Buřt guláš
Když jsem se vdala, uměla jsem z vaření jen koupit už obalené řízky v polotovarech. Pak mě kamarádka (taky bez peněz a na mateřský, psal se rok 1969) naučila buřtguláš. Vzhledem k láci jsme ho jedli více než často. Jak šel čas uměla jsem víc, bylo víc peněz, tak jsme ho dost let "vynechali". Po letech jsem s nostalgií opět zkusila a nemá chybu.
Dodnes si pamatuji recept od Anči.
Cca 1-1,5 kg brambor oloupat, nakrájet na kostičky. Jednu cibuli nakrájet na jemno, osmažit do sklovata na tuku, přidat polévkovou lžíci sladké papriky, přidat nakrájené brambory a zalít vodou, tak aby byly sotva ponořené. Samozřejmě sůl, pepř, kmín a když byly prachy tak masox. Vařit, až jsou brambory měkké, pak v půl litru vody rozšlehat vrchovatou PL hladké mouky, vmíchat k bramborům, přidat cca 20 dkg na kostičky nakrájeného gothaje ev. špekáčků (tak 4 ks). Provařit tak 10 minut, ev. ještě dochutit a s chlebem a hladem to nemělo konkurenci.
Bramborový guláš, lidově buřtguláš je jednou z poměrně velmi levných variací na guláš. Díky bramborám vznikne hutný pokrm, který dokonale zasytí.
Recept na bramborový guláš (buřtguláš) pro 4 osoby
Suroviny:
- 700 g brambor
- 250 g kvalitních špekáčků
- 1 lžíce sádla
- 1 lžíce rajčatového protlaku
- 700 ml vody nebo vývaru
- 1 velká cibule
- 3 stroužky česneku
- 2 lžíce hladké mouky
- 2 lžičky mleté sladké papriky
- 1–2 lžičky majoránky
- špetka drceného kmínu
- sůl
- mletý pepř
Postup přípravy bramborového guláše:
Na sádle si v hrnci zpěníme nakrájenou cibuli a přidáme na moment orestovat česnek. Poté do hrnce vložíme uzeninu a chvilku opékáme. Když je opečená, zaprášíme celou směs moukou a paprikou, které je potřeba důkladně rozmíchat. Pro ozvláštnění chuti pak vmícháme rajčatový protlak. Následně přiliejme vodu či vývar a osolíme. Vsypeme na menší kusy nakrájené brambory a obsah hrnce přivedeme k varu. Vaříme dokud nejsou brambory měkké. Na závěr buřtguláš dochutíme pepřem, majoránkou a kmínem. Hotový bramborový guláš lze podávat bez přílohy nebo s chlebem.
Zdroj: http://gulase.cz/gulas-bramborovy
Recept Buřt guláš
Buřt guláš jako hlavní jídlo je především levný. Příprava trvá cca 45 minut a variacím podle vaší chuti se meze nekladou.
Ingredience pro přípravu jídla
- 1 kg brambor
- 3 ks buřtů nebo poměrnou část kabanosu
- 1 cibule
- 2 lžíce mleté sladké papriky
- kmín, sůl, pepř
- podle chuti můžeme zahustit 2 lžícemi mouky, smetanou nebo jíškou
Nadrobno nakrájenou cibulku necháme na rozpáleném oleji v hrnci zesklovatět. Poté přidáme oloupanou uzeninu a posypeme mletou paprikou a trochou kmínu. Chvilku posmažíme. Mezitím si připravíme horkou vodu, kterou vše zalijeme a přidáme na kostičky nakrájené brambory. Vaříme, dokud brambory nezměknou. Úplně nakonec můžeme buřt guláš zahustit jíškou nebo smetanou a dochutíme kořením. Ještě chvíli vše povaříme a je hotovo. Buřt guláš můžeme jíst samotný nebo s pečivem.
Zdroj: http://www.tradicnirecepty.cz/gulas/recept-burt-gulas/