Marmeládu za vás vyrobí domácí pekárna. Jednoduše a hlavně bezpracně - na rozdíl od klasické přípravy v hrnci foto: Monika Trojanová |
Pokud jste letní sklizeň ovoce stihli pouze nastrkat do mrazáku a teď už se vám do něj nic nevejde, klidně alespoň část zmraženého ovoce proměňte na džem. S pomocí domácí pekárny by se vám to mělo podařit s minimálními nároky na běhání kolem sporáku. Stejný postup samozřejmě můžete zvolit i při přípravě džemu z čerstvého ovoce.
Postup je jednoduchý
Vyndejte z mrazáku ovoce a nechte ho povolit. Pak snadno odstraníte slupky, případně pecky.
Očištěné ovoce nasypte do pekárny a přidejte želírovací a klasický cukr ve správném poměru k množství ovoce. V našem případě jsme ke 800 gramům meruněk přidali 400 gramů cukru krupice a sáček želírovacího cukru (Gelfix). Vše nasypete rovnou do pekárny, nic nemusíte míchat.
Nastavíte program "džem", pekárna se nejdřív zahřívá a po pár minutách začne zpracovávat suroviny. Celý program běží 80 minut, během kterých se ovoce s cukrem v pekárně pořádně promíchá.
Po skončení programu nalijete hotový džem do vymytých sklenic, pevně uzavřete víčkem a postavíte alespoň na pár minut dnem vzhůru.
Triky, jak se dopracovat k perfektnímu džemu
Domácí pekárna rozhodně práci při přípravě džemu zjednoduší, ať už ho chystáte z čerstvého nebo zmraženého ovoce. Přístroj totiž vše míchá celou dobu sám; vy jen nasypete ingredience a pak vzniklou směs rozlijete do sklenic.
Se zmraženými kousky si pekárna poradí úplně stejně jako s čerstvými. Podle naší zkušenosti voda, která se uvolnila ze zmraženého ovoce, výsledku nijak neuškodila.
Pokud jste si zamrazili větší kusy ovoce, pak je ještě před nasypáním do pekárny nakrájejte na menší. Zejména to platí, pokud preferujete hodně jemnou marmeládu. Pekárna si s většími kusy neporadí a v jemné směsi pak najdete celé půlky ovoce.
Když ale srovnáte džem připravený v sezoně z čerstvého ovoce a ten připravený v domácí pekárně, na chuti to nepoznáte.