Jdi na obsah Jdi na menu

Domácí zmrzlina

Zmrzlina byla IN už ve starém Řecku, kde patřila k výsadám těch nejbohatších. Ono totiž sehnat tenkrát led... Žádný mrazák, jen běžec, který dokázal přinést led třeba z hory Olymp tak, aby mu cestou všechen nestekl po zádech. Vskutku těžká byla práce tehdejšího zmrzlináře!

Dnešní sortiment zmrzliny by se dal už jen těžko spočítat. Přesto, že existuje i rumová, okurková, krabí, česneková nebo vyrobená z chaluh, stále vedou prim vanilková a ovocná.

Ta nejjednodušší

Do příhodné nádoby vyklopíme tolik měkkého tvarohu a zakysané smetany (1:1), kolik chceme finálního výrobku. Vmícháme libovolné měkké ovoce (jahody, broskve, borůvky, maliny, banán...) a přisypeme přiměřeně pískového cukru. Celé to vyšleháme tyčkovým mixerem (můžeme rovnou tvořit v nádobě mixeru), rozdělíme do umělohmotných kelímků - třeba právě do těch od tvarohu a smetany - a dáme do mrazáku.

  • K téhle opravdu jedlé zmrzce použijeme pro jednoho mlsala 3 tvarohy a 3 zakysané smetany.
  • Ovoce můžeme dávat jak čerstvé, tak kompotované
  • Samozřejmě lze dát i šlehačku
  • Můžeme dochutit mletými oříšky, mandlemi, kakaem, rumem, griotkou, pistáciemi, strouhanou čokoládou, citronovou šťávou podle fantazie.

Jahodová maximalistická

Očistíme takové množství jahod, které náš mixer pojme, přidáme pokrájený banán a třtinový cukr. Hmotu necháme v mrazáku nejlépe přes noc. Teprve pořádně zmrzlé ovoce (jde to i s malinami...) rozsekáme v mixeru na jemnou tříšť. Můžeme ještě dosladit a přilijeme trochu smetany. Mixujeme a doléváme smetanu až do takové hustoty, která nám vyhovuje. Servírujeme hostům s čerstvým ovocem, šlehačkou, oplatkou do pohárů a zbytek uložíme do mrazáku.

Připravte si pohár z vlastní zmrzliny
Připravte si pohár z vlastní zmrzliny
foto: Thinkstock
 

Přírodní ovocná dřeň

Na zahradě posbíráme všechno, co je právě zralé - broskve, jahody, angrešt, rybíz... Všechno očištěné nasypeme do mixeru, osladíme a přidáme půl pytlíku kyseliny citronové, rozmixujeme. Nedáváme žádnou tekutinu - ovoce ji pustí samo. Naporcujeme do kelímků do mrazáku a celé léto máme výborné a zdravé osvěžení.

Kiwi zmrzlina

Ne každý může vyběhnout na zahradu a sklízet z keřů a stromků. Stejně si pochutnáme na kupovaném kiwi. Stačí balíček vydlabané kiwi dužiny promíchat s  kondenzovaným mlékem, jedním vanilkovým cukrem a lžící pískového cukru. Rozmixujeme na hladkou kaši a vedle ušleháme tři šlehačky spolu se ztužovačem. Šlehačku a kiwi opatrně promícháme dohromady, rozdělíme do krabiček - kelímků a dáme do mrazáku. Podáváme dozdobené v poháru kousky čerstvého ovoce nebo hoblinkami čokolády...

Jemná zmrzlina

Dva žloutky utřeme do pěny s dvěma polévkovými lžícemi moučkového cukru. Z bílků vyšleháme sníh, 250 ml šlehačky vyšleháme dohusta. Vše opatrně smícháme. Ochutíme vanilkovým cukrem, ale ještě lépe dužinou z vanilkového lusku, případně skořicí.

Úplně jiná ledovka

Pro ty opravdu líné nebo pro ty z nás, kdo zrovna nemají po ruce vhodné ingredience, stačí na dobré studené pohoštění jednoduchý základ: Jedno slazené kondenzované mléko rozmixujeme se šlehačkou (může být i v prášku) a libovolnou marmeládou (zajímavá by byla třeba bezinková), dosladíme a necháme do zítra zmrznout v nádobě.

Snad se letos ještě dočkáme léta, které bude vybízet k osvěžení na plovárně, ale kdyby ne, máme jednoduchý originální moučník, který může posloužit jako základ skvostných pohárů, doplněk pečených moučníků a příjemné zpestření společenských setkání.

Autor článku

Milena Bohatová

Za tři roky porodila 3 krásné syny, čtvrtý rok ji manžel opustil. Prošla řadou vztahů i nevztahů, z nichž žádný nebyl ten pravý. Ženám může dost říct o tom, jak zůstat člověkem a žít život se ctí.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook