Jdi na obsah Jdi na menu

Co zvládne mikrovlnka

Nejen šílenci zvládnou v mikrovlnce škvařit sádlo, zavařovat či spékat sklo

V mikrovlnné troubě můžete připravit marmeládu, sušit a lisovat květiny i batikovat. I nadále si ji samozřejmě používejte k rozmrazování či ohřevu zbytků k večeři, ale ona toho dokáže mnohem víc. Naučte se v ní škvařit sádlo, zavařovat houby nebo připravovat přílohy k hlavním jídlům za pár minut. 
 
Mikrovlnku lze využít nejen při přípravě jídelfoto: Profimedia.cz

Mikrovlnku lze využít nejen při přípravě jídel

Zvládne zavařeninu i škvarky

Při zavařování v mikrovlnce naplňte stejně jako u klasického zavařování sklenice tak, aby pod okrajem zůstal alespoň půl centimetru vysoký volný prostor. Vždy je lepší zavařovat více sklenic najednou, protože pak jejich obsah nepřeteče, sklenice zavíčkujte hned po vytažení z trouby. Podle maminek diskutujících na mimibazaru ale dokonce můžete zavařovat i sklenice opatřené šroubovacími víčky.

Pak nastavte mikrovlnnou troubu na 700 W, doba ohřevu je závislá na velikosti sklenice: na každých 100 mililitrů stačí jedna minuta. Pokud zavařujete víc sklenic, pak čas násobte jejich množstvím. To znamená, že dvě půllitrové sklenice necháte vařit zhruba deset minut. Přesná doba zavařování záleží na tom, co konkrétně zavařujete. Měkké plody, jako jsou jahody nebo třešně, potřebují méně času než třeba okurky a tvrdé ovoce.

Chcete-li připravit marmeládu, radí diskutérka Helena prosypat ovoce, celé nebo pokrájené na kousky, želírovacím cukrem tak, aby se v něm obalilo. A vložte ho v misce do mikrovlnky zapnuté na plný výkon na zhruba 3 až 5 minut, přesný čas si musíte vyzkoušet podle druhu a stupně zralosti ovoce. Poté marmeládu okamžitě plňte do horkých sklenic, navrchu ji můžete zalít lžící alkoholu, zavřete ji rovněž horkým víčkem, obraťte a nechte vychladnout.

tip

Na škvaření se hodí mikrovlnná napařovací miska, ve které se připravuje zelenina nebo knedlíky. "Přefiltruje" sádlo, takže se do misky dostane jen to nejlepší.

Při škvaření sádla "mikrovlňte" nakrájené kousky na plný výkon asi pět minut, pak výkon snižte na polovinu a pokračujte dalších deset minut. Pak sádlo přelijte do skleničky a po vychladnutí dejte do lednice. Nezískáte typické škvarky, ale takto upravené sádlo se skvěle hodí do pomazánek. Oceníte menší zápach než při přípravě klasických škvarků.

Škvarky můžete vypouštět v nádobě na napařování určené pro mikrovlnku

Škvarky můžete vypouštět v nádobě na napařování určené pro mikrovlnku

Sádlo uškvařené v mikrovlnné troubě slejte do sklenice a po vychladnutí dejte do lednice

Sádlo uškvařené v mikrovlnné troubě slejte do sklenice a po vychladnutí dejte do lednice

Spečete sklo, nabarvíte látku, usušíte květiny

Šikovným rukám usnadní mikrovlnka barvení a batikování. Mokrou látku zatočte jako u běžného batikování, zafixujte finální tvar gumičkami a vložte ji do propíchnutého igelitového sáčku v misce. Látku důkladně prolijte rozmíchanou barvou a zabalte do sáčku. Nastavte mikrovlnku na tři minuty a nechte barvu zaschnout při nejvyšším výkonu. Pak opatrně látku vyndejte a propláchněte v tekoucí vodě nebo v octovém roztoku.

Mikrovlnku lze využít i k vytvrzení některých hmot

Podobně lze v mikrovlnné troubě vytvrzovat některé hmoty, doporučuje se ale vložit do trouby spolu s nimi i nádobku s trochou vody. V každém případě ovšem postupujte podle návodu ke konkrétní hmotě, mikrovlnka zdaleka není vhodná pro všechny (nemají se v ní vytvrzovat například výrobky z hmoty Fimo).

S pomocí mikrovlnné trouby lze dokonce realizovat i další z výtvarných technik, takzvaný fusing, tedy spékání kousků skla. Nařezané sklo vložíte do speciální pícky, tu vložíte do mikrovlnky a zapékáte několik minut. Po vychladnutí na vzduchu získáte originální šperk.

Pícka do mikrovlnky speče sklo - této technice se říká fusing

Pícka do mikrovlnky speče sklo - této technice se říká fusing

Fusing je technika, ke které potřebujete pícku do mikrovlnky a kousky skel

Fusing je technika, ke které potřebujete pícku do mikrovlnky a kousky skel

Leckdo vytýká mikrovlnce, že příliš vysušuje. Při sušení a lisování květin to ale naopak krásně využijete. V troubě vysušíte dokonce i orchideje, které jinak sušit nelze. Výhodou mikrovlnného sušení je kromě rychlosti také její schopnost zachovat barvy květin jako živé, nestačí v ní totiž zblednout. Podrobné návody, tipy a nápady k aranžování najdete v knížce Lisování květin v mikrovlnné troubě od Joanne Sheenové.

Přílohy snadno a rychle

Sporák plný hrnců a příprava rodinného oběda v plném proudu. I tehdy vám může mikrovlnka pomoct. Zvládnete v ní uvařit třeba domácí hrníčkové knedlíky. Nakrájený rohlík smíchejte se 150 gramy polohrubé mouky, přidejte žloutek půlku prášku do pečiva. Osolte a smíchejte i s hrníčkem mléka. Z bílku ušlehejte sníh a přimíchejte do těsta. Naplňte hrníček a při maximálním výkonu nechte osm minut v mikrovlnce.

S ještě menším úsilím připravíte brambory. Nakrájené kousky stačí zabalit do papírových utěrek a namokřit je, aby nevysychaly. Za pět minut máte hotovo. Rýže potřebuje ke změknutí 12 minut. Do nádoby, která snese mikrovlny, nalijte dva šálky horké vody na jeden šálek rýže. Osolte a ohřívejte opět na maximum. Všechny přílohy nechte po vyjmutí z mikrovlnky ještě "dojít". Do tří minut změknou akorát .

k čemu se ještě hodí mikrovlnka

Nahřívání bylinného polštářku. Stačí ho na minutu rozehřát v mikrovlnce a krásně se rozvoní.
Hřející láska pro děti. Obdoba polštářku, jde o plyšové hračky vyrobené z mikroplyše a plněné přírodními materiály, například obilnými zrny nebo peckami z třešní. Plyšák vydrží hřát až dvě hodiny.
Vaření vajec. Pouze ve speciálních miskách s poklopy lze připravit sázená i vařená vejce; bez nich čekejte výbuch.
Sterilizace. Speciální sterilizační sáčky ocení zejména maminky; díky nim důkladně vyčistí dudlíky nebo lahvičky pro kojence a batolata.

Knedlíky z mikrovlnky

Suroviny: 300 ml mléka, lžička cukru, 300 g polohrubé mouky, 1 vejce, ½ kostky droždí, 2 lžíce oleje, 2 špetky soli, 2 nakrájené rohlíky

Do vlažného mléka nasypeme lžičku cukru, rozdrobíme droždí, přidáme vejce. Rozšleháme. Přisypeme mouku, přidáme sůl a olej, zamícháme těsto. Nakonec vmícháme na kostičky nakrájené rohlíky. Pozor! Těsto je řídké, daleko řidší než na knedlíky vařené v páře! Nalijeme do silikonové formy na bábovku a necháme přiměřeně kynout. Pak dáme do MIKROVLNKY.V pů­vodním receptu bylo jen 5 minut při výkonu 800W. Mám 1200W a rozhodně to nestačilo. Nakonec jsem skončila na 10 minutách. Po vlnění se ještě nechá knedlík aspoň minutu v zavřené mikrovlnce.

Rybí filé na pikantní způsob

600 g mraženého rybího filé, 5 rajčat, 3 papriky, 2 až 3 cibule, 6 silnějších plátků anglické slaniny, deci a půl kysané smetany, 1 lžíci hladké nebo polohrubé mouky, citronovou šťávu, olej a sůl.

Jak na to?

Částečně rozmrazené rybí filé dáme do olejem vytřené nádoby pro mikrovlnné trouby, filé pokapeme citronovou šťávou, osolíme, poklademe plátky anglické slaniny, na nudličky nakrájenými paprikami, kolečky rajčat a cibule a znovu osolíme.

 

Vše zalijeme smetanou, ve které

jsme rozmíchali mouku. Filé pečeme v mikrovlnce deset až dvanáct minut při plném výkonu Poté jídlo

ještě necháme dojít několik minut ve vypnuté troubě. Podáváme s vařenými brambory.

 

Vynikající malinový koláč pečený v mikrovlné troubě

1 máslo, 1 a půl šálku moučkového cukru, půl šálku prolisovaných malin bez semínek, kyselou smetanu, 2 vejce

, půl čajové lžičky kypřícího prášku (nebo jedlé sody), 1 a půl šálku polohrubé mouky, skořici, sůl.

 

Postup přípravy

Utřete půlku másla se šálkem moučkového cukru, přidejte polovinu malin, dvě lžíce kyselé smetany a dvě vejce. Poté přidejte mouku, kypřící prášek, špetku skořice, soli a pečlivě zpracujte.

 

Nalijte do pečící (nebo crisp) misky a na čtyři až pět minut dejte do péct domikrovlné trouby. Poté nechte vychladnout.

 

Mezitím si připravte

malinovou polevu: Dobře

smíchejte dvě lžíce másla, šálek cukru, zbytek malin a jeden vanilkový cukr. Nakonec přidejte ještě jeden šálek cukru a třete dohladka. Polevou nakonec potřete vychladlý koláč.

 

Kuřecí prsa s mandlemi pečené v mikrovlné troubě

500 g kuřecích prsíček,80 g loupaných mandlí, 30 g hrozinek, 80 g pórku, olej, máslo, 300 ml masového vývaru, koření - mletý pepř, mletou papriku a sůl.

Jak na to?

Kuřecí prsíčka nakrájíme na nudličky, osolíme, opepříme a vložíme do olejem

vymazané nádoby pro mikrovlnné trouby, ve které maso

dusíme při plném výkonu deset minut.

 

 

Poté přidáme papriku, nasekané mandle, hrozinky, na kolečka nakrájený pórek, podlijeme vývarem a při polovičním výkonu trouby dusíme čtvrt hodiny. Poté prsíčka poklademe plátky másla a necháme ve vypnuté troubě dojít.

 

Pečení v mikrovlnce.

Musíme mít na paměti,že moučníky pečené v MT nemají křupavou kůrku a proto je poléváme polevou,nebo hustěji pocukrujeme.V MT pečeme v skleněných ,silikonových formách nebo těch co se hodí do MT.

Oříšková bábovka.

3 vejce, 1 vanilk.cukr, 1 hrnek mouč.cukru, 150 ml bíl.jogurtu(nebo 200 ml zakys.smetany),1/2 hrnku oleje, 1 hrnek hl.mouky,1 pr.do pečiva, 1 hrnek ml. ořechů, 1/2 hrnku granka ( nebo čokoláda v prášku).

Vše vyšleháme,nádobu na vaření v mikr.troubě vymažeme máslem a vysypeme ořechy nebo strouhankou.Nalijeme těsto a v MT pečeme nezakryté na 600W asi 10-13 minut.Po upečení necháme v troubě dojít ještě 5 minut a pak vyndáme.Necháme vychladnout a vyklopíme z formy. Podáváme ozdobené šlehačkou.

Bábovka s vaječným koňakem.

1 dcl oleje, 1 dcl vaj.koňaku, 3 vejce, 1 vanilk.cukr, citrónová kůra, 80 g solamylu, 80 g polohr.mouky, 130 g mouč.cukru, 1 pr.do pečiva, máslo na vymazání a kokos na vysypání formy.

Všechny suroviny vyšleháme,vlijeme do nádoby kterou jsme vymazali a vysypali.Pečeme 8 minut na 650W.Po upečení necháme v troubě ještě 2 minuty dojít a pak vyndáme.Jestliže chceme 2 barevnou bábovku,k polovině těsta přimícháme kakao.

Makovec.

2,5 hrnku pol.mouky, 1 hrnek mouč.cukru, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek mléka, 1 hrnek ml.máku,špetka soli, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 1 pr.do pečiva, citrónová kůra.

Všechny suroviny vyšleháme,těsto nalijeme do vymazané a vysypané formy.Pečeme 6 minut na 650W.Po dopečení necháme v troubě asi 2 minuty dojít a pak vyndáme.Po vychladnutí posypeme mouč.cukrem.

Banánová bábovka.

2 žloutky, 2 bílky, 5 dkg másla, 12 dkg mouč.cukru, 20 dkg pol.mouky, 1 pr.do pečiva, 4 lžíce smetany (může být i zakysaná), 2 banány, 2 lžíce ml.ořechů nebo kokosu.

Žloutky,máslo a cukr utřeme,přimícháme mouku s pr.do pečiva,smetanu a rozmačkané banány.Pak kokos nebo ořechy.Nakonec vmícháme sníh z bílků.Pečeme bez zakrytí 8 minut na plný výkon.Po upečení necháme bábovku v troubě asi 5 minut dojít.Pak ji vyndáme a necháme vychladnout.Po vychladnutí vyklopíme.Polijeme čokoládovou polevou,nebo pokropíme rumem.

Harlekýn.

3 žloutky, 3 bílky (sníh), 1 hrnek mouč.cukru, 1 hrnek vlaž.mléka, 1/2 hrnku oleje, 1 hrnek hl.mouky, 1 lžíce kakaa, 1 pr.do pečiva.

Cukr,žloutky,mléko ušleháme.Přidáme ostatní suroviny a šleháme až vznikne tuhé a lepkavé těsto.Pak opatrně vmícháme sníh z bílků.Nalijeme do vymaz.a vysyp.formy a pečeme na 750W tak dlouho až se těsto odlepí od stěn.Necháme 5 min.dojít,vyndáme a po vychladnutí zdobíme šlehačkou a posypeme čokoládou nebo kakaem.

Vídeňská bábovka.

3 žloutky, 3 bílky (sníh), 2/3 sklenky stud.vody, 2/3 sklenky oleje, 150 g hlad.mouky, 150 g mouč.cukru, 30 g kakaa,2/3 pr.do pečiva.

Všechny ingredience vyšleháme a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.Do vymaz. a vysypané formy vlijeme těsto a při plném výkonu pečeme 7-9 minut.Po upečení necháme bábovku v MT dojít 5 minut.Pak vyjmeme a necháme vychladit.Nahoru můžeme polít čokol.polevou nebo jen pocukrujeme.

Piškot mikrovlnka.

3 žloutky, 3 bílky(sníh), 1 pol.lžíce vody, 10 dkg mouč.cukru, 1 vanilk.cukr, 15 dkg pol.mouky, 1/2 pr.do pečiva, 4 lžíce oleje.

Všechny ingredience vyšleháme,nakonec vmícháme sníh z bílků.Těsto nalijeme do vymazané a vysypané 1,5 l nádoby a na plný výkon pečeme 6-7 minut.Po upečení necháme 5 minut dojít.Piškot vyndáme a necháme vychladit.Po vychladnutí můžeme ozdobit,šlehačkou,krémem,ovocem apod.

Čokoládová bomba.

150 g hlad.mouky, 3 vejce, 100g mouč.cukru, 100g Hery, 100 g čokolády na vaření, 1 pr.do pečiva.

Heru a čokoládu rozpustíme a do této směsi zašleháme všechny ostatní ingredience.Formu vymažeme a vysypeme kokosem.Vlijeme těsto a na plný výkon 7 minut pečeme.Po upečení necháme v MT 5 minut dojít.Vyndáme,necháme vychladnout.Po vychlazení ozdobíme šlehačkou a strouh.čokoládou.

Buchta s Margotkou.

300 g polohrubé mouky,200 g pískového cukru,1 vanilkový cukr,1 prášek do pečiva,
asi 3/4 hrnku mléka nebo kefíru nebo podmáslí,100 g rozpuštěného másla,1 tyčinku Margot (100g) nahrubo nastrouhat.
Čokoládová poleva.

Všechny sypké přísady smícháme a nakonec přidáme máslo a mléko.
Vymažeme a vysypeme formu na chlebíček, vlijeme těsto a pečeme na 900W 9 minut v mikrovlnce.
Vychladlý poléváme čokoládovou polevou.
Margotku můžeme nahradit ořechy, kokosem nebo zcela vynechat. V tom případě ubereme mléko.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

wanda gurecká - recepty z mikrovlnky

Portrét

Facebook