Jdi na obsah Jdi na menu

Milované i nenáviděné zelené fazolky

Milované i nenáviděné zelené fazolky
 

Jen málo surovin má u nás tak mizernou pověst jako zelené fazolky. Vzpomínka na zelenošedé lusky v moučné omáčce, které kydaly kuchařky na talíře v socialistických jídelnách, je totiž stále příliš živá. A přitom jde o ingredienci snů! Objevte s námi kouzlo zelených fazolek. Vše o vaření přináší víkendové tipy do vaší kuchyně.

Tato zelenina je totiž ideálem každé kuchařky. Dají se z ní připravit desítky jednoduchých rychlých jídel a lze ji skvěle kombinovat s mnoha surovinami. Ale nepředbíhejme.

Zelené fazolky jsou nedozrálé plody velkých fazolí, které se konzumují i se svým obalem. Samozřejmě se jedná jen o některé z mnoha fazolových odrůd. Svůj původ mají na americkém kontinentu, odkud se do Evropy dostaly s kolumbovskými výpravami a následně se staly oblíbenou pochoutkovou zeleninou na celém světě.

Zelené zdraví

Všechny fazole jsou bohaté na železo, vápník, draslík, hořčík, mangan, vitamíny skupiny B, spoustu nukleových kyselin a bílkovin. Zelené fazolky navíc obsahují i spoustu vitamínu C a kyselinu listovou. A také spoustu vlákniny. A tak mají ještě větší přínos pro náš organismus.

Obsažené nukleové kyseliny pomáhají regenerovat a omlazovat buňky. Při nedostatku bílkovin jsme unavení, nervózní a máme potíže se soustředěním. Vláknina je zase důležitá pro zažívání a tím nás chrání před rakovinou tlustého střeva. Vitamín C jako účinný antioxidant pomáhá udržovat naši dobrou kondici. Když pro nic jiného, tak pro obsah zdraví prospěšných látek byste si vhodně upravené fazolky měli alespoň čas od času dopřát.

Zelené fazolky (a fazole vůbec) se ovšem nesmí konzumovat v syrovém stavu. Obsahují totiž jedovaté lektiny, které by vám způsobily otravu.

Při nákupu v obchodě si vždy otestujte čerstvost zeleých fazolek tak, že jednu zlomíte. Jestliže při přelomení lusknou a prasknou, pak je bez obav kupte. Doma pak úpravu moc neodkládejte. Fazolky totiž snadno vadnou, a pak ztratí nejen chuť, ale i tolik cenné vitamíny.

A ještě jeden tip - před úpravou fazolky spařte osolenou vodou a poté prudce zchlaďte vodou ledovou. Tím si udrží pěknou zelenou barvu při dalším zpracování.

Nekonečně mnoho receptů

Zelené fazolky se hodí do salátů, polévek, omáček či zeleninových směsí. Restované s česnekem či slaninou se tradičně používají jako příloha ke steakům a biftekům. Skvěle v této úpravě také chutnají třeba k pečenému jehněčímu. Můžeme je také připravit spolu s vaječnou omeletou, tak jako to dělají ve Francii.

Nejlepší jsou pochopitelně čerstvé, ale můžete si je dopřát i mimo sezónu mražené nebo konzervované v nálevu.

Zajímavosti, rady, doporučení

  • Čerstvé zelené fazolové lusky lze v ledničce uchovávat až tři dny. V žádném případě byste je neměli chladit příliš, protože jinak se rychle vysuší.
  • Pokud máte v úmyslu fazole mrazit, doporučujeme následující postup: zeleninu na chvíli vložte do mírně vroucí osolené vody (předvaření), nechte okapat, osušte ubrousky a poté zmrazte.
  • Dobře zabalené lusky vydrží až rok.

Zkrátka možností je spousta - stačí dát zeleným fazolkám druhou šanci:

Fazolky s paprikou sezamovými semínky

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Paprika červená 1 ks
  • Sezamová semínka 1 lžíce polévková vrchovatá
  • Sladká sójová omáčka 50 ml
  • Med včelí 2 lžíce polévková rovná
  • Zelených fazolek 600 g
  • Arašídový olej 2 lžíce
  • Mletý česnek 2 špetky
  • čerstvě nastrouhaný zázvor 1 špetka
  • Chilli paprička 1 špetka
  • Rýžové víno 2 lžíce
  • Studená voda 3 lžíce
  • Kukuřičný škrob 1 lžička

Postup přípravy:

Omyté fazolky vložte na 4 minuty do vařící vody a pak propláchněte studenou vodou. Pak fazolky našikmo nakrájejte na větší kousky. Na pánev s olejem dejte fazolky, zázvor, česnek, chilli a papriku nakrájenou na proužky. Restujte za stálého míchání 5 minut. V kastrůlku na mírném ohni promíchejte sójovou omáčku, med, rýžové víno a přidejte ve vodě rozmíchaný kukuřičný škrob. Nechte projít varem a touto omáčkou pak zalijte fazolky s paprikou. Promíchejte, prohřejte a podávejte posypané sezamovými semínky jako přílohu k masu, nebo samostatně jako lehkou večeři.

 

Marinované zelené fazolky

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Rýžový ocet 250 ml
  • Cukr písek 50 g
  • Sůl 2 lžička kávová rovná
  • čerstvé zelené fazolky 800 g
  • celé sušené červené chilli papričky 6 ks
  • Barevný pepř 1 lžička
  • cca 10 cm mořské řasy Kombu 1 kousek
  • Citrón nakrájený na plátky 1 ks

Postup přípravy:

V mírně osolené vodě povařte fazolky přibližně 5 minut. Fazolky sceďte a přelijte je studenou vodou. Do kastrolu nalijte 400 ml vody, přidejte ocet, cukr, sůl, pepř, řasu Kombu a chilli papričky. Vařte na silnějším ohni 10 minut. Uvařeným teplým nálevem zalijte fazolky. Přidejte plátky citrónu a nechte přes noc v lednici marinovat. Fazolky podávejte bez nálevu jako přílohu.

Houbová polévka s fazolemi

Počet porcí: 4

Ingredience:

  • Sušené houby - směs 20 g
  • Zelené fazolky mražené 150 g
  • Máslo 1 lžíce polévková rovná
  • Smetana ke šlehání (šlehačka) 125 ml
  • Bílé víno 200 ml
  • Cibule šalotka 2 ks
  • Estragon čerstvý 1 lžička kávová rovná
  • Sůl 1 lžička kávová rovná
  • Pepř 3 špetka

Postup přípravy:

Máslo rozehřejeme v hrnci a necháme na něm zesklovatět pokrájenou šalotku. Přidáme houby a zprudka osmahneme. Přilijeme vodu, bílé ví­no, přidáme očištěné fazolky, estragon, dle potřeby dochutíme solí a pepřem a vaříme asi 10 minut. Nakonec zjemníme smetanou a podáváme.

Pokud vás zajímá gastronomie, máte rádi dobré jídlo a pití, navštěvujete kvalitní restaurace, kavárny a bary, pak čtěte také tištěný gastro magazín Štamgast a Gurmán.

Autor/zdroj: vseovareni.cz, foto: vseovareni.cz
 

 Další recepty: www.tacos.cz/recept/fazolky-s-houbami-a-rajcaty

nebo prostě "vygooglujete" : Fazolové lusky - receptů najdete hodně. Dobrou chuť.

Fazolky jako lusk

Zelené, žluté a strakaté lusky chutnají jako příloha, v salátech, polévkách, na kyselo, nebo s opečenou slaninou. Na trhu je nyní řada méně známých keříčkových a pnoucích odrůd.

Fazole jsou zdravá lahůdka. Dříve se konzumovaly především semena, bohatá na bílkoviny, ale dnes jsou velmi oblíbené také celé zelené lusky, které se dají upravit nejrůznějšími způsoby. Pěstují se pnoucí a keříčkové odrůdy, jedlé jsou i okrasné šarlatové fazole.

Keříčkové, pnoucí, okrasné fazolky

Rozeznat jednotlivé druhy fazolí v zahradě je poměrně jednoduché. Vedle keříčkových a pnoucích fazolí (Phaseolus vulgaris) se často pěstuje jedlý i okrasný fazol šarlatový (Phaseolus coccineus). Nároky na výsadbu a sklizeň mají téměř stejné.

fazole2

Podle starého zahradnického přísloví se fazole musejí vysévat ‚naboso‘, což znamená, že před výsevem je nutné počkat, dokud není půda dostatečně vyhřátá a vysušená, rostlinky neohrožuje chlad a přízemní mrazíky. Při výsevu je zase radno dodržovat pravidlo, že „fazole mají slyšet zvonit zvony“. Aby k nim hlas zvonů dolehl, musí nad nimi být nejvýše 1–2cm vrstva hlíny.

Pravidelné zalévání je důležité zejména v době klíčení, květu a dozrávání. Kdo chce vypěstovat zvlášť silné keříčkové fazole, může kolem mladých rostlinek, když jsou vysoké tak na výšku dlaně, nakopčit zkypřenou zeminu. Pro pnoucí variety je nezbytná opora v podobě tyčí nebo stabilních konstrukcí. Pozor: opěrná tyč nesmí být silnější než 5 centimetrů a na místo se musí dát již při výsevu, protože mladé úponky začínají hledat oporu hned po vyklíčení.

Semena, nebo lusky?

U keříčkových i pnoucích fazolí najdeme odrůdy, šlechtěné speciálně pro sklizeň mladých lusků, tak pro sušení a ‚luštění‘ semen. Lusky, pěstované pro semeno, se nechávají plně dozrát na rostlině, kde samy částečně vyschnou. Kdo si chce vypěstovat vlastní sadbu, vybere si několik nejkrásnějších lusků z celé úrody a ty sklidí jako první v době, kdy suchý lusk připomíná pergamen. Důležité je nechat potom semena několik dnů v teple a suchu ‚dojít‘. Semena na sadbu skladujte v chladu a temnu v pevně uzavřených lahvích.

sklizen

Jak fazolky sklízet a zpracovat?

Ke sklizni fazolí je potřeba opatrnosti, aby se nepoškodily mladé lusky a květy. Za lusk netaháme, ale pevně ho uchopíme do dlaně, palcem a ukazovákem odlomíme tenký krček. Pilný zahradník, který fazole často protrhává, dosáhne mnohem většího výnosu, protože taková rostlina nasazuje více květů a plodů.

Z čerstvě natrhaných zelených lusků se odkrojí špička a poté se nakrájejí na dva až tři centimetry dlouhé kousky. U některých starších odrůd je potřeba ještě odstranit pevná vlákna z horního i dolního švu. Nově vyšlechtěné odrůdy tato vlákna nemají.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook