Jdi na obsah Jdi na menu

BRAMBOROVÁ JÍDLA
 
Bramborové šišky naslano
 
1 kg brambor • sůl • 2 vejce • 150 g hrubé mouky • 150 g dětské krupice • na obalení: cca 150 g strouhanky • sádlo (v nejhorším případě i olej)
 
Brambory uvaříme ve slupce den dopředu (to je důležité, nevadí, když jsou uvařené i více dopředu, ale čerstvě vařené se mažou a špatně zpracovávají).
Pro začátečníky doporučuji nejprve osmahnout strouhanku, jakmile máme hotové těsto, je potřeba ho rychle zpracovat, protože když těsto stojí, začne řídnout.
Důkladně vychladlé brambory druhý den oloupeme a nastrouhéme na jemno. Přidáme vejce, sůl, krupici a hrubou mouku.
Z vypracovaného těsta vytvoříme válečky a z nich krájíme na prkénku šišky. Ty můžeme rukou ještě zakulatit, když ale získáte praxi, zvládnete odkrajovat šišky z válečku přímo do vroucí vody. Šišky vaříme (na el. plotýnce mám stupeň 4, max. 5) v osolené vodě, dokud nevyplavou. Sítkem vylovíte uvařené šišky a okapané je sypte do osmažené strouhanky. Opatrným potřásáním či promícháním se všechny šišky obalí ve stouhance a můžeme je servírvat. Pekáč s obalenými šiškami můžeme ale dát i zprudka zapéci do horké trouby na cca 10 minut. Šišky vyndáme na talíře a případně křupavou strouhankou z pekáče ještě na talíři posypeme. Podáváme s kompotem nebo salátem.

Brambory sta chutí

Suroviny:

600 g brambor   150 g sýru   200 g slaniny   3 ks vejce   1 ks jarní cibulky   0,5 ks cibule   1 ks papriky   0,5 dcl oleje

Příprava:

Brambory uvaříme ve slupce, po vychladnutí oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli najemno nakrájíme a na oleji osmahneme. Přidáme do ní nadrobno nasekanou slaninu a tu necháme na pánvi, než pustí tuk. Přimícháme do brambor společně s nastrouhaným sýrem a na kousky nasekanou paprikou.

Vše nasypeme do vymazaného pekáčku. Pečeme asi 25 minut a poté zalejem rozšlehaným vejcem. Pečeme ještě asi 10 minut. Podáváme ještě teplé ozdobené najemno nasekanou cibulkou.

autor: Eliška Havlíčková

Kynuté bramborové vdolečky

 

 

 

Ingredience: brambory 300 g, hrubá mouka 300 g, droždí 15 g, mléko 2 lžíce, vejce 1 ks, sůl 1 špetka, cukr 1/2 lžičky

na ozdobu: cukr moučka

na potření: povidla (marmeláda)

podle potřeby: olej na smažení

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme, jemně nastrouháme nebo prolisujeme, smícháme s moukou, trochu osolíme. Přidáme vzešlý kvásek z droždí, vlahého mléka, cukru. Těsto doplníme o trochu mouky a vyšlehaná vejce. Z ingrediencí zpracujeme tuhé těsto a necháme ho kynout. Z vykynutého těsta vykrajujeme lžící kousky, které dáváme na pomoučený vál, prsty z kousků těsta uděláme vdolečky a potom je zakryjeme plátěným ubrouskem. Necháme je ještě chvíli kynout.

Poté dáváme vdolečky vykynutou stranou do rozehřátého tuku a zvolna smažíme po obou stranách. Usmažené bramborové vdolečky dáme na papírové ubrousky, které odsají přebytečný tuk. Před podáváním je natřeme povidly nebo marmeládou a pocukrujeme.

 
LEPENICE
Potřebujeme: 800 g brambor, 400 g kyselého zelí, 2 cibule, 3 lžíce sádla, kmín, sůl.
Oloupané brambory uvaříme s kmínem v osolené vodě. Na lžící sádla osmahneme jednu nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme scezené a překrájené zelí, osolíme a podusíme s kmínem. Brambory slijeme, rozšťoucháme se scezenou šťávou ze zelí na kaši a vmícháme do ní podušené zelí. Podáváme omaštěné sádlem a posypeme osmahnutou cibulí.
BRAMBORY NAKYSELO
Potřebujeme: 800 g brambor, cibuli, 50 g másla, 5 kuliček nového koření, menší bobkový list, špetku tymiánu, 2 hřebíčky, ocet, lžíci a lžičku hladké mouky, sůl.

Oloupané brambory vaříme v osolené vodě s cibulí pokrájenou na nudličky. Opražíme mouku a rozmícháme ji s máslem. Koření povaříme v menším množství vody okyselené octem a scedíme. Jíšku a odvar z koření přidáme k bramborám a společně vše vaříme doměkka. Podáváme jako samostatný pokrm se sladkým nebo kyselým mlékem.

SLOVÁCKÁ KOCMRNDA
Potřebujeme: 1000 g brambor, 2 stroužky česneku, kmín, 40 g másla, 30 g hladké mouky, trochu octa, mleté nové koření.

Oloupané brambory nakrájíme na menší kousky a uvaříme v osolené vodě s kmínem a česnekem. Většinu vody scedíme, ve zbylé vymícháme brambory na kaši, přidáme zvlášť opraženou mouku rozmíchanou s máslem, octem, solí a novým kořením. Znovu vymícháme nebo našleháme a necháme pod pokličkou v troubě asi 20 minut "dojít".

KROKETY Z BRAMBOROVÉ KAŠE
Potřebujeme: 750 g brambor, sůl, 2 až 3 dl horkého mléka, tuk na smažení, 70 g strouhaného sýra.

Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě, scedíme a pouze s mlékem rozmícháme na hustší kaši, kterou podle potřeby dosolíme. Potom z ní lžící vykrajujeme krokety, které rukou zaoblíme a osmažíme na tuku. Sypeme strouhaným sýrem a podáváme se špenátem.

BRAMBOROVÉ TOPINKY
Potřebujeme: 1000 g brambor, 60 g sádla, 3-5 stroužků česneku, 1 dl vlažné vody, sůl.

Brambory omyjeme kartáčkem, opláchneme, osušíme a nakrájíme na plátky asi 1 cm silné. Vyrovnáme je na suchý plech a dáme péci do horké trouby. Asi po 10 minutách je poprvé potřeme utřeným česnekem, který jsme rozmíchali se sádlem a vodou a osolili. Během pečení, které trvá 20-30 minut, brambory několikrát potíráme. Křupavé, dozlatova opečené bramborové topinky podáváme se sezónním zeleninovým salátem a mlékem.

MYSLIVECKÉ BRAMBORY
Potřebujeme: 600 g brambor, menší hlávku bílého nebo červeného zelí, sůl, ocet, 100 g slaniny, 0,5 l kyselé smetany, 30 g hladké mouky.

Oloupané syrové brambory nakrájíme na nudličky, přelijeme vroucí vodou, osolíme a dáme vařit. Když voda znovu vzkypí, přidáme na nudličky nakrájené zelí, sůl a trochu octa a vaříme, dokud brambory nezměknou. Mezitím na pánvi osmahneme na kostičky nakrájenou slaninu a v hrnku dohladka rozmícháme ve smetaně mouku. K měkkým bramborům přidáme slaninu a za stálého míchání přilijeme smetanu s moukou. Mícháme, dokud směs nezhoustne.

BRAMBORY S CIBULÍ
Potřebujeme: 800 g brambor, 60 g tuku, velkou cibuli, sůl, pepř, 15 g strouhanky, pažitku.

Na plátky nakrájenou cibuli osmahneme v kastrolu na tuku dozlatova, přidáme oloupané, na plátky nakrájené syrové brambory, osolíme, opepříme a podlijeme asi 3 dl vody. Dusíme pod pokličkou do poloměkka, pak pokličku sejmeme, brambory urovnáme, posypeme strouhankou a dopečeme v troubě. Podáváme ozdobené jemně sekanou pažitkou k vejcím nahniličko, k zelenině nebo se zeleninovým salátem.

GULÁŠ "POCHOUTKA"

Potřebujeme: 1 kg brambor, 4 vuřty, 2 cibule, 100 g tuku, 1/2 kostky masoxu, šálek vody, 1/8 l kyselé smetany, 40 g polohr. mouky, sůl, papriku, kmín.

Na tuku osmažíme drobně nakrájenou cibuli, přidáme podle chuti sladkou papriku, osmahneme, přidáme oloupané a na plátky nakrájené brambory. Osolíme, okmínujeme, podlijeme vodou s rozpuštěným masoxem a dusíme. K téměř měkkým bramborům přimícháme oloupané a na plátky pokrájené vuřty, přilijeme smetanu se zakvedlanou moukou, opatrně promícháme a ještě chvíli podusíme.
BRAMBORY VOISIN

Potřebujeme: 1 kg brambor, 250 g másla, 150 g strouhaného sýra, petrželovou nať, pepř, sůl.

Syrové brambory oloupeme, nakrájíme na plátky, omyjeme a osušíme. Zapékací mísu silně vymastíme máslem, vložíme brambory, posypeme sýrem a petrželovou natí, osolíme, opepříme a pokapeme rozpuštěným máslem. Opět dáme vrstvu brambor a pokračujeme až spotřebujeme všechny brambory a 3/4 másla. Mísu přiklopíme, dáme do trouby a pomalu pečeme. Když se brambory sesednou, přidáme zbytek másla, přikryjeme a pečeme asi hodinu. Brambory musí mít křupavou kůrku a uvnitř musí být vláčné.
BRAMBOROVÉ PLACKY ZE STUDENÝCH BRAMBOR

Potřebujeme: 500 g brambor, 1 vejce, 30 g másla, 100 g hrubé mouky, lžičku soli, tuk na smažení.

Uvařené brambory ještě za tepla oloupeme a necháme vychladnout - nejlépe do druhého dne. Pak je nastrouháme, posypeme moukou, osolíme a zaděláme vejcem a rozehřátým máslem. Vypracované těsto rozválíme a vykrájíme malé placky. Smažíme je na pánvi po obou stranách dozlatova nebo je pečeme v troubě na pomaštěném plechu. Upečené placky můžeme potírat dušenými jablky, marmeládou nebo špenátem. Podáváme i jako přílohu k dušené zelenině.
BRAMBORÁK S DROŽDÍM

Potřebujeme: 1/2 kg velkých brambor, 2 vejce, 15 g droždí, šálek mléka, sůl, 3 lžíce hladké mouky, 2 stroužky česneku, lžičku majoránky, špetku pepře.

Z vlažného mléka a droždí uděláme kvásek. Syrové brambory nastrouháme, přidáme k nim vejce, kvásek, dobře rozmícháme, osolíme, podle chuti okořeníme, vmícháme mouku, aby vzniklo těsto jako na litou buchtu. Těsto nalijeme na rozpálené sádlo do pekáče a v troubě zvolna dozlatova opečeme. Povrch vydatně mastíme, aby vznikla vysoká červená kůrka.
PLNĚNÉ BRAMBORY

Potřebujeme: 8 velkých brambor, lžíci zeleného hrášku, zelenou papriku, sůl, citrónovou šťávu, cibuli, tuk.

Na omáčku: 4 rajčata, cibuli, 1/4 lžičky papriky, citrónovou šťávu, kostku cukru, 3 lžíce másla, sůl.

Brambory oloupeme a rozpůlíme, vydlabeme vnitřek a naplníme jemně rozsekanou zeleninou, osolenou a pokapanou citrónovou šťávou. Poloviny brambor opět spojíme, spíchneme párátky, dáme je do rozpáleného tuku a smažíme dozlatova. Rajčata a cibuli rozkrájíme s dusíme na másle až vznikne kaše, prolisujeme a přidáme zbylé ingredience na omáčku. Teplou omáčku podáváme zvlášť.

BRAMBOROVÝ KOLÁČ S TVAROHEM

Potřebujeme: 250 g uvařených studených brambor, 330 g hladké mouky, 150 g cukru, 2 vejce, kypřící prášek, sůl.

Náplň: 300 g tvarohu, 100 g cukru, citrónová kůra, lžíce rozinek, vejce, tuk.

Brambory jemně nastrouháme, přidáme mouku smíchanou s kypřícím práškem, sůl, rozšlehaná vejce a vypracujeme těsto, které rozdělíme na poloviny. Z každé vyválíme obdélník asi 1 cm vysoký. Jedním vyložíme vymaštěný pekáček. Potřeme náplní a přikryjeme druhým obdélníkem a kraje pevně přitiskneme. Potřeme máslem a zvolna pečeme asi 1/2 hodiny. Studený koláč posypeme moučkovým cukrem.

STŘAPAČKY SE ZELÍM

Potřebujeme: 750 g brambor, 150 g hrubé a 150 g hladké mouky, sůl, pepř, 300 g kysaného zelí, cibuli, 50 g sádla, 50 g slaniny, ocet, cukr.

Oškrábané brambory nastrouháme na jemném struhadle, přidáme sůl, pepř, obě mouky a vypracujeme těsto. Na prkénku krájíme malé noky, dáme do mírně osolené vařící vody a za občasného míchání vaříme asi 6 minut. Usmažíme cibulku, přidáme nakrájené zelí, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Zelí podle chuti dosolíme, dochutíme octem a cukrem. Hotové promícháme s vařenými střapačkami. Porce sypeme na kostičky nakrájenou roztavenou slaninu.
VESELSKÁ BRAMBORAČKA

Potřebujeme: 4 velké brambory, 500 g kysaného zelí, šálek kyselé smetany, cibuli, kmín, lžíci másla, lžíci hladké mouky, vejce, petrželku, sůl.

Brambory oloupeme, nakrájíme na menší kostky, zalijeme horkou osolenou vodou, přidáme kmín a vaříme doměkka. Zelí překrájíme, osolíme, zalijeme horkou vodou a ve větším hrnci uvaříme doměkka. Mezitím připravíme cibulovou jíšku: na másle osmahneme nakrájenou cibuli, zasypeme moukou a za stálého míchání smažíme dožluta. Brambory vlijeme s vývarem k zelí, přidáme jíšku a povaříme. Za stálého míchání přilijeme smetanu, necháme přejít varem, vmícháme rozšlehané vejce, osolíme, opepříme a přidáme petrželku.
BRAMBOROVÝ GULÁŠ S UZENINOU

Potřebujeme: 1 kg brambor, 300 g točeného salámu, 100 g slaniny, lžíci oleje, cibuli, lžíci sladké mleté papriky, 2 stroužky česneku, 1/2 lžičky pepře, lžičku majoránky, 2 lžičky bramborové moučky, sůl.

Slaninu nakrájíme na kostky, opečeme na oleji, přidáme jemně nakrájenou cibuli, osmahneme, zasypeme paprikou, zpěníme, přidáme oloupané a na plátky nakrájené brambory, zalijeme vodou a dusíme téměř doměkka. Salám oloupeme, nakrájíme na tenké plátky, přidáme k bramborům a prohřejeme. Guláš zahustíme bramborovou moučkou rozmíchanou ve 2 dl vody, povaříme a nakonec přidáme česnek utřený se solí, pepř a majoránku.
MAĎARSKÉ BRAMBORY

Potřebujeme: 1 kg brambor, 300 g tuku, konzervu sterilovaného leča, cibuli, 2 lžičky sladké papriky, 6 stroužků česneku, lžičku kmínu, 2 lžičky sekané petrželové natě, šálek vývaru.

Cibuli jemně nakrájíme a zpěníme na tuku. Přidáme papriku, osmahneme, přidáme na kostky nakrájené oloupané brambory a podusíme s trochou vývaru téměř doměkka. Přidáme lečo, dolijeme vývar, ochutíme česnekem, kmínem a solí a dodusíme. K maďarským bramborům podáváme uzené maso nebo klobásu.
STAROPRAŽSKÉ BRAMBORY

Potřebujeme: 1 kg brambor, 100 g másla, 4 vejce, šálek husté smetany, 100 g šunky, sůl, pepř, muškátový květ, strouhanku na vysypání misky.

Den předem uvařené a oloupané brambory rozdělíme na poloviny. Jednu nakrájíme na plátky a druhou prolisujeme nebo nastrouháme. Zapékací misku vymastíme máslem, vysypeme strouhankou a vyložíme plátky brambor. Polovinu másla utřeme s vejci do pěny, přidáme nastrouhané brambory, sůl, pepř, muškátový květ a na kostičky nakrájenou šunku. Vše dobře promícháme a vložíme na brambory do misky. Povrch pokropíme zbytkem másla, zapečeme, zalijeme rozmíchanou smetanou a dopečeme.
BRAMBOROVÝ KUBA

Potřebujeme: 1 kg brambor, 250 g nakrájených čerstvých hub nebo 1/4 l hub zavařených, kmín, sůl, cibuli, 4 stroužky česneku, 2 vejce, šálek mléka, olej, máslo.

Vařené studené brambory nakrájíme na plátky. Čerstvé houby podusíme na jemně nakrájené cibuli osmažené na oleji, osolíme a posypeme trochou kmínu. Do vymaštěného pekáčku dáme vrstvu brambor, na ni houby, drobně usekaný česnek a další brambory. Povrch, který tvoří brambory, posolíme, pokropíme rozpuštěným máslem a dáme zapéci. Pak zalijeme mlékem s rozšlehanými vejci a dopečeme.
BRAMBOROVÝ KEBAB

Potřebujeme: 500 g vařených brambor, 300 g jehněčího masa, 200 g klobásy, 50 g slaniny, 100 g žampionů, 3 cibule, 1/2 lžičky mletého zázvoru, olej.

Na velkou pánev dáme zesklovatět nakrájenou slaninu, přidáme na kostičky nakrájené jehněčí maso, osmahneme, podlijeme a opékáme téměř doměkka. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, jemně pokrájenou cibuli, osolíme, podlijeme trochou oleje a osmažíme. Nakonec přidáme drobně nakrájené a podušené žampiony, okořeníme zázvorem, vmícháme vařené brambory a vše prudce opečeme.
BRAMBOROVÉ VDOLKY

Potřebujeme: 300 g brambor, 200 g hrubé mouky, 100 g krupice, vejce, sůl, 20 g droždí, máslo, povidla, tvrdý tvaroh, případně bílý jogurt.

Vařené a oloupané brambory po vychladnutí nastrouháme, přidáme mouku, krupici, sůl, kvásek, vejce a vypracujeme tužší těsto. Vyválíme 2 cm vysoký plát a skleničkou vykrajujeme vdolky. Necháme dobře vykynout a pečeme na moukou posypaném plechu v troubě. Upečené vdolky potřeme povidly a posypeme nastrouhaným tvarohem, do kterého přidáme trochu cukru. Pokapeme rozehřátým máslem. Vdolky můžeme také smažit v horkém tuku.
BRAMBOROVÉ PALAČINKY

Potřebujeme: 5 dl mléka, 400 g vařených brambor, 2 vejce, lžíci cukru, špetku soli, 3 lžíce polohrubé mouky, tuk, džem a skořicový cukr na posypání.

Uvařené brambory oloupeme, prolisujeme, smícháme se žloutky, cukrem, osolíme a postupně smícháme s mlékem a moukou. Do připraveného těsta vmícháme sníh z bílků. Těsto lijeme na tukem vymaštěnou pánev a po obou stranách opečeme dozlatova tenké palačinky. Pak je potřeme džemem nebo posypeme skořicovým cukrem a stočíme. Podáváme horké.
BRAMBOROVÉ PLACKY

Potřebujeme: 1 kg brambor, 5 dl mléka, 3 lžíce škvarků, 3 stroužky česneku, pepř, majoránku, sůl, 6-8 lžic strouhanky, 3 lžíce sádla.

Brambory oloupeme, nastrouháme, spaříme horkým mlékem, přidáme dobře rozsekané škvarky, utřený česnek, majoránku, sůl, pepř a strouhanku. Hmotu promícháme a je-li těsto řídké, zahustíme ještě strouhankou. Pekáč vymažeme sádlem, vlijeme do něj připravenou směs, rozetřeme a pečeme v dobře vyhřáté troubě asi 20 minut, až povrch a okraje zrůžovějí. Horkou placku vyklopíme na alobal, stočíme v závin a nakrájíme na díly. Podáváme se zelným salátem.
PRAŽSKÉ BRAMBORY

Potřebujeme: 600 g vařených brambor, 4 lžíce tuku, 200 g uzeného masa, 2 cibule, sůl, pepř, 4 vejce.

Na tuku osmahneme do světlerůžova drobně nakrájenou cibuli, přidáme kostičky vařeného uzeného masa, na slabé plátky nakrájené vařené brambory, osolíme, opepříme a zlehka zamícháme vidličkou, aby se brambory nerozdrobily, a necháme je dobře opéci. Opečenou směs zalijeme rozmíchanými vejci, promícháme vidličkou a když se vejce srazí, klademe na nahřáté talíře. Podáváme se zeleninovým salátem.
BRAMBORY PO MYSLIVECKU

Potřebujeme: 600 g brambor, 500 g hlávkového zelí, 250 g hub, 100 g uzeniny, 50 g slaniny, sůl, pepř, papriku, 5 dl vývaru, 3 lžíce tuku, lžíci hl. mouky.

Vařené oloupané brambory nakrájíme na plátky a klademe do hlubší, tukem vymazané zapékací mísy střídavě s jemně nakrájenými houbami a na kostičky nakrájenou uzeninou. Jednotlivé vrstvy osolíme a okořeníme. Ze zbytku tuku a mouky připravíme světlou jíšku, podlijeme ji, zředíme vývarem a povaříme. Jako poslední vrstvu klademe jemně nakránené zelí, zalijeme připravenou bešamelovou omáčkou a pečeme v troubě.
BRAMBORÁKY S BALKÁNSKÝM SÝREM

Potřebujeme: 800 g brambor, šálek kysané krémovité smetany, 6 lžic hladké mouky, 250 g balkánského sýra, tuk.

Syrové brambory oloupeme a nastrouháme, přidáme mouku, osolíme a rozmícháme na středně řídké těsto. Naběračkou ho naléváme na tukem vymaštěnou pánev, rozetřeme a povrch doplníme vidličkou rozmačkaným balkánským sýrem smíchaným se smetanou. Bramboráky postupně pečeme dozlatova ve středně vyhřáté troubě. Podáváme s kefírem, acidofilním mlékem nebo bílou kávou.
BOSÁKY

Potřebujeme: 1 kg oloupaných syrových brambor, 5 lžic hrubé mouky, 6 lžic krupice, vejce, 3 lžíce tuku, 2-3 lžíce mléka nebo smetany, sůl.

Brambory jemně nastrouháme, vodu z nich částečně slijeme, pokropíme je mlékem, osolíme, přidáme vejce, krupici a mouku. Těsto dobře promícháme a rukou namočenou ve vodě děláme knedlíky velikosti vejce. Zaváříme je do osolené vody a vaříme podle velikosti asi 10 min. Při vaření je opatrně vařečkou nadzvedáváme, aby se nepřichytily ke dnu. Uvařené ihned rozkrojíme, omastíme tukem nebo smaženou cibulkou a podáváme se zelím. Výborné jsou s uzeným masem.
BRAMBOROVÉ PIROŽKY

Potřebujeme: 500 g brambor, 100 g krupice, vejce, 2 lžíce tuku a strouhanky, sůl. Na náplň: 200 g hovězího masa, 2 lžíce sádla, cibuli, 2 natvrdo uvařená vejce, pepř, sůl, olej na opékání.

Brambory uvaříme, oloupeme a prolisujeme. Přidáme mouku, krupici, vejce, sůl a vypracujeme a vyválíme těsto. Vykrájíme z něj čtverečky, naplníme náplní, složíme do trojúhelníčků a okraje přitlačíme. Pirožky obalíme v rozšlehaném vejci a strouhance a opečeme dozlatova na pánvi v rozehřátém tuku. Náplň: Maso umeleme, přidáme nadrobno nasekanou cibuli osmahnutou na sádle, sůl, pepř a na kostičky nakrájená vejce. Směs dobře promícháme.
SMETANOVÁ POLÉVKA S HOUBAMI

Potřebujeme: 1 l vody, 500 g vařených oloupaných brambor, cibuli, 40 g hub, světlou jíšku z 50 g másla a 40 g hladké mouky, 1/2 l smetany, ocet, kmín, sůl.

Očištěné a omyté houby pokrájíme a dáme vařit společně s celou cibulí, solí a kmínem. Když houby změknou, vyjmeme cibuli, vývar zahustíme jíškou a povaříme 10 minut. Polévku odstavíme z ohně a opatrně za stálého míchání do ní vlijeme smetanu. Již nevaříme. Do hotové polévky přidáme brambory, ochutíme octem, případně dosolíme. V některých krajích přidávají do polévky kopr, kroupy nebo obojí.
BRAMBOROVÝ SALÁT S FAZOLEMI

Potřebujeme: 250 g brambor, 250 g bílých fazolí, 100 g šunkového salámu, 100 g majonézy nebo majolky, 50 g strouhaného křenu, ocet, cukr, worcestrovou omáčku, sůl.

Fazole necháme 12 h nabobtnat a pak je v téže vodě uvaříme doměkka. Brambory uvařené ve slupce oloupeme, necháme vychladnout, nakrájíme na jemné nudličky, vmícháme do vychladlých fazolí, přidáme na kostičky nakrájený salám a do směsi vmícháme majonézu. Salát dochutíme octem, cukrem, zakapeme worcestrem a osolíme. Pak vmícháme křen a salát necháme 2 hodiny v chladu proležet.
FORMANSKÉ HALUŠKY

Potřebujeme: 1 kg brambor, 250 g hrubé mouky, 130 g hladké mouky, 50 g sádla, 200 g strouhaného uzeného sýra, 1/4 l smetany.

Syrové brambory oloupeme, nastrouháme na jemném struhadle, ustátou vodu scedíme, přidáme prosátou mouku, sůl a vypracujeme těsto. Malou lžičkou vykrajujeme nočky nebo těsto protlačujeme struhadlem s velkými otvory do vařící slané vody. Vaříme zvolna 5-6 min. Vyndáváme z vody cedníkem, necháme okapat a promícháme s rozehřátým sádlem, aby se halušky neslepily. Přidáme sýr a před podáváním přelijeme několika lžícemi smetany.
NĚMECKÉ BRAMBOROVÉ RAGÚ

Potřebujeme: 1 kg brambor, 1/2 l vývaru, 2 cibule, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 zelené papriky, 2 lžíce hladké mouky, olej, sůl.

Syrové brambory oloupeme, omyjeme a nakrájíme na kostky. Na oleji osmažíme drobně nakrájené cibule, přidáme brambory, podlijeme vývarem a dusíme do poloměkka. Přidáme na proužky nakrájené papriky, podlijeme vývarem a dusíme téměř doměkka. Pak vysmahneme na tuk, zasypeme moukou, osmahneme, zalijeme vývarem s rozmíchaným protlakem a zvolna dusíme, až se většina vývaru odpaří.
BRAMBOROVÉ ČTVEREČKY S JABLKY

Potřebujeme: 350 g syrových brambor, 350 vařených studených brambor, 100 g hladké mouky, 5 jablek, 100 g másla, sůl, cukr na posypání.

Syrové brambory oloupeme, nastrouháme, vymačkáme vodu a hned k nim přidáme uvařené brambory. Zahustíme moukou a vmícháme oloupaná, na kostičky nakrájená jablka. Těsto urovnáme do pekáče silně vymaštěného máslem a v horké troubě dozlatova upečeme. Hotové nakrájíme na čtverce a sypeme cukrem. Podle chuti můžeme přidat i skořici.
HAMBURSKÉ BRAMBORY

Potřebujeme: 750 g brambor, 3 vejce, 50 g másla, pepř, sůl, tuk na smažení.

Brambory uvaříme ve slupce a ještě horké oloupeme a prolisujeme nebo jemně nastrouháme. Vmícháme do nich rozpuštěné máslo, pepř, sůl a žloutky. Z bílků ušleháme tuhý sníh a lehce spojíme s kaší. Pak nabíráme lžící namočenou v tuku kousky kaše, klademe je do horkého tuku a smažíme dozlatova. Jsou vhodné jako příloha k zelenině.
BRAMBOROVÝ KEBAB

Potřebujeme: 500 g vařených brambor, 300 g jehněčího nebo mladého skopového masa, 200 g klobásy, 50 g slaniny, 100 g žampionů, 3 cibule, 1/2 lžičky mletého zázvoru, olej.

Na velkou pánev dáme zesklovatět nakrájenou slaninu, přidáme na kostičky nakrájené maso, osmahneme, podlijeme a opékáme téměř doměkka. Přidáme na kolečka nakrájenou klobásu, jemně nakrájenou cibuli, osolíme, přilijeme trochu oleje a osmažíme. Nakonec přidáme drobně nakrájené a podušené žampiony, okořeníme zázvorem, vmícháme vařené brambory a vše prudce opečeme.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook