„Na přípravu smaženice se nehodí zdaleka všechny jedlé donesené houby. Natožpak ty přerostlé, rozmáčené a rozměklé, z nichž bývá namísto pochutnání obvykle jen rozbředlá a mazlavá houbová hmota,“ říká Aleš Vít, mykolog zabývající se využitím hub v kuchyni. Na přípravu houbové smaženice použijeme raději houby mladé, zdravé a čerstvé. Smaženice bude chutnat lépe, když dáme přednost pestré druhové směsi než jednomu druhu hub. Ve směsi hub totiž nejlépe vynikne vůně, chuť a rovněž jejich konzistence. Sousto správně připravené smaženice totiž musí při pojídání pěkně křupnout. trn
POTŘEBUJEME:
Pro 4-6 porcí: 80 g zauzené slaniny 1 větší cibule 800 g směsi čerstvých hub 8 vajec hrst sekané pažitky sůl, drcený kmín, mletý černý pepř
POSTUP:
Zauzenou voňavou slaninu a cibuli, na které nikdy nešetříme, nakrájíme podle libosti na kostičky, nudličky či plátky a necháme pak na plameni zesklovatět.
Přidáme očištěné a obdobným způsobem pokrájené čerstvé houby, promícháme je a vše necháme pozvolna, ale opravdu řádně (až 20 minut) podusit ve vlastní šťávě. Směs můžeme i trochu podlévat.
Houby sbírané za vlhka a houby od povahy měkkomasé (např. muchomůrky) nesolíme hned, nýbrž je necháme teplem zbavit vody (vodu redukujeme na minimum).
Pak teprve osolíme a přidáme celá čerstvá syrová vejce s trochou drceného kmínu. Stáhneme plamen a směs mícháme do požadované hustoty. Mezitím přidáme hojně najemno sekanou pažitku. Těsně před odstavením okořeníme mletým černým pepřem - zachová se tak jeho vůně při podávání.
Jako vhodnou přílohu k houbové smaženici podáváme krajíc posoleného, ještě teplého chleba namazaného máslem, nebo počesnekovanou topinku, či například brambory na loupačku.
3 další rady na zpracování hub
1 Sušení hub K sušení používáme kvalitní, nečervivé houby, a to i houby vzrostlé. Houby po nakrájení na plátky můžeme podle okolností sušit více způsoby. V současnosti se k sušení hojně využívají elektrické sušičky.
Tradiční cestou houby zprvu předsušíme na sítech, případně pracnějším způsobem - navlečením na nit. Jako podložku pro sušení hub dnes už nepoužíváme novinový papír. Houby pak pozvolna dosoušíme třeba nad kamny či v troubě při teplotě mezi 50 a 60 stupni. Před dokončením teplotu krátce zvýšíme na 80 stupňů - tím se zbavíme i případných zárodků odolných škůdců.
Dobře usušené houby ukládáme do předehřátých sklenic nejlépe se zabroušeným hrdlem a chráníme před působením světla.
2 Zmrazování hub Houby je možné zmrazovat buď syrové nebo předem krátce tepelně opracované. U čerstvých hub je potřeba dbát na to, aby byl obal důkladně uzavřen - houby do okolního prostředí intenzivně šíří své aroma. Abyste z hub neměli mraženou hroudu, je lepší je pokrájet na sousta a zamrazit na plechu rozložené v jedné vrstvě. Pak jen houby lehce přemístíte do sáčku. 3 Nakládání hub Při přípravě nálevu dodržujeme pravidlo poměru vody a 8% kvasného octa 3:1. K přípravě je třeba 0,75 l vody, 0,25 l octa, 10 tablet umělého sladidla, 50 g cukru, 20 g soli, 1 hřebíček, 1 bobkový list, 0,5 lžičky koriandru, 1,5 lžičky hořčičného semínka, 15 zrnek celého pepře, 5 zrnek nového koření. Přidáme i zeleninu v množství asi třetiny obsahu sklenice.