3 hrnky hladké mouky
2 hrnky žitné mouky
1 lžíce práčku do pečiva
1 lžíce droždí
1 lžíce soli (nebo více podle chuti)
1 lžička kmínu
2.5 hrnky teplé vody
Smícháme všechny sypké ingredience, a pak přidáme vodu. Zamícháme jenom tak, aby se ingredience spojily, ale těsto bylo stále nevzhledné, ne hladké - spíše mělo konzistenci jako malta. Každopádně těsto nehněteme. Pokud je vody málo, přidáváme po lžících tolik, abychom získali potřebnou konzistenci - záleží to na vlhkosti mouky.
Potom těsto necháme v míse zakryté pokličkou na teplém místě přes noc odpočívat.
Druhý den vyhřejeme troubu na 200 stupňů, vymastíme formu na chleba nebo srnčí hřbet, vykydneme do ní těsto, uhladíme na povrchu, a dáme péci, nejprve na 15 minut, pak snížíme teplotu na 175 stupňů a pečeme ještě asi 20 - 25 minut. Chleba musí znít na poklepání dutě, tak poznáme, že je upečen.
Dobrou chuť.
Volně založeno na principu receptu na Chleba bez hnětení ala NYTimes na mamincinyrecepty.cz.
Přidáním prášku do pečiva získáme super nadýchanost, a na povrchu je chleba výborně křupavý. Vynikající pochoutka pro všechny chleboholiky. :)