Jdi na obsah Jdi na menu

Domácí víno - recepty


RECEPTY NA DOMÁCÍ VÍNO

 

Pampeliškové víno od cassiopeia13

1l pampeliškových květů i s kalíšky (podeberu květ rukou a škubnu) spařit ve 2,5 l vařící vody, nechat 24h stát. Poté přecedit(pampelišky vyhodit)vodu(má takovou nevábnou barvu, tak se nelekněte) nalít do 5l láhve(demižonu). Svařit 2l vody s 1,5kg cukru-schladit-nalít k pampeliškové vodě a přidat:
2 vypeckované, oloupané, nakrájené citrony
2 vypeckované, oloupané, nakrájené pomeranče
4dkg droždí
Za cca 6týdnů(až citrony a pomeranče klesnou ke dnu) stočit a uložit na 0,5roku do sklepa(chladu).

Šípkové víno na způsob portského - vynikající!!!

Recept na 5 litrů:
40 dkg sušených šípků (před sušením je dobré odstranit stopky a kalíšky) dáme do demižonu, posypeme 20 dkg cukru, přidáme živnou sůl a spaříme 3 litry vařící vody. Po vychladnutí vmícháme tekuté kvasinky nebo aktivní kvas, vychladlý roztok 500 g cukru v asi 1/3 litru vody a přidání roztoku cukru opakujeme ještě po 5 dnech a pak ještě jednou po 5 dnech (celkem 1,5kg cukru). Je účelné nechat šípky v moštu po celou dobu kvašení. Po skončeném kvašení víno přetočíme a necháme asi rok uležet. Asi měsíc před stočením do lahví necháme demižon stát pouze s uzávěrem z vaty, aby mohl k vínu jít vzduch, ale nemohly na něj např. octovky. Po tomto tzv. okysličení se víno stočí a může konzumovat.
Toto víno opravdu doporučuji.

Hruškové víno

Recept na 5 litrů:
5 kg vykrájených a nadrobno nakrájených nejlépe tvrdých a kyselejších hrušek nebo ještě lépe směs hrušek a jablek v poměru 3 díly hrušek a jeden díl jablek nebo jiného kyselejšího ovoce. Vše spaříme 2 litry vařící vody, přidáme 7g kyseliny citrónové, živnou sůl a po vychladnutí tekuté kvasinky nebo aktivní kvas. Necháme směs přikrytou 1 den stát a druhý den vylisujeme do demižonu. Přidáme vychladlý roztok 85dk cukru v 1,5 litrech vody a necháme přegumičkované mikrotenovým sáčkem. Hned po skončení kvašení nebo již při mírném kvašení víno přetočíme do jiného demižonu. Přetáčení je účelné několikrát opakovat.

Bezinkové víno od včelaře

2kg bezinkových bobulí řádně odšťopkované, 15 hřebíčků, 2kg cukru, 4l vody, 3 zrnka pepře a nového koření, 2 lžičky skořice a 1 badyán
Postup: Bezinky s vodou dáme vařit do smaltovaného hrnce a necháme 5 minut vařit, pak přidáme koření a cukr a dalších 5 minut necháme pořádně vařit, aby hladina vřela. Stále mícháme, potom 10 minut vaříme ještě mírně a necháme vychladnout. Po vychladnutí dáme 20g kvasnic (nebo tekuté kvasinky) a na špičku nože živnou sůl. Necháme stát 24 h, pak promícháme a necháme stát dalších 24 h. Nakonec přecedíme veškeré bezinky přes plátno a vymačkáme všechnu šťávu do jiného hrnce. Necháme půl hodiny odstát a pak slijeme do demižonu tak aby víno padalo na hladinu min z výšky 10cm přidáme kvasnou zátku (nebo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem) a necháme kvasit.
Já osobně jsem k těm bezinkám přidal ještě vypeckovaných dvacet švestek. Mělo by to být na 5litrový demižon, já nevim jak se mi to podařilo, ale mám z tohodle receptu necelých 7litrů. Dělal jsem to poprvé v životě tak snad se povede, dám vědět.

Víno z instantní kávy - jednoduchý recept pro každého

Recept na 5 litrů:
Do kbelíku dáme 1 polévkovou lžíci instantní kávy, 1 lžičku kyseliny citronové, 1 kg cukru a 250 g nasekaných rozinek (sultánek). Vše zalijeme 2,5 litry vroucí vody, promícháme a necháme přikryté vychladnout. Pak přidáme 2 litry studené převařené vody a tekuté kvasinky s živnou solí nebo aktivní kvas. Přikryté necháme 5 dní kvasit, denně promícháme. Potom přecedíme do demižonu, doplníme vychladlou převařenou vodou až k hrdlu a necháme dokvasit. Hrdlo samozřejmě přegumičkujem mikrotenovým sáčkem. V horkých dnech můžeme podávat vychlazené místo ledové kávy.

Švestkové víno

Recept na 5 litrů:
5 kg vypeckovaných švestek rozdrtíme ve velkém hrnci, přidáme 5 g kyseliny cirónové, půl balíčku živné soli, spaříme 2 litry vařící vody a necháme 1/4 hodiny v přikryté nádobě vařit na mírném ohni, občas zamícháme. Vaření je důležité, aby se ze švestek uvolnily aromatické látky, jinak by bylo víno bez výraznější chuti. Po vychladnutí přidáme tekuté kvasinky nebo lépe aktivní kvas a necháme přikryté 1-2 dny zakvasit. Po rozkvašení směs vylisujeme do demižonu. Výlisky dáme znovu do hrnce, přelijeme 1 litrem vroucí vody, přidáme asi 5 pecek a znovu mírně povaříme. Po vyhladnutí tento druhý výluh vylisujeme a přidáme do demižonu k původnímu moštu. 1 kg cukru svaříme s 1 litem vody a vychladlé přidáme také do demižonu - nejlépe po třetinách: první třetinu hned, druhou po pěti dnech a poslední po dalších pěti dnech.

Ostružinové víno II.

Recept na 5 litrů - silné sladké dezertní víno:
V kbelíku rozmačkáme 3 kg ostružin, přelijeme 2 litry vroucí vody a přidáme 5 g kyseliny citrónové a půl balíčku živné soli. Po vychladnutí přidáme tekuté kvasinky nebo aktivní kvas a necháme vykvasit. Po vykvašení (asi 2 dny) směs vylisujeme do demižonu a přidáme vychlazený svařený roztok 500 g cukru v asi 1/3 litru vody, promícháme a to opakujeme ještě po 5 dnech a pak ještě jednou po 5 dnech. Nebo je možné si svařit najednou 1,5 kg cukru v 1 litru vody a přidávat po třetinách. Hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem a po posledním přidání cukrového roztoku doplníme demižon v případě potřeby převařenou vodou. Po vykvašení víno častěji přetočíme z kalů a doplníme převařenou vodou. Víno by se mělo nechat uležet minimálně tři měsíce až rok.

Ostružinové víno I.

Recept na 5 litrů - suché stolní víno:
Do kvasného kbelíku dáme 2 kg zralých ostružin a zalijeme 2 litry vroucí vody, přidáme roztok 1 kg cukru v jednom litru vody. Po vychladnutí na pokojovou teplotu (20-25°C) přidáme lžičku kyseliny citrónové, půl sáčku živné soli a tekuté kvasiny (nebo aktivní kvas a živnou sůl můžeme vynechat). Necháme kvasit 4 dny, denně promícháváme. Po této době přecedíme kvas přes plátno do demižonu a doplníme vychladlou převařenou vodou dle potřeby. Hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem a necháme v teple kvasit. První dny demižonem denně zatřeseme. Po dokvašení dáme víno do chladu a jakmile se vytvoří větší usazenina na dně demižonu, přetočíme víno do jiného a doplníme převařenou vodou až po hrdlo. To opakujeme podle potřeby až do úplného vyčištění vína. Víno nesmíme nechat dlouho ležet na usazenině, dostalo by kvasnicovou příchuť. Toto víno by se mělo nechat uležet jeden rok.

Pomerančové víno - jednoduché a velmi osvěžující

Recept na 5 litrů - osvěžující klasické nebo šumivé víno:
3 kg pomerančů oloupeme a zbavíme jadérek, rozmačkáme, spaříme 2,5 litry vroucí vody a vylisujeme. Ke šťávě přidáme svařený roztok 0,8 kg cukru v 1 litru vody a 1/2 balíčku živné soli. Po vychladnutí přelijeme do demižonu a přidáme tekuté kvasinky nebo aktivní kvas. Hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem a necháme kvasit. Po vykvašení stočíme z kalů a po ustátí plníme do lahví. Vychladíme a můžeme hned pít.
Pokud víno stočíme ještě před úplným dokvašením a naplníme do láhví od sektu nebo jiných silnostěnných láhví, tak nám vznikne domácí osvěžující sekt.

Víno ze 100% džusu - recept opravdu pro každého

Recept na 5 litrů - stolní víno:
2 litry 100% pomerančové šťávy a 1 litr 100% jablečné šťávy bez konzervantů (místo pomerančové můžeme použít i jiné šťávy, třeba grapefruitovou atd.) nalijeme do demižonu, přidáme vychladlý roztok 740 g cukru v cca 0,5 litru vody, kávovou lžičku kyseliny citrónové. Druhý den přidáme živnou sůl a tekuté kvasinky nebo aktivní kvas. Doplníme až k zaoblené části vychladlou převařenou vodou, hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem a necháme v teple kvasit až do sucha. Občas obsah protřepeme. Po dokvašení dáme do chladu, kde se víno rychle vyčeří a co nejdříve stočíme z kalů, v případě potřeby i dvakrát. Víno se může pít za tři měsíce.

Bezinkové víno II.

Recept na 5 litrů - suché stolní víno:
1 kg zralých bobulí černého bezu bez stopek zalijeme 1 litrem vroucí vody a necháme namočené 20 minut. Pak plody rozmačkáme, vylisujeme a šťávu pak scedíme do kbelíku, přidáme 0,5 kg mletých sultánek (malých hrozinek) a přidáme vroucí roztok 1,5 litru vody a 1 kg cukru. Oloupané a nakrájené babány povaříme v půl litru vody 25 minut. Banánový vývar pak scedíme a přidáme také do kbelíku. Po vychladnutí přidáme 1/2 kávové lžičky kyseliny citrónové, živnou sůl a tekuté kvasinky nebo kvas. Přikryté necháme 3 dny kvasit, 2x denně promícháme. Pak směs scedíme do demižonu, podle potřeby doplníme vychladlou převařenou vodou a necháme kvasit, hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem. Po vykvašení stočíme z kalů.

Bezinkové víno I.

Recept na 5 litrů - suché až polosuché stolní víno:
3 kg zralých omytých bobulek bezu černého zbavených stopek (stopky je důležité poctivě odtranit, jinak víno nebude dobré) dáme do velkého hrnce a rozmačkáme, posypeme 10 dkg cukru, přidáme 5 g kyseliny citrónové a 1/2 balíčku živné soli (pokud budeme pak přidávat aktivní kvas místo tekutých kvasinek, můžeme živnou sůl vynechat). Vše pak zalijeme 2 litry vařící vody a na mírném ohni povaříme čtvrt až půl hodiny za stálého míchání. Po vychladnutí přidáme tekuté kvasinky nebo kvas a necháme vykvasit cca 1-2 dny. Pak směs vylisujeme do demižonu a přidáme vychladlý roztok 1 kg cukru v cca 1 litru vody, přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem. Po vykvašení stočíme z kalů.

Rychlé víno z lipových květů

Toto víno může vyzkoušet opravdu každý, recept je jednoduchý a dostupný pro všechny a víno je možné vypít ihned po dokvašení.
Recept na 5 litrů vína:
Svaříme 0,5kg cukru ve 4 litrech vody. Ihned po odstavení do horkého roztoku vymačkáme jeden na kolečka nakrájený dobře omytý citrón a pak tam vhodíme i tu kůru (bez jadérek). Pak tímto horkým roztokem spaříme dvě plné hrsti čerstvého lipového květu (nebo tři hrsti sušeného květu). Vychladlý roztok nalijeme do demižonu a přidáme živnou sůl a tekuté kvasinky, popř místo toho již aktivní kvas, hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem. Asi po týdnu směs přecedíme a vymačkáme do dalšího demižonu. Pokud ještě unikají bublinky, necháme dokvasit, jinak již víno můžeme stáčet a konzumovat.

Rychlé rýžové víno - další recept opravdu pro každého

Toto víno může vyzkoušet opravdu každý, recept je jednoduchý a dostupný pro všechny a víno je možné vypít ihned po dokvašení.
Recept na 5 litrů vína:
Ve kbelíku 1 kg rýže a 1 kg celých rozinek zalijeme vychladlým roztokem rozvařeného 1 kg cukru v asi půl litru vody. Přidáme šťávu vymačkanou z jednoho pomeranče a jednoho citronu, 3 litry vychlazené převařené vody, tekuté kvasinky nebo kvas. Necháme v teple přikryté 14 dní kvasit. Denně promícháme. Pak scedíme přes husté plátno do demižonu v případě potřeby doplníme převařenou vodou až téměř po hrdlo a necháme přegumičkované mikrotenovým sáčkem v teple dokvasit. Pokud je třeba přefiltrujeme víno přez řídký filtrační papír a můžeme ihned pít. Toto víno je určeno k rychlé spotřebě, nemusíme ho nechat uležet jako jiná vína.

Čajové víno - recept opravdu pro každého

Toto víno může vyzkoušet opravdu každý, recept je jednoduchý a dostupný pro všechny.
Recept na 5 litrů vína:
4 polévkové lžíce kvalitního sypaného černého čaje nebo 8-12 sáčků porcovaného zalijeme 3 litry vody a necháme vyluhovat. Ještě horký čaj scedíme do kbelíku a přidáme 1,2 kg cukru. Mícháme do rozpuštění. Přidáme 500 g umytých a nasekaných rozinek, dobře omytý a nakrájený jeden citron a jeden pomeranč. Po vychladnutí přidáme živnou sůl a kvasinky nebo 1 dcl kvasu. Necháme přiklopené týden v teple kvasit. Denně promícháme. Po týdnu scedíme směs do demižonu, doplníme studeným čajem a necháme dokvasit - hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem. Po vykvašení stočíme z kalů. Použitý čaj dodá vínu chuť, dobrý je Earl Grey.

Víno z červeného rybízu II.

Recept na 5 litrů vína - podle přidaného cukru je buď suché stolní nebo silné polosladké:
3 kg zralého rybízu bez stopek rozmačkáme a přelijeme vychladlou směsí 20 dkg cukru v 1 litru vody. Přidáme živnou sůl a kvasinky nebo 1 dcl kvasu. Po rozkvašení (3-5 dní) vylisujeme přes plátýnko do demižonu a přidáme najednou vychlazený svařený roztok 800g cukru v cca litru vody pro suché lehké víno nebo přislazujme postupně a to - 500 g cukru v asi 1/3 litru vody a to opakujeme ještě po 5 dnech a pak ještě jednou po 5 dnech (celkem 1,5kg cukru) pro sladší víno s vysokým obsahem alkoholu. Hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem. Po vykvašení přetočíme, necháme několik dní ustát a můžeme plnit do lahví.

Víno z červeného rybízu I.

Recept na 5 litrů vína - podle přidaného cukru je buď suché stolní nebo silné polosladké:
3 kg zralého rybízu i se stopkami rozmačkáme a přelijeme vychladlou směsí 20 dkg cukru v 1 litru vody. Přidáme živnou sůl a kvasinky nebo 1 dcl kvasu. Vše přelijeme do většího demižonu a přidáme vychlazený svařený roztok 800g cukru v cca litru vody pro suché lehké víno nebo přislazujme postupně a to - 500 g cukru v asi 1/3 litru vody a to opakujeme ještě po 5 dnech a pak ještě jednou po 5 dnech (celkem 1,5kg cukru) pro sladší víno s vysokým obsahem alkoholu. Hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem. Po vykvašení přetočíme, necháme několik dní ustát a můžeme plnit do lahví.

Víno z bílého rybízu - výborné a k nerozeznání od vína z hroznů!

Recept na 5 litrů vína - suché lehké stolní víno:
3 kg dobře omytého bílého rybízu bez stopek nasypme do většího demižonu a 1,5 litry převařené vody o pokojové teplotě. Přidáme živnou sůl a kvasinky nebo 1 dcl kvasu. Druhý den přidáme vychladlý roztok 80 dkg cukru a 1 litru vody. Hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem. Po vykvašení přetočíme, necháme několik dní ustát a můžeme plnit do lahví.

Angreštorybízové víno

Recept na 5 litrů vína: 2 kg zralého angreštu + 1 kg rybízu (lepší je černý). Postup je stejný jako u receptu na Angreštové víno I.

Angreštové víno II.

Recept na 5 litrů vína- suché stolní: 1,5 kg nezralého angrštu, 20 dkg cukru zalijeme 3 litry vařící vody a povaříme do změknutí. Směs vymačkáme přes plátýnko (musí být silnější, hustě tkané) a výlisek opět povaříme v 1,5 litru vroucí vody. Opět vylisujeme k původnímu moštu. Vše nalijeme do demižonu a po vychladnutí přidáme trochu živné soli a kvasinky nebo asi 1 dcl kvasu. Hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem. Po rozkvašení (2-3 dny) přidáme 80 dkg cukru nejlépe svařeného v necelém litru vody. Po vykvašení několikrát přetočíme než plníme do lahví.

Angreštové víno I.

Recept na 5 litrů vína - sladší a silné, vyšší obsah alkoholu: 3 kg zralých angreštů rozmačkáme v kbelíku, posypeme 20 dkg cukru, přidáme trochu živné soli (pokud máme rozkvašené i jiné víno můžeme živnou sůl vynechat) a zalijeme 1 litrem vařící vody. Po vychladnutí vmícháme tekuté kvasinky nebo trochu kvasu z jiného kvasícího vína a necháme v zakrytém kbelíku kvasit 2-3 dny, denně promícháme. Pak kvas přecedíme přes plátno do demižonu, co nejvíce vymačkáme a přidáme vychlazený svařený roztok 500 g cukru v asi 1/3 litru vody, pořádně promíchám a to opakuji ještě po 5 dnech a pak ještě jednou po 5 dnech. Nebo si svařím najednou 1,5 kg cukru v 1 litru vody a přidávám po třetinách. Hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem. Po vykvašení ihned přetočíme do jiného demižonu a po cca 2 dnech můžeme plnit do lahví.

Víno ze směsi letního ovoce

Recept na 5 litrů vína - suché až polosuché stoní víno:
2 kg směsi drobného ovoce (rybíz, angrešt, maliny, jahody, borůvky apod.) vložíme do kbelíku, rozmačkáme a zasypeme 1,1 kg cukru. V případě, že nepoužijeme červený rybíz nebo ho dáme málo, tak ještě přidáme jeden nakrájený dobře umytý citron. Dále přidáme hrnek silného černého čaje a vše zalijeme asi 3,5 l vařící vody. Mícháme dokud se cukr nerozpustí. Po vychladnutí vmícháme živnou sůl a tekuté kvasinky. Pokud zrovna máte rozkvašené i jiné víno, stačí přidat asi 1 dcl tohoto kvasu a nemusíte přidávat již ani kvasinky ani živnou sůl. Necháme asi týden kvasit v zakrytém umělohmotném kbelíku a denně promícháváme. Po týdnu víno přecedíme do demižonu (nevymačkáváme) a demižon doplníme převařenou a vychlazenou vodou dle potřeby. Hrdlo přegumičkujeme mikrotenovým sáčkem a necháme dokvasit. Po vyčištění vína ihned přetočíme do jiného demižonu nebo do lahví a necháme uležet.

Višňové víno

Recept na 5 litrů vína (já však dělám minimálně z dvojité dávky)- silné suché až polosuché, více alkoholické víno výborné chuti:
2,5kg višní (asi polovinu jich vypeckuji nebo nepeckuji vůbec) dám do kvasného kvelíku (který lze uzavřít víkem), přidám 10dkg cukru a vše zaliji 3 litry vařící vody. Po vychladnutí přidám půl sáčku živné soli a tekuté kvasinky. Po rozkvašení nechám směs asi 2 dny kvasit (denně promíchat) a pak přecedím + višně vylisuji přes plátno do demižonu. Přidám vychlazený svařený roztok 416g cukru v asi 1/3 litru vody, pořádně promíchám a to opakuji ještě po 5 dnech a pak ještě jednou po 5 dnech. Nebo si svařím najednou 1,25kg cukru v 1 litru vody a přidávám po třetinách. Já si však vařím raději roztok čerstvý. Místo kvasné zátky používám mikrotenový pytlík, který přes hrdlo upevním gumičkou, musí to být dost fest. Po vykvašení se musí víno co nejdříve stočit z kalů a nechá se ještě před konzumací uležet v demižonu asi 3 měsíce. Víno je fakt úžasné, polosuché až suché s vyšším množstvím alkoholu díky postupnému přidávání cukru a krásně voní a chutná po višních. Část višní je možné nahradit borůvkami a to je pak výsledek ještě lepší!

Víno z květů bezinky

Recept na 5 litrů vína - aromatické lehké stolní víno, při nalévání většinou krásně šumí:
do umělohmotného kbelíku, který má víko a jde dobře zavřít, ostříhám květy z 10 květenství (aby tam bylo co nejméně těch zelených stopek), přidám 2 celé citrony nakrájené na kolečka, 1kg krystalového cukru a půlku sáčku živné soli pro kvasinky. Vše se zalije 4 litry vařící vody a dobře rozmíchá, aby se cukr rozpustil. Po vychladnutí na pokojovou teplotu přidám kvasinky - používám ty tekuté, zamíchám, dobře přiklopím a nechám týden kvasit - je třeba kvas každý den zamíchat, aby nechytl plíseň. Začne to kvasit do dvou dnů, většinou však již druhý den. Po týdnu přecedím kvas do čistého 5 litrového demižonu, květy vymačkám. Demižon by měl být plný cca do 4/5, tak v případě potřeby doliji vodou. Přes hrdlo demižonu dám sáček, který upevním gumičkou, dost fest, aby nešel do demižonu vzduch, zároveň ale je takto umožněno odcházení CO2, který vzniká při kvašení. Po vykvašení je třeba hned víno stočit z kalů do jiného demižonu, aby se nezkazila chuť a necháme víno asi 3 měsíce v demižonu uležet. Je ale opravdu třeba použít ty kvasinky, jinak to nezkvasí nabo to nebude dobré. Je to fakt jednoduché a výsledné víno má chuť připomínající muškátové víno.

Zdroj: Dáma.cz

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Radim - Web o vínech

Dobrý den,

mohu doporučit i WWW.CESTAZAVINEM.CZ, kde naleznete nespočet receptů na domácí vína :)

David Bambušek - Web o výrobě domácího vína

Zdravím, jsem nadšenec do výroby domácího vína a před časem jsem spustil svůj web o této tématice na https://domacivino.cz. Budu rád, pokud se na stránky podíváte a případně zde naleznete něco pro vás užitečného nebo zajímavého!

Pepa - Víno z květů bezinky

Dobrý den, chtěl bych se zeptat, právě mi kvasí víno z květů bezinky podle vašeho receptu. Po týdnu kvašení to přecedím do demižonu a nechám dokvasit. Tak by mě zajímalo, jak dlouho to zhruba trvá. A po tom dokvašení se to musí stočit z kalů do jiného demižonu a nechá 3 měsíce, nebo to z těch kalů to můžu stočit rovnou do lahví a zašpuntovat? Děkuji za odpověď.

rr - Re: Víno z květů bezinky

Radim - Šípkové víno na způsob portského - vynikající!!!

Dobry den chci se zeptat jak dlouho vino vydrži ? nebo inak řečeno je víno vhodné k zátkovaní do flašek jak jakekoliv klasicke vino a následně k menšímu archivu do sklepu ?? a kolik cca ma procent? Děkuji předem za odpovět :)

Beranovi - Re: Šípkové víno na způsob portského - vynikající!!!

Dobrý den, kolik má víno ovocné procent, je asi případ od případu nebo kvašení od kvašení - nejlépe změřit lihoměrem. Plnit do lahví se dá samozřejmě každé víno. Je dobré, pokud pomýšlíte na dlouhé skladování, 2-3 x stáčet, láhve vysířit a zátky event. ještě zalít voskem. K tématu jsem našla na internetu:

Šípkové víno na způsob portského - vynikající!!!

Recept na 5 litrů:
40 dkg sušených šípků (před sušením je dobré odstranit stopky a kalíšky) dáme do demižonu, posypeme 20 dkg cukru, přidáme živnou sůl a spaříme 3 litry vařící vody. Po vychladnutí vmícháme tekuté kvasinky nebo aktivní kvas, vychladlý roztok 500 g cukru v asi 1/3 litru vody a přidání roztoku cukru opakujeme ještě po 5 dnech a pak ještě jednou po 5 dnech (celkem 1,5kg cukru). Je účelné nechat šípky v moštu po celou dobu kvašení. Po skončeném kvašení víno přetočíme a necháme asi rok uležet. Asi měsíc před stočením do lahví necháme demižon stát pouze s uzávěrem z vaty, aby mohl k vínu jít vzduch, ale nemohly na něj např. octovky. Po tomto tzv. okysličení se víno stočí a může konzumovat.
Toto víno opravdu doporučuji.

Fonzi - Recept na domácí víno z hroznu

dobrý den, chtěl jsem se zeptat jak dlouho zhruba víno vydrží v lahvích, popř do kdy by se mělo spotřebovat... děkuji

Beranovi - Re: Recept na domácí víno z hroznu

Dobrý den, pokud dodržíte všechny pokyny k přípravě a stáčení vína, použijete vysířené lahve a dokonale zátkujete, myslím, že by mělo víno vydržet stejně tak dlouho, jako kupované. Příprava a stáčení na: http://domacivino.cz/jak-na-to/. Nám ale nikdy moc dlouho nevydrželo. Otázka je, kolik ho uděláte a jaká je spotřeba. Ať se daří a chutná! Zdravím Beranová

Kovačík Lukáš - Recept na domácí víno z hroznu

Dobrý den, chtěl jsem se zeptat jestli nemáte i recept na domácí víno z hroznů? A kde se dají koupit kvasinky a živná sůl?

Beranovi - Re: Recept na domácí víno z hroznu

Dobrý den, kvasinky a živ. sůl v "obyčejné drogerii" - k tomuto tématu: http://jerabina.xf.cz/vino.html, nebo v e-shopech. Pokud jde o "víno z vína" - udělat mošt, jako z jiného ovoce, nahlédněte na: http://www.hobby-info.cz/art.php?id=vino. Zdravím a přeji ať se mok podaří.

Helena Omoscharka - angrestove vino

Prosim Vas, chtela bych vedet jak dlouho musi kvasit domaci angrestove vino

Beranovi - Re: angrestove vino

Dobrý den, našla jsem jeden recept na angreštové. Pokud se týče kvašení, pak podle mé minulé zkušenosti, čekáme, až přestane kvasit, tzn. dokud nepřestanou v kvasné zátce unikat bublinky (omlouvám se za laické vyjádření)
Z angreštu vyrábíme výlučně víno dezertní.Angreštové stolní víno je značně labilní.Pomalu se čistí a trpí mnohými vadami a chorobami.
Bobule angreštu se špatně lisují,a proto po oprání a rozdrcení zalijeme drť horkou vodou v poměru 0,33 litru vody na 1 kg ovoce.Rozředěnou drť necháme 1 - 2 dny naležet,aby mírně nakvasila.Tím se drť lépe lisuje a u červených odrůd přechází barvivo do šťávy.
V 10 litrech vylisované šťávy z angreštu,ke kterému byla přidána před lisováním voda, rozpustíme 2,24 kg cukru a přidáme zákvas čistých kultur kvasinek.Po rychlém rozkvašení a po ukončení bouřlivého kvašení doplníme víno v kvasné nádobě až po hrdlo a necháme je dokvášet při teplotě asi 15°C.Po kvašení víno stáhneme z kvasnic a ke stočenému vínu přidáme 1,2 kg cukru.Vyrobíme přibližně 11,5 litru dezertního vína.

Portrét

Facebook