Jdi na obsah Jdi na menu

Houbové recepty

Plněné žampiony

Potřebujeme k tomu asi 400-500 gramů větších žampionů (použít můžeme i menší bedly), olej, 2 středně velké cibule, 2 vejce, 100 gramů sýru na strouhání, kečup, sůl, pepř a zelenou petrželku.

Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Hlavičky očištěných žampionů vydlabeme a vnitřek nakrájíme spolu s nožičkami na malé kousky. Přidáme je k cibulce, osolíme, opepříme, ochutíme kečupem a pod pokličkou podusíme. Houby pak zalijeme rozšlehanými vejci a za stálého míchání je necháme ztuhnout. Nakonec přidáme zelenou petrželku. Připravenou směsí naplníme hlavičky žampionů, které narovnáme do vymaštěného pekáčku nebo zapékací misky, posypeme strouhaným sýrem a v troubě zapečeme.

 

Houbový bramborák

Použijeme 250 g čerstvých hub (nebo 25 g sušených – je nutné předem je namočit), 500 g brambor, 1 vejce, olej, 40 g hladké mouky, sůl, pepř, majoránku, česnek a kysané zelí.

Houby pokrájíme, osmahneme a podusíme na olivovém oleji. Oloupané brambory zatím nastrouháme na jemném struhadle a přidáme prolisovaný česnek, vejce a mouku, osolíme a ochutíme pepřem a majoránkou. Nakonec do směsi přidáme houby a promícháme. Pečeme na pánvi po obou stranách. Houbový bramborák pak podáváme s kysaným zelím.

 

Kotlety na houbách

Kromě hub budeme potřebovat kotlety bez kosti – množství podle počtu strávníků, asi 1 lžíci hořčice, trochu mouky, cibuli, olej, sůl, pepř, sýr – plátky cihly (nejlépe uzené).

Kotlety osolíme, opepříme, obalíme v mouce a na větší pánvi opečeme na trošce zdravého tuku. Při druhém otočení přidáme pokrájenou cibuli, lžíci mouky a hořčici a necháme ještě smažit. Poté přilijeme vodu (hladina musí být kousek nad masem), vhodíme asi hrst sušených (nebo přiměřené množství čerstvých) hub a povaříme. Když maso „vykoukne“ z vody, omáčku podle chuti případně přisolíme a na každou kotletu položíme tři plátky sýru (změkne a roztečou se mu okraje). Jako příloha se hodí brambory, bramborové knedlíky a hranolky.

 

Houbová „čína“

K její přípravě potřebujeme 4 plátky vepřového masa z kýty (použít lze i drůbeží), které osolíme a pokrájíme na hranolky. Také vyčištěné houby (nejlépe směs) nakrájíme. Mělo by jich být odhadem asi čtyřnásobné množství než masa. Na talíři rozmícháme jedno vejce s trochou polohrubé mouky a směsí koření na „čínu“ – nebo orientálním kořením. Masové hranolky pak vložíme do tohoto řídkého těstíčka a promícháme. Maso opečeme společně s houbami na malém množství tuku. Není nutné přidávat cibuli, její výrazné aroma by potlačilo typicky houbovou chuť – nicméně přidat ji můžeme. Opečenou směs podlijeme nepatrným množstvím vody, přisolíme a dochutíme kořením na „čínu“, kořením na divočinu a sojovou omáčkou. Podáváme s těstovinami nebo s rýží.

 

Roštěnky na houbách

Připravíme si čtyři plátky roštěné – nebo hovězí zadní maso, olej, jednu velkou cibuli, 300 gramů čerstvých (nebo 100 gramů sušených) hub, sůl, kysanou smetanu light a mouku.

Naklepané, osolené maso opečeme na trošce tuku na pánvi, přisypeme pokrájenou cibuli, asi dvě lžíce mouky a osmažíme. Poté podlijeme vodou, přidáme nakrájené houby, přisolíme a chvíli dusíme. Nakonec přilijeme kysanou smetanu, dobře promícháme, případně dochutíme solí a pepřem a necháme ještě chvilku podusit.

Stejným způsobem můžeme připravit i kuřecí – dietnější – maso.

 

Houby jako ovar

Na přípravu je potřeba 600 gramů malých hříbků nebo žampionů, jeden a půl vývaru z masoxu (zdravější je mít vlastní vývar, který si můžete připravit k vaření předem a mít jej vždy po ruce v mrazničce), nastrouhaný křen a máslo.

Hříbky očistíme, větší překrojíme (žampiony oloupeme) a vložíme do vařícího vývaru, kde je vaříme 25 minut. Na talíři můžeme přelít houbičky horkým máslem, podáváme se strouhaným křenem nebo s hořčicí a s tmavým pečivem. Vývar použijeme jako polévku – bujón se žloutkem.

 

Karbanátky z hub a ovesných vloček

Připravíme si 100 g čerstvých hub, 150 g ovesných vloček, půl litru vody, 50 g másla, 1 vejce, 1 cibuli, 30 g strouhanky, petrželku, sůl a hladkou mouku, vejce a strouhanku na trojobal.

Na másle osmahneme cibulku a pokrájené houby. Ovesné vločky uvaříme v osolené vodě na hustou kaši, necháme vychladnout, přimícháme houby s cibulkou, vejce, petrželku a strouhanku. Ze směsi pak připravíme karbanátky, které obalíme v trojobale a po obou stranách je osmažíme dozlatova.

Jak správně připravit smaženici z hub

Historicky jsou v našich končinách známé nejrůznější obměny tohoto oblíbeného skvostu lidové kuchyně. Dříve se z důvodu nedostatku obživy a chudoby přidávalo do smaženice mléko s krupičkou či strouhanou houskou, čímž se pokrm nastavil. Dnes to naopak z panujícího nadbytku bývá pro chuťové zpestření spíše hrst dobrého tvrdého, vyzrálého, aromatického strouhaného sýra. Mnohá česká domácnost, ve které se vyskytuje alespoň jeden houbař, mívá vlastní, osobitý způsob přípravy.

„Na přípravu smaženice se nehodí zdaleka všechny jedlé donesené houby. Natožpak ty přerostlé, rozmáčené a rozměklé, z nichž bývá namísto pochutnání obvykle jen rozbředlá a mazlavá houbová hmota,“ říká Aleš Vít, mykolog zabývající se využitím hub v kuchyni. Na přípravu houbové smaženice použijeme raději houby mladé, zdravé a čerstvé. Smaženice bude chutnat lépe, když dáme přednost pestré druhové směsi než jednomu druhu hub. Ve směsi hub totiž nejlépe vynikne vůně, chuť a rovněž jejich konzistence. Sousto správně připravené smaženice totiž musí při pojídání pěkně křupnout. trn

POTŘEBUJEME:

Pro 4-6 porcí: 80 g zauzené slaniny 1 větší cibule 800 g směsi čerstvých hub 8 vajec hrst sekané pažitky sůl, drcený kmín, mletý černý pepř

POSTUP:

Zauzenou voňavou slaninu a cibuli, na které nikdy nešetříme, nakrájíme podle libosti na kostičky, nudličky či plátky a necháme pak na plameni zesklovatět.

Přidáme očištěné a obdobným způsobem pokrájené čerstvé houby, promícháme je a vše necháme pozvolna, ale opravdu řádně (až 20 minut) podusit ve vlastní šťávě. Směs můžeme i trochu podlévat.

Houby sbírané za vlhka a houby od povahy měkkomasé (např. muchomůrky) nesolíme hned, nýbrž je necháme teplem zbavit vody (vodu redukujeme na minimum).

Pak teprve osolíme a přidáme celá čerstvá syrová vejce s trochou drceného kmínu. Stáhneme plamen a směs mícháme do požadované hustoty. Mezitím přidáme hojně najemno sekanou pažitku. Těsně před odstavením okořeníme mletým černým pepřem - zachová se tak jeho vůně při podávání.

Jako vhodnou přílohu k houbové smaženici podáváme krajíc posoleného, ještě teplého chleba namazaného máslem, nebo počesnekovanou topinku, či například brambory na loupačku.

3 další rady na zpracování hub

1 Sušení hub K sušení používáme kvalitní, nečervivé houby, a to i houby vzrostlé. Houby po nakrájení na plátky můžeme podle okolností sušit více způsoby. V současnosti se k sušení hojně využívají elektrické sušičky.

Tradiční cestou houby zprvu předsušíme na sítech, případně pracnějším způsobem - navlečením na nit. Jako podložku pro sušení hub dnes už nepoužíváme novinový papír. Houby pak pozvolna dosoušíme třeba nad kamny či v troubě při teplotě mezi 50 a 60 stupni. Před dokončením teplotu krátce zvýšíme na 80 stupňů - tím se zbavíme i případných zárodků odolných škůdců.

Dobře usušené houby ukládáme do předehřátých sklenic nejlépe se zabroušeným hrdlem a chráníme před působením světla.

2 Zmrazování hub Houby je možné zmrazovat buď syrové nebo předem krátce tepelně opracované. U čerstvých hub je potřeba dbát na to, aby byl obal důkladně uzavřen - houby do okolního prostředí intenzivně šíří své aroma. Abyste z hub neměli mraženou hroudu, je lepší je pokrájet na sousta a zamrazit na plechu rozložené v jedné vrstvě. Pak jen houby lehce přemístíte do sáčku. 3 Nakládání hub Při přípravě nálevu dodržujeme pravidlo poměru vody a 8% kvasného octa 3:1. K přípravě je třeba 0,75 l vody, 0,25 l octa, 10 tablet umělého sladidla, 50 g cukru, 20 g soli, 1 hřebíček, 1 bobkový list, 0,5 lžičky koriandru, 1,5 lžičky hořčičného semínka, 15 zrnek celého pepře, 5 zrnek nového koření. Přidáme i zeleninu v množství asi třetiny obsahu sklenice.

Další recepty z hub

 
 
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook