Jdi na obsah Jdi na menu

http://www.farwestchina.com/wp-content/uploads/2011/08/ketchup.jpg

SKVĚLÝ DOMÁCÍ KEČUP



POTŘEBNÉ PŘÍSADY

3kg rajčat, 4 větší cibule, 4 větší jablka, 3 stroužky česneku, 2 lžíce soli, 15 dkg cukru, 10ks cukerínu (sacharinu = umělé sladidlo ), 2 lžíce plnotučné hořčice, 2 dcl octu, 1/2 lžičky pepře, 1/2 lžičky kari, 1/2 lžičky skořice, 1/2 lžičky sladké papriky, 1/2 lžičky pálivé papriky, 5-6 hřebíčků, 1a1/2 lžíce nového koření.

POSTUP PŘÍPRAVY

Rajčata nakrájíme na poloviny, jablka oloupeme a vykrojíme jádřince, cibuli oloupeme a nakrájíme na čtvrtky. Dáme do velkého asi 7L hrnce a přidáme ostatní suroviny. Vaříme 1a1/2 hodiny pod pokličkou a 1/2 hodiny bez pokličky, občas promíchneme, aby se odspoda nepřichytl. Ponorným mixérem rozmixujeme, přes měkký cedník propasírujeme. Pomocí trychtýře plníme předem vypečené lahve a uzavíráme předem vyvařenými víčky.

Kečup je naprosto skvělý. Děláme ho každý rok a když předčasně dojde, raději si necháme zajít chuť, než abych koupila tu hroznou umělotinu plnou chemie, kterou výrobci nazývají kečupem.

ZOBRAZIT POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY

Moje kečupová příprava... :o)) Kečup vařím venku - jednak odpadá binec v kuchyni, jednak to při vaření není všude doma cítit....
Rajčata a jablka umyjeme a nakrájíme, oloupeme cibuli a česnek a vše dáme do 7L hrnce - velikost hrnce mám odzkoušenou - jedna dávka se sem přesně vejde - samozřejmě ve finále je kečupu asi třetina...
Přidáme ostatní suroviny a dáme vařit na 1,5 hodiny s pokličkou a 1/2 hodiny bez pokličky ( záleží na množství vody v rajčatech - doba varu může být kratší i delší - prostě podle toho, jak chcete mít kečup hustý.... )
Občas je potřeba míchnout pořádně ode dna - když jdou plotýnky naplno, má tendenci se přichytnout....
takhle nějak vypadá kečup po ukončení vaření - před rozmixováním.
Ponorným mixérem rozmixujeme.
.....a pomocí měkkého cedníku a gumové stěrky propasírujeme.
V cedníku by měl zbýt opravdu jen "odpad".
Takhle vypadá kečup po propasírování - jsou to slité 3 várky, proto je toho plný hrnec...
Pomocí trychtýře nalijeme kečup do předem vypečených, ještě horkých sklenic.
Uzavřeme předem vyvařenými víčky a je HOTOVO !!!!! Z jedné dávky je cca 6-7 kečupových lahviček.



ZOBRAZIT POSTUP S VELKÝMI OBRÁZKY

Zdroj: http://www.mimibazar.cz/recept.php?id=1612

Recept Domácí kečup 2 - Tolik kečupu vyjde ze dvou dávek. Po přepasírování zbyde tolik v sítku.

Domácí kečup 2

 
Pokud máte nadúrodu rajčat, určitě si udělejte domácí kečup. Konzistencí je opravdu jako kupovaný. Na obrázku je kečup z dvojnásobné dávky.

Postup přípravy receptu

Do připraveného kastrolu si nandáme omytá a přepůlená hodně zralá rajčata, očištěná jablíčka i se slupkou, oloupanou a nahrubo nasekanou cibuli.

Pak přidáme ocet, cukr a veškeré koření. Koření si můžeme dát do zvláštního obalu, abychom ho potom nemuseli lovit z kastrolu. Zeleninu vaříme do zhoustnutí, za občasného míchání, asi 1 hodinu. Záleží na vodnatosti rajčat. Pokud máme kvalitní kastrol míchat nemusíme.

Potom vyndáme obal s kořením a směs na kečup ponorným mixerem rozmixujeme. Kečupovou směs propasírujeme přes husté síto a kečup si horký nalijeme do skleniček. Kečup sterilujeme 20 minut.

  •  

Ingredience

 

 

Podobné recepty

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook