Jdi na obsah Jdi na menu

došel nový recept - Ožralé kuře

Ožralé kuře

 (omlouvám se, originální obrázky se mi nepodařilo zkopirovat, ale popis je dokonalý i bez obr.)

Ožralé kuře
Tento recept jsem objevil v nejmenovaném časopise, ano byl to Cooks Illustrated a nedalo mi to, abych honem nezaběhnul do konzumu pro kuře a pár plechovek piva.
Myšlenka vrazit kuřeti do zadku plechovku piva mě nedala spát dokud jsem si to nevyzkoušel ... a řeknu Vám je to BOMBA! :-))

Ingredience:
1 celé kuře (cca 1,5kg) ,
1 plechovka piva

Nálev:
2 lžíce medu ,
3 lžíce oleje ,
3 lžíce sojové omáčky ,
1 lžíce vinného octa ,
4 stroužky česneku ,
1 lžička chilli v prášku ,
1 lžíce červené chilli omáčky ,
sůl



1. kuře z Fosterovy farmy







2. naložíme do nálevu a necháme hodinku natáhnout






3. pivo usrkneme a do víčka uděláme další dvě díry

 

Tak tedy vezměte celé kuře, vyndejte z něj co Vám tam Xaverov nadělil omyjte, osolte a vůbec připravte jako na běžné grilování.
Máte-li nějaký oblíbený recept na potírací omáčku, klidně přeskočte následující řádky a udělejte si ji po svém. Kdo se chce nechat vést nechť na pánvi dvě minuty prohřeje vlevo popsané ingredience nálevu.

Kuře nyní vložíme do misky ), zalijeme nálevem a necháme cca 1 hodinu nasáknout nálev pod kůži. Předem varuju, že kdo chce kůrčičku klasicky křupavou měl by se vyvarovat medu.

Posuneme se o hodinu kupředu. Vezměte plechovku piva (obr. 3), otevřete, cca 1 deci upijte a poté ostrým nožem vytvořte ve víku ještě další dva otvory. Plechovku dejte na plech, podložte nejlépe pečícím papírem.
Vezměte kuře a posaďte jej na plechovku s pivem.

Obrazek


Kdo si rád hraje může, jako já, upravit pózu kuřete do libovolné polohy, jediná podmínka je, že musí pořád sedět.

 

Nyní vložte plech i s kuřetem do trouby a pečte jej při 180°C cca 35 minut.

A nyní proč má vlastně kuře tu plechovku zaraženou tam kde ji má zaraženou. Pivo důsledkem tepla začne vzlínat a vytvoří uvnitř kuřete atmosféru pohody, jak už to jen pivo dokáže, postupně vyvzlíná do masa, díky čemuž je poté maso šťavnaté a křehké a to je možná slabé přirovnání, to maso je božská mana.

Já osobně se velkým kusům bílého masa na kuřeti vždycky vyhýbal a zpracovával ho následně na něco jiného. Těm časům je teď konec. Věřte, či nevěřte, na talíři mi zbylo stehno i křídlo, nacpal jsem se tím dříve odsuzovaným masíčkem k prasknutí, je to prostě balada. Myslím, že u mě doma bude sedět na pixle jedno kuře každý týden :-))

Obrazek

Tak a máme hotovo, kuřátko je krásně dozlatova propečené, takže jej vyndáme z trouby, dvěma papírovými utěrkami přidržíme, zaklepeme a plechovka se vlastní vahou sama vysune. Naporcujte a hurá ke stolu, ať Vám ta pochoutka nevychladne.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook