troubu vypneme a ještě dalších osm hodin pozorujeme, jak chladnou v otevřené troubě, načež je vzduchotěsně zabalíme do fólie.

Jablka v županu

Z 250 g měkkého tvarohu, 250 g hladké mouky, 250 g tuku typu Hera, strouhané citronové kůry a špetky soli vypracujeme těsto, které překládáme jako listové. Rozválíme ho na tenký plát a vykrájíme čtverce asi 12 x 12 cm. Oloupaná jablka zbavená jádřinců rozdělíme na jednotlivé čtverce, vyplníme rybízovou nebo jahodovou zavařeninou a strouhanými ořechy. Na vršek posadíme čtvereček čokolády, rohy těsta spojíme do šátečku, pomažeme rozšlehaným vejcem a prudce opečeme. Ještě teplá je posypeme vanilkovým cukrem, případně dozdobíme šlehačkou.

Pěna z pečených jablek

Jablka i se slupkou upečeme v troubě a horké prolisujeme. Ze tří bílků ušleháme sníh, zašleháme do něj 200 g pískového cukru a jemně ho vmícháme do jablečné kaše spolu s ušlehanou smetanou. Necháme vychladit a podáváme s piškoty.

Jablečný salát

Bílý jogurt rozmícháme se dvěma lžícemi medu a rozmělníme s tenkými plátky jablka. Posypeme posekanými ořechy a necháme vychladit.

Zvláštní salát

Tenké plátky oloupaných jablek pokapeme citronovou šťávou a promícháme s tenkými kolečky cibule. Přelijeme zálivkou z octa, oleje, soli a pepře, dochutíme drceným kmínem a dáme vychladit. Hodí se jako čatní – jako příloha k masu.

Co jablka ještě umějí

Podle starobylých receptur stačí do jablek zapíchnout železné hřebíky a potom jich obden sníst půl kila. Zbavíme se tak chudokrevnosti. Při problémech se zrakem přikládejte na víčka pečená jablka. Jablka posilují také imunitní systém, mají vysoké procento obsahu vody – jsou dietní, ale obsahují spoustu vitaminů a vláknin. Působí blahodárně nejen na posílení organismu, ale také na krevní oběh, srdce, cévy, hladinu cukru, ledviny a svaly. Zlepšují paměť a snižují tvorbu kyseliny močové. Požívání jablek reguluje stolici, bělí chrup, před spaním chroupané jablko přináší lehký spánek a hezké sny.

Takže nejen dobrou chuť!

Autor článku z Blesk.cz


 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

bambi - Jablečné řezy

1.recept jablečné řezy kde jsou ta jablka?

Beranovi - Re: Jablečné řezy

Dobrý den, děkuji za upozornění. Je tam napsaná strouhaná cuketa, tak jsem to přepsala na jablka. Myslím, že obé je hodně vodnaté, jen jablka jsou rozhodně chutnější a sladčí. Díky za návštěvu našich stránek a zdravíme z Hajan

Blanka - Jablka

Portrét

Facebook