Jdi na obsah Jdi na menu

FOTORECEPT - babiččina olejová bábovka krok za krokem

1) Nejprve si připravíme všechno potřebné náčiní a ingredience.

Na bábovku podle babiččina receptu je třeba 6 ks vajec (4 celé a 2 bílky navíc), 20 dkg cukru moučka, 20 dkg polohrubé mouky, 1 balíček prášku do pečiva, 1 balíček vanilkového cukru, 1 lžička citronové nebo pomerančové kůry, 1,5 lžíce kvalitního kakaa, 1 dl oleje a 1 dl mléka. Samozřejmě nezapomeneme na tuk na vymazání a strouhanku či hrubou mouku na vysypání bábovkové formy.

2) Do velké mísy dáme 4 ks celých vajec, které ušleháme s moučkovým a vanilkovým cukrem do pěny, až se nám tvoří bublinky. Ze dvou zbylých bílků ušleháme se špetkou soli tuhý sníh.

Babička vždy postupovala takto, ale můžeme samozřejmě vymíchat s cukrem jen žloutky a bílkový sníh ušlehat ze všech šesti vajec. Mouku prosejeme a promícháme s práškem do pečiva.

3) Do vaječné pěny po troškách přiléváme olej a přisypáváme mouku. Postupně přiléváme mléko, dosypeme zbytek mouky a přidáme citronovou či pomerančovou kůru pro vůni. Nakonec zlehka přimícháme tuhý bílkový sníh, který do těsta zapracováváme pouze zlehka - přizvedáváním těsta vařečkou.

4) Klasickou bábovkovou formu důkladně vymažeme tukem a vysypeme strouhankou nebo hrubou moukou.

Já si máslo nebo tuk na pečení vždy rozpustím v kastrolku a formu vymazávám nadvakrát pomocí mašlovačky, kdy první vrstvu nechám před mazáním té druhé zatuhnout. Až pak vysypávám. Samozřejmě můžeme použít i silikonovou formu, kdy si ušetříme práci.

5) Do formy nalijeme 2/3 připraveného těsta. Do zbytku přimícháme 1,5 lžíce kakaa a cik cak nalijeme na světlé těsto.

6) Takto připravenou bábovku vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme 45 - 60 minut podle typu trouby. Pokud se nám bábovka seshora připaluje, můžeme ji překrýt alobalem. Zda je bábovka upečená vyzkoušíme tak, že do středu zapíchneme špejli, pokud je špejle po vytažení čistá a suchá, máme hotovo.

7) Upečenou olejovou bábovku necháme na mřížce mírně vychladnout, můžeme ji překrýt vlhkou a následně suchou utěrkou, půjde nám lépe vyklápět. Na formu položíme velký kulatý talíř nebo tác a formu otočíme. Bábovka by nám měla z formy lehce vyklouznout, případně formu ještě lehce poklepeme a okraje těsta opatrně podebereme příborovým nožem.

8) Bábovku nakrájíme na porce a podle chuti před podáváním pocukrujeme. Bábovka podle tohoto babiččina receptu není suchá, je nadýchaná a skvěle chutná ke snídani i odpolední kávě.

Babička nám ji ještě přelévala rozpuštěnou hořkou čokoládou, a to byla bašta!

Zdroj: http://clanky.vareni.cz/recept-na-olejovou-babovku-krok-za-krokem/?utm_source=aktualne.centrum.cz&utm_medium=carousel

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook