Halali, okurky, zelí, houby a jiná sterilovaná zelenina - recepty
Halali
INGREDIENCE
1 kg mrkve
700 g celeru
500 g petržele
500 g cibule
5 lžic soli
7 lžic cukru
7 lžic octa
1 lžička nového koření
1 a 1/2 lžičky pepře
4-5 bobkových listů
trochu vody - nemusí být
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Zeleninu nakrájíme na kousky, trochu podlijeme vodou, přidáme koření, ocet, sůl a cukr a vaříme doměkka. Poté necháme směs vychladnout a rozmixujeme. Opět vaříme do zhoustnutí a horké plníme do sklenic. Sterilujeme 20-25 minut při 85 °C. Směs je výborná do svíčkové omáčky.
Cuketová hořčice
INGREDIENCE
2 kg cukety
1 palička česneku
80 gr cukru
1 polévková lžíce soli
250 ml octa
100 ml oleje/Lukana,slunečnicový apod./
1 malá plnotučná hořčice
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Cuketu bez jader nakrájíme na malé kostičky, česnek nasekáme, nebo umeleme, přidáme všechny další suroviny a vaříme, až je cuketa úplně měkká.
-
Pak všechno rozmixujeme a plníme do skleniček.Sterilujeme 10 min. na 180°C. Kdo nechce sterilovat,musí se to spotřebovat do 1 měsíce.
-
Výborné k různým masíčkům.
Zeleninový salát II.
INGREDIENCE
hlavka čínského zelí
větší cibule
dvě větší mrkve
2 ks okurky hadovky
8 ks rajčat
sůl
tatarská omáčka 250g - nebo jogurt
vegeta speciál
pepř
citronová šťáva
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Na V kruhadle nakrouháme okurku a mrkev na tenké nudličky, rajčata na osminky, cibuli nadrobno nakrájíme a spaříme vařící vodou, střední hlávku čínského zelí nakrájíme na tenké nudličky, osolíme, opepříme, přidáme lžičku vegety, tatarskou omáčku - je možné nahradit jogurtem, zakápneme citronovou šťávou a řádně promícháme a následně necháme do druhého dne v ledničce uležet. Před podáváním řádně promíchat.
Okurky ve sladkokyselém nálevu
INGREDIENCE
okurky
kopr
cibule
česnek - 2 stroužky
mrkev
pálivá paprička
bobkový list
ocet
konzervační přípravek DEKO
list křenu
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Okurky namočíme na 3 hod. a řádně umejeme, do 4 litrové sklenice vložíme na dno nakrájenou mrkev, nakrájenou cibuli, 1 stroužek česneku rozříznutý na polovinu, snítku kopru, list křenu a 1 palivou papričku.
-
Naplníme okurkami a prokládáme nakrájenou mrkví a cibulí. Povrch pokryjeme plátky cibule, dva plátky stroužku česneku a list křenu.
-
Nálev připravíme dle návodu na obalu, osladíme 25 ks sladidla (možno 130 g cukru) přidáme bobkový list a ještě horkým nálevem naplněnou sklenici zalejem a uzavřeme víčkem a řádně uzavřeme, lahví zatřepeme tak aby se povrch víčka namočil - lépe přilne a necháme pozvolna vychladnout.
-
Proleželé jsou okurky cca za 4 týdny - skladujeme v chladu a temnu. Po otevření je určeno pro brzkou spotřebu.
Salát ze syrové zeleniny a fazolovými lusky
INGREDIENCE
150 g fazolových lusků
1 vejce
lžička soli a cukru
2 lžíce červeného vinného octa
6 lžic olivového oleje
1/4 lžičky černého pepře
1 lžička sekané petrželky
2 stonky řapíkatého celeru
200 g listového salátu
1/2 salátové okurky
1 rajské jablíčko
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Očištěné fazolky a vejce vložíme do vroucí osolené vody a vaříme 10 minut bublavým varem. Propláchneme je studenou vodou.
-
Smícháme ocet, sůl a cukr, vmícháme olej,pepř, petrželku a teplé fazolové lusky. Tvrdé konce celerových stonků oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Smícháme s fazolovými lusky a marinujeme.
-
Salát omyjeme,osušíme,listy poskládáme do svazečku a nakrájíme na širší nudličky. Okurku omyjeme,osušíme a nakrouháme na tenké plátky. Rajčata nakrájíme na tenká kolečka, oloupané vejce na osminky. Salát promícháme, dochutíme a podáváme ozdobený plátky rajčete a osminkami vejce.
-
Vhodná příloha: kuřecí prsíčka v paprikovém krému.Květák se sýrovou omáčkou. Žampióny v zeleninové omáčce. Tvarohové knedlíky se šunkovou omáčkou.
Fazolky v kyselém nálevu
INGREDIENCE
zelené fazolkové lusky
deko steril
sůl
kmín
cibule
kopr
ocet 8%
cukr 120 g - možno dia sladidlo
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Fazolové lusky z obou stran ořízneme (stopka, okvětí) předvaříme v osolené vodě doměkka, ochladíme a nakrájíme cca na 2 cm kousky.Do sklenice vložíme plátek cibule, snitku kopru, vložíme předvařené fazolky, na vrch dáme opět plátek cibule a snítku kopru, konzervační přípravek DEKO steril dle návodu na obalu, přidáme cukr a tímto nálevem zalejem naplněné sklenice - jedna dávka cca na 6 sklenic 0,75 litru.
-
Následně sterilujeme při 90 stupních - 20 min nahřívání 20 min. vlastní sterilizace a následně ochladíme.
-
Hodí se k přípravě zeleninových salátů, k přípravě fazolkové polévky či omáčky.
Ratatouille
INGREDIENCE
1 větší lilek
1 menší cuketa
4 rajčata
1 menší zelená paprika
1 menší žlutá paprika
1 menší červená paprika
1 řapík celeru
1 velká cibule
3 stroužky česneku
4 lžíce olivového oleje
200 ml bílého vína
1 bobkový list
1 lžička čerstvého tymiánu
100 ml masového vývaru
tymián, oregano, rozmarýn
sůl, pepř
petrželka, bazalka
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Na rozehřátém oleji osmahneme nakrájenou cibuli a česnek, přidáme na kousky nakrájený celer, bobkový list, tymián, rozmarýn a oregano, zalijeme vínem, osolíme a opepříme a podusíme další 3 minuty. Přidáme na kostky nakrájený lilek, plátky cukety, nahrubo nakrájená rajčata a papriky, podlijeme vývarem a podusíme. Asi za 30-45 minut sejmeme pokličku, odpaříme tekutinu a posypeme sekanou bazalkou a petrželkou.
Kedlubnové zelí
INGREDIENCE
8 až 10 kedluben
2 lžíce sádla
1 středně velká cibule
sůl
trochu kmínu
podle vlastní chutě cukr a ocet
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Oloupané kedlubny nastrouháme na hrubším struhadle na nudličky.
-
Na sádle zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme nastrouhané kedlubny, osolíme, přidáme trochu kmínu,cukr, ocet a dusíme téměř do měkka. Chceme-li mít zelí hustší, dusíme zároveň s kedlubnami na jemném struhadle nastrouhaný větší brambor.
-
Podáváme k pečenému masu, kachně nebo huse.
Množství: pro 4 osoby
Těstoviny s lilkem
INGREDIENCE
1 cibule nadrobno
2 stroužky rozdrceného česneku
žampiony
4 nakrájená olupaná rajčata
1 lilek
1 zelená nebo žlutá paprika
400 ml passata (přes síto protačená rozmixovaná rajčata)
sůl a pepř
sladká paprika
sušená bazalka nebo oregáno
strouhaný parmezán
250 g těstovin (můžou být i kolínka, omáčka by do nich měla zatéci)
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Podusit cibuli na olivovém oleji, přidat žampiony, pak papriku, baklažány, rajčata, okořenit a dusit. Přidat passata a dodusit do měkka, promíchat s uvařenými těstovinami. Podávat bohatě posypané parmezánem. Trochu to chuťově připomíná imam bajalde (ale to je unikátní historický recept). Může se přidat i jiná zelenina, hrášek se sem moc nehodí.
Pikantní zelí s křenem
INGREDIENCE
červené zelí
cibule
jablka
deko
cukr
pepř
křen
ocet
olej
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Jemně nakrouháme 3 kg červeného zelí, přidáme 200 g nakrájené cibule, 200 g nastrouhaného křenu, 200 g nahrubo nastrouhaného jablka, 1 balíček deka, 150 g cukru, 300 ml octa, 2 lžičky mletého pepře a 100 ml oleje. Řádně promícháme a necháme do druhého dne odležet v chladnu. Poté upěchujeme do menších dobře uzaviratelných sklenic a necháme v chladnu a temnu týden odležet. Toto zelí je určeno pro brzkou spotřebu.
Zelný salát
INGREDIENCE
1 jablko
2 lžíce citronové šťávy
1 paprika
1 naťová cibulka
250 g kysaného zelí
1 lžíce oleje
sůl a pepř
2 lžíce slunečnicových semínek
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Oloupeme jablko, nakrájíme ho na kousky a pokapeme 1lž. citronové šťávy. Očistíme papriku a naťovou cibulku. Nakrájíme na proužky, resp.kolečka. Smícháme je s kysaným zelím. Smícháme zbylou citronovou šťávu s olejem, solí a pepřem. Pokapeme jimi salát a posypeme ho na sucho opraženými slunečnicovými semínky.
Matesy z cukety
INGREDIENCE
1 kg nahrubo strouhané cukety
20 dkg cibule
1 lžíce soli
1,5 lžíce cukru
2 lžičky mletého pepře
1 dcl octa
0,5 dcl oleje
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Strouhanou cuketu, cibuli a sůl rozmícháme a necháme minimálně 3hodiny uležet.Potom do směsi přidáme cukr,pepř,ocet a olej. Vše promícháme a naplníme do skleniček a zaváříme 20 minut při 80 st.C.
Znojemské okurky
INGREDIENCE
3 a 3/4 litru vody
1 a 1/4 litru octa
40 dkg cukru
15 dkg soli
30 kuliček černého pepře
30 kuliček nového koření
10 kousku hřebíčku a 5 středních bobkových listů
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Lák vaříme přesně 20 minut, zchladíme,nalijeme na okurky ve sklenicích a sterilujeme 15 minut při teplotě 75-80 st, Celsia. Ne víc, jen tak zůstanou okurky křupavé.
-
POZOR, "ZÁLEŽÍ NA KAŽDÉM ZRNKU KOŘENÍ" dávkování je nutné pečlivě a přesně dodržet!
Tabulais
INGREDIENCE
1/2 kg rajčat
1/2 kg velké salátové okurky
4 hrsti kus-kusu
sůl a pepř
3 citrony
2 hrsti hrozinek
petržel
máta
olivový olej
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Rajčata, okurku, petržel a mátu rozkrájíme na malinké kousky a přidáme k teplému uvařenému kus-kusu.
-
Poté dodáme šťávu ze tří vymačkaných citronů, posypeme hrozinkami a zalejeme trochu olivovým olejem. Celou směs pak promícháme a můžeme podávat jak teplé, tak studené (doporučeno).
Zelný salát s mrkví
INGREDIENCE
400 g pekingského zelí
2 větší mrkve
1 cibule
100 g šunky
80 ml kečupu
20 ml rajčatové šťávy
1 lžička cukru
zelený pepř v oleji
mletý černý pepř
sůl
NA OZDOBENÍ:
svazeček pažitky nebo zelené petrželky
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Pekingské zelí pečlivě opláchneme, osušíme čistou utěrkou, nakrájíme na tenké nudličky, mírně prosolíme a necháme asi jednu hodinu odležet.
-
Cibuli oloupeme anakrájíme na kolečka, která rozebereme. Mrkve dobře omyjeme, zbavíme nečistot a nakrájíme na tenká kolečka. Do mísy dáme na nudličky nakrájené pekingské zelí, cibuli a mrkev. Vše vařečkou lehce promícháme a dáme na chvíli uležet do chladničky.
-
Rajčatovou šťávu ochutíme solí, přidáme mletý černý pepř a podle chuti přisladíme cukrem. Nakonec přidáme kečup a všechny přísady našleháme. Salát rozdělíme na misky, přidáme kornoutky šunky, posypeme celým zeleným pepřem, přelijeme rajčatovou omáčkou a ozdobíme jemně sekanou pažitkou nebo petrželkou.
-
Zelný salát podáváme jako předkrm s tmavým pečivem nebo jej můžeme podávat k masovým pokrmům, rizotu, těstovinám apod.
Salát z hlávkového zelí
INGREDIENCE
1/2 větší hlávky zelí
miska hub sterilovaných ve sladkokyselém nálevu
pár žampionů sterilovaných v přírodním nálevu
1 červená kapie
3 lžičky soli
1 lžička zázvoru nebo mletého kmínu
5 lžic krupicového cukru
asi 6 lžic octa
5 lžic pálivého oleje nebo 1 lžička pálivé papriky a 5 lžic slunečnicového oleje
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Čtvrtky zelí bez košťálu a silných žeber nakrájejte na větší čtverečky. Vsypte je do vařící osolené vody a nechte 2 až 3minuty povařit. Pak vodu slejte a zelí přendejte do mísy.
-
Horké zelí ještě trochu přisolte, přidejte zázvor, cukr a ocet. Směs promíchejte a přidejte pálivý olej. Pokud ho nemáte hotový, zahřejte 1/2 dl slunečnicového oleje asi na 70 stupňů, oheň vypněte a do horkého oleje nasypte pálivou papriku nebo sušené a rozdrcené chilli papričky. Ale pozor, olej nesmí být ani příliš horký, ani vlažný. Ve vařícím oleji by paprika zčernala a vlažný by nepřijal její palčivou chuť.
-
Pánev s ochuceným olejem nakloňte a obsah nechte ustát. Pevné kousky zůstanou na dně, takže na salát nalijete jen čistý olej. Pak přidejte sladkokyselé houby několikrát propláchnuté teplou vodou, žampiony a červenou kapii nakrájenou na kostičky. Pokud kapie právě nebudou na trhu, použijte zelenou papriku a na ozdobu pevnější dužinu z rajčete.
Cuketové palačinky s ovesnými vločkami
INGREDIENCE
25 dkg cukety
4 lžíce ovesných vloček
hladká mouka podle potřeby
(10 dkg strouhaného sýra)
1 vejce
1 lžíce nasekaných zelených bylinek (pažitka, petržel)
mletý pepř
sůl
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Oloupanou cuketu nastrouháme nahrubo, posypeme vločkami a necháme hodinu stát. Přidáme mouku, vejce, zelené bylinky a podle chuti osolíme a opepříme. Směs můžeme ochutit nadrobno nakrájenou cibulí nebo 2-4 stroužky nastrouhaného česneku a majoránkou.
-
Cuketové těsto dobře vymícháme a lžící klademe na rozpáleném tuku kousky těsta a rozetřeme na placičky. Opékáme po obou stranách a horké podáváme.
Olivové žemličky
INGREDIENCE
600g hladké mouky
500 ml mléka
2 vejce
200g olivového oleje
sůl
200 g oliv bez pecek
1 kostka droždí
sýr na posypání
tuk na plech
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Z vlažného mléka a droždí necháme vzejít kvásek, kterým zaděláme těsto. Do těsta nakrájíme na kolečka olivy, nejlépe zelené i černé. Těsto necháme vykynout.
-
Na pomoučněném vále tvoříme malé kulaté žemličky, klademe je na vymaštěný plech a necháme je ještě chvíli kynout. Pak je vložíme do vyhřáté trouby (kam dáme kastrůlek s vodou, aby se pečivo nevysoušelo) a upečeme dozlatova. Ke konci pečení posypeme žemličky hrubě strouhaným sýrem.
Gratinovaný květák
INGREDIENCE
1 velký květák
250 g smetany
2 lžíce mouky
60 g másla
150 g tvrdého sýra
sůl a pepř
muškátový oříšek
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Očištěný květák rozebraný na růžičky uvaříme v malém množství osolené vody nebo jen v páře tak, aby nebyl příliš měkký. Ihned přelijeme studenou vodou a necháme dobře okapat. Ze 40 g másla, mouky, smetany a trošky vody uděláme nepříliš hustý bešamel, do něhož vmícháme nastrouhaný sýr (2 lžíce z něho dáme stranou). Osolíme, opepříme a ochutíme muškátovým oříškem. Růžičky květáku opatrně naskládáme do zapékací misky, aby se nepoškodily, a přelijeme bešamelem, jímž vyplníme 1 mezery mezi jednotlivými růžicemi. Povrch posypeme zbylými 2 lžícemi sýra a poklademe kousky másla. Dáme zapéci do středně teplé trouby (200 °C) tak, aby povrch byl zlatový. Gratinovaný květák může sloužit také jako příloha k různým pečeným masům. V příslušném množství se salátem, ovšem i jako samostatný pokrm.
Salát á la Károlyi
INGREDIENCE
300 g brambor uvařených ve slupce
4 vejce natvrdo
400 g barevných paprik
300 g rajčat
sůl
pepř
2 hlávkové saláty
100 g majonézy
100 g sterilovaných okurek
1 lžičku plnotučné hořčice
3-4 snítky petrželové natě
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Brambory oloupeme a nakrájíme. Vejce nařežeme na čtvrtky, papriky na čtverečky, rajčata na osminky. Všechno zlehka promícháme ve větší míse, osolíme a opepříme.
-
Talíře vyložíme listy omytého a vychlazeného hlávkového salátu a rozdělíme na ně připravenou směs. Pak přidáme omáčku, kterou připravíme z majonézy, nasekaných sterilovaných okurek, hořčice a snítky nasekané petrželky. Zbylou petrželkou nakonec salát ozdobíme.
Musaka z lilků
INGREDIENCE
250 g mletého masa
3 větší lilky
200 g sádla nebo oleje
2 rajčata
5 dl mléka
2 cibule
mletý pepř
sůl
6-7 vajec
mouka
petrželová nať
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Lilky očistíme (loupat je nemusíme), podélně nakrájíme na tenké plátky, osolíme a necháme "vypotit", aby se zbavily hořkosti. Mezitím nakrájíme nadrobno cibuli, rajčata spaříme, oloupeme a rovněž nakrájíme. Na omastku zpěníme cibuli, přidáme maso, osmahneme důkladně ze všech stran, přidáme pokrájená rajčata a chvíli podusíme. Sejmeme z ohně, necháme chladnout. Vypocené lilky vymačkáme a opláchneme ve studené vodě, pak každý plátek obalíme v mouce a rozšlehaných vejcích a osma-žíme na omastku. Vychladlé maso osolíme a opepříme podle chuti, přidáme nasekanou petrželku a promícháme. Do vymazané zapékací mísy skládáme střídavě řadu osmažených plátků lilku a vrstvu masa. Začínáme i končíme lilky. Zbylá vejce rozmícháme s mlékem a musaku zalijeme. Zapečeme při 200 °C. Podáváme s kysanou smetanou a salátem.
Celerový salát s červenou řepou
INGREDIENCE
300 g celeru
300 g sterilované červené řepy
olej
ocet
česnek
citrónová šťáva
petrželová nať
sůl
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Červenou řepu nakrájíme na drobné kostičky, promícháme se zálivkou z oleje, octa, utřeného česneku a rozsekané petrželky a urovnáme na plochou mísu. Očištěný celer nakrájíme na velmi jemné nudličky, promícháme se zálivkou z oleje, soli a citronové šťávy a těsně před podáváním urovnáme na červenou řepu.
Celerový salát s červenou řepou
INGREDIENCE
300 g celeru
300 g sterilované červené řepy
olej
ocet
česnek
citrónová šťáva
petrželová nať
sůl
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Červenou řepu nakrájíme na drobné kostičky, promícháme se zálivkou z oleje, octa, utřeného česneku a rozsekané petrželky a urovnáme na plochou mísu. Očištěný celer nakrájíme na velmi jemné nudličky, promícháme se zálivkou z oleje, soli a citronové šťávy a těsně před podáváním urovnáme na červenou řepu.
Bulharský salát
INGREDIENCE
200 g salátových okurek
1 bílý jogurt
3 lžičky oleje
3 stroužky česneku
kopr
sůl a pepř
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Česnek rozetřeme se solí, přidáme olej a vmícháme do nastrouhaných okurek.
-
Směs opepříme a zalijeme jogurtem.
-
Nakonec přidáme nasekaný kopr a promícháme. Salát podáváme dobře vychlazený.
Smažené lilky
INGREDIENCE
2 větší lilky
sůl
2 lžíce mouky
2 vejce
strouhanka na obalení
olej na smažení
POSTUP PŘÍPRAVY:
-
Dobře opláchnuté lilky nakrájíme na silnější kolečka nebo na plátky.
-
Semena vybereme, plátky osolíme a necháme zakryté chvíli odležet, aby při smažení vstřebaly méně oleje.
-
Potom je osušíme utěrkou, obalujeme v mouce, namáčíme v rozšlehaných vejcích a strouhance.
-
Smažíme je v rozehřátém oleji po obou stranách dozlatova. Podáváme s pečivem nebo bramborem.
DOMÁCÍ JABLEČNÝ OCET.
INGREDIENCE: 3kg jablk zbavených jádřinců a umletých na kaši v mlýnku na maso, 2,7 l vody, 1,1 kg cukru krupice, 7, 1 cl kvalitního jablečného nebo vinného octa (postačí i běžný kvasný lihový) a další ocet na vypláchnutí sklenic, 15cl čistého alkoholu bez příchuti nebo jablečné pálenky.
POSTUP PŘÍPRAVY: Čistě vymyté velké sklenice (od okurek, 1-2 podle velikosti) naplníme jablečnou kaší (rozemletá jablka, cukr, voda) a necháme při pokojové teplotě přikryté gázou nebo čistým plátýnkem 6 dnů kvasit. Další den vzniklou hmotu přecedíme a vlijeme do sklenic vypláchnutých horkým octem, přilijeme 7,5cl octa a 15 cl čistého alkoholu a opět přikryté plátnem necháme odležet dalších 7 týdnů. Potom stáčíme do lahví, které běžným způsobem zavíčkujeme. Poznámka: Jablečný ocet se výborně hodí do salátů, studené ale i teplé kuchyně vůbec, stejně i jako významná součást ozdravných a redukčních programů pro své blahodárné účinky na metabolismus a s tím spojenou správnou funkci mnohých orgánů v lidském těle.
HOUBY NA SLADKOKYSELO.
INGREDIENCE: Směs různých jedlých hub (nejlépe hříbky, holubinky,
březáci, kozáci, suchohřiby, ale i lišky, větší masák, žampiony apod.).
Nálev:1 sáček Deka.
POSTUP PŘÍPRAVY: Houby důkladně očistíme, pokrájíme na menší kousky, malé plodnice můžeme nechat v celku nebo je jen překrojit, vhodíme do vařící mírně osolené a kyselinou citrónovou okyselené vody (na 2,5 l vody přidáme 1 lžičku kyseliny, houby jsou pak krásně bílé). Povaříme 5-7 minut, pak vyndáme cedníkem a propláchneme studenou vodou. Houby naskládáme do sklenic, trochu je přitlačíme a zalijeme horkým nálevem z Deka. Sklenice uzavřeme víčky, vložíme do zavařovacího hrnce s teplou vodou a sterilujeme 20 minut při 90°
HOUBOVÝ SALÁT SE ZELENINOU.
INGREDIENCE: 500 g očištěných jedlých hub, 500 g červených kapií, 500 g bílého hlávkového zelí, 500 g cibule nálev: z přípravku Deko nebo Pikanta či Nova, nebo na 1 l vody 1/418% octa, lžíce soli a 80 g cukru.
POSTUP PŘÍPRAVY: Očištěné houby propláchneme tekoucí vodou, vhodíme je do vařící osolené a okyselené vody a 7 minut vaříme. Pak cedníkem vyjmeme a propláchneme studenou vodou. Papriky omyjeme, vadné části vykrojíme, semeník se stopkou odstraníme a papriky nakrájíme na nudličky. Vhodíme je do čisté vařící osolené vody a povaříme 5 minut. Pak scedíme a necháme okapat. Stejně povaříme i nakrouhané zelí i cibuli. Zeleninu s houbami promícháme nebo do sklenic vkládáme jednotlivé vrstvy, např. cibuli, papriku, houby, zelí. Vše zalijeme horkým nálevem z Deka nebo si nálev připravíme svařením vody, octa, soli a cukru.V tom případě můžeme použít vývar, v němž jsme ovařovali papriky. Naplněné sklenice uzavřeme víčky a sterilujeme 25 minut při 85°C.
ŠVESTKOVÁ POVIDLA IV
Vloženo:22.8.2007
INGREDIENCE: 2,5 kg vyzrálých švestek, 500 g pískového cukru, 2 hřebíčky, šťáva ze 2 citrónů.
POSTUP PŘÍPRAVY: Umyté švestky vypeckujeme a umeleme na masovém strojku. Přidáme cukr, citrónovou šťávu, drcený hřebíček a vše důkladně promícháme. Vaříme v kastrolu za stálého míchání, dokud povidla nezhoustnou. Poté povidla odstavíme, necháme částečně vychladnout a plníme do nahřátých sklenic, uzavřeme a sterilujeme asi 15 minut.
PIKANTNÍ SALÁTOVÁ SMĚS.
Dobré.
INGREDIENCE: 250 g dietního salámu, 2 dl kysané smetany, 150 g vařených fazolí, 2 střední steril. Okurky, 2 menší cibule, 2 lžíce oleje, 2 lžíce hořčice, 4 lžíce kečupu, trochu kari, cukr, sůl, pepř.
POSTUP PŘÍPRAVY: Salám, cibuli a okurku nakrájíme na velmi drobné kostičky, smícháme s olejem, kečupem, hořčicí a kořením kari. Vmícháme uvařené měkké fazole a zalijeme smetanou. Podle chuti přidáme ještě cukr, pepř a sůl. Vše dobře promícháme a dáme na 24 hodin uležet do chladničky.
SEO | REKLAMA | BíléZboží.cz | PRODEJ SCHODY