Jdi na obsah Jdi na menu

Výsledek obrázku pro jablko

 

Jablečná povidla na 3 způsoby

Jablečná povidla na 3 způsoby
Jablečná povidla
   

Suroviny:

Jablka, cukr krystal nebo krupice, ocet (může být normální, ale lepší je jablečný)

Postup

Ve všech případech se jedná o čistou váhu jablek oloupaných a pokrájených nebo nastrouhaných.

1. Na 1 kg jablek 250 g cukru a 0,5 dl octa, 1/8 litru vody.
Jablka podlejeme vodou a za občasného zamíchání rozvaříme. Pak přidáme ocet a cukr a vaříme do husté kaše, tj. asi 30 minut. Hotová povidla nalejeme do vyhřátých sklenic, uzavřeme a při 80 °C sterilujeme 15 minut.

2. Na 1 kg jablek 400 g cukru a 2 lžíce octa
Pokrájená jablka promícháme s cukrem a octem a necháme odležet do druhého dne v chladu. Pak za stálého míchání vaříme na mírném plameni až zesklovatí. Plníme do sklenic. Zakryjeme dvojitým celofánem a mezi něj nasypeme Petol. Sklenice zavážeme a necháme zaschnout v troubě.

3. 2,5 kg jablek, 150 g cukru, 1/8 octa
Pokrájená jablka pod pokličkou na mírném ohni rozdusíme a je-li potřeba rozmixujeme. Pak teprve přidáme cukr, zalijeme octem a 30 minut zvolna vaříme. Horká nalejeme do vyhřátých skleniček, navrch můžeme nalít lžíci rumu. Skleničky plníme až k okraji, zavíčkujeme, obrátíme dnem vzhůru a necháme vychladnout.
Podle tohoto receptu jsou dělaná před 3 lety povidla na obrázku a pořád jsou dobrá.

Poznámka

Stejně tak můžete dělat i povidla hrušková. Hrušky se rády kazí, tak pokud chcete mít jistotu, že povidla vydrží, můžete je ve sklenicích ještě klasicky zavařit, nebo výhodněji zavařit v mikrovnce http://www.toprecepty.cz/recept/6972-zavarovani-v-....
Nemáte-li čas stát u plotny a dlouze povidla míchat, můžete si práci ulehčit a upéct je v troubě http://www.toprecepty.cz/recept/7803-povidla-pecen...

Krájení jablek si můžeme usnadnit tím, že použijeme kolečko, které používáme na bramborový salát. Pokud jsou jablka tvrdší, pokrájíme je neoloupaná na dílky, odstraníme jadřinec a protlačíme až k slupce (. Pak slupku otrhneme nebo zespoda odřízneme. Pokud jsou jablka měkčí, oloupeme je a po kouskách "protlačujeme", až nám zbyde v ruce ohryzek (obr.4).

Zdroj: recept 1+2 noviny Blesk

Zdroj:http://www.toprecepty.cz/recept/14953-jablecna-povidla-na-3-zpusoby/

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook