Jdi na obsah Jdi na menu

Houby - recepty

 222990-img-houby-houba.jpg


 

 

Smetanová houbová omáčka
PRO INSPIRACI

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

200g hub,1/4 citronu,60g másla,1/2 menší cibule,30g hladké mouky,0,4 L vývaru,200ml smetany,kmín,petrželovou nat

POSTUP PŘÍPRAVY

Houby očistíme,nakrájíme na plátky,pokapeme citronem a dusíme na polovině tuku a osmažené cibuli.Z druhé poloviny tuku a mouky připravíme jíšku,zředíme ji vývarem,dobře rozšleháme a povaříme,přidáme smetanu,dušené houby,kmín a krátce povaříme můžeme ke konci přidat kopečkem zakysané smetany.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHLEDY

Houbové krokety

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

2 hrnky nakrájených hub(lepší směs),2 lžíce másla,1 cibule,sůl,pepř,2 rohliky,1 vejce,mléko,petrželka,strouhanka.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na másle zpěníme cibuli,přidáme houby a dusíme doměkka.Necháme vychladnout.Přidáme sůl,pepř,petrželku a rohliky namočeny v mléce.Hmotu spojíme vajíčkem a vypracujeme(bude-li hmota řídká ,přidáme strouhánku.Tvoříme malé krokety. Obalíme je ve strouhánce a smažíme dozlatova. podáváme s bramborem a zeleninovým salátem. Jsou opravdu vynikající.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHLEDY

*** HOUBOVÝ GULÁŠ-
POTŘEBNÉ PŘÍSADY

cca 500g čerstvých nebo mražených hub, velká cibule, 3 stroužky česneku (může být i víc- záleží na chuti), syrová brambora, hladká mouka, 1 litr hovězího vývaru z masa nebo z kostky, olej, mletá sladká paprika, gulášové koření, kmín, sůl, světlá a tmavá jíška Knorr.

POSTUP PŘÍPRAVY

Na trošce oleje osmahneme na jemno nakrájenou cibuli. Přidáme utřený česnek, nakrájené houby, kmín, sůl podle chuti a zasypeme mletou sladkou paprikou a gulášovým kořením. Zalijeme troškou vody a za občasného míchání dusíme doměkka. Když šťáva částečně vysmahne, zaprášíme houby hladkou moukou, chvilku necháme dusit a pak podlijeme vývarem. Chvíli povaříme, přidáme najemno nastrouhanou syrovou bramboru a zase chvilku vaříme. Poté zahustíme jíškama Knorr. Já podávám s knedlíkem nebo s chlebem.

VYNIKAJÍCÍ HOUBOVÁ SMĚS...na špagetky...čínu....

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

houby cibule ocet koření protlak či kečup cukr sůl papriky

POSTUP PŘÍPRAVY

1) 1 až 1,5 kg hub dáme vařit asi na 5 minut do slané vody

2) 1/2 kg cibule nakrájet nadorobno
800 dkg paprik na nudličky
2 dl oleje-dávám o trochu méně
-necháme chvíli povařit

3) 2dl vody
2 dl octa
15 dkg cukru
2,5 dkg soli
10 hřebíčků
10 nové koření
5 bobkový list
3 protlaky velké(měla jsem 120 g) nebo kečup
-vše chvíli povařit a pak přecedit a pak vše smícháme dohromady.
dáme do skelnic a 30 minut pozvolna zavařujeme...
Vynikající do číny...rizota....špagety...

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHLEDY

Houbovo-masové karbanátky
PRO INSPIRACI

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 hrnek dušených hub,mleté maso,1 větší cibule,1 vejce,sůl,pepř,strouhanka,tuk

POSTUP PŘÍPRAVY

Mleté maso smícháme s cibulí nakrájenou najemno,dušenými houbami,přidáme vejce,osolíme,opepříme,vypracujeme těsto jako na sekanou je-li řídké přidáme strouhanku.Tvoříme malé ploché karbanátky-trochu obalíme ve strouhance a smažíme na tuku/sádle/.Podáváme s bramborem nebo kaší.

Houbový tatarák

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500 g hub - různé druhy - hříbky, babky, lišky, holubinky, 5-6 žloutků, 4 cibule, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce plnotučné hořčice, sůl, pepř, kmín, olej.

POSTUP PŘÍPRAVY

Nakrájíme na drobno 2 cibule, osmahneme na oleji. Přidáme houby nakrájené na drobné kostičky, podusíme do měkka s trochou vody. Přidáme kmín. Až budou houby měkké, přidáme žloutky a mícháme do zhoustnutí.
Směs necháme vychladnout.
Pak přidáme nakrájené 2 cibule na drobno, sůl, peř, hořčici a kečup, vše smícháme.
Natřeme na veku eventuelně na topinky potřené česnek.

Zapečené kolínka s houbama
PRO INSPIRACI

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Kolínka/nebo jině těstoviny/,2 hrnky podušených hub,sůl,1/2 hrnku mléka,3 vejce,tuk

POSTUP PŘÍPRAVY

Kolínka si uaříme ve vroucí osolené vodě.Po uvaření je scedíme a promícháme s podušenými houbami a vysypeme do vymazaného pekáčku.Zapečeme asi 10 min ,zatím si v mléku rozšleháme vejce,osolíme a zalijeme kolínka.Pečeme dozlatova.

Směs na topinky
PRO INSPIRACI

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1kg hříbků, 4 velké cibule, 2dcl oleje, 5 str. česneku, 1 kečup sladký nebo palivý, já dávám půl na půl, sůl, pepř, čili

POSTUP PŘÍPRAVY

Houby nakrájíme, povaříme a propláchneme, na oleji necháme cibuli zesklovatět a smícháme s houbami, poté rozmixujeme. Přidáme ostatní přísady, dáme do skleniček a 1 hod. sterilizujeme. Jednoduché a chutné, dá se jíst studené i ohřát na pánvi.

Hřibový salát
PRO INSPIRACI

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kg papriky 1 kg cibule 2 kg tvrdých hřibů ( pouze praváci, nebo suchohřiby ) Nálev : 2l vody , 2,5 dcl octu, 20 dkg cukru 4 dkg soli 6 bobkových listů, 20 kuliček nového koření, 20 kuliček pepře

POSTUP PŘÍPRAVY

Do uvařeného nálevu dáme povařit papriku nakrájenou na proužky a cibuli nakrájenou na kolečka. Povaříme cca 5 minut. Pokrájené hřiby uvaříme zvlášť ( asi 20 minut ), propláchneme, scedíme, přidáme do nálevu (kde už je cibule a paprika ) a necháme ustát asi 24 hodin.
Pak dáme do sklenic a sterilizujeme 15 minut při teplotě 100 stupňů C.

Opravdu vynikající, moc doporučuji pro ty kdo má rád hřiby a v létě neví co s nimi.

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHLEDY

Vepřová pečínka na masácích
PRO INSPIRACI

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

6 plátků vepřového masa (krkovice nebo kotleta), cca 300 g čerstvých nebo zmrazených masáků, 5 dkg anglické slaniny – spíš tučnější, sůl, kmín, tymián

POSTUP PŘÍPRAVY

Plátky masa osolíme a vyskládáme (nenaklepané) do pekáčku. Zasypeme na kousky nakrájenými masáky a na kostičky nakrájenou anglickou slaninou. Podlijeme vodou. Poté lehce pokmínujeme a posypeme špetkou tymiánu (můžeme přidat snítku čerstvého a po upečení ji odstranit) Pečeme při teplotě 150 stupňů asi 45 minut.\r\nJe možno podávat s bramborem, rýží nebo jen čerstvým chlebem.

houbová čalamáda

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1kg hub,2dcl oleje,1/2kg paprik nakrájet na kostky,40dkg cibule nakrájet na kostky,40dkg rajčat nakrájené na kostky,1velký rajčatový protlak,3 feferonky,sůl,2PL ďábelského koření

POSTUP PŘÍPRAVY

Na 2dcl oleje zpěníme cibuli a přidáme všechny suroviny.Chvíli povaříme a plníme do sklenic.Sterilujeme 80°C- 10minut

Hubník

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

Houby,kmín,sůl,pepř,česnek,cibule,3housky,mléko,dětská krupička,vejce

POSTUP PŘÍPRAVY

Houby povaříme asi 20 min. v osolené vodě.Vodu slijeme,osolíme,přidáme česnek, cibuli,housky, vejce kmín,. mléko a dětskou krupičku a vše zamícháme. V pekáčku si v troubě rozpálíme olej,a do horkého směs nalejeme a pečeme na 180 dokud není hotovo.Dobrou chut .

krajový hubník

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

miska nakrájených hub-asi 2 l syrových ,pokrájených,.možno použít i sušené-uvařené -je lepší je ovšem namočit alespoň 2 hodiny ve vodě ,uvařit a část vody přidat do hubníku,o tuto část pak dáváme méně mléka,aby nebyl hubník příliš řídký, v každé rodině mají jiné chutě a mají rádi jiný hubník ,někdo hustý vypečený,další zase řidší ,měkčí - to musíte vyzkoušet pokud to u svých strávníků ještě nevíte!!§.....dále potřebujeme: 8 rohlíků,nebo housek ,nebo i starší veka 2 lžíce másla,kmín, 5 stroužků česneku pokrájených na plátky!!,malá cibule,špetka mletého pepře,sůl -dle chuti 3 vejce, 3/4 l mléka

POSTUP PŘÍPRAVY

na másle necháme zesklovatět pokrájenou cibuli,,přidáme houby,sůl ,kmín a dusíme asi 20 minut zvolna,
do misky nalijeme mléko ,rozvedláme do něho vejce,přidáme na plátky pokrájené /asi 1 cm silné rohlíky či veku či housky-co máme po ruce,...přidáme podušené houby rozkrájený česnek,pepř,osolíme dle chuti,vše řádně promícháme,..
směs namažeme na vymaštěný pekáč,/takový na jakém pečeme koláče v troubě,./.
vložíme do trouby a pečeme horkovduchem si 20 minut na 150 ° C,nebo klasicky 30minut ,
hlídáme ,až je povrch vypečený ,je hotovo,....
nakrájíme jako koláče a podáváme mlsounům k jejich radosti a našemu potěšení
Dobrou chuť,
u nás se nestává ,že by jakákoliv návštěva nechala hubník na stole bez zájmu,..vždycky zmizí první ze stolu,..

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHLEDY

Houbová polévka

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

400g hub (nebo 1-2 hrsti sušených), 1l vody, 250 ml mléka nebo smetany, 40g hl. mouky, 2 žloutky, 1PL polévkového koření, kmín, sůl, pepř, petržel

POSTUP PŘÍPRAVY

Do vody s kmínem a solí dáme vařit pod pokličku nakrájené houby na 15 min...(sušené namočíme předem).Hl. mouku+mléko+pol.koření+pepř rozkvedláme a vložíme do polévky.Vaříme 5 minut.S trochem mléka rozkvedláme žloutky a nalijeme je do polévky,již nevaříme.Posypeme petrželí.

Houbové knedlíky

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

těsto na bramborové knedlíky a nádivka: 200g hub, 100g slaniny, 1 cibule, česnek dle chuti, kari, sůl, pepř, 20g strouhanky

POSTUP PŘÍPRAVY

houby a slaninu nakrájet nadrobno (nebo je možné semlít) a pak dusit, cca po 10 minutách přidat cibuli, kari, sůl, pepř a ještě krátce podusit a na závěr přidat česnek a strouhanku
no a pak už jen dělat knedlíky a plnit :-))
vařit cca 10minut, na talíři polít sádlem a hustě posypat sekanou petrželkou

dršťková - kotrčová polívka (ovšem jde i z jiných hub, univerzální recept i na gulášek..)

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

1 kotrč (nebo i jiné houby) 1 masox 2 lžíce sádla, nebo oleje 3 lžíce hladké mouky 1 cibule 3 stroužky česneku 1 vrchovatou lžičku mleté papriky ( já dala i trošku pálivé, záleží co kdomá rád) špetka mletého pepře, 1 lžička majoránky sůl dle chuti

POSTUP PŘÍPRAVY

Kotrč povaříme 20 minut ve slané vodě, poté rozkrájíme na nudličky.
Na sádle zpěníme cibulku, přidáme papriku, pepř, česnek, mouku, chvilku oprančíme a zalijeme vodou z kotrče, přidáme masox, kotrč a majoránku a jde se na to, dobrou chuť..

Pokud se vám utvoří hrudky (jako mě.. ) tak stačí metličkou promíchat a je to do..

OBRÁZKOVÝ POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY
OBRÁZKOVÝ POSTUP S MALÝMI NÁHLEDY

Houbové omelety
PRO INSPIRACI

POSTUP PŘÍPRAVY

Uděláme si klasické palačinkové těsto, ale bez cukru a lijeme na pánev v silnější vrstvě,
protože palačinky budeme plnit, tak aby se nám netrhaly.
Z hub uděláme praženici, kterou jednotlivé palačinky plníme. Zamotáme a celé obalíme v klasickém trojobalu a smažíme.

Výborně se k tomu hodí rajčatový nebo okurkový salát.

Omelety jsou výborné a syté

Houbový nákyp

POTŘEBNÉ PŘÍSADY

500g hub, 5 housek, 100 g másla, 3 vejce, 250 ml mléka, kmín, zel.petrželka,sůl.

POSTUP PŘÍPRAVY

Houby očistíme, pokrájíme na plátky a na části másla udusíme se solí a kmínem. Housky namočíme v mléce, dobře vymačkáme a vmícháme do hub. Směs dáme na vymaštený pekáč a zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a v troubě upečeme dle potřeby. Já pekla na 200 stupňů aý to bylo takhle krásně zlaté.

zdroj. Minibazar.cz

Plněné papriky

Dokonalá kombinace, při které využijeme plody zahrádky i čerstvé houby! Potřebujeme: 1 cibuli, 2 lžíce másla, 1 misku nakrájených hub (asi 300 g), pepř, sůl a kmín, 2 vejce, 250 g vařeného hovězího masa, 3 plátky anglické slaniny, 8 paprik

Na másle osmahneme cibulku, přidáme nakrájené houby, pepř a kmín. Smažíme až do té chvíle, dokud houby nezměknou. Přidáme vejce a umícháme smaženici. Tu odstavíme z vařiče, umeleme hovězí maso a slaninu nakrájíme na malé kostičky. Vše promícháme s vychladlou smaženicí a plníme do vydlabaných a omytých paprik (vyříznutá kolečka se stopkou si necháváme a naplněné papriky jimi znovu „uzavíráme“). Plněné papriky podáváme s chlebem nebo rýží. Je možné je dát ještě na 15 minut do trouby zapéct.

Tip: Podobně lze naplnit rajčata, je to luxusní bašta!

Houbové placičky

Potřebujeme asi 300 g nakrájených hub, 2 lžíce tuku (sádlo), kmín a sůl, 1 cibule, 2 lžíce másla, 2 vejce, 4 lžíce zakysané smetany, 4 lžíce strouhanky,  tuk na smažení

Houby nakrájíme na menší kousky a podusíme je v troše vody. Po chvilce přidáme sádlo, sůl a kmín a vše lehce osmahneme. Přendáme do mísy, přidáme na másle zpěněnou cibulku, vejce, smetanu a zahustíme strouhankou. Ze směsi tvoříme menší silné placičky a opékáme je na rozpáleném oleji. Podáváme s novými bramborami, bramborovou kaší nebo chlebem.

Houbová krémová polévka
Houbová krémová polévka
foto: Lucie Maixnerová
 

Houbový gulášek

Potřebujeme 1 cibuli, 3 lžíce másla, 300 g nakrájených hub, 6 čerstvých paprik, špetku pepře a soli, 5 brambor, 2 sběračky hovězího vývaru, 5 rajčat, 200 g měkkého salámu vcelku

Ve větším hrnci zpěníme na másle cibulku, přidáme nakrájené houby, kousky paprik, pepř a sůl. Dusíme asi 20 minut, poté přidáme na čtvrtky nakrájené syrové brambory. Směs ještě dusíme, podle chuti a nutnosti podléváme vývarem. Po chvilce ještě přidáme rajčata – oloupaná a pokrájená. Těsně před koncem přimícháme salám nakrájený na kostky a krátce povaříme. A je to!

Jak to vidí redakce

Milena Bohatová

Miluji houby na všechny způsoby. První košík jde na smaženici, druhý na houbovou omáčku a na kulajdu (níže vylíčenou polévku), z třetího košíku jsou houbofleky. Ale po celý rok si nedovedu představit bramboračku bez hříbků, takže ještě suším. Bedly jen tak opečené na másle, posolené a na suchém chlebu - mňam! Letos, v dešti a teple rostou houby bohatě, a tak některý Michalův recept určitě vyzkouším.

Tereza Ježková

Na houbách jsem byla naposledy v neděli, miluju ty vycházky po lese a hledání hnědých či žlutých hlav babek, hříbků, podhříbků, špičníků i klouzků. Stejně tak si vychutnávám čištění, krájení a nemohu se dočkat... jak vše rozdám. Houby jsem nejedla, nejím a zřejmě ani nikdy jíst nebudu. Takže tyto recepty opravdu nemohu posoudit. Ale určitě jsou výborné jako všechno, co vám na proženy.cz nabízíme!

Houbový nákyp

Potřebujeme půl kg hub, 1 lžičku soli, 150 g másla, 5 housek (žemlí), 4 vejce, půl litru mléka, sůl, muškátový oříšek, 2 lžíce petrželky

Houby pokrájíme na malé kousky a udusíme se solí na kousku másla. Housky nebo žemle polijeme zbytkem rozpuštěného másla. Vejce ušleháme s mlékem, solí, kořením, petrželkou a vše nalijeme na housky. Necháme asi hodinu odpočinout. Do zapékací misky pak dáme vrstvu žemlí, na to patří houby a to celé ještě pokryjeme vrstvou žemlí. Zapékáme, nakonec můžeme ještě posypat sýrem.

Krkonošský hubník
Krkonošský hubník
foto: Lucie Maixnerová
 

A teď jsou na řadě dobroty od Lucky Maixnerové – kolegyně Lucka je vášnivá houbařka, a tak se se mnou podělila o pár víkendových receptů:

Houbová smetanová polévka

Potřebujeme: 100 g čerstvých hub,1 cibuli, kmín, sůl, 2 lžíce másla, 2 lžíce hladké mouky, 0,5 litru smetany nebo mléka, 5–7 brambor uvařených ve slupce, ocet, (kopr)

Očištěné houby pokrájíme a uvaříme společně s cibulí, solí a kmínem doměkka. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, rozředíme ji polévkou a řádně provaříme. Pak do ní vlijeme smetanu nebo mléko, promícháme, přidáme na kostičky pokrájené brambory a dochutíme octem. Po konečném prohřátí můžeme přidat ještě nasekaný kopr.

Lucčin hubník z Krkonoš

Potřebujeme: 2–3 hrnky čerstvých hub, sůl, kmín,  4 rohlíky (housky), trochu mléka, 2 hrsti jáhel (krup) – lze vynechat, 5 stroužků česneku, 1 cibuli, pepř, majoránku, 4 vejce, strouhanku, tuk na vymazání pekáčku, pár vloček másla,

Očištěné houby pokrájené na kostičky uvaříme do měkka se solí a kmínem. Rohlíky nalámeme na kousky, polijeme mlékem a necháme hezky nasáknout. Jáhly spaříme horkou vodou, aby se zbavily hořkosti, a uvaříme podle návodu výrobce. Do větší mísy vložíme rohlíky, jáhly, vychladlé houby, prolisovaný česnek, pokrájenou cibulku, sůl, pepř a majoránku. Promícháme, nalijeme rozmíchaná vejce a vše poprášíme strouhankou. Vzniklou směs opět řádně promícháme, nalijeme na tukem vymazaný pekáč, posypeme ji vločkami másla a pečeme 35 minut v troubě předehřáté na 180 °C do zlatova.

Tak co říkáte, tyhle dobroty zkrátka musíte ochutnat!

Autor článku

Michal Snížek

Už dva roky vstává a usíná s notebookem v náručí. Zbožňuje sladké a snaží se proškrtávat seznam věcí, které nejí. Když telefonuje, chodí. Napište mu na michal@prozeny.cz Tato emailová adresa je chráněna před spamboty, abyste ji viděli, povolte JavaScript .

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook