Jdi na obsah Jdi na menu

ahr2ee14f_obr1_houba.jpg

 

Příznivé účinky

KOMU HLÍVA ÚSTŘIČNÁ POMÁHÁ

  • Zcela jistě kardiakům, protože příznivě ovlivňuje krevní tlak a upravuje hladinu cholesterolu v krvi

  • Diabetikům pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi

  • Alergikům a astmatikům

  • Všem, kdo trpí různými záněty, kloubovými a kožními onemocněními. Pouze náhodou až z léků, které se již postupně začínají po celém světě vyrábět, bylo zjištěno, že hlíva odstraňuje i bradavice virového původu a léčí ekzémy.

  • Pokud máte nemocná játra, ledviny, či slinivku, i vám je hlíva ústřičná doporučená. Napomáhá zlepšovat metabolizmus a regenerovat vnitřní orgány.

  • Jestli pociťujete příznaky stárnutí, i vy vyzkoušejte hlívu, protože právě zvýšenou regenerací buněk ve své podstatě zpomaluje stárnutí. (Hlíva ústřičná - sušená i drcená - 100% podíl Hlívy www.hliva-ustricna.cz)

CENNÉ LÁTKY OBSAŽENÉ V HLÍVĚ ÚSTŘIČNÉ

Hlíva ústřičná obsahuje hned několik vitamínů, a nejen ty. Kromě vitaminů řady B a vitaminů D, C, K obsahuje také stopové prvky jako je železo, draslík, fosfor, sodík, zinek, selén, bór, jód a především beta 1,3-D glukany, jejichž výtěžnost je až 50%. Obsahuje také mevinolin, množství důležitých proteinů, enzymy, steroly, aminokyseliny a mastné kyseliny a dále bohatou škálu nejrůznějších cukrů od alditů, monosacharidů až po polysacharidy rozpustné a nerozpustné. Ve vodě nerozpustné polysacharidy reprezentuje chitin a chitosan, které mají mnoho účinků například: snižují hladinu cholesterolu a tuku v krvi, hladinu kyseliny močové.
 

Osvědčené recepty

Na této stránce naleznete nápady, jak využít hlívu ve Vaší kuchyni

HLÍVA JAKO VÍDEŇSKÝ ŘÍZEK

Spotřeba: 400 g hlívy ústřičné, 3 PL hladké mouky, 3 PL strouhanky, 2 vejce, olej na smažení a koření HOUBY VEGI (houbová kořenící delikatesa bez glutamanu sodného)

Postup: Použijeme jenom kloboučky hlívy. Umyjeme je a ubrouskem osušíme. Posypeme HOUBY VEGI a obalujeme v mouce, v rozšlehaných vejcích a v strouhance. Smažíme na oleji z obou stran. Hlívové řízky podáváme teplé s bramborovou kaší.

DRŠŤKOVÁ POLÉVKA Z HLÍVY

Spotřeba: 500 g hlívy ústřičné, 2 cibule, 1,5 l vody, 1 PL oleje, VEGI VEGI (zeleninová delikatesa bez glutamanu sodného), mletá sladká paprika, majoránka, 2 stroužky česneku, 1 PL hladké mouky

Postup: Na oleji zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme na úzké proužky nakrájenou hlívu a dusíme. Potom přimícháme papriku a hned zalijeme vodou, aby paprika nezhořkla. Přidáme zeleninovou delikatesu VEGI VEGI, lisovaný česnek a majoránku. Polévku necháme krátce povařit a za stálého míchání ji zahustíme hladkou moukou.

CIBULE PLNĚNÁ HLÍVOU

Spotřeba: 8 velkých cibulí, 500 g hlívy ústřičné, 3 PL strouhaného sýru, 2 PL másla, koření HOUBY VEGI

Postup: Z cibulí odřežeme vršek a dusíme je 5 minut ve vodě, potom z nich lehce vybereme vnitřní vrstvy a připravíme cibulové misky. Vybranou cibuli najemno nakrájíme, zlehka osmahneme na másle, přidáme očištěnou a nakrájenou hlívu. Po 20 minutách tepelné úpravy směs ochutíme kořením HOUBY VEGI, naplníme cibulové misky, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme asi 10 minut v zapékací misce. Podáváme jako předkrm nebo jako přílohu k masu s rajčatovou omáčkou.

HLÍVA NA ČESNEKU

Spotřeba: 400 g hlívy, 2 stroužky česneku, 3 PL hladké mouky, 100 g oleje na smažení, HOUBY VEGI – houbová kořenící směs bez glutamanu sodného

Postup: Použijeme jenom klobouky, které očistíme a umyjeme vlažnou vodou. Potřeme je česnekem a ochutíme HOUBY VEGI. Obalíme v mouce a pomalu smažíme na oleji. Podáváme s tatarskou omáčkou a s americkými bramborami.

HLÍVA JAKO ŠPÍZ

Spotřeba: 250 g hlívy, 1 vejce, 150 g tvrdého sýru, 100 g salámu, 2 PL hladké mouky, 4 PL mléka, olej, HOUBY VEGI – houbová kořenící směs bez glutamanu sodného s hlívou ústřičnou

Postup: Klobouky hlívy očistíme, povaříme ve slané vodě, pokrájíme na větší kousky, okořeníme HOUBY VEGI. Na jehlu střídavě navlékáme plátky hlívy, plátky sýra a kolečko salámu (lze doplnit pro rozmanitost např.  žampiony). Plnou jehlu obalíme v těstíčku z mléka, mouky a vajíčka a smažíme na rozpáleném oleji do zlatova. Podáváme teplé se zeleninovou oblohou a bramborami.

DOBRÉ RADY S HLÍVOU

Sušenou hlívu rozemletou na prášek můžeme použít i do bábovek, dortů, koláčů jako přírodní zvýrazňovač chuti (další informace také na sRecepty.cz ). Podtrhne vám skvělou chuť oříšků, kokosu, ovoce...


 

 

Pokrmy dle následujících receptů můžete připravovat jak z čerstvé hlívy, tak i ze zde zakoupené hlívy sušené. Tato po namočení zvětší svůj objem až 12 ti násobně a lze ji zpracovávat stejně jako čerstvou hlívu.

Hlívu drcenou můžete mimo přímé konzumace pro její zdravotní účinky používat jako houbové koření při vaření, pečení i přípravě salátů. Pokrmy získají vynikající houbovou chuť.

 

 

Přejeme vám hezké kulinářské zážitky a Dobrou chuť.

 

 

recepty - PŘEDKRMY

 

Hlívový salát

250 g hlívy, 100 g cibule, cukr, mletý pepř, voda dle potřeby, sůl, citronová šťáva, majonéza nebo bílý jogurt

Kloboučky hlívy podusíme na trošce oleje s mírným podlitím vodou. Po vychladnutí pokrájíme houby na drobné kousky, smícháme s jemně nakrájenou cibulkou a zalijeme nálevem z vody, cukru, soli, citronové šťávy a jogurtu, nebo majonézy. Opepříme a dobře promícháme. Salát necháme nejméně hodinu uležet v chladničce. Poté můžeme podávat. K dozdobení použijeme například list zeleného salátu.

 

Obložené chlebíčky s hlívami a sardelkami

veka, sardelová pasta, máslo, 150 g jemně nakrájené drůbeží šunky, 1 vařené vejce, plátky sýra, 1 sklenička naložené hlívy, sladkokyselá okurka, kapie, olivy

Veku nakrájíme nožem na plátky, namažeme máslem a sardelovou pastou. Obložíme šunkou, plátkem sýra, kolečkem vařeného vejce, olivou, vějířkem okurky a proužky kapií. Doplníme nakládanou hlívou, kterou necháme okapat na sítku. Ozdobíme sekanou zelenou natí a strouhaným tvrdým sýrem.

 

Hlívové placičky

400 g očištěné hlívy, 700 g brambor, 50 g másla, 2 vejce, 200 g polohrubé mouky, pepř, drcený kmín, sůl.

brambory uvaříme ve slupce, pak oloupeme, nastrouháme na struhadle a dáme do mísy. Přidáme utřené máslo, sůl, pepř, vejce a promícháme. Nakonec vmícháme mouku a těstíčko dobře propracujeme. Hotové bramborové těsto vyválíme na vále na 1 cm tlustou placku. z těsta nakrájíme rádýlkem čtverce asi 6 x 6 cm. Hlívu podusíme asi 15 minut s kmínem a solí na tuku. Hmotou naplníme čtverce z bramborového těsta, které přehneme, dobře uzavřeme a obalíme v trojobalu jako řízek a osmažíme. obložíme zeleninou a posypeme zelenou natí.

 

Houbové bagety

3 bagety, 500 g hlívy, 1 zelená paprika nebo kapie, 5 plátků salámu, 5 stroužků česneku, 2 sterilované okurky, 1 cibule, 200 g strouhaného parmazánu, voda, pepř, mletá sladká paprika, drcený kmín, 1 lžíce oleje, zelená petrželka,sůl

Houby očistíme, propláchneme na sítku a necháme okapat. Nakrájíme na kostičky. Vložíme na rozpálený tuk a podusíme. Zelenou papriku, salám, okurky, cibuli a česnek nasekáme na malé kousky a spolu s petrželkou přidáme k houbám. Vše zalijeme horkou vodou a dusíme asi 20 minut. Bagety podélně rozkrojíme, na ně navršíme hotovou směs a posypeme nastrouhaným sýrem. Pečivo položíme na vymaštěný plech a zapečeme v troubě při 200 o C asi 10 minut. Podáváme horké.

 

Plněná rajčata s hlívou

4 větší rajčata, 250 g hlívy, 1 vejce, máslo, citronová šťáva, pepř, sůl, na ozdobu petrželka

Nejdříve si připravíme rajčata, která seřízneme ostrým nožem, vršek rajčete použijeme jako víčko. Vnitřky opatrně vydlabeme malou lžičkou. Pokrájenou hlívu a dužninu z rajčat osolíme, opepříme a dusíme na másle. Hotové zahustíme vajíčkem. Plníme do připravených vydlabaných rajčat. Do vnitřků rajčat před plněním nakapeme citronovou šťávu. Přiklopíme víčkem z rajčete a sypeme zelenou petrželkou. Podáváme s pečivem.

 

 

recepty - SALÁTY

 

Hlívový salát míchaný

250 g hlívy, 2 rajčata, 50 g jemné šunky, 1 vařené vejce, lžička olivového oleje, pepř, citronová šťáva, sůl

Houby nakrájíme na nudličky a v malém množství osolené vody 5 minut povaříme. Necháme na sítku okapat a zchladnout. Do misky vložíme na nudličky nakrájenou šunku, na kolečka vařené vejce a rajčata. Přisypeme hlívu a vše zalijeme zálivkou. Zálivku si připravíme z octa, soli, oleje,citronové šťávy a pepře. Dobře promícháme a necháme uležet v chladničce. Podáváme s chlebem, nebo pečivem.

 

Hlívový salát s kuřecím masem

500 g hlívy,1 dl vody, 2 lžíce oleje, pepř, kuřecí šunka, nebo zbytky pečeného kuřecího masa, salátová okurka, ocet, 1 lžíce sterilovaného hrášku a kukuřice, sůl

Hlívu očistíme, nakrájíme a podusíme na tuku nejméně 20 minut. Podušené houby necháme vychladnout. v misce smícháme vychlazenou hlívu s nasekaným kuřecím masem, nebo šunkou, osolíme, opepříme. Vše promícháme podle chuti s octem a sterilovanou zeleninou a necháme v chladničce uležet. Ozdobíme okurkou.

 

Hlívový salát se zeleninou

250 g hlívy, 150 g mrkve, 100 g celeru, 1 velká cibule, 1 lžíce oleje, mletý pepř, drcený kmín, ocet, sůl

Hlívu nakrájíme na nudličky a jemně povaříme v osolené vodě. Přecedíme přes sítko a necháme okapat a vychladnout. Na struhadle nastrouháme zeleninu na nudličky, vmícháme vychlazené houby a drobně nasekanou cibuli. Osolíme, opepříme a můžeme dochutit olejem a octem. Necháme v chladničce nejméně 2 hodiny uležet. Podáváme jako letní salát, nebo k masovým minutkám.

 

Hlívový salát s jogurtem a křenem

450 g hlívy, olej, pepř, drcený kmín, 1 bílý jogurt, citronová šťáva, kousek křenu, listy zeleného salátu, sůl

Houby nakrájíme na větší kousky a podusíme na trošce oleje s pepřem, kmínem a solí. Zakapeme citronovou šťávou a necháme vychladnout. Podušené hlívy smícháme s bílým jogurtem, dochutíme strouhaným křenem. Skleněné poháry nebo misky vyložíme listem salátu, navršíme hlívovou směs a dáme do chladničky na 30 minut vychladit. Podáváme s pečivem.

 

Hlívový salát s majonézou

550 g hlívy, olej, pepř, drcený kmín, majonéza, citronová šťáva, listy zeleného salátu, sůl

Houby nakrájíme na větší kousky a podusíme na trošce oleje s pepřem, kmínem a solí. Zakapeme citronovou šťávou a necháme vychladnout. Podušené hlívy smícháme s majonézou. Skleněné poháry, nebo misky vyložíme listem salátu, navršíme hlívovou směs a dáme do chladničky na 30 minut vychladit. Podáváme s pečivem.

 

Hlívová pomazánka

200 g hlívy, 2 lžíce másla, 2 tavené sýry, 2 sýry žervé, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, hořčice, mléko, nebo smetana, pepř, sůl

Nakrájenou hlívu dusíme na tuku asi 20 minut. necháme zchladnout a pomeleme. sýry se smetanou utřeme ručním šlehačem do hladka, přidáme nastrouhanou cibuli a kyselou okurku, dochutíme solí, pepřem a hořčicí. nakonec vmícháme houby. Pomazánku natíráme na chléb.

 

Hlívový salát s celerem

300 g hlívy, 1 menší celer, jablko, cibule, pepř, olej, petrželka, citronová šťáva, sůl

Pokrájené houby podusíme na minimu tuku v kastrolu. Oloupaný celer uvaříme v osolené a okyselené vodě téměř do měkka. Horký nakrájíme na kostičky, cibuli nasekáme na jemné kousky, jablko nastrouháme na hrubém struhadle. Vše smícháme, osolíme a okořeníme. Promícháme s olejem a zakapeme citronovou šťávou. necháme v chladničce uležet. Posypeme sekanou petrželkou. Podáváme s bílým pečivem.

 

Pomazánka z plísňového sýra s hlívami

150 g plísňového sýra, 2 lžíce zakysané smetany, 150 g hlívy podušené na másle, 50 g pomazánkového másla, 1 lžíce strouhaného křenu, nasekaná pažitka, mletý pepř, sůl

Pomazánkové máslo rozmícháme s nastrouhaným sýrem a zakysanou smetanou na kašičku. Přidáme posekané udušené houby, křen, pažitku, osolíme a dle chuti okořeníme. mažeme na pečivo, nebo pomazánkou plníme vydlabaná čerstvá rajčata.

 

Pikantní hlívová pomazánka

2 lžíce oleje, 150 g hlívy, mletý pepř, 100 g smetanového sýra, 100 g taveného sýra, 2 lžíce smetany, 50 g kyselých sterilovaných okurek, 1 malá cibule, lžíce hořčice, sůl

Na tuku udusíme houby. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout. Utřeme smetanový a tavený sýr se smetanou, přidáme nasekané okurky, cibuli a hořčici. Dokonale utřeme. Vmícháme podušené houby a znovu dokonale promícháme. Podáváme s pečivem.

 

 

recepty - POLÉVKY

 

Hlívová polévka

500 g hlívy, 2 cibule, 1 kostka masoxu, pepř, mletá paprika, lžíce oleje, kořenová zelenina ( mrkev, petržel, celer ), na zahuštění nastrouhaná syrová brambora, voda, sůl

Hlívu nakrájíme na hrubé nudličky i s nožičkami. Do hrnce dáme zpěnit na olej cibule nakrájené na kostičky, zasypeme mletou paprikou. Vložíme nakrájené houby, prudce orestujeme. Zalijeme vodou s kostkou masoxu a vložíme nakrájenou kořenovou zeleninu, dokořeníme pepřem. necháme asi 25 minut vařit. Do polévky vložíme nastrouhanou bramboru a vaříme tak dlouho, až se polévka zahustí. Posypeme čerstvou zelenou natí petržele, nebo pažitky. Podáváme i jako svačinu s pečivem.

 

Falešná dršťková polévka z hlívy

400 g hlívy, olej, nebo sádlo, 1 velká cibule, mletý pepř a paprika, kmín, majoránka, 4 stroučky česneku, 1 kostka bujonu, mouka na zahuštění, sůl

Houby nakrájíme na nudličky a prolijeme na sítku vodou. Cibuli zpěníme na tuku s paprikou, vložíme houby a chvíli orestujeme.Zalijeme vodou s masoxem, dokořeníme pepřem, česnekem a majoránkou, osolíme. Vaříme do měkka. Zahustíme moukou rozmíchanou v trošce vody a chvíli povaříme. Podáváme s chlebem.

 

Rýžová polévka s hlívou

250 g hlívy, 50 g rýže, 50 g másla, nebo oleje, 1 střední cibule, 1 lžíce hladké mouky, 250 ml mléka, pepř, 1 žloutek, 70 g strouhané kořenové zeleniny, muškátový oříšek, sůl

V kastrolu usmažíme cibuli na oleji a přisypeme hladkou mouku, z které uděláme cibulovou zásmažku. Přilijeme 1 šálek vody, přidáme pokrájenou hlívu, zeleninu, osolíme a okořeníme. Vaříme do poloměkka. Vhodíme opláchnutou rýži a znovu vaříme. před ukončením varu v mléce rozšleháme žloutek a vlijeme do polévky. Podáváme sypané natí dokořeněné strouhaným muškátovým oříškem. podáváme s chlebem.

 

Hlívová česnečka

200 g hlívy, 1 lžíce sádla, 4 stroučky česneku, kmín, mletý pepř, polévkové koření, sůl

Houby nakrájíme a na tuku orestujeme. Vše zalijeme vodou, osolíme, okmínujeme, opepříme a vaříme do změknutí. Česnek utřeme na soli a přidáme před koncem varu do polévky. Dochutíme polévku novým kořením. Chléb nakrájíme na kostičky a osmažíme je na pánvi na zbytku oleje. Podáváme k polévce na zvláštním talíři.

 

Houbová polévka z hlívy

200 g hlívy, 5 středně velkých syrových brambor, kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel), mletý pepř, mletá sladká paprika, 1 – 2 cibule, olej, majoránka, kmín, vegeta, sůl

Na tuku zpěníme nadrobno nakrájenou cibuli, pokrájenou hlívu, brambory nakrájené na kostičky, přidáme nakrájenou kořenovou zeleninu, kmín, vegetu, nebo masox, přilijeme asi 2 litry vody. necháme vařit do změknutí bramborových kostiček. Zahustíme nastrouhanou bramborou a necháme na chvíli povařit. podáváme s pečivem, sypeme zelenou natí.

 

Krémová hlívová polévka

500 g hlívy, 1 cibule, 30 g másla, 1 lžíce hladké mouky, 1 l vývaru z kostí, nebo masoxu, 2 vařená vejce, 230 ml smetany, zelená petržel, pepř a sůl

Cibuli osmahneme na tuku a vložíme na ni hlívu nakrájenou na nudličky, chvíli vše restujeme. Zalijeme vývarem a vaříme asi 30 minut. Ve smetaně rozšleháme hladkou mouku, vše vlijeme do polévky a ještě pomalu povaříme. Dochutíme pepřem a osolíme. Do talíře vložíme najemno posekaná vařená vejce a zelenou nať, zalijeme polévkou. Podáváme s chlebem.

 

 

 

recepty OMÁČKY

 

Hlívová omáčka se smetanou

350 ghlívy, olej, mletý bílý pepř, drcený kmín, 1 kostka masoxu, nebo masový vývar, 230 ml sladké smetany, hladká mouka, cukr, citronová šťáva, sůl

Hlívu očistíme a nakrájíme na hrubší plátky. Do hrnce dáme 1 lžíci oleje a hlívu na něm zvolna dusíme. Pouze přisolíme a dáme trošku pepře, nebo drceného kmínu, ale s kořením opatrně, abychom nezničili vynikající chuť a vůni hlívy. Asi za 15 minut zalijeme dušenou hlívu čistým masovým vývarem, případně vodou s kostkou masoxu. Do hrníčku nalijeme smetanu a dobře rozmícháme s hladkou moukou. Hlívu s vývarem necháme prudce vařit, pomalu vlijeme smetanu a dobře mícháme. Dle chuti přisolíme, můžeme mírně osladit cukrem a okyselit citronovou šťávou. Zmírníme plamen a stále dobře mícháme, abychom omáčku nepřipálili. jako příloha je vynikající houskový knedlík a kousek vařeného hovězího masa, vařený hovězí i vepřový jazyk, nebo libovolné uzené maso.

 

Hlívová smetanová omáčka k vařenému masu s knedlíkem

500 g nakrájené hlívy, 1 lžíce oleje, mletý pepř, drcený kmín, neslazená Tatra(kondenzované mléko), hladká mouka, 1 kostka masoxu, cukr, ocet, sůl

Hlívu nakrájíme na nudličky a dáme orestovat na olej. Zalijeme masoxovým vývarem.

Osolíme, okořeníme a vaříme asi 20 minut. V kondenzovaném mléku rozšleháme hladkou mouku. Do vařících hub pomalu za stálého míchání vlijeme mléko s moukou, vaříme na velmi malém ohni asi 5 minut. Dochutíme solí, octem a troškou cukru. Podáváme s vařeným hovězím masem a houskovým knedlíkem.

 

Selská omáčka z hlívy

250 g hlívy, 40 g másla, 1 lžíce oleje, 250 ml kyselé smetany, 1 lžíce hladké mouky, cukr, citronová šťáva, sůl

Nakrájené houby dusíme na másle doměkka. Osolíme, zahustíme hladkou moukou, podlijeme vývarem a krátce povaříme. Přidáme smetanu, osladíme cukrem a okyselíme citronovou šťávou. podáváme s těstovinami, nebo s knedlíkem

 

Jiná smetanová omáčka z hlívy

200 g hlívy, 1 cibule, 40 g másla, 40 g hladké mouky, 1 dl smetany, pepř, zelená petrželka, 2 lžíce citronové šťávy, vývar z masových kostí, nebo masoxu, sůl

Na rozpuštěném másle zpěníme nakrájenou cibuli a petrželovou natí, přidáme houby nakrájené na plátky, pokapeme je citronovou šťávou a podusíme. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, podlijeme ji studeným vývarem a vaříme asi 15 minut. Do vývaru vložíme podušené houby, osolíme a opepříme a znovu povaříme. Hotovou omáčku zjemníme smetanou. Podáváme s vařeným, nebo dušeným hovězím masem a s noky.

Hlíva ústřičná - recepty ke stažení ZDE

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook