Suroviny:

500g jater

3 hrnky vody

2 bobkové listy

špetka pepře

1 větší cibule

3 lžičky rostlinného oleje

2 lžíce mouky

1 lžička kmínu

1 hrnek smetany

sůl na dochucení

lžička polévkového koření Maggi na dochucení

 

Postup:

1. Očištěná a odblaněná játra vložíme do vroucí vody společně s bobkovým listem a pepřem. Pozor! vodu nesolit – jatra by ztvrdla! Vaříme 15minut.

DSC00038_res.jpg

DSC00039_res.jpg

2. V mezičase zpěníme cibulku na oleji a přidáme mouku tak, aby se vytvořila světlá jíška.

DSC00040_res.jpg
DSC00041_res.jpg
DSC00043_res.jpg

3. Játra vytáhneme z vývaru a pokrájíme na drobné kostičky.

DSC00044_res.jpg

4. Vývar přecedíme rovnou do jíšky a za stálého míchání přivedeme k varu, přidáme na kostičky pokrájená játra a kmín, krátce povaříme.

DSC00046_res.jpg

5. Na závěr zjemníme smetanou a dochutíme dle potřeby solí a polévkovým kořením.

DSC00045_res.jpg

5. Podáváme s houskovým knedlíkem nebo rýží.

DSC00047_res.jpg