Jdi na obsah Jdi na menu

http://img.ct24.cz/cache/616x411/article/25/2451/245045.jpg?1302152409

Bramborové lupínky slaví 160 let. Prý vznikly jako pomsta nespokojenému hostovi

24. srpna  2013 
Po módní vlně exotických příchutí se výrobci vracejí zpátky k obyčejným bramborovým lupínkům se solí (ilustrační foto) - Foto: Fotobanka Stock.xchng

Po módní vlně exotických příchutí se výrobci vracejí zpátky k obyčejným bramborovým lupínkům se solí (ilustrační foto)Foto: Fotobanka Stock.xchng

Bramborové lupínky už jíme 160 let. Pro někoho je to pochoutka, bez které si neužije sledování filmů v televizi, jiní chipsy považují za přesolenou pochutinu nasáklou tukem. První tenké bramborové plátky prý zákazníkovi naservírovali v luxusní hotelové restauraci v americkém státě New York právě 24. srpna 1853.

Bramborové chipsy, sbíhají se mi sliny, křup, křup, nechci oběd, chci jedině chipsy, zpíval americký jazzman Slim Gaillard v roce 1952. A dodával, že sáček bramborových lupínků je vždycky po ruce, ať jste v baru, venku na pikniku, nebo třeba na baseballovém hřišti. 

Podle nejznámější teorie vynalezl bramborové lupínky kuchař George Crum před 160 lety. Nespokojený host prý tehdy několikrát vrátil objednané hranolky s tím, že jsou nakrájené na moc silné kousky. 

AudioStáhnout

O bramborových lupínkách natáčela redaktorka Karolína Rezková

A tak mu je kuchař George nakrájel na co nejtenčí plátky a usmažil je do zlatohněda. Zákazník byl velmi spokojen a pochoutku si začali objednávat další. 

Do amerických obchodů pronikly brambůrky už koncem 19. století a postupně se začalo experimentovat s jejich tvary a příchutěmi. Výrobci je balili do voskovaného papíru, a později do celofánu. 

Po módní vlně exotických příchutí se ale někteří výrobci vracejí zpátky k obyčejným bramborovým lupínkům se solí. 

Zákazníci se dnes také mnohem víc zajímají o to, kolik procent tuku brambůrky obsahují a jestli jsou v nich umělá dochucovadla nebo barviva. A tak následníci kuchaře George Cruma přicházejí třeba s chipsy, které nejsou smažené, ale jen pečené v troubě. 

Autor:  Karolína Rezková  (kre)
  •  Zdroj: http://www.rozhlas.cz/zpravy/clovek/_zprava/bramborove-lupinky-slavi-160-let-pry-vznikly-jako-pomsta-nespokojenemu-hostovi--1249362
  •  

Recept

 

Brambory nezbavujeme slupky, omyjeme a  děláme tenké plátky. Plátky musí být velmi tenké, šikovní a trpěliví si vystačí s nožem. Úplně nejlepší je ale použít kuchyňský robot.

Bramborové plátky hážeme do rozpáleného oleje, pozor, brambůrky musí plavat! Smažíme dozlatova, poté domácí brambůrky vytáhneme na ubrousek a necháme okapat.

Domácí brambůrky nasypeme do misky a posolíme. Pokud máme rádi paprikové, podle chuti posypeme mletou paprikou (sladkou nebo pálivou) a promícháme.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář

Portrét

Facebook