Jdi na obsah Jdi na menu

 

Jednoduchá domácí čokoláda

20 minut(y)+doba tuhnutí
Náročnost 1
 
 

 

Udělejte si doma svou vlastní čokoládu podle vaší chuti!
250 g práškového cukru
120 g kakaa
200 g ztuženého tuku (100%)
  drobně nasekané mandle nebo ořechy


1. V horké lázni nebo mikrovlnné troubě rozpustíme tuk, který pak smícháme s kakaem a cukrem
2. Směs mícháme dohladka
3. Nakonec přimícháme ořechy nebo mandle
4. Plníme do libovolně tvarovaných formiček vypláchnutých studenou vodou
5. Po vychladnutí ihned servírujeme na talířku nebo jednotlivé čokoládky zabalíme do alobalu a uskladníme v ledničce, či chladné spíži.

Doporučení:
Poměr cukru a kakaa můžete měnit podle vaší chuti
Nic nezkazíte, když do horké směsi přikápnete pár kapek rumu.

Poznámka:
Horkou lázeň si připravíme tak, že do většího hrnce dáme vařit vodu. Menší hrnec umístíme do vařící vody tak, aby byl do dvou třetin potopený a v něm rozpouštíme, v tomto případě, stoprocentní tuk.

 

NEJLEPŠÍ RECEPTY na domácí ČOKOLÁDU!

 
 

Čokoláda patří ke slastem. Mnoho lidí o sobě dokonce tvrdí, že na ní mají závislost. Přečtěte si ty nejlepší recepty na čokoládu a dobroty z ní.

V jihoamerickém Peru vědci pomocí analýzy DNA objevili prapůvodní kakaové boby. Téměř celé století si mysleli, že už na Zemi nikde nerostou.

 

PODÍVEJTE SE:

Jak se získávají kakaové boby

753976
Video: YouTube.com

 

Milovníci čokolády se tak mohou těšit na pravěkou čokoládu. Zatím si můžete čekání zpříjemnit vyzkoušením zajímavých receptů na čokoládu. Pro tentokrát zapomeňte na štíhlou linii a zahřešte si.

 

RECEPT NA DOMÁCÍ TUHOU ČOKOLÁDU

Suroviny:
250 g práškového cukru, 120 g kakaa, 200 g ztuženého tuku, sekané mandle a ořechy podle chuti

 

Postup:
Rozpuštěný tuk smícháme s kakaem a cukrem a vymícháme dohladka, pak přimícháme ořechy a plníme formičky vypláchnuté studenou vodou.

 

PODÍVEJTE SE:

Jak vznikají pralinky

753979
Video: YouTube.com

 

PODIVUHODNÝ RECEPT NA HORKOU ČOKOLÁDU

Suroviny:
6 kávových lžiček kakaa, 6 kávových lžiček cukru, špetka soli, 2 a půl hrnku mléka, 2 a půl hrnku smetany, půl vanilkového cukru (může být i více), špetka skořice (není nutné)

 

Postup:
Smícháme kakao,cukr a sůl. Přidáme mléko (horké,aby ingredience rozpustilo) a přilejeme smetanu. Ochutíme vanilkou a skořici.Teplou směs nalijeme do hrnečku.

 

Můžete ozdobit čokoládou,šlehačkou nebo pomerančovou kůrou.Dobrou chuť!

 

Tip: Pokud máte rádi ostré, můžete přidat chili nebo jím nahradit třeba skořici.


KRÁLOVSKÁ HORKÁ ČOKOLÁDA

Suroviny(2 porce):
150 g čokolády s obsahem kakaa nad 60 %, 250 ml mléka, 1 zarovnaná lžička solamylu, vanilka, skořice, chili nebo máta na dochucení (nemusí být)

 

Postup:
Ve vodní lázni rozehřejeme čokoládu přibližně na 50 °C. V druhé nádobě přivedeme k varu mléko, a pak jím za stálého míchání zaléváme rozehřátou čokoládu. V troše vody rozpusťíme solamyl a přidáme ho k mléčné čokoládě na zahuštění; směs neustále důkladně promícháváme.

 

Podle libosti ji můžete ještě dochutit, třeba vanilkou, skořicí nebo mátou.

 

DOMÁCÍ VÁNOČNÍ ČOKOLÁDA

Suroviny:
1 stoprocentní tuk, 25 dkg cukru moučka, 1 vanilkový cukr, 1 vanilkový pudink (až na konec), 10 dkg kakaa, 1 lžíce rumu

 

Postup výroby:
Na mírném ohni rozpustíme tuk, přidáme ostatní suroviny, mírně povaříme, naléváme do formiček a necháme ztuhnout.

 

BÍLÁ ČOKOLÁDA DO FORMIČEK

Suroviny:
200 g cukr moučka, 1 ks vanilkového cukru, 250 g stoprocentního tuku (Iva, Omega…), 2 pol. lžíce vanilkového pudinku, 100 g sušeného mléka

 

Postup:
Všechny ingredience vložíme do misky a ve vodní lázni ohříváme a mícháme, až se vše spojí v hladkou hmotu. Do hmoty v misce se nesmí dostat voda z lázně, protože jinak by se to srazilo.

 

Připravíme si formičky (lze nahradit prázdnými bonboniérami) Do formiček lze předem nasypat trochu kokosu, nebo barevného máčku či sekaného sušeného ovoce a hrozinek. Vše se pak zalije "čokoládovou“ hmotou a nechá v chladu ztuhnout.

 

Po vychladnutí vyklepneme (pro ulehčení můžete formičky vložit na 15 minut do mrazničky)

 

PODÍVEJTE SE:

Odlévání čokoládových figurek

753974
Video: YouTube.com

 

ZAPEČENÁ ČOKOLÁDA

Suroviny (2 porce):
50 g másla + trochu na vymazání formiček, 1 lžíce mletých mandlí + trochu na vysypání formiček, 100 g čokolády na vaření, 1 žloutek, 1 vejce, 2 lžíce přírodního krupicového cukru, 4 lžíce likéru Baileys, moučkový cukr na poprášení

 

Postup:
Dvě formičky na suflé, případně silnostěnné ohnivzdorné kameninové hrnky vytřeme trochou másla a vysypeme mletými mandlemi. Čokoládu a máslo spolu rozpustíme ve vodní lázni nebo v mikrovlnné troubě. Žloutek, celé vejce, cukr vyšleháme do pěny a do ní jemně vmícháme rozpuštěnou čokoládu spolu s máslem, mandlemi a likérem.

 

Směs rozdělíme do formiček. V této fázi můžeme zakrýt a uložit až na 4 hodiny do chladničky. Pokud tak uděláme, musíme k době pečení připočítat dvě až tři minuty. Troubu předehřejeme na 230°C, horkovzdušnou na 210°C. Vložíme formičky do trouby a pečeme je asi deset minut, dokud povrch nezpevní a dezert mírně nevyběhne.

 

Na hotovou zapečenou čokoládu můžeme přiložit připravené šablony a její povrch poprášit moučkovým cukrem.

 

ČOKOLÁDOVO-OŘÍŠKOVÁ PAŠTIKA

Suroviny (6 až 8 porcí):
500 g čokolády se 70% kakaa, 200 g smetany, lžička mletého hřebíčku, 2 lžičky mleté skořice, špetka čerstvě nastrouhaného muškátového oříšku, 3 lžíce cukru, 300 g oloupaných para ořechů

 

Postup:
Čokoládu rozlámeme na kousky a za občasného míchání rozpustíme ve vodní lázni. Do čokolády pomalu vmícháme smetanu, skořici, hřebíček, muškátový oříšek a cukr.

 

Čtyřhrannou formu (asi 20x15 cm) vyložíme potravinovou fólií. Do připraveného krému vmícháme para ořechy a vše nalijeme do formy. Vychladlý moučník uložíme ještě na tři hodiny do lednice. Ztuhlou paštiku krájíme na plátky.

 

Tip od profesionálů: V tomto receptu velice záleží na kvalitě čokolády. Použijte nejkvalitnější jakou seženete. Výběr oříšků je naopak zcela na vás. Vhodnější je použít kovovou formu.

 

ČOKOLÁDOVÁ PĚNA

Suroviny:
3 žloutky, 1 vejce, 1 vanilkový cukr, 125 g hořké kvalitní čokolády, 1 lžíce koňaku, 200 ml smetany na šlehání 33%, 25 g hořké čokolády na ozdobné hoblinky



Postup:
V misce ve vodní lázni rozpustíme za občasného promíchávání nalámanou čokoládu a odstavíme. Žloutky, vejce a cukr dáme do misky a rovněž ve vodní lázni vyšleháme do husté pěny. Přidáme rozpuštěnou čokoládu a koňak a dobře promícháme. Misku odstavíme z vodní lázně a smetanu ušleháme na tuhou šlehačku. Do čokoládové hmoty vmícháme ušlehanou smetanu, pěnu rozdělíme do misek a necháme v chladničce dobře vychladit. Podáváme vychlazené a ozdobené hoblinkami hořké čokolády.

 


BÍLÁ DUHOVÁ ČOKOLÁDA:

Suroviny:
15 dkg Omegy, 15 dkg cukru moučka, 3 lžíce sušeného mléka (jakékoliv), lentilky

 

Postup:
Ve vodní lázni rozehřát Omegu, přidáme cukr a mléko a do hladka umícháme.


Na dno vypláchnuté formičky dáme 2 lentilky a zalijeme čokoládou. Dáme ztuhnout do chladu.

 

Tip na luxusní čokoládovou polevu
Spolu s čokoládou nebo čokoládovou směsí rozpusťte i ledové kaštany.
 

tn.cz / TV Nova
 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook