Jdi na obsah Jdi na menu

Cukroví z různých zemí Evropy

Talířek plný cukroví není jen českou doménou. Pokud vám došly nápady na lahodné vánoční mlsání, zkuste tuzemskou klasiku  obohatit třeba několika kousky napečenými podle prověřených receptů z jiných zemí Evropy.

Rakouskou specialitou jsou husarenkrapfen. 
V Rakousku mají rádi ořechové husarské kobližky s marmeládou i nadýchané pusinky s oříšky, v Německu si pochutnávají na kakaových bombách. Maďarům pro změnu učarovala specialita, které se přezdívá andělská křídla. Ve Španělsku si kromě vánočního turonu dopřávají také křehká skořicová kolečka obalená v moučkovém cukru.

ČTĚTE TAKÉ:
Cukroví, které voní u sousedů

Rakousko: husarenkrapfen

Přísady na těsto: 30 dkg mouky, 20 dkg másla, 10 moučkového cukru, 10 dkg pražených oloupaných mletých lískových ořechů (můžeme použít i mandle), 2 žloutky, trošku vanilkového pudinku, špetka mletého hřebíčku, strouhaná kůra z půlky citronu

Na ozdobu: 25 g marmelády (ideálně meruňkové nebo švestkové), rozšlehané vejce, trochu moučkového cukru smíchaného s vanilkovým

Přísady na těsto důkladně smícháme ve velké míse, vypracujeme těsto a přendáme na vál. Na podložce z těsta vytvoříme dlouhý váleček a rozkrájíme ho na kousky velké zhruba jako větší vlašský ořech. Z jednotlivých kusů těsta vytvoříme kuličky a přendáme je na nevymazaný plech. Poté je dlaní zlehka rozplácneme, do středu uděláme prstem důlek a potřeme rozšlehaným vejcem.

ČTĚTE TAKÉ: 
Co mají rádi v Německu: dresdner stollen

Pečeme v dobře vyhřáté troubě zhruba 15 minut při 180 stupních Celsia. Upečené cukroví necháme vychladnout, důlek naplníme marmeládou a posypeme troškou moučkového cukru smíchaného s vanilkovým.

Ořechové witwenküsse.Rakousko: witwenküsse

Přísady: 3 bílky, špetka soli, 6 dkg krystalového cukru, 12 dkg prosátého moučkového cukru, 10 dkg mletých lískových ořechů (pražených a oloupaných), 50 g Aranzini (kandovaná kůra z pomeranče)

Na ozdobu: čokoláda


Ve větší míse vyšleháme bílky spolu s trochou soli v tuhý sníh a opatrně do něj vmícháme prosátý moučkový cukr. Poté do sněhu přidáme cukr krystal, mleté oříšky a vše důkladně promícháme dřevěnou vařečkou. Nakonec směs dochutíme kandovanou kůrou z pomeranče.

ČTĚTE TAKÉ: Co mají rádi v Rakousku: vánoční kletzenbrot

Lžící nabíráme trochu směsi a klademe ji plech vyložený pečicím papírem. Cukroví poté sušíme v mírně vyhřáté troubě cca dvě až tři hodiny. Na závěr pusinky ozdobíme čokoládou.

Liegnitzer bomben jsou německou specialitou.Německo: liegnitzer bomben

Přísady na těsto: 50 dkg medu, 37,5 dkg cukru, 65 g sádla, 12,5 dkg nasekaných mandlí, 15 dkg kandované citronové kůry, 12,5 dkg rozinek, 1 kg mouky, 10 g mleté skořice, 5 g mletého hřebíčku, špetka mletého kardamonu,
půl lžíce citronové esence, 6 lžíc vody, 3 celá vejce, 5 dkg kakaa, 15 g prášku do pečiva, kandovaná kůra z pomeranče

Přísady na ozdobení:
25 dkg palmového oleje, malé balení moučkového cukru, 4 lžíce kakaa, 5 lžic vody

Med, cukr a sádlo rozpustíme při nízké teplotě. Poté vmícháme koření a po vychladnutí přidáme do směsi také vejce a vodu. Mouku prosejeme spolu s práškem do pečiva a opatrně vmícháme po částech do těsta. Směs rozlijeme na plech s formičkami na muffiny  a pečeme přibližně 20 minut. Po vychladnutí cukroví ozdobíme polevou.

ČTĚTE TAKÉ:
Co mají rádi ve Švýcarsku: basler brunsli

Cukr a kakao rozpustíme v horké vodě, přidáme ohřátý palmový olej a důkladně promícháme. Do horké polevy namáčíme upečené cukroví a necháme vychladnout na plechu vyloženém pečicím papírem.

Maďarské csöröge.Maďarsko: csöröge

Přísady: 25 dkg mouky, 5 dkg másla, 3 žloutky, lžička cukru, lžíce smetany, lžička bílého octa, 4 lžíce bílého vína, špetka jedlé sody, trochu moučkového cukru smíchaného s vanilkovým, sůl, olej či sádlo na smažení


Z přísad vypracujeme ve větší míse těsto, přendáme ho na pomoučněný vál a vyválíme plát silný asi 2 cm. Těsto poté uložíme na hodinu na teplé místo. Poté ho opět vyválíme, tentokrát na tloušťku 0,5 cm.

ČTĚTE TAKÉ:  
Co mají rádi v Itálii: il panettone milanese

Plát rozkrájíme na přibližně 2 cm tlusté proužky. Ty pak rozřežeme diagonálně na kousky dlouhé 5 až 10 cm. Uprostřed uděláme špičkou nože zářez, kterým pak z každé strany protáhneme jeden volný konec. Zámotky poté usmažíme dozlatova ve větší vrstvě rozpáleného oleje. Hotové cukroví poprášíme moučkovým cukrem a podáváme ještě teplé.  

Španělské polvorones.Španělsko: polvorones


Přísady: 50 dkg mouky, 12,5 dkg vepřového sádla, 7,5 dkg moučkového cukru, lžička mleté skořice, strouhaná kůra z jednoho citronu a trocha citronové šťávy

Troubu necháme předehřát na nejvyšší výkon. Plech vyložíme pečicím papírem a nasypeme na něj mouku. Dobře ji rozprostřeme, tak aby se opražila stejnoměrně. V okamžiku, kdy mouka začne chytat barvu, plech vyndáme, necháme vychladnout a poté prosejeme skrz sítko.

Do větší mísy nasypeme 25 dkg opražené mouky a uprostřed uděláme důlek. Do prohlubně dáme sádlo, cukr, skořici, citronovou kůru, šťávu z citronu a důkladně promícháme prsty. Ze vzniklého těsta vytvoříme váleček, zabalíme do potravinové fólie a uložíme na hodinu na chladné místo.

ČTĚTE TAKÉ:
Co mají rádi ve Francii: buche de Noël

Vál posypeme opraženou moukou a těsto na něm rozválíme na plát silný asi jako prst. Z těsta vykrájíme formičkou (nebo skleničkou) kolečka o průměru asi 5 cm, přendáme je plech vyložený pečicím papírem a upečeme.

Když jsou kolečka upečená, necháme je vychladnout. Nakonec je obalíme ve směsi moučkového a vanilkového cukru.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook